Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Změna ve vedení války? Experti řekli, jak mohou ukrajinské protiútoky Rusům zavařit

  • Autor: sova - 
    29. 3. 2022
    05:00

    Jen něco málo přes měsíc poté, co na kyjevské mezinárodní letiště dopadly první balistické rakety, byla ruská invaze zmařena houževnatým ukrajinským odporem a v posledních dnech i hbitými protiútoky na několika frontách.

    Ruské síly si udržují značnou, nikoli však drtivou početní převahu. Jejich obrněné skupiny bojují proti protitankovým zbraním dodávaným Západem a bezpilotním letounům turecké výroby. Ukrajinská protivzdušná obrana překonala své možnosti a nyní je posílena tisíci raketami Stinger vyrobenými v USA.

    Špatná logistická podpora, pochybná taktika a rostoucí důkazy o špatné morálce ruských praporních taktických skupin umožnily ukrajinské armádě zadržet ruský postup hned v několika regionech.

    Analýza satelitních snímků, obsahu sociálních médií a oficiálních prohlášení obou stran, kterou provedla CNN, naznačuje, že konflikt nyní možná přechází do nové fáze: do opotřebovávací války, v níž Rusové mohou ztratit více území, než získají, a budou mít ještě větší problémy se zásobováním, protože Ukrajinci přetnou jejich prodloužené linie.

    Existují také náznaky, že ruská armáda se ztráty snaží kompenzovat větším využitím raketových sil a nepřímou palbou z dělostřelectva a raketových systémů s vícenásobným odpalováním. Například severně a západně od Kyjeva se Rusové zřejmě spíše zakopávají, než aby se snažili o postup, a ostřelují oblasti jako Irpiň a Makariv, kde ukrajinské jednotky drží prozatím slabou pozici.

  • 1.Ofenziva Ukrajinců

    Ukrajinci se většinou vyjadřovali k přechodu do útoku zdrženlivě, ale v pátek poradce pro národní bezpečnost Oleksij Danilov prohlásil: „V některých oblastech přecházíme do protiútoku a tento protiútok je naprosto produktivní.“

    Tyto protiútoky jsou omezené a cílené, ale zahrnují fronty na jihu, ve střední Ukrajině a na severovýchodě. Institut pro studium války je ve svém nejnovějším hodnocení označuje za „obezřetné a účinné, přičemž umožňují ukrajinským silám získat zpět malé oblasti takticky nebo operačně významného území, aniž by se nadměrně vyčerpaly“.

  • 2.Jih

    Tlak na Ruskem okupované město Cherson je zřejmě nesilnější. Poté, co Ukrajinci odolali pokusům ruských sil dobýt Mykolajiv – předmostí pro útok na Oděsu –, zahájili ničivé raketové útoky proti ruskému velení na chersonském letišti (prý při tom zabili jednoho ruského generála) a získali území na sever od města. To vše v době, kdy občanská neposlušnost ve městě pocuchává nervy ruských vojáků.

    V neděli vyšel do ulic Kachovky – východně od Chersonu – početný dav na protest proti ruské okupaci. Místní novinář Oleh Baturin řekl CNN, že ruské síly oblast stále kontrolují. Na Kachovce záleží, protože se nachází v blízkosti mostu spojujícího Cherson s místy na východě. Bez tohoto přístupu by se ruský pozemní koridor spojující Krym s jeho hranicí těžko udržel. Podle Baturina probíhaly těžké boje u nedalekého města Tavrijsk a Nová Kachovka, kde byla velká koncentrace ruských sil. To, jak se tato bitva vyvine, by mohlo mít zásadní vliv na ruské tažení na jihu.

  • 3.Severovýchod

    Možná překvapivě získaly ukrajinské jednotky také území v blízkosti ruských hranic, v okolí měst Charkov a Sumy.

    Charkov, vzdálený necelých 50 km od ruských hranic, je od prvního dne invaze téměř neustále pod útokem, ale zůstává v ukrajinských rukou. Zdá se, že ukrajinské síly nyní znovu dobyly některé jeho okrajové oblasti. Oleh Syněhubov, šéf charkovské oblastní správy, v sobotu prohlásil, že „bylo osvobozeno několik osad“ východně od města.

    Dlouhý videozáznam, který analyzovala CNN, ukázal útok jednotek ultranacionalistického praporu Azov na vesnici nedaleko Charkova, při kterém zajali několik ruských zajatců, z nichž někteří byli zřejmě těžce zraněni. Další videa ukazovala řadu vesnic jižně od Charkova, které jsou nyní v ukrajinských rukou. Ruské síly pokračují v několikatýdenním pokusu o dobytí města Izjum jižně od Charkova, ale v těžce poškozeném městě pokračuje ukrajinský odpor.

  • 4.Okolí Kyjeva

    Východně od Kyjeva se v posledních dnech daří Ukrajincům v převážně venkovské oblasti vzdálené asi 70 km od hlavního města, v okolí vesnic Lukjanivka a Rudnycke. Pokud by se tyto zisky udržely, mohly by zkomplikovat již tak dlouhý ruský zásobovací řetězec, a dokonce odříznout předsunuté ruské jednotky.

    Město Černihiv severně od Kyjeva je stále obklíčeno ruskými jednotkami, které tento víkend vstoupily také do nedalekého města Slavutyč. Na videích ze sociálních sítí bylo vidět, jak kontrolují centrum města a používají omračující granáty a dávky automatické palby do vzduchu, zatímco dav několika stovek ukrajinských civilistů protestuje. A Rusové si ponechávají možnost ostřelovat předměstí Kyjeva ze severu.

    Video  Vladimir Vladimirovič Putin  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 5.Změna rétoriky Moskvy

    S tím, jak jejich pozemní invaze slábne, tvrdí ruští představitelé, že obklíčení ukrajinských měst ve skutečnosti slouží skrytému cíli: přimět ukrajinské síly, aby se soustředily na separatistické oblasti Donbasu.

    Generálplukovník Sergej Rudskoj, první zástupce náčelníka ruského generálního štábu, v pátek prohlásil, že obléhání ukrajinských měst a poškozování vojenské infrastruktury „nám umožňuje nejen spoutat jejich síly, ale zabránit jim v posilování jejich uskupení v Donbasu“. Při oznámení zvláštní vojenské operace 24. února prezident Vladimir Putin uvedl, že jejím cílem je zabezpečit Donbas – východní oblasti Doněcku a Luhansku – před údajným ukrajinským útokem.

    Rudskoj se na to zřejmě odvolával, když řekl: „Obecně lze říci, že hlavní úkoly první fáze operace byly splněny“. Ruským záměrem nikdy nebylo šturmovat ukrajinská města, zdůraznil a dodal, že ačkoli tato možnost není vyloučena, „naše síly a prostředky budou soustředěny na to hlavní – úplné osvobození Donbasu“. Rudskoj se však zmínil i o ambicióznějším Putinově cíli, takzvané „demilitarizaci a denacifikaci“ Ukrajiny.

Video se připravuje ...
Další videa