Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Biden kousek od ukrajinských hranic: Pizza a selfie s vojáky NATO, Dudu zradilo letadlo

Aktualizováno -
25. března 2022
17:48
Autor: ČTK, Mii - 
25. března 2022
09:05

Americký prezident Joe Biden dorazil do Polska, kde bude jednat o mezinárodní reakci na humanitární krizi způsobenou ruskou invazí na Ukrajinu. Do země se Biden přesunul poté, co se ve čtvrtek v Bruselu setkal se zástupci Severoatlantické aliance, Evropské unie a zemí G7. Biden v Polsku navštíví primárně Řešov (Rzeszów) nedaleko hranic s Ukrajinou. Letadlo s polským prezidentem Andrzejem Dudou na palubě se krátce po startu z Varšavy vrátilo. Duda proto za Bidenem doletěl asi s hodinovým zpožděním náhradním strojem, píše agentura Reuters.

Na začátek návštěvy se Biden setkal s americkými vojáky, kterých jsou v Polsku tisíce v rámci sil Severoatlantické aliance. Základnu přitom mají právě v Řešově, kde Biden přistál. Polsko je jednou ze zemí, které nejhlasitěji volají po tom, aby NATO zvážilo důraznější kroky pro zastavení krvavé ruské invaze na Ukrajinu.

Biden si osobně potřásl s rukou s desítkami amerických vojáků, jak je vidět na videu z Řešova. Prošel několik částí základny, byl mezi muži, kteří se právě nechávali ostříhat. Na těchto záběrech měli ještě prezident i vojáci ústa a nos zakrytá rouškou, později již nikoliv. V jídelně si prezident sedl mezi vojáky a jedl s nimi z krabice pizzu se salámem. Vojáci si s ním pořizovali fotografie na mobilní telefony.

S vojáky se podělil o anekdotu, jak navštívil svého zesnulého syna Beaua Bidena, když byl nasazen v Bagdádu a vystupoval pod dívčím jménem své matky, aby na sebe neupozorňoval. Prezident si dokonce z jednoho vojáka služby utahoval kvůli jeho standardně krátkému sestřihu, uvedla agentura AP.

„Jste nejlepší bojová síla na světě, a to není hyperbola,“ pochválil Biden jednotku, než se posadil na skládací židli mezi ostatní. V Polsku slouží vojáci z 82. výsadkové divize, specializované jednotky schopné nasazení kdekoliv po světě do několika hodin.

Představitelé Bílého domu dříve uvedli, že přímo na Ukrajinu se Biden nechystá. To v týdnu potvrdila také jeho mluvčí Jen Psakiová, podle níž Bílý dům nezkoumal možnosti, jak by mohl americký prezident při nadcházející cestě navštívit Ukrajinu. Americký ministr zahraničí Antony Blinken se však tento měsíc na polsko-ukrajinských hranicích sešel se šéfem ukrajinské diplomacie Dmytrem Kulebou a vyjádřil tak Ukrajině americkou podporu.

Biden se podle Psakiové hodlá polského prezidenta při setkání zeptat, jak mohou Spojené státy ještě více přispět k vypořádání se s humanitárními následky války na Ukrajině.

6:38
Dnes

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se přiznali, že ve dvou vesnicích, zavraždili tři lidi, včetně starostky obce Abrykosivka, napsal dnes na svém webu ruský list Kommersant. Jeden z předpokládaných pachatelů je recidivista ze Sibiře, který byl v Rusku dříve odsouzen i za vraždu. Nyní mu hrozí doživotí, dodal deník.

5:59
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku vězení. Devatenáctiletý Alexandr Sněžkov dostal šest let. Oba byli odsouzeni za nápis „Smrt režimu“, který namalovali na periferii sibiřského města Čita, uvedl na svém ruskojazyčném webu server BBC News s odvoláním na ochránce lidských práv, kteří proces sledovali.

Prokurátor požadoval pro Sněžkova sedm let a pro Lizunovovou pět let v trestanecké kolonii za to, že kromě zmíněného nápisu také informovali na sociálních sítích o „přímých protiválečných akcích“, zejména o podpalování vojenských správ.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

Zobrazit celý online

Video  Ukrajinci bojují už měsíc! Anonymous zveřejnili další cíle. A benzin zlevňuje!  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa