Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putin vyváží ruské lži! Válkou chce zakrýt neschopnost, říká poslanec Žáček

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
28. března 2022
15:26
Autor: Markéta Volfová - 
28. března 2022
14:40

Vladimir Putin rozjel zběsilou invazi na Ukrajinu, od jejíhož počátku se čas od času mluví o tom, že jeho plánem je vzkřísit zašlou slávu Sovětského svazu. Jenže současné Rusko je jiné, upozornil v Epicentru na Bles.cz poslanec a historik Pavel Žáček (ODS). Putin se invazí rozhodl řešit vnitřní problémy a neschopnost popasovat se s řadou věcí, poznamenal. Vyváží přitom ruské lži a propagandu, varuje někdejší šéf ÚSTR.

„Nesmíme nechat Putina vyhrát. Je to náš národní zájem, je to zájem evropské civilizace, zájem euroatlantického společenství, celého svobodného, demokratického světa,“ upozorňuje poslanec a předseda bezpečnostního výboru ve Sněmovně Pavel Žáček (ODS).  „Ale tato válka změní svět. Nejen Rusko a Ukrajinu, ale celý svět,“ podotýká někdejší vůbec první šéf Ústavu pro studium totalitních režimů.

Vladimir Putin se dle něj snaží o obnovu ruské imperiální myšlenky. „On v sobě má sovětský, postsovětský syndrom, ale ruský imperiální. On už v minulosti využíval některé symboly sovětského režimu – hymna, akce na Rudém náměstí, ty přehlídky 9. května a řadu dalších. Nepodařilo se mu potlačit ducha bolševického Sovětského svazu,“ říká Žáček.

Putin však invazí řeší domácí problémy, upozorňuje. „Řeší tím neschopnost ekonomicky postavit Rusko na nohy, neschopnost řešit vlastní sociální, ekonomické, jakékoliv další problémy. Nevytvořili života schopný společensko-ekonomický model v Rusku a proto řeší ty problémy tak, že nabudí propagandou ty své podporovatele a vyváží propagandu, lež o Rusku, že je posledním zastáncem starých dobrých pořádků, do zahraničí,“ uvedl ve studiu Blesku Žáček.

Přirovnání Putinovy invaze ke snaze obnovit SSSR však označuje za zkratku. „Dneska je Ruská federace mnohem více autoritativnější, směřuje k totalitarismu,“ podotýká. „(Putin) vysílá signál nejen Ukrajině, ale i Bělorusku, Pobaltí, Kavkazu i dalším státům v ruské sféře vlivu, bývalé sovětské, že jsou stále zde,“ pokračoval.

„Samozřejmě že když dneska máte válku a je pár set kilometrů za vašimi hranicemi, když uletí raketa, když ruské letadlo přeletí hranice EU a státu NATO, tak jsme v tom také. Musíme být připraveni, že se něco takového může stát. To je prostě zákonitost války,“ dodal Žáček.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
25. 4. 2024

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Zobrazit celý online

ezra ( 28. března 2022 20:28 )

Adolf Hitler si představoval Evropu – a svět – nemilosrdně ovládaný etnicky čistými Němci. Počínaje rokem 1938 začal realizovat tyto zlé ambice. Nejprve anšlusem anektoval rodné Rakousko. Poté se zmocnil Sudet v Československu, než se dovalil do zbytku země navzdory dohodám uzavřeným se Západem, který se snažil vyhnout další světové válce. Pak přesně takový konflikt vyvolal invazí do Polska, než obrátil své zbraně na zbytek Evropy.
Putin je naštěstí ve svých imperiálních cílech mnohem méně ambiciózní. Chce jednoduše obnovit staré nárazníkové státy ze sovětské éry obklopující Rusko, zmařit hypotetickou západní invazi do své země (podle BBC) a zajistit kontrolu nad východoevropskými zdroji ropy a zemního plynu, které poskytují velkou část jeho bohatství (prostřednictvím NPR). Nečekejte, že se ruské tanky v dohledné době dostanou do Německa a Francie.

UFO1 ( 28. března 2022 19:39 )

Putna je slaboch jeste větší,ma prus.. a zastřelit se nedokáže a nikdo nedokáže zastřelit jeho, zoufalé v roce 2022,covid je jasně dárek od KGB,taky ho tu StB aci hojně roznášeli a taky to všichni trpime

verka1 ( 28. března 2022 19:14 )

Hitler byl slaboch věděl, že nemá šanci a zastřelil se. Kolik nevinných lidí a děti muselo kvůli němu zemřít. Koncentrační tábory, týrání, zabíjení.

Uživatel_5568738 ( 28. března 2022 18:28 )

Americký prezident Joe Biden ve stáří nadobro ztratil rozum, řekl Čečenský lídr Ramzan Kadyrov v komentáři k Bidenovu označení ruského prezidenta Vladimira Putina za „válečného zločince“.
„Mluvíme-li o Josephu Robinette Bidenovi, 47. prezidentovi Spojených států, jde o tu samou osobu, která během svého života napáchala tolik zločinů proti lidskosti, že téměř každý jeho čin v kterýkoli den stačí k tomu, aby ho postavili před nejpřísnější soud… Biden veřejně, bez jakéhokoli váhání, sám hrdě poskytuje důkazy, připomněl, jak byl z jeho osobní iniciativy bombardován Bělehrad a zničeny srbské čtvrti. Byl to on, kdo vydal rozkaz, aby letectvo bombardovalo Sýrii… Ještě jako senátor Biden vášnivě trval na potřebě invaze do Iráku. Svět nezapomene na zvěrstva Američanů v Bagdádu. Jsou to americké zbraně, které fašisté dostávají na Bidenův rozkaz, které dnes mění města Ukrajiny na ruiny a přinášejí smrt civilistům,“ připomněl Kadyrov.
Kadyrov nazval Bidena „maniakem, který si sám sebe představuje jako světového četníka“.
„Mezi současnými lídry není takový válečný a ekonomický zločinec jako je Joe Biden. Typický příklad autoritářského tyrana a despoty bažícího po moci. Celý civilizovaný svět to velmi dobře chápe. Jediným problémem je, že ne každý se to odváží vyslovit, ale všechno má svůj čas. Nepředbíhejme události,“ dodal Kadyrov.
News Front

Uživatel_5521686 ( 28. března 2022 16:09 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa