Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Překvapivá debata gynekologů: Při porodu na břicho tlačit, ale ne loktem

Autor: Daniela Soukalová - 
4. června 2015
05:00

Tlačení loktem na břicho rodičky - tzv. Kristellerova exprese - přináší hodně rizik, jak pro matku, tak pro dítě. Porodníci se jí ale nechtějí vzdát. Alespoň to vyplývá z dokumentu, který se dostal do redakce Blesku. Z nebezpečného chvatu lékaři udělali nový, kterému říkají přidržení děložního fundu a tvrdí, že je zcela v pořádku.

V čem je tedy rozdíl? Lékaři dítě na svět nepostrkují loktem, ale na břicho matky tlačí celým předloktím. V zápisu odborné diskuse porodníků, který má Blesk k dispozici, se přiznávají, že tlak na dělohu při porodech užívají.

Diskuse porodníků. Diskuse porodníků. | ČEPICKÝ, P.: In: Zápis panelové diskuse. Porod I.

Diskuse porodníků. Diskuse porodníků. | ČEPICKÝ, P.: In: Zápis panelové diskuse. Porod I.

Lékař Pavel Čepický, který celou diskusi vedl, ji před kamerou Blesku nechtěl komentovat. Podívejte se na video:

Video Gynekolog. - Blesk TV
Video se připravuje ...

Názor odborníků i maminek, které při svém porodu tlak na břicho zažily, se různí. „Nedoporučuji žádný tlak na dělohu, protože nikdo není schopen zcela odhadnout sílu, kterou vyvine,“ řekl docent Jaroslav Feyereisl, ředitel Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí.

Opřít do břicha by se podle názorů některých odborníků měl porodník jen tehdy, pokud jde o život matce nebo nenarozenému dítěti. Podle našich informací však lékaři tento způsob používají rutinně jen proto, aby porod urychlili.

V dokumentu lékaři upozorňují i na to, že se tato metoda používá jen v České republice. Zároveň ale podotýkají, že tlak loktem je naprosto nepřípustný.

Diskuse porodníků. Diskuse porodníků. | ČEPICKÝ, P.: In: Zápis panelové diskuse. Porod I.
Tímto se ale neřídil doktor při porodu malé Lucinky. Janě Blaťákové zatlačil na břicho takovou silou, že jí praskla děloha a dívenka se narodila s postižením.

 

Debata porodníků nad tím, co je Kristellerova exprese a co už ne. Debata porodníků nad tím, co je Kristellerova exprese a co už ne. | blesk.cz

 

janinax ( 4. června 2015 13:25 )

Další idiot co vstoupil do diskuze,ach jooooooooooo

janinax ( 4. června 2015 13:21 )

Tohle chlapi nikdy nepochopí,protože nikdy rodit nebudou a melou jen a jen bláboly,nic rozumného z nich nevypadne.Někteří se ženou cití,co to je za bolest a váží si jich ale jejich málo,škoda.

20tina12 ( 4. června 2015 12:45 )

vvogh.t:co to jsem joudo pleteš za kravína??👎👎👍👍

20tina12 ( 4. června 2015 12:41 )

Hnusný čuňata!!je mi té paní moc líto.Já rodila 3x,a pánové lékaři zkuste si to.Žádný lékařský diplomy vám neřeknou tolik co zkušenost. 👎👎👎👎A co na tom chcete okecat???!!!

janinax ( 4. června 2015 12:03 )

Je mi tě docela líto,ty ubožáčku.Jsi největší *** pod sluncem,uživateli VVOGH.T,vědět kdo jsi nakopat tě rovnou mezi nohy,aby sis už nikdy nevrznul

Zobrazit celou diskusi