Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Hudbou ke svobodě: Ukrajinská Oděsa se vrací k životu. A jaká je tajná zbraň města?

Autor: tsv - 
2. dubna 2022
05:00

Do ukrajinské přístavní Oděsy se pomalu vrací život. Na protest proti Rusům se znovu otevřely bary, kluby, restaurace na plážích i nehtové salony, městem se line hudba a lidé věří, že ruští okupanti nemají šanci na jeho dobytí. Nepřátelská armáda podle expertky svou jedinou opravdovou příležitost promarnila hned na začátku invaze, pád Oděsy teď považuje za téměř nemožný. Místním vojákům nechybí motivace ani odvaha, s ochranou civilistů jim může významně pomoct utajená zbraň.

Nedávné znovuotevření podniků bylo zásadním krokem pro obnovu kolabující ekonomiky. Občané tím mimo jiné vyjadřují vzdor a ukazují Rusům, že se jich nebojí. „Hudba je život,“ řekl pro server BBC hudební kritik Olexandr Proletarskyj, zatímco si u baru vychutnával vystoupení místní kapely. „Jakmile je hudba umlčena, může se stát cokoli. Hudba je způsob ochrany naší mysli.“ Všechny bary a restaurace musely jako daň za svůj provoz přizpůsobit otevírací doby nočnímu zákazu vycházení.

„Mám pocit, že město ožívá. A myslím si, že strach trochu ustupuje,“ popsal atmosféru bubeník psychedelické kapely Alexander Hodosevič. „Lidé věří v naši armádu, která nás ochraňuje, a cítí se pohodlně, bezpečně. Nemyslím si, že ruská armáda vyhrává.“ Pozdní odpoledne jsou v barech a klubech vyhrazena pro živé koncerty místních hudebníků.

Podobně uvolněná atmosféra panuje kromě centra také na plážích, a to i přesto, že se ruské jednotky stále snaží město dobýt z Černého moře. „Viděl jsem ruské lodě, ale stáhly se. Vědí, že jsme hrozba,“ konstatoval 27letý voják Anatolij. „Měli jsme tu hodně útoků včetně raket. Létaly tu také drony a házely na nás bomby. Ale neuspějí tu. Jen ať se pokusí přistát, zaplatí velkou cenu.“

Pomoc Mykolajivu, selhání Rusů a katakomby

Podle bezpečnostní analytičky Hanny Shelestové Rusové promarnili svou jedinou šanci na dobytí Oděsy hned na začátku invaze. V prvních dnech války mohli proruští lídři zorganizovat kapitulaci města, takovou možnost už teď nemají a dobýt metropoli z moře je extrémně náročný úkol, míní expertka. „Zdá se mi, že je to nemožné. Když se podíváte na technické podmínky a strategický terén, Oděsa nikdy nebyla snadno dobytelné město. To historie několikrát potvrdila,“ vysvětlila.

Za dosavadním úspěchem Oděsy částečně stojí také nedaleký Mykolajiv, na jehož území se vyskytuje jeden z klíčových mostů přes řeky, které Rusové potřebovali překročit na své cestě k přístavní metropoli. Místní vojáci Rusům zabránili v postupu a podařilo se jim okupanty zatlačit několik kilometrů zpět na východ. Posunu ruských vojsk na západ brání i Voznesensk ležící zhruba 90 kilometrů na severozápad od Mykolajivu.

Oděsa navíc disponuje další skrytou zbraní, tedy 200 let starými podzemními katakombami. Tyto 2 500 kilometrů dlouhé tunely byly využívány během obou světových válek i ruské civilní války. Kromě ochrany před nálety poskytují také bezpečnou cestu z města, kterou v předchozích konfliktech podnikali partyzáni i prchající rodiny. „Jsou tu grafity ze čtyřicátých let,“ upozornil historik Maxim Baranestski. „Tady stojí ‚Smrt fašistům.‘“

13:24
Dnes

„Je to čirá politika. Nikoho nezajímá, kolik lidí každý den na Ukrajině umírá. Zajímá je jenom jejich popularita... Zapomínají, že mrtvé lidi popularita nezajímá,“ komentoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pře mezi americkými Republikány a Demokraty o pomoci Ukrajině a Izraeli.

„Ukrajina nebude mít šanci vyhrát válku bez pomoci Spojených států. Poměr dělostřelectva na frontě je dnes 1:10 a poměr letectva je 1:30," dodal v rozhovoru pro americkou veřejnoprávní televizi PBS.

12:44
Dnes

Ukrajinské schopnosti odrážet intenzivní ruské útočné operace na východě Ukrajiny se zhoršily a patrně se budou nadále v blízké budoucnosti zhoršovat, pokud budou trvat průtahy s americkou vojenskou pomocí, uvedl ve své pravidelné analýze situace na Ukrajině americký Institut pro studium války (ISW). Rusko by podle amerických analytiků mohlo dokázat využít materiálního nedostatku v ukrajinské armádě ve svůj prospěch a dosáhnout významnějších územních zisků, zejména západně od již dobytého města Bachmut.

Ukrajinské problémy s nedostatkem munice jsou natolik závažné, že ukrajinští vojáci u Bachmutu a Avdijivky na východě Ukrajiny mohou vypálit maximálně pět dělostřeleckých granátů na každých deset granátů vystřelených ruskými silami a někdy i méně, podotkl v neděli podle ISW velitel ukrajinského uskupení Chortycja Nazar Vološyn. Ukrajinské dělostřelectvo je však přesnější, tvrdí Vološyn.

Už ve své analýze z předchozího dne ISW upozornil, že Rusko by nedostatek munice mohlo využít k ovládnutí města Časiv Jar v příštích týdnech.

12:02
Dnes

Slovenský premiér Robert Fico dnes odmítl nový migrační pakt, který minulý týden schválil Evropský parlament. Opatření v podobě převzetí části běženců nebo finanční či materiální pomoci pro země zasažené přílivem migrantů označil před novináři za diktát, nejde podle něj o solidaritu.

„Toto není ta solidarita, o které jsme hovořili, že každá země má mít možnost se sama rozhodnout, jak pomůže,“ řekl Fico ke schválené úpravě. Přirovnal ji k dřívější myšlence zavedení kvót pro povinné přerozdělování migrantů mezi členské země evropského bloku.

Podle Fica slovenské vládní strany ve slovenské sněmovně patrně nepodpoří opatření z migračního paktu. „S vysokou pravděpodobností celá vládní koalice nebude souhlasit na půdě parlamentu s tímto legislativním balíkem,“ řekl slovenský premiér po schůzce se šéfem slovenské diplomacie Jurajem Blanárem.

Zobrazit celý online

Video  Putin vyváží ruské lži! Válkou chce zakrýt neschopnost, říká poslanec Žáček  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa