Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putin mění strategii: Podle Západu se zaměří na Donbas a „středověké bombardování“

Autor: tsv - 
25. března 2022
05:00

Rusko se podle Západu brzy odkloní od původního plánu převzít moc nad celou Ukrajinou. Státníci tvrdí, že se prezident Vladimir Putin „katastroficky přepočítal“, a očekávají, že se začne soustředit primárně na zajištění východoukrajinského Donbasu. V důsledku toho předpovídají méně cílené útoky a tím pádem i přibývající počty civilních obětí. Rusko se bude snažit nahradit své zesnulé vojáky, které podle odhadů zastoupí nezkušení a ještě hůř vybavení rekruti.

„Teď je naprosto jasné, že původní plán Ruska simultánně operovat tři útoky z jiných směrů a rychle se zmocnit svých cílů nevyšel,“ řekl pro list The Times nejmenovaný západní funkcionář. Podle něj se dá v tuto chvíli očekávat další „středověké bombardování“ ukrajinských měst a soustředění ruských sil na východě. Dodal, že děravá strategie okupantů, která byla od začátku postavena na chybné představě minimálního odporu Ukrajinců, Rusům k dosažení jejich cílů nijak nepomůže.

Ruská armáda se musí od začátku potýkat s „nemalými problémy, které si způsobila sama“, řekl na brífinku vysoký britský důstojník, generálporučík Sir James Hockenhull. Odkazoval například na zastaralou techniku z dob Sovětského svazu a nezkušené vojáky zmateně pobíhající po nepřátelském území. „Ruské operace se změnily,“ pokračoval a dodal, že se Rusko nyní vydá cestou „vyčerpávající strategie“.

„To bude zahrnovat ledabylé a necílené užití palebné síly a povede k většímu počtu civilních obětí, destrukci ukrajinské infrastruktury a zintenzivnění humanitární krize,“ varoval Hockenhull. Upozornil, že Putin doma mezitím přebírá kontrolu nad rozšiřovanými dezinformacemi a tamním občanům zatajuje množství obětovaných ruských vojáků.

Ukrajinci přechází do útoku

Ruská armáda se neustále pokouší své objemné ztráty nahrazovat. V důsledku toho ovšem do pole pravděpodobně vysílá nevybavené a nezkušené vojáky, informoval podle serveru DailyMail další nejmenovaný západní funkcionář. Seniorní úředník amerického Pentagonu poukázal na stahování ruských vojsk z okolí hlavního města. „Ukrajincům se podařilo zatlačit Rusy zpět 55 kilometrů na východ a severovýchod od Kyjeva,“ upřesnil.

Mluvčí Pentagonu John Kirby tento týden prohlásil, že Ukrajinci „stojí na značkách a zahajují ofenzivu, jdou po Rusech a vytlačují je z místa“.

Ačkoli je podle vývoje situace zcela jasné, že invaze nejde podle plánu, ruská vláda stále odmítá připustit svůj nezdar. Mluvčí Kremlu Dmitry Peskov během tiskové konference trval na tom, že „operace probíhá striktně v souladu“ s původní strategií.

Video  Ukrajinci bojují už měsíc! Anonymous zveřejnili další cíle. A benzín zlevňuje!  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa