Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rodiče těžce postižené Lucinky (8) bojují s nemocnicí i s chudobou: Soudy se vlečou už roky

Aktualizováno -
2. dubna 2019
15:28
Autor: yks, rys, haj, ČTK - 
2. dubna 2019
14:04

K boji s větrnými mlýny lze přirovnat dlouholetý soudní spor Jany Blaťákové (42) a jejího manžela Vlastimila (42) s Fakultní nemocnicí v Olomouci, ve které žena i dcerka možná mohly i zemřít. Vlastimil vše natočil na video, ale ani to soudům nestačilo, aby během osmi let rozhodly, zda vše proběhlo tak, jak mělo. V úterý odpoledne proces pokračoval dalším kolem soudního jednání.

Už osm let trvá spor manželů Blaťákových s nemocnicí, ve které se narodila jejich dcera Lucinka (8). Namísto vteřin rodinného štěstí tu ale prožili hodiny a dny hororu, ze kterého se vlastně neprobudili dodnes.

Tlačili jí na dělohu, až praskla?

Po komplikovaném porodu je Lucinka vážně postižená a čelí řadě souvisejících zdravotních komplikací. Zmrzačená dívenka je ochrnutá, téměř neslyší, nevidí a nemůže ani polykat. Podle rodičů za všechno mohou lékaři.

Jeden z nich manželce vší silou tlačil na břicho. Ona pak začala křičet a až později jsem se dozvěděl, že v tu chvíli jí praskla děloha,“ popsal šílenou událost otec Lucinky Vlastimil Blaťák (42). To, o čem hovoří, by odpovídalo nepovolené Kristellerově expresi, dnes již zakázané praktice, při které lékař „pomáhá“ rodičce dostat miminko na svět silným tlakem na břicho. 

Video  Lékař rodil holčičku nepovoleným způsobem! Rodiče: Zmrzačil nám dítě!  - archiv Blesku
Video se připravuje ...

Znalci, kteří nevědí, co vidí

Právě videozáznam, který zachycuje klíčovou techniku, měl být korunním důkazem, který celý spor jednoznačně rozklíčuje. Jenže právě v jeho vyhodnocení se mínění odborníků měnilo. 

„Je to Kristellerova exprese, bohužel,“ uvedl u soudu znalec, profesor gynekologie a porodnictví Zdeněk Hájek z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Soud ho posléze požádal, aby vypracoval posudek. A právě v něm profesor Hájek náhle otočil. „Nelze dle videozáznamu posoudit rozdíl mezi přidržením fundu děložního a Kristellerovou expresí,“ stojí v posudku. Hájek řekl deníku Aha!, že odeslal vysvětlení svého postoje soudu, a nechce se do médií vyjadřovat.

Zvláštním způsobem se znalec vyjádřil i k otázce, proč není tlak zaznamenán ve zdravotní dokumentaci rodičky. „Do zdravotnické dokumentace se tento manévr nezaznamenává, neboť je tlak na dělohu při porodu na hraně lege artis (podle lékařských pravidel – pozn. red.),“ píše profesor Hájek.

Nikdy nevíte, kolik děloha vydrží

Přední český porodník doc. MUDr. Jaroslav Feyereisl jasně říká, že jde o metodu zakázanou z dobrého důvodu. „Nedoporučuji žádný tlak na dělohu, protože nikdo není schopen zcela odhadnout sílu, kterou vyvinePodle mých zkušeností je v případě komplikací vždy lepší použít kleště nebo vakuumextraktor,“ dodal ředitel Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí.

Možná kdyby se jeho slovy řídili porodníci i při příchodu Lucinky na svět, mohla být zdravá. Soudní proces se tak nadále protahuje a právník rodiny si vyžádal nový znalecký posudek. „Chceme také, aby znalec vysvětlil, proč změnil názor,“ žádal Vlastimil Blaťák. Zdá se však, že prokázat nedovolený zákrok nebude v možnostech rodiny.

Otec holčičky: Pro pojišťovny jsme neviditelní

Kvůli tomu, že Lucinka vyžaduje neustálou péči, se navíc rodina průběžně ocitá v závažných finančních problémech. „Náklady na péči jsou ročně statisícové. Pojišťovny to odmítají vidět, a přitom nejde jenom o mě. Podobným problémům čelí každá rodina, která se rozhodne postarat o takto postiženého příbuzného,“ řekl Blesk.cz otec postižené holčičky. Také proto požadovali po nemocnici odškodnění ve výši 17 milionů korun.

Okresní soud původně jejich žalobu zamítl, krajský soud však rozsudek zrušil a případ vrátil. „Nyní má naši záležitost nový soudce a vše začíná od začátku,“ řekl Blesku Vlastimil Blaťák.

Také proto existuje možnost, jak mohou lidé Blaťákovým na péči přispívat: Peníze mohou posílat na transparentní účet: 2901316490/2010. Další informace o jejich případu lze získat na této facebookové stránce.

Soud odročili na květen

Soud v úterý vyslechl dva znalce prostřednictvím videokonference, třetí vypovídal osobně.

Znalci prostřednictvím videokonference objasňovali mimo jiné to, zda mohlo mít na protrhnutí dělohy vliv i to, že rodičce nebyla při porodu 2,5 hodiny monitorována děložní činnost. Na záznamu tak kontrakce chyběly a nebyly zaznamenávány. Tlak na břicho rodičky mohou porodníci použít jen při kontrakci. "Zkušený porodník pozná kontrakci u rodící ženy, pozná ji pohmatem, podle chování i dýchání," uvedla na obranu olomouckých porodníků znalkyně z Nemocnice na Bulovce. Také podle znalce z Fakultní nemocnice Brno je poměrně běžné, že nelze získat v závěru porodu přesné informace o kontrakcích. "Z pohledu medicíny to není nezbytně nutné, dokážeme se obejít i bez tohoto monitoru a je to poměrně běžné," řekl znalec.

Žalobci také v úterý soudu předali nový znalecký posudek soudního znalce, který podle nich hodnotí záležitost diametrálně odlišně než dosavadní znalci. Pokud jej soud připustí, žádají právníci nemocnice, aby se k němu vyjádřili zástupci tří znaleckých ústavů, kteří věc dosud hodnotili. I z tohoto důvodu se spor opět protáhne. Soud proto kauzu odročil kvůli zvážení dalšího důkazního postupu. Další stání proběhne 16. května.

AkrimAkrim ( 11. dubna 2019 10:55 )

Asi je to ve FN Olomouc klasický postup, rodila jsem v lednu tohoto roku a KE na mě byla provedena také, naštěstí bez větších následků.

luklovah ( 2. dubna 2019 18:12 )

blecktajp raději smrt doma než takový porod v porodnici a peklo celý život.A hlavně v porodnici nikdo za nic nemůže doma se vše svede na matku.

baronessa ( 2. dubna 2019 18:12 )

A jak se tedy říká tomu, co porodník dělá, když tlačí loktem na břicho rodičky? Na videu je to zřetelně vidět.

vemenozmojistary ( 2. dubna 2019 17:46 )

Otázka zní, je to vůbec k žití? Je to nutné?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání