Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rusko odmítá vinu za útok na nádraží. Rakety tohoto typu prý vůbec neužívá. Důkazy mluví jinak

Autor: ČTK - 
9. dubna 2022
09:50

Rusko tvrdí, že na Ukrajině nepoužívá rakety Točka-U. Je to však pravdivé tvrzení? klade si otázku stanice BBC na svém ruskojazyčném webu poté, co zásah nádraží v Kramatorsku touto raketou připravil o život nejméně 50 lidí.

Ukrajina obvinila z ostřelování Rusko. Moskva trvá na tom, že Točku-U nepoužívá. Jak je to ve skutečnosti?

Rusové rakety typu Ročka-U používali během vojenského cvičení v únoru 2022, týden před vpádem na Ukrajinu. Rusové rakety typu Ročka-U používali během vojenského cvičení v únoru 2022, týden před vpádem na Ukrajinu. | Reuters

Už 5. března v Bělorusku zaznamenali přesun vypouštěcích zařízení raket Točka-U ruské armády k hranicím s Ukrajinou. O den později investigativní organizace Conflict Intelligence Team ukázala, že ruská armáda nadále používá tyto zastaralé rakety, přestože je většinou již vyměnila za moderní rakety Iskander.

Na sociálních sítích se také objevily záběry vypouštěcích vozidel Točka-U s bílými písmeny V, což je jeden z taktických znaků, které používají ruské jednotky účastnící se invaze na Ukrajinu.

Důkazy, že Rusko použilo rakety Točka-U již na začátku invaze 24. února, poskytla také nevládní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). Raketa 9M79 Točka-U se podle analytiků AI vyznačuje velmi nízkou přesností. Nebylo vzácností, že rakety minuly svůj cíl o půl kilometru a více.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa