Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Poprask na Slovensku: Lidé z armády a tajných služeb měli donášet Rusku. 4 zatčení!

Aktualizováno -
15. března 2022
11:18
Autor: ČTK, Mii - 
14. března 2022
17:03

Slovenská policie ve špionážní aféře spojované s Ruskem zadržela čtyři osoby, dvě z nich obvinila, řekl v úterý novinářům policejní prezident Hamran. Slovenské ministerstvo zahraničí oznámilo, že Bratislava rozhodla o vyhoštění tří pracovníků ruského velvyslanectví, v prohlášení se ale neuvádí, zda krok souvisí se zmíněným případem. Slovenská diplomacie vyzvala ruskou ambasádu v Bratislavě, aby její zástupci respektovali diplomatické zvyklosti.

Denník N napsal, že pro podezření z vyzvědačství byli zadrženi zaměstnanec slovenského ministerstva obrany s hodností plukovníka, příslušník slovenské civilní tajné služby SIS a osoba spojována s internetovým portálem hlavnespravy.sk, který slovenské úřady po ruské invazi na Ukrajinu nechaly zablokovat. Využily k tomu nové oprávnění, na jehož základě lze blokovat weby, které například šíří dezinformace. 

Z vyjádření šéfredaktora portálu hlavnespravy.sk Róberta Sopka vyplývá, že podezřelým v kauze je občasný dopisovatel tohoto webu. „O této činnosti nikdo v redakci nevěděl. Jeho příspěvky se netýkaly Ruska, neměl žádný vliv na chod deníku Hlavné správy,“ napsal v prohlášení Sopko.

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď dříve tvrdil, že zmíněný portál je financován ruskou ambasádou.

Válka Rusko vs. Ukrajina
21:22
Dnes

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
Dnes

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
Dnes

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Policejní mluvčí Michal Slivka sdělil, že o případu vyzvědačství a korupce v souvislosti s Ruskou federací budou vedení policie a elitní složky prokuratury informovat v úterý.

Z Moskvy zanedlouho zaznělo, že Rusko bude na vyhoštění tří pracovníků své ambasády reagovat. „Tato bezdůvodná akce nezůstane bez odezvy,“ citovala agentura RIA Novosti ruské ministerstvo zahraničí.

Tři pracovníky ruského velvyslanectví na Slovensku vyhostila Bratislava také loni. Premiér Eduard Heger tento krok tehdy zdůvodnil tím, že Slovensko nemůže tolerovat, když zástupci cizích diplomatických misí nerespektují dohodnutá pravidla. Heger přitom vyjádřil solidaritu s Českem, které se dostalo do diplomatické roztržky s Moskvou kvůli podezření, že do exploze muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014 byli zapojeni agenti ruské tajné služby.

Video  Proč Rusko rozpoutalo násilnou invazi na Ukrajině?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa