Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rusové jsou posedlí „rambo syndromem“: Zběh řekl, co se dělo ve zmasakrované Buči

Autor: Darina Jíchová, ČTK, swp - 
23. listopadu 2022
05:00

Nikita Čibrin zběhl z ruské armády a nyní žádá v Evropě o azyl. Sedmadvacetiletý Rus je ochoten vypovídat před mezinárodním tribunálem. Jeho svědectví by mohlo být klíčové v otázkách jednoho z největších ruských zvěrstev na Ukrajině – masakru v Buči. Čibrin totiž sloužil pod velitelem jednotky, která je obviněná z vraždění civilistů a znásilňování v okolí Buči. Voják také mluvil o „rambo syndromu“, kterému Rusové propadají, uvedli list Daily Mail.

Čibrin podle tisku žádá o azyl ve Španělsku. Čibrin tvrdí, že jako voják 64. motostřelecké brigády strávil více než čtyři měsíce na Ukrajině, ale že za celou dobu ani jednou nevystřelil. Je ochoten vypovídat u mezinárodního soudu o tom, co na Ukrajině zažil, viděl a slyšel. „Nemám co skrývat,“ uvedl Čibrin britskému deníku The Guardian, který o vojákově případu informoval.

Znásilňování a krádeže na denním pořádku

Z jednotky dezertoval v červnu. Rodák z Jakutska na Sibiři tvrdí, že hned 24. února, kdy ruská vojska na rozkaz prezidenta Vladimira Putina vpadla na Ukrajinu, řekl svým nadřízeným, že je proti válce, a tak ho odeslali na podřadné práce do týlu a vyhrožovali vězením. Dříve sloužil jako mechanik. K armádě se dal loni v létě kvůli finančním potížím, ale neměl ponětí, že ho pošlou do války. Na Ukrajinu se dostal hned na začátku invaze, kdy jeho jednotka vyrazila z Běloruska.

Ruský zběh Nikita Čibrin. Ruský zběh Nikita Čibrin. | Profimedia.cz, ČTK/AP/Felipe Dana, ČTK/AP/Felipe Dana, Blesk

Jeho jednotka se rozmístila ve vsi Lypivka, ležící asi 45 kilometrů od Kyjeva a nedaleko od města Buča. Voják tvrdí, že nebyl svědkem zabíjení civilistů, ale o vraždách a znásilňování se mluvilo ustavičně a vykrádání ukrajinských domů bývalo u jeho jednotky běžnou záležitostí.

Zběh sloužil pod řezníkem z Buči

„Je to zločinná válka, kterou Rusko rozpoutalo. Chci udělat vše, co na mně závisí, abych ji zastavil,“ řekl Čibrin. Sloužil pod Azatbekem Omurbekovem, jehož jméno je spojováno s řáděním Rusů kolem města Buča. Záběry z města, jehož ulice byly poseté těly civilistů, šokovaly svět, další těla byla nalezena v masových hrobech. Ostatky nesly známky mučení. Už nyní se zběhlý Rus nezdráhá mluvit o zločinech, jež jeho kolegové na Ukrajině páchali. Zmínil například, že 4 vojáci znásilnili matku s dcerou v Andrijivce.

Řezník z Buči Omurbekov si od Putina vysloužil povýšení na plukovníka. „Úplně zešíleli. Říkali: Jsme to my, kdo tady má moc, máme tanky, máme dělostřelectvo, zbraně, a tak dále. Byl to úplný rambo syndrom,“ komentoval plundrování Rusů Čibrin s tím, že vojáci vyrabovali domy a ukradli všechno, co šlo. „Včetně dekorací, mobilů a elektroniky,“ podotkl pro tisk. „Jako by jim přeskočilo. Spousta z nich našla v domech alkohol a opila se. To se stalo v Andrijivce, kde pak 4 muži znásilnili matku s dcerou,“ vypověděl.

Čibrin však popřel, že by Rusové znásilňovali „s požehnáním“ svých velitelů. „Jeden násilník utekl, zbytek zbili vojáci i velitelé, chtěli je za to dokonce zastřelit. Nemohli je ale obvinit, nebyly důkazy, tak je prostě propustili,“ Čibrin tvrdí, že za „špatným“ chováním Rusů jsou nepříznivé podmínky a šikana. „Jsou to lidé, co už dlouho nebyli v normálním světě, nežijí za normálních podmínek. Ukrajinci ukázali snímky jednoho ze svých zákopů – vypadá to tam normálně: Úkryt se zástěnou proti dešti, postele, a dokonce i elektřina. Ukrajinci se o vojáky starají lépe,“ dodal.

12:14
Dnes

„Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

Zobrazit celý online

„Jsem pro ně zrádce matičky Rusi.“

Zmínil také to, že ti, kdo nesouhlasili s válkou nebo byli v podezření, že se chtějí nechat zajmout druhou stranou, byli pod „fyzickým i psychologickým tlakem“. „Všichni se báli, že nám uříznou penis nebo varlata, nebo něco podobného,“ prý jim hrozili i zastřelením. Čibrin předstíral šílenství, aby ho propustili z armády. „Jsem pro ně zdrádce matičky Rusi. Co jsem ale měl dělat? Jít do války a zabíjet? Jít do vězení? Třetí možností byl útěk,“ do Madridu dorazil 15. listopadu a požádal o azyl.

Čibrin tvrdí, že se mu podařilo utéci od jednotky 16. června, kdy se schoval v nákladním autě, které jelo pro zásoby do Ruska. Tam kontaktoval ochránce lidských práv, kteří mu pomohli opustit zemi. Tuto verzi britskému deníku potvrdil zakladatel spolku Gulagu.net Vladimir Osečkin. Čibrin minulý týden v úterý přiletěl do Madridu. Ve čtvrtek jej propustili ze střediska na letišti a ubytovali v útulku pro uprchlíky, zatímco se úřady zabývají jeho žádostí o azyl. Nejsou zatím k dispozici nezávislé potvrzení vojákova příběhu, ale Čibrin předložil dokumenty a snímky svědčící o tom, že sloužil v 64. brigádě na Ukrajině.

Video se připravuje ...
Další videa