Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Překvapivá výzva Putinova zpovědníka: Duchovní se vyslovil za konec války na Ukrajině

Autor: DVL, swp - 
22. listopadu 2022
05:00

Biskup, který je známý jako „osobní zpovědník“ Vladimira Putina, vyslovil mimořádnou prosbu o ukončení války na Ukrajině po měsících krveprolití, informuje deník Daily Mail.

Metropolita Tikhon Shevkunov, o kterém je známo, že má výjimečně blízký vztah k ruskému prezidentovi, dramaticky prohlásil, že mezi těmito dvěma národy musí být „mír z vůle Boží“.

Biskup, který je obecně vnímán jako Putinův duchovní poradce, označil válku, která začala ruskou ilegální invazí na Ukrajinu v únoru, za „bezprecedentní tragédii“ a řekl, že „by měla skončit mírem“. 

Tyto poznámky jsou mimořádným zásahem duchovního a vyvolaly domněnky, že Putin by mohl být po své potupné porážce v Chersonu otevřený dohodě.

Ruští vojáci byli nuceni opustit město koncem minulého týdne uprostřed protiofenzívy ukrajinských jednotek, přičemž se objevily zprávy, že někteří se při pokusu o útěk přestrojili za civilisty.

Zdálo se, že jde o poslední akt odvety, když Putinovi vojáci při ústupu přes řeku Dněpr vyhodili do povětří přehradu Nova Kakhovka a údajně zničili Antonivský most, který je dalším hlavním přechodem přes řeku v Chersonské oblasti.

„Budeme se modlit"

V rozhovoru pro kanál Rossija 1 a pravděpodobně s Putinovým svolením 64letý biskup připustil, že konflikt začíná velmi tížit řadu Rusů. „Musíme mluvit o tom, s čím se probouzíme, co nosíme celý den v hlavě a s čím chodíme spát - je to Ukrajina," řekl. „Není pochyb o tom, že prožíváme bezprecedentní tragédii, osudovou etapu v životě našich lidí, naší země a Ukrajiny. Jak to skončí? Budeme se modlit, aby to samozřejmě skončilo mírem a bezpečně. Všichni teď volají po míru.“

Biskup dodal, že je toho názoru, že „jen Bůh všemohoucí“ může ukončit krveprolití.

Prezident Volodymyr Zelenskyj a západní vůdci uvedli, že Rusko by se muselo úplně stáhnout z celého ukrajinského území, aby konflikt skončil. 

„Potřebujeme mír z vůle Boží, abychom vyřešili tento problém, bitvy, nenávist mezi bratry," řekl duchovní. „I když nám teď nechtějí říkat bratři. Ale víme, že jsou bratři, a nedávno nás také nazývali bratry. Jsem si jistý, že to lidé nedokážou vyřešit. Jak by se to dalo vyřešit po tom všem, co se stalo? To všechno může vyřešit jedině Bůh Všemohoucí, o tom nepochybuji."

Pak pohoršeně tvrdil: „Neviděl jsem jediného krajana, který by choval nenávist vůči Ukrajincům."

Toto tvrzení by bylo ostře zpochybněno na Ukrajině, kde byly desítky vojáků ruských sil obviněno z páchání válečných zločinů proti původnímu obyvatelstvu. Zprávy o plenění, znásilňování a masakrech se objevily z mnoha částí země okupovaných ruskými jednotkami, přičemž po oblastech osvobozených ukrajinskými obrannými silami bylo nalezeno několik masových hrobů.

Zatímco válka zuří, Putin v posledních měsících utrpěl několik potupných porážek, včetně zničení Krymského mostu a naposledy osvobození města Cherson. Ukrajinské jednotky při příjezdu do města Cherson vítali jásající civilisté, kteří mávali vlajkami.

Ruské vlajky byly strženy před administrativními budovami a nahrazeny žlutomodrou ukrajinskou vlajkou. Byly pořízeny videozáznamy, na nichž byli uplakaní občané děkující vojákům.

The Independent uvádí, že po útěku z Chersonu, který je správním centrem regionu, Rusko prohlásilo, že zřídilo nové „dočasné hlavní město“.

Ruská státní tisková agentura Tass uvedla, že město Heničesk, které hraničí s Krymem a Azovským mořem ve vzdálenosti téměř 200 km, je nyní dočasným hlavním městem regionu.

„Všechno obnovíme"

Jak dlouho tomu tak bude, se však teprve uvidí, Zelenskyj včera večer prohlásil, že jeho jednotky si neodpočinou, dokud město spolu s Melitopolem a Krymem nebudou opět pod kontrolou Ukrajiny.

Během minulé noci Zelenskyj řekl, že jeho jednotky již pracují na zajištění bezpečnosti oblasti a vypořádávají se s nebezpečími, která za sebou zanechali Rusové. „Od dnešního večera mají obranné síly kontrolu ve více než 60 osadách Chersonské oblasti, policie zahájila stabilizační opatření. Stabilizační opatření probíhají také v Chersonu. Naši experti na výbušniny mají všude na osvobozeném území spoustu práce. Již bylo odstraněno téměř 2 000 výbušnin, miny, dráty, nevybuchlá munice. Před útěkem z Chersonu zničili okupanti kritickou infrastrukturu, komunikace, dodávky vody, tepla a elektřiny. Ruské síly mají všude stejný cíl – maximální výsměch lidem. Ale všechno obnovíme, věřte mi," prohlásil ukrajinský prezident.

Dodal, že tvrdé boje v Doněcké oblasti pokračují, ale slíbil, že jeho síly se nezastaví, dokud nebude znovu dobyto celé ukrajinské území.

„I když to chce čas, ale každý už chápe, že výsledek bude náš, Ukrajinců," řekl. „A zvláště jsou tato slova pro ty, kteří snášejí ruské útoky v Doněcké oblasti – je to tam prostě peklo. Každý den se tam odehrávají extrémně divoké bitvy. Ale naše jednotky se statečně brání, odolávají hroznému tlaku okupantů, udržují naše obranné linie. Tohle je velmi důležité."

„Díky silné obraně v Doněcké oblasti můžeme vést útočné operace v jiných směrech. Děkuji všem našim vojákům, kteří brání Ukrajinu v těchto obzvláště tvrdých bitvách," pokračoval Zelenskyj. „Dnes všichni společně cítíme radost. Nevím, jestli je tady někdo, kdo neviděl video, jak naši obyvatelé v Chersonu zdraví vojáky. Měsíce ruské okupace, měsíce výsměchu našim lidem, měsíce příběhů, že Rusko je tu údajně navždy. A stále je na ulicích moře ukrajinských vlajek."

„Lidé ani nepomysleli na to, že by se vzdali Ukrajiny. A svět to teď vidí. Vidí, co znamená jednota Ukrajinců. A vidí, proč musíme osvobodit celou naši zemi od okupantů."

„V Heničesku a Melitopolu to bude stejné. Přijedeme do všech našich měst a vesnic v Donbasu. Určitě uvidíme, jak se na Krymu setkají ukrajinské síly s ukrajinskými vlajkami, které tam drží a kterých budou v den osvobození v ulicích stovky," zakončil Zelenskyj. 

23:06
23. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, se kterou sledujete náš online přenos věnovaný konfliktu na Ukrajině a událostem s ním souvisejícím. Další čerstvé zprávy můžete očekávat opět zítra ráno. Do té doby přejeme dobrou noc.

21:52
23. 4. 2024

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

21:17
23. 4. 2024
!

Ruské úřady dnes informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova kvůli podezření z braní úplatků. Ivanov patří k důležitým úředníkům ministerstva, uvedl portál Meduza. Na starosti měl záležitosti spojené s výstavbou.

Ivanov zodpovídal například za projekt takzvané obnovy okupovaného ukrajinského Mariupolu, výstavbu hlavního chrámu ruských ozbrojených sil nebo kosmodromu Vostočnyj, píší média. Náměstkem ministra obrany Sergeje Šojgua byl od roku 2016.

Timur Ivanov. Timur Ivanov.
Zobrazit celý online

Video  Výbuch rakety v Polsku: Jak zabránit dalšímu omylu? Dodat Ukrajině moderní systémy, říká analytik  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa