Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lucinka je postižená kvůli zakázanému chvatu při porodu? Rodina se soudí 7 let

Autor: ČTK - 
1. března 2019
12:33

Již poněkolikáté od začátku roku zrušil olomoucký okresní soud nařízené jednání v případu sporu rodiny Blaťákových a olomoucké Fakultní nemocnice kvůli porodu jejich dcery. Dítě se narodilo těžce postižené a rodina z toho viní zdravotnický personál, který podle ní při porodu pochybil, nemocnice to odmítá. Rodina nemocnici žaluje o 16,9 milionu korun.  Případ soudy projednávají už sedmým rokem.

Krajský soud zrušil rozsudek okresního soudu na konci října 2017. Spis se vrátil okresnímu soudu loni v březnu. Jednání soudce nařídil letos v lednu, poté v únoru, na začátek března, konec března a poslední termín je nyní 2. dubna. „V případu byly i další procesní věci. Kvůli dovolání byl spis ještě na vyšším soudu. Poté jsme nařídili doplnění znaleckých posudků. Figurují tam tři ústavy, takže to trvalo. Když jsem nařídil jednání, stále to chtěli odročovat. Buď mají znalci dovolenou nebo advokáti mají již nařízené jednání,“ řekl ČTK soudce okresního soudu Libor Brokeš.

Odlišné pohledy znalců

V Olomouckém kraji jde o jeden z největších soudních případů kvůli údajně zanedbané zdravotní péči. Lucie se v porodnici Fakultní nemocnice v Olomouci narodila v říjnu 2010 s poškozeným mozkem. Případ dostal u soudu spisovou značku v roce 2012, první jednání se uskutečnilo v lednu 2015. Spor brzdily dlouhou dobu odlišné pohledy znalců na postup lékařů. Okresní soud nakonec v březnu 2017 rozhodl o tom, že se jejich pochybení neprokázalo, nebyla prokázána příčinná souvislost narození těžce postiženého dítěte s poskytnutou lékařskou péčí. Krajský soud ale rozsudek zrušil s tím, že se okresní soud nevypořádal se všemi okolnostmi kolem porodu a je potřeba doplnit dokazování.

Lékaři použili zakázanou metodu?

Spor se vede o to, zda lékaři postupovali při porodu správně, nebo zda použili zakázanou metodu, takzvanou Kristellerovu expresi, při níž porodník tlačí loktem na břicho rodičky. Nemocnice to odmítla, podle otce dítěte však metodu použili, což mělo za následek prasknutí dělohy a přidušení dítěte. Na případ měly vliv i další okolnosti. Žena nejprve rodila přirozenou cestou za pomoci vakuového zvonu, dítě však bylo kvůli těhotenské cukrovce matky příliš velké. Holčička se narodila s váhou 4,5 kilogramu, její hmotnost byla přitom při posledním ultrazvukovém vyšetření odhadnuta o více než kilo nižší. Podle žalobců zdravotníci nepřistoupili včas k císařskému řezu.

Žalobci se kromě soudního sporu snaží různými cestami upozornit na to, že sociální systém nemyslí na rodiny, které se rozhodly samy o těžce postižené děti starat a finančně to nezvládají. Na situaci už před časem upozornili například netradiční cyklopoutí z Olomouce do Říma s audiencí u papeže Františka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání