Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Mrtvá Eva (†27) porodila Elišku! Rodina se s ní rozloučila, pak ji odpojili! Dítě kojí teta

Aktualizováno -
2. září 2019
14:56
Autor: Jiří Nováček, Zdeněk Matyáš - 
2. září 2019
10:39

Obrovský lékařský úspěch si připsali lékaři z Fakultní Nemocnice Brno. Evu (†27) po mozkové smrti udržovali 117 dní pomocí přístrojů, aby zachránili její nenarozené dítě! To ve světě nemá obdoby! V půlce srpna se císařským řezem narodila zdravá dvoukilová holčička, dostala jméno Eliška. Její matka byla poté v kruhu rodiny odpojena od přístrojů.

Eva z Třebíče ve čtvrtém měsíci těhotenství (16. týden) utrpěla vážnou mozkovou příhodu a i přes rychlou pomoc se ji nepodařilo zachránit. Od 21. dubna až do půlky srpna ji lékaři udržovali na přístrojích, aby plod, který v ní rostl, dostatečně zesílil a přežil. Celkem 117 dní.

Eliška se narodila, její máma umřela

Eliška se narodila 15. srpna dopoledne, císařským řezem v 34. týdnu těhotenství. Vážila 2130 g a měřila 42 cm.

Jde o jednu z nejvyšších hmotností dítěte, které kdy byly u matek s mozkovou mrtvicí na světě zaznamenány. Plod měl při přijetí 300 gramů, za 117 dní hospitalizace přibral zhruba 2 000 g.

„Po porodu jsme za přítomnosti rodiny odpojili paní od dýchacích přístrojů. Den, kdy maminka zemřela, byl zároveň dnem narození dcerky Elišky,“ uvedl přednosta Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Roman Gál.

Byla v klinické smrti a s tímto postupem se dopředu počítalo. Bohužel, tak to je,“ dodal přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Pavel Ventruba. Dítě kojí sestra otce, holčička je v milující rodině. 

Přestala dýchat

K tragédii mladé rodiny došlo 21. dubna. Manžel Vojtěch našel svou ženu doma v bezvědomí. „Těhotná žena byla převezena na Kliniku anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny v hlubokém bezvědomí, s klesající tělesnou teplotou, oběhově stabilní. Její dýchací cesty byly zajištěny od záchranky. Srdeční akce dítěte byly v pořádku,“ popsal primář Pavel Ventruba.

Po vyšetření na CT bylo zjištěno objemné krvácení do levé mozkové hemisféry. Vymizela spontánní dechová aktivita a klinické neurologické vyšetření potvrdilo smrt mozku. Lékaři přistoupili k ojedinělému kroku - rozhodli se napojit mozkově mrtvou Evu na přístroje a udržet co nejdéle její těhotenství.

Miminku zpívaly

Protože Eva nemohla dělat to, co jiné maminky, zastaly tuto roli zdravotní sestřičky, rodina, babička.

Rodina za Evou docházela několikrát týdně, později i několikrát za den. Mluvili k nenarozenému miminku, zpívali mu české písničky, říkali básničky  a četli klasické české pohádky. Hladili bříško a používali i masážní kuličky s rezonanční destičkou uvnitř. 

Manžel Vojtěch, povoláním policista, na tiskovou konferenci nedorazil. Lékařům poslal děkovný dopis. Doma se stará o dvě děti - novorozenou Elišku a jejího tříletého brášku Matěje.

Zápasili s infekcemi

Žena strávila na přístrojích v nemocnici 17 týdnů. Čtyřikrát došlo k infekčním komplikacím, které lékaři vyřešili antibiotiky.

„Matka byla ve výjimečné kondici. Měli jsme štěstí v tom, že ženě byla poskytnuta včasná pomoc na místě příhody. Samotná neonatologická péče proběhla bez komplikací,“ uvedl profesor Ventruba.

Přepsali lékařské dějiny

„Obdobných případů bylo na světě jen 20. Lékaři a sestry v Brně přepsali dějiny medicíny. Udrželi 117 dní vitální funkce u těhotné ženy ve stavu klinické smrti,“ řekl Ventruba. Paní Eva byla nejdéle živou matkou s mozkovou smrtí.

Podle informací lékařů FN Brno se totiž nikde jinde na světě doposud nepodařilo udržet dítěte v matce téměř až do donošenosti. Případ je raritní a bezesporu se zapíše do dějin české, ale i světové medicíny.