Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kreml mění strategii, už nechce ovládnout celou Ukrajinu. Kolik mrtvých přiznal?

Aktualizováno -
25. března 2022
18:08
Autor: ČTK - 
25. března 2022
16:08

Ruské ministerstvo obrany v pátek přiznalo smrt 1351 ruských vojáků od začátku invaze na Ukrajinu, uvedla agentura Reuters. Podle Kyjeva i odhadů západních zemí jsou ale ztráty v ruských řadách výrazně vyšší. Naposledy Moskva na začátku března informovala o 498 padlých ruských vojácích. Ruské ministerstvo obrany rovněž uvedlo, že první fáze jeho vojenské operace na Ukrajině byla z větší části dokončena. Nyní se prý zaměří na úplné „osvobození“ východoukrajinského Donbasu, informovala agentura Reuters.

Zranění podle ruského ministerstva obrany utrpělo od začátku „speciální operace“ na Ukrajině 3825 ruských vojáků. Spojení „speciální vojenská operace“ používá Moskva pro válku na Ukrajině, kterou rozpoutala 24. února.

Generální štáb ukrajinské armády v pátek uvedl, že Rusko přišlo od začátku bojů na Ukrajině o 16 100 vojáků. Není však jasné, zda jsou do této bilance započítáni pouze padlí, či také zajatci a ranění armádní příslušníci, kteří již nejsou bojeschopní.

Ukrajinské ozbrojené síly přišly zatím o 30 000 lidí, z toho o 14 000 z nich „nenávratně“, oznámila v pátek podle agentury TASS Moskva. Kyjev počty zabitých ukrajinských vojáků nezveřejňuje.

Údaje obou stran o padlých a zraněných není možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Rusko bude okamžitě reagovat na zavedení bezletové zóny

Z oznámení se podle Reuters zdá, že Rusko mění strategii a zaměří se na skromnější cíle poté, co v prvním měsíci války narazilo na tvrdý odpor Ukrajinců a nedokázalo například obsadit hlavní město Kyjev.

Ruské tiskové agentury citovaly ministerstvo obrany, které uvedlo, že Ruskem podporovaní separatisté nyní kontrolují 93 procent Luhanské oblasti a 54 procent Doněcké oblasti, které společně tvoří Donbas.

Ministerstvo nevyloučilo útoky na obléhaná ukrajinská města. Sdělilo také, že Rusko bude okamžitě reagovat na jakýkoli pokus o uzavření vzdušného prostoru nad Ukrajinou. Kyjev o toto opatření požádal Severoatlantickou alianci, která ho však odmítá v obavách z rozšíření ukrajinské války. „Hlavní cíle první fáze operace byly víceméně splněny,“ uvedl šéf operací ruského generálního štábu Sergej Rudskoj. „Bojový potenciál ozbrojených sil Ukrajiny se výrazně snížil, což umožňuje soustředit jádro našich sil na dosažení hlavního cíle, osvobození Donbasu,“ dodal generál.

Dvě varianty: Donbas a celá Ukrajina

Ministerstvo obrany také bez uvedení bližších podrobností uvedlo, že operace bude pokračovat, dokud ruské síly nesplní stanovené úkoly. Ruská armáda podle úřadu zvažovala dvě varianty své operace, jednu omezenou pouze na Donbas a druhou na celé území Ukrajiny.

Vysoce postavený diplomatický zdroj v Moskvě prohlášení označil za krok, pomocí kterého si Kreml snaží zachovat tvář, a možnou předehru k ústupu ze strany Ruska.

„Jejich válečné cíle jsou nebo byly mnohem širší než Donbas, což jejich síly zanechalo rozdělené špatně koordinovanými útoky, které vedly nepřipravené jednotky na více frontách,“ řekl agentuře Reuters. „Předpokládal jsem možnost přeorientování úsilí zpět na Donbas, ale zatímco Putinova rétorika zůstává maximalistická, potřebujeme vidět více důkazů na místě,“ dodal nejmenovaný zdroj.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
24. 4. 2024

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Zobrazit celý online

Rusko vyslalo 24. února desítky tisíc vojáků na Ukrajinu v rámci toho, co nazývá „speciální vojenskou operací“. Kreml invazi obhajuje potřebou sousední zemi demilitarizovat, „denacifikovat“ a zabránit údajné genocidě ruskojazyčného obyvatelstva. Ukrajinské ozbrojené síly Rusku kladou tvrdý odpor. Západ na Moskvu uvalil dosud nejrozsáhlejší sankce ve snaze přimět ruského prezidenta Vladimira Putina k příměří.

Video  Nejhorší výbuchy války: Jak to vypadalo v Charkově 1. 3.  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa