Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Útok Rusů na hranicích se Slovenskem? Ministr očekává boje o letiště v Užhorodu

Autor: ČTK, Mii - 
14. března 2022
19:03

Slovensko očekává, že při nynějším ozbrojeném konfliktu na Ukrajině dojde v blízké době k ruskému útoku na ukrajinské letiště v Užhorodu, které leží u slovensko-ukrajinské hranice. Řekl to dnes podle slovenských médií slovenský ministr obrany Jaroslav Naď.

Naď podle Hospodárských novin o útoku mluvil v souvislosti s varováním, že ruská agrese má dopad i na Slovensko. „Zatím ve formě migrace, ve výrazné míře, a také ve formě zvýšeného hybridního působení Ruské federace na našem území. Vzhledem k tomu, že očekáváme v dohledné době i přímé vojenské útoky Ruské federace na letiště Užhorod, které je na hranici se Slovenskem, to má samozřejmě i vojenské implikace,“ řekl ministr.

Letištní dráha užhorodského letiště začíná téměř na hranicích Slovenska s Ukrajinou. Předloni Bratislava a Kyjev v souvislosti s přistáváním letadel na tomto letišti podepsaly dohodu o využívání slovenského vzdušného prostoru.

Mapa Ukrajiny a příhraničních bojů. Mapa Ukrajiny a příhraničních bojů. | Infografika Blesku

Rusko už o víkendu rozšířilo své bojové operace dále na západ Ukrajiny. Ruská armáda mimo jiné raketami zaútočila na vojenskou základnu ve městě Javoriv, které se nachází zhruba dvacet kilometrů od polských hranic. Ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že jeho ozbrojené síly při útoku zlikvidovaly přibližně 180 zahraničních žoldnéřů a množství zahraničních zbraní, ukrajinská strana informaci o likvidaci zmíněného počtu zahraničních bojovníků popřela.

Válka Rusko vs. Ukrajina
23:06
23. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, se kterou sledujete náš online přenos věnovaný konfliktu na Ukrajině a událostem s ním souvisejícím. Další čerstvé zprávy můžete očekávat opět zítra ráno. Do té doby přejeme dobrou noc.

21:52
23. 4. 2024

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

21:17
23. 4. 2024
!

Ruské úřady dnes informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova kvůli podezření z braní úplatků. Ivanov patří k důležitým úředníkům ministerstva, uvedl portál Meduza. Na starosti měl záležitosti spojené s výstavbou.

Ivanov zodpovídal například za projekt takzvané obnovy okupovaného ukrajinského Mariupolu, výstavbu hlavního chrámu ruských ozbrojených sil nebo kosmodromu Vostočnyj, píší média. Náměstkem ministra obrany Sergeje Šojgua byl od roku 2016.

Video  Video ukazuje, jak ukrajinská armáda sestřeluje konvoj bojové techniky ruské armády.  - Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa