Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rusové jsou posedlí „rambo syndromem“: Zběh řekl, co se dělo ve zmasakrované Buči

Autor: Darina Jíchová, ČTK, swp - 
23. listopadu 2022
05:00

Nikita Čibrin zběhl z ruské armády a nyní žádá v Evropě o azyl. Sedmadvacetiletý Rus je ochoten vypovídat před mezinárodním tribunálem. Jeho svědectví by mohlo být klíčové v otázkách jednoho z největších ruských zvěrstev na Ukrajině – masakru v Buči. Čibrin totiž sloužil pod velitelem jednotky, která je obviněná z vraždění civilistů a znásilňování v okolí Buči. Voják také mluvil o „rambo syndromu“, kterému Rusové propadají, uvedli list Daily Mail.

Čibrin podle tisku žádá o azyl ve Španělsku. Čibrin tvrdí, že jako voják 64. motostřelecké brigády strávil více než čtyři měsíce na Ukrajině, ale že za celou dobu ani jednou nevystřelil. Je ochoten vypovídat u mezinárodního soudu o tom, co na Ukrajině zažil, viděl a slyšel. „Nemám co skrývat,“ uvedl Čibrin britskému deníku The Guardian, který o vojákově případu informoval.

Znásilňování a krádeže na denním pořádku

Z jednotky dezertoval v červnu. Rodák z Jakutska na Sibiři tvrdí, že hned 24. února, kdy ruská vojska na rozkaz prezidenta Vladimira Putina vpadla na Ukrajinu, řekl svým nadřízeným, že je proti válce, a tak ho odeslali na podřadné práce do týlu a vyhrožovali vězením. Dříve sloužil jako mechanik. K armádě se dal loni v létě kvůli finančním potížím, ale neměl ponětí, že ho pošlou do války. Na Ukrajinu se dostal hned na začátku invaze, kdy jeho jednotka vyrazila z Běloruska.

Ruský zběh Nikita Čibrin. Ruský zběh Nikita Čibrin. | Profimedia.cz, ČTK/AP/Felipe Dana, ČTK/AP/Felipe Dana, Blesk

Jeho jednotka se rozmístila ve vsi Lypivka, ležící asi 45 kilometrů od Kyjeva a nedaleko od města Buča. Voják tvrdí, že nebyl svědkem zabíjení civilistů, ale o vraždách a znásilňování se mluvilo ustavičně a vykrádání ukrajinských domů bývalo u jeho jednotky běžnou záležitostí.

Zběh sloužil pod řezníkem z Buči

„Je to zločinná válka, kterou Rusko rozpoutalo. Chci udělat vše, co na mně závisí, abych ji zastavil,“ řekl Čibrin. Sloužil pod Azatbekem Omurbekovem, jehož jméno je spojováno s řáděním Rusů kolem města Buča. Záběry z města, jehož ulice byly poseté těly civilistů, šokovaly svět, další těla byla nalezena v masových hrobech. Ostatky nesly známky mučení. Už nyní se zběhlý Rus nezdráhá mluvit o zločinech, jež jeho kolegové na Ukrajině páchali. Zmínil například, že 4 vojáci znásilnili matku s dcerou v Andrijivce.

Řezník z Buči Omurbekov si od Putina vysloužil povýšení na plukovníka. „Úplně zešíleli. Říkali: Jsme to my, kdo tady má moc, máme tanky, máme dělostřelectvo, zbraně, a tak dále. Byl to úplný rambo syndrom,“ komentoval plundrování Rusů Čibrin s tím, že vojáci vyrabovali domy a ukradli všechno, co šlo. „Včetně dekorací, mobilů a elektroniky,“ podotkl pro tisk. „Jako by jim přeskočilo. Spousta z nich našla v domech alkohol a opila se. To se stalo v Andrijivce, kde pak 4 muži znásilnili matku s dcerou,“ vypověděl.

Čibrin však popřel, že by Rusové znásilňovali „s požehnáním“ svých velitelů. „Jeden násilník utekl, zbytek zbili vojáci i velitelé, chtěli je za to dokonce zastřelit. Nemohli je ale obvinit, nebyly důkazy, tak je prostě propustili,“ Čibrin tvrdí, že za „špatným“ chováním Rusů jsou nepříznivé podmínky a šikana. „Jsou to lidé, co už dlouho nebyli v normálním světě, nežijí za normálních podmínek. Ukrajinci ukázali snímky jednoho ze svých zákopů – vypadá to tam normálně: Úkryt se zástěnou proti dešti, postele, a dokonce i elektřina. Ukrajinci se o vojáky starají lépe,“ dodal.

12:43
Dnes

Polská kontrarozvědka ABW vyšetřuje činnost proruské špionážní sítě zaměřené proti členským státům a orgánům Evropské unie. Dnes to podle portálu onet.pl oznámil Jacek Dobrzyński, mluvčí vládního koordinátora tajných služeb. Polsko při vyšetřování spolupracuje s Českem. Členové sítě podle Varšavy chtěli uspořádat v EU proruské iniciativy a mediální kampaně s cílem prosazovat oficiální ruskou zahraniční politiku.

12:20
Dnes

Úřady v Kyjevě kvůli hrozbě ruských raketových útoků na civilní cíle posílí bezpečnostní opatření, oznámil šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko. Upozornil také na riziko proniknutí ruských diverzních skupin nebo agentů ruských tajných služeb do Kyjeva.

Rada na obranu Kyjeva podle Popka posoudí pořádání veřejných akcí v Kyjevě, kterých se účastní velké množství lidí, i bezpečnostní opatření ve veřejné dopravě, školních nebo zdravotnických zařízeních. Bezpečnostní složky posílí ostrahu míst, na kterých bývá hodně lidí, a civilní ochrana má za úkol zajistit, aby lidé měli neustále přístup do krytů a aby fungovaly takzvané stanice nezlomnosti. Jde o místa, která vznikla na Ukrajině po začátku ruské invaze, kam se lidé mohou přijít ohřát, připojit se k internetu nebo si nabít telefon. Ukrajinské bezpečnostní složky také zesílí monitoring sociálních sítí kvůli šíření dezinformací a provokací, které by mohly destabilizovat situaci v Kyjevě.

„Žádáme občany Kyjeva, aby zachovali klid. Nepropadejte panice,“ uvedl Popko. Vyzval obyvatele Kyjeva, aby neignorovali výstrahy upozorňující na hrozící letecký útok.

12:14
Dnes

Rusko má stejné geopolitické cíle. „V žádném případě nemůže být cílem Islámského státu,“ zamotal se v televizní debatě ruský komunistický poslanec Leonid Kalašnikov a dodal, že Rusko podporuje islamisty v regionálních konfliktech. Propagandista Popov ho musel zarazit, že Islámský stát ne - ten Rusko potírá.

Zobrazit celý online

„Jsem pro ně zrádce matičky Rusi.“

Zmínil také to, že ti, kdo nesouhlasili s válkou nebo byli v podezření, že se chtějí nechat zajmout druhou stranou, byli pod „fyzickým i psychologickým tlakem“. „Všichni se báli, že nám uříznou penis nebo varlata, nebo něco podobného,“ prý jim hrozili i zastřelením. Čibrin předstíral šílenství, aby ho propustili z armády. „Jsem pro ně zdrádce matičky Rusi. Co jsem ale měl dělat? Jít do války a zabíjet? Jít do vězení? Třetí možností byl útěk,“ do Madridu dorazil 15. listopadu a požádal o azyl.

Čibrin tvrdí, že se mu podařilo utéci od jednotky 16. června, kdy se schoval v nákladním autě, které jelo pro zásoby do Ruska. Tam kontaktoval ochránce lidských práv, kteří mu pomohli opustit zemi. Tuto verzi britskému deníku potvrdil zakladatel spolku Gulagu.net Vladimir Osečkin. Čibrin minulý týden v úterý přiletěl do Madridu. Ve čtvrtek jej propustili ze střediska na letišti a ubytovali v útulku pro uprchlíky, zatímco se úřady zabývají jeho žádostí o azyl. Nejsou zatím k dispozici nezávislé potvrzení vojákova příběhu, ale Čibrin předložil dokumenty a snímky svědčící o tom, že sloužil v 64. brigádě na Ukrajině.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa