Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Další masový hrob se 7 civilisty našli u Buče. Mučili je a zbaběle popravili, vzkázal náčelník

Autor: ČTK - 
13. června 2022
21:10

Ukrajinská policie eviduje od začátku ruské agrese přes 12.000 zabitých civilistů. Totožnost asi desetiny z nich je dosud neznámá, informovala dnes agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním policejního šéfa Ihora Klymenka. Nedaleko města Buča byl objeven nový masový hrob, v němž byla podle místní policie uložena těla popravených civilistů.

„Obdrželi jsme zprávy z celé Ukrajiny a zahájili jsme příslušná trestní řízení ve věci smrti více než 12.000 lidí, kteří byli nalezeni mimo jiné v masových hrobech,“ řekl agentuře v rozhovoru Klymenko. Jen v Kyjevské oblasti, z níž se ruská vojska stáhla na přelomu března a dubna, bylo zabito 1500 civilistů.

Podle šéfa policie tvoří asi 75 procent mrtvých muži, přibližně dvě procenta děti a zbytek ženy. „Jsou to civilisté, lidé, kteří nemají nic společného s armádou nebo s policejními strukturami,“ dodal Klymenko. Nejvíce obětí si podle něj vyžádaly exploze.

„K dnešnímu dni nebylo ztotožněno asi 1200 těl zemřelých“, dodal Klymenko v souvislosti s exhumacemi a zdůraznil, že identifikace pomocí analýzy DNA je velice zdlouhavý proces.

Další masový hrob u Buče

Náčelník policie v Kyjevské oblasti Andrij Něbytov dnes na facebooku sdělil, že poblíž města Buča u Kyjeva byl nalezen další hromadný hrob, v němž byla těla sedmi civilistů. Stalo se tak v obci Myrocke, kde působili ruští vojáci. Mnoho z obětí mělo podle něj svázané ruce a kolena.

Sedm civilistů bylo Rusy mučeno a poté zbaběle popraveno kulkou do hlavy,“ dodal Něbytov s tím, že těla zatím nebyla identifikována.

20:58
Dnes

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

20:15
Dnes

Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj podezřelý z machinací se státními pozemky předal ukrajinskému parlamentu rezignační dopis. Podle serveru RBK-Ukrajina to oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.

19:45
Dnes

Přes různé pohledy na ruskou hrozbu je důležité o tom s partnery upřímně mluvit. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) to řekl novinářům před dnešním odletem do Budapešti, kde se mimo jiné v pátek setká se svým protějškem Péterem Szijjártóem.

„Budeme se bavit o česko-maďarských vztazích, ale také bezpečnosti, ruské agresi proti Ukrajině a celkově o situaci v Evropě,“ řekl Lipavský. „Pohledy na ruskou hrozbu se liší, přesto si myslím, že je potřeba se státy, jako je Maďarsko, velmi pečlivě a upřímně o ruské hrozbě hovořit,“ poznamenal. Celá Evropa podle něj čelí ruské hybridní válce.

Zobrazit celý online

Po odchodu ruských vojáků z Kyjevské oblasti a nálezu stovek těl ukrajinských civilistů se Buča stala symbolem válečných zločinů, z nichž Ukrajina viní Rusko. Moskva tato obvinění opakovaně odmítla a označila je za „falza“, které Kyjev vytváří s podporou Západu.

Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva v pátečním komuniké potvrdil, že ve válce Ruska proti Ukrajině bylo zabito přinejmenším 4339 civilistů, včetně 274 dětí, a dalších 5246 utrpělo zranění, včetně 443 dětí. Skutečný počet civilních obětí bude ale nejspíše mnohem vyšší.

Koncem května ruský ministr obrany Sergej Šojgu navzdory množícím se důkazům tvrdil, že ruská armáda na Ukrajině postupuje pomalu, protože se snaží předejít obětem z řad civilistů. Ruské ozbrojené síly prý podle ministra neútočí na civilní infrastrukturu a palebné pozice a vojenské objekty ničí vysoce přesnými zbraněmi. Moskva trvale stále popírá, že by ruská armáda útočila na civilisty a civilní objekty, přestože fakta hovoří o opaku.

Video  Ohavný masakr civilistů v Buči: Těla se válí po ulicích  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa