Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Eliška se narodila mrtvé mamince Evě (†27): První slova táty po porodu

Autor: rum, čad - 
2. září 2019
14:55

Ten pocit si nikdo neumí představit. Vojtěch Votava (27) docházel 117 dní k lůžku své manželky Evy do FN Brno. Neslyšela jeho slova, necítila jeho doteky. Byla mrtvá. Jenže v jejím lůně žilo společné dítě. Plod, který potřeboval čas na to, aby se vyvinul a přežil. Lékaři více než tři měsíce udržovali Evu (†27) na přístrojích, 15. srpna přistoupili k císařskému řezu a z těla matky vyňali holčičku. Dostala jméno Eliška, jak si její máma přála. „Přišel zázrak a já za něj všem děkuji,“ řekl šťastný táta a zároveň zlomený vdovec Vojtěch.

„Každý volný den jsem jezdil do Brna a seděl u nemocniční postele mé milované manželky a doufal v zázrak,“ řekl Vojtěch Votava, policejní kynolog z Třebíče, exkluzivně pro Blesk.cz

Lékařům, kteří se o jeho manželku a nenarozené dítě starali, poslal děkovný dopis. „Když mi náhle upadla do kómatu moje milovaná manželka Evička, se kterou jsme se těšili na příchod druhého potomka, zhroutil se mi celý svět. Ale musel jsem být silný, protože mě více než jindy potřeboval můj malý syn Matýsek,“ píše Vojtěch v děkovném dopise lékařům FN Brno.

„Evička byla dlouhé týdny v péči vaší nemocnice a já a další členové mojí rodiny jsme ji denně navštěvovali s nadějí, že se podaří zachránit miminko. A ten zázrak se stal a 15. srpna přišla na svět malá Eliška, jejíž jméno jí vybrala maminka již v začátku těhotenství,“ píše dál.

Den, kdy se narodila Eliška, je zároveň dnem, kdy zemřela její maminka. Lékaři ji v rodinném kruhu odpojili od přístrojů. Jeden život začal, druhý skončil.

Slova díků

Vojtěch děkuje týmu specialistů z FN v Brně, jednotlivým pracovištím, lékařům, sestrám, zdravotníkům, záchranné službě Jihomoravského kraje… všem, co se na záchraně Evičky podíleli. Těm se podařil světový unikát – dokázali rekordně dlouho udržet na přístrojích tělo matky, která byla mozkově mrtvá.

Všem vám moc děkuji za vysoce odbornou zdravotní péči a za všechno, co jste pro mě udělali, ale především pro Evičku,“ nešetřil Vojtěch slovy chvály.

Naděje na záchranu

„Vycházeli jste mi vždy maximálně ve všem vstříc, byli ochotní a citliví a sdíleli se mnou můj smutek současně s nadějí, že se podaří zachránit naše miminko. Jen obtížně nyní hledám slova, kterými bych vyjádřil svůj vděk za obrovskou vlnu solidarity, které se mi od vás všech dostávalo.“

Konference, kterou nemocnice uspořádala a kde seznámila i zahraniční novináře s mezinárodním lékařským úspěchem, se Vojtěch neúčastnil. „Nezlobte se prosím, že jsem nepřijal pozvání na tiskovou konferenci. Není to žádný projev neúcty k vám ani k zástupcům sdělovacích prostředků,“ napsal Vojtěch.

„Dovolím si vás nyní požádat, abyste mně v dalších dnech a týdnech dopřáli klid, který potřebuji při plnění zcela nové role-táty dvou malých dětí na plný úvazek,“ uzavřel Vojtěch Votava pro Blesk.cz. Rodina se nyní musí naučit žít bez maminky.

Tragický osud školní lásky

Novorozená holčička je v péči svého tatínka Vojtěcha, kterému pomáhá tříletý Matěj. Maminku Evu holčička nikdy nepozná.

Dojemný a bohužel tragický příběh Vojtěcha a Evy začal na střední škole, kde se seznámili. V roce 2014 se vzali, o tři roky později se narodil syn Matěj. V průběhu těhotenství dostala Eva epileptický záchvat.

„Podstoupila několik vyšetření, při kterých jí zjistili arteriovenózní malformaci v mozku,“ popisoval situaci Vojtěch. Jedná se o onemocnění mozku, kde v cévním systému chybí drobné kapiláry. Krev tak proudí z tepen rovnou do žil, které ale nedokážou odolávat velkému tlaku, často praskají a vzniká krvácení do mozku.

Eva se léčila a její stav se natolik zlepšil, že jí lékaři povolili druhé těhotenství. „Byla nadšená, protože si vždy přála mít velkou rodinu,“ svěřil se Vojtěch.

Našel ji v bezvědomí

Letos v květnu se vše pokazilo. Vojtěch se vrátil z noční služby, když si všiml, že malý Matěj v pokojíčku pláče. „Vyběhl jsem po schodech do ložnice a uviděl jsem Evičku ležet v bezvědomí na zemi, stále dýchala.“

V sanitce se Evě přitížilo a ona byla rovnou letecky transportována do Brna. V poledne přišel krutý ortel v podobě telefonátu lékařky. „Evičce praskla malformace, a způsobila tak masivní krvácení do mozku, již při převozu sanitkou byla prakticky mozkově mrtvá. Nebylo jí pomoci,“ popsal Vojtěch.