Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zpackané porody kvůli zakázanému tlačení na dělohu: Jana je neplodná, Lence miminko zemřelo

Autor: shp, ryc - 
2. června 2015
05:02

Celé Česko se bouří kvůli zpackanému porodu Jany Blaťákové (38). Její nenarozená Lucinka byla zdravým miminkem, porodník však použil při jejím příchodu na svět nedovolenou Kristellerovu expresi, při které jí praskla děloha. Dívenka přišla na svět těžce postižená. Jak Blesk.cz zjistil, nejde zdaleka o ojedinělý případ.

Nyní pětiletá Lucinka neslyší, nevidí a není ani schopná sama polykat. To vše kvůli zpackanému porodu. I když maminka Jana prosila o císařský řez, protože rodila celý den, lékaři ji nevyslyšeli. Lucinku to stálo zdraví.

„Jeden z porodníků manželce vší silou tlačil na břicho. Ona pak začala křičet a až později jsem se dozvěděl, že v tu chvíli jí praskla děloha,“ popsal šílenou událost Lucinčin otec Vlastimil Blaťák (38). Ten porod natočil na video, které se stalo důkazem.

Smutný příběh Jany a Lucinky však není ojedinělý. Další maminka, Jana P., rodila v roce 2001 ve středočeské porodnici. Když jí zdravotní sestra tlačila na břicho, praskla jí děloha. Miminko zázrakem přežilo, ale Jana při riskantním zákroku málem zemřela.

Video Lékař rodil holčičku nepovoleným způsobem! Rodiče: Zmrzačil nám dítě! - archiv Blesku
Video se připravuje ...

Poté musela být několikrát operována. Přišla o dělohu, vejcovody a vaječníky, už nikdy dítě mít nemůže. Jana trpěla neprůchodností střev a musela podstoupit další operaci, byla jí odebrána část střev. Prožila septický šok a při urgentních resuscitacích jí zdravotníci vylámali zuby. Na jeden život si toho maminka vytrpěla ažaž.

Lenka D. rodila v roce 2006 v severočeské porodnici. I když své první dítě přivedla na svět císařským řezem, porodníci se přesto rozhodli při druhém porodu pro riskantní zákrok a na dělohu tlačili.

Děloha v místě jizvy praskla. Lékaři museli ženu ihned operovat. Miminko se narodilo ve velmi špatném stavu. Sedmnáct dní žilo připojené na přístrojích, než zemřelo. Ani Lenka už v životě nebude mít děti.

Znáte nějaký podobný případ nebo jste vy sama byla obětí neschopného porodníka? Pošlete nám svůj příběh na mail tip@blesk.cz!

Děsivou Kristellerovu expresi zažila na vlastní kůži i Pavla Malinovská. A to hned u dvou porodů! Nikdo mi nic neřekl, prostě na mě sestra hupsla. Naštěstí to v obou případech dopadlo dobře. Tehdy jsem vůbec netušila, že to může být tak nebezpečné,“ prohlásila.

Když Pavla zjistila, na kolika ženách zanechal děsivý zákrok následky, založila skupinu Nechceme Kristellerovu expresi. „Na Facebooku mi píší maminky, na nichž Kristellerovu expresi lékaři nebo sestry provedli. Sice je to zakázané, ale dělá se úplně běžně. Podle mého soukromého výzkumu se s tlakem na bříško setkala zhruba každá třetí maminka,“ uzavřela Malinovská.

Čtěte už v úterý v Aha! pro ženy: Šokující zpověď maminky postižené Lucinky. Co se dělo po hrůzném porodu! Čtěte už v úterý v Aha! pro ženy: Šokující zpověď maminky postižené Lucinky. Co se dělo po hrůzném porodu! | Aha

abvydavatelstvi ( 2. června 2015 22:34 )

Já jsem to zažila u porodu dcery.. tenkrát nebyl ultrazvuk..... celé těhotenství jsem prozvracela byla velmi hubena.. snesla jsem jenom Malcao ...a suché rohlíky... Když mi začaly porodní bolesti.. tak me skoro vyhnali že si z nich dělám srandu že ještě nemůžu rodit... ukázala jsem knížku že už mám po termínu..... bolesti jsem měla celý den a večer v půl 8 začal porod... ať jsem se snažila tlačit ze všech sil.. děcko ven nešlo... už jsem přestala vnímat a bylo mi vše jedno... všichni na me křičeli ať tlačím ale už jsem neměla silu.. doktorka se chytala za hlavu a narikala že neví co má dělat.... najednou příběhla nějaká roubusnejsi zdravotní sestra... vší silou mi zatlačila nahoře na břiše a hlava dcery vyletela ven.. zbytek telicka už nějak vysoukali... dcera byla pridusena samý Fialovy flek.. ale ještě žila... Kdyby nebylo te sestricky.. tak jsem já ani dítě nepřežili ...já jsem byla hubena ale dítě vážilo skoro čtyři kila... asi z toho Malcaa.... to byl nápoj pro sportovce a těžce pracující... Do dnes děkuji zdravotní sestře za záchranu života...!!!

taktone ( 2. června 2015 20:24 )

Taky jsem zažila necitelné sestry a doktora u porodu

onda.volatko ( 2. června 2015 18:06 )

jo boží mlýny, jestli jsem nezpackala něco sama? nejsou to spíš boží mlýny? proč jí neporadil manžílek, má-li nějakého, že než rodit v nějaké středočeské, je lepší být tam kde jsou odborníci, pokud je manžílek zdravotnický nebo farmaceutický negramot, měl se poradit s někým kdo oboru rozumí a maminku dát k odborníkům a pokud je manžílek v oboru negramot měl si zaplatit a maminku opět dát k odborníkům, jestli tedy chybičku neudělal někdo jiný, nebo žeby boží mlýny??

abyss ( 2. června 2015 15:48 )

Při porodu dobrovolně netlačit? Blbost. To je obtížnější a náročnější na sebeovládání než přirozeně tlačit, omezit tak vnímání bolesti a ukončit tak rychleji bolestivé martýrium zrození. Ani při jednom z mých porodů jsem nezažila aby porodník musel některou z vedle rodících žen pobízet nebo dokonce nutit k tlačení. Spíš jsem slyšela " ještě ne, ještě maminko netlačte, ještě je brzo".

janajka ( 2. června 2015 12:57 )

u prvního porodu kdy jsem myslela že umřu že tu bolest nepřežiju tak po 12ti hodinách mi také při porodu lehla sestra na břicho a mimčo bylo venku tlačila né loktem ale dlaněmi u druhého již ne tam jsem měla zase jiné komplikace vše dopadlo dobře

Zobrazit celou diskusi