Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

První dáma Ukrajiny píše ruským matkám: Vaši synové zabíjejí naše děti. Proč mlčíte, ptá se Zelenská

Autor: ula - 
26. března 2022
13:05

První dáma Ukrajiny, manželka prezidenta Volodymyra Zelenského, Olena Zelenská, poslala všem ruským matkám skrze portál Daily Mail mrazivý vzkaz: Jak se cítíte, když víte, že vaši synové vraždí ukrajinské děti? V emotivním textu zmiňuje např. bombardování porodnice v Mariupolu a jména dětí, které zahynuly při ruské invazi. Poselství bylo vydáno před Dnem matek a Olena Zelenská v něm zmiňuje, že válka není jen zločin Vladimira Putina. Co vzkazuje Zelenská ruským matkám a komu vzdala čest?

„Zeptejte se kterékoli matky, co je pro ni na světě nejcennější, a jsem si jista, že uslyšíte stejnou odpověď: Děti. Ale tato hrozná válka znamená pro děti smrt,“ začíná Olena svůj vzkaz nejen pro ruské matky. Přečtěte si celé jeho znění:

„Smrt“ a „děti“ – tato dvě slova si odporují. Jako matka vím, že je nemožné i vyslovit Znamená to zlomená srdce, zlomené rodiny a zlomené osudy.

Musím světu říct o Alici z Ochtyrky. Nedožila se ani osmi let. Byla zabita při ostřelování svého města spolu se svým dědečkem, který ji kryl vlastním tělem. Budu vám vyprávět o 18měsíčním Kirillovi z Mariupolu, jehož rodiče pod palbou zahnali do nemocnice – ale kde lékaři nemohli udělat nic, aby ho zachránili.

O Polině z Kyjeva, zabité ostřelováním na ulicích spolu s rodiči a bratrem. Asi 14letý Arsenij, kterého zasáhl projektil do hlavy. Pod silnou palbou se k němu sanitka nedostala a vykrvácel. Je tu  více takových dětí, o kterých bych vám mohla vyprávět. Šestiletá Sofika a její jeden a půl měsíční bratr, které okupanti zastřelili spolu s matkou, babičkou a dědečkem při pokusu opustit Novou Kachovku u Dněpru v autě.

136 zabitých ukrajinských dětí

Tato jména se nesmí stát jen pouhou statistikou. Za neznámými postavami jsou krutě zkrácené životy dětí. Nejméně 38 dětí bylo zabito, když jsem o nich poprvé mluvia. Teď, jak píšu, je přede mnou fotka 11leté gymnastky Kateryny Dyachenko. Její dům se při ostřelování zřítil, čímž se stala 135. (dětských obětí již je 136, pozn. redakce) ukrajinským dítětem zabitým Ruskem a jeho útočnou válkou. Ve Lvově bylo uprostřed tichého náměstí rozloženo 109 prázdných kočárků na počest dětí zabitých Putinem. Tohle byla strašná podívaná.

109 kočárků ve Lvově za 109 zabitých dětí. 109 kočárků ve Lvově za 109 zabitých dětí. | Reuters

Ptali se mě, zda v této válce pláču. Ano, pláču. Nedávno jsem viděla hrob na dvoře obyčejného obytného komplexu. Byl na něm vlastnoručně vyrobený náhrobek: ‚Matka. Syn.‘ Oba položili své životy. Takto sousedé pohřbívají mrtvé za neustálého ostřelování v našich městech Mariupol, Bucha a Hostomel.

V prvních dnech války jsme pochopili, že Rusko zabíjí civilisty. Skutečnost, že to Rusko dělá tak cynicky a vědomě, je šokující. Pro naše děti je nyní bezpečnější rodit se v protileteckých krytech než v nemocnicích. Vždyť Rusko bombarduje porodnice. Pravděpodobně jste viděli fotografie vybombardované porodnice v Mariupolu a zakrvácených žen, které se staly obětí tohoto útoku. Rusko bylo dost cynické na to, aby to označili za nafingované, za pouhý kaskadérský kousek, protože na fotce byla slavná bloggerka. Ale ta tam přišla rodit. A porodila.  Ale ve zničené nemocnici.

15 tisíc dětí narozených během války

 Od začátku války se narodilo 15 000 ukrajinských dětí. Představte si – 15 000 dětí neví, co je mír. A místo klidné oblohy vidí betonový strop tmavého sklepa. Nedávno mě dojala fotka matky z Kyjeva. Když raketa zasáhla její dům, zakryla svou novorozenou dceru a ochránila ji před troskami svým tělem.. Žena pořezaná šrapnely byla v médiích výstižně nazývána Kyjevskou madonou.

Jsou další děti, které kromě toho, že čelí hrůzám této války, trpí i vážnými nemocemi. Z bombových krytů se stala onkologická zařízení pro děti nemocné rakovinou. Někteří naši malí pacienti měli na začátku války jen dvě nebo tři poslední dávky chemoterapie. Všechno bylo pozastaveno – a jejich prognóza je nyní nejistá.

Po mé žádosti o pomoc Ukrajina evakuuje děti s nevyléčitelnými nemocemi nebo jinými vážnými stavy do bezpečí v západní Evropě. Potřebují vyhrát své vlastní vítězství, pokud pro ně vyhrajeme společné vítězství my, rodiče. Polovina ukrajinských dětí se kvůli válce stala „mezinárodně vysídlenými osobami“. Nyní uvidíte mnoho z těchto dětí ve vaší zemi – děti s dospělýma očima, protože viděly smrt.

Ruské matky, proč mlčíte?

Uvidíte-li takové děti a takové matky, jejichž otcové zde zůstávají bránit zemi, pomozte jim, prosím, znovu se vzchopit. Ukažte jim, že na světě existují bezpečná místa a slušní lidé: lidé, kteří se neradují z bolesti někoho jiného. To, co se děje na Ukrajině, není jen Putinův zločin. On jen křičí rozkazy a jeho vojáci jsou posíláni na smrt -  tisíce mladých chlapců a mužů: synové a otcové. Jejich vlastní vůle nebyla dost silná.

Zeptala jsem se ruských matek: jak se cítíte, když vaši synové zabíjejí naše děti? Že na ně házejí bomby, drtí je minomety? Žádná matka by si nepřála, aby její dítě bylo vrahem jiných dětí. Ani za štědré odměny, které sliboval Putin.

Ale zatím jsem od ruských matek slyšela jen mlčení. Mají strach nebo jsou lhostejné? Ani si to nechci představovat, protože nevím, co je horší. Když lidé v Rusku říkají, že jejich jednotky neubližují civilnímu obyvatelstvu, žádám vás, abyste jim ukázali obrázky dětí, které nám ukradli. Ukažte jim tváře Ukrajinců, kteří sotva začali dýchat a krutě jim byla odepřena šance dospět. Kolik dětí ještě musí zemřít, aby přesvědčily ruské jednotky, aby přestaly střílet? Kolik dalších dětí musí ruští vojáci zabít, než se jejich matky ohradí proti této válce?

22:06
Dnes

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
Dnes

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
Dnes

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Zobrazit celý online

Žádám vás, abyste si zapamatovali a zopakovali tuto hroznou pravdu: ruští útočníci zabíjejí ukrajinské děti. Řekněte to ruským matkám – aby věděly, proč jsou jejich synové posíláni na Ukrajinu. Ukažte tyto tváře ruským ženám – a připomeňte jim, že jejich manželé, bratři, krajané zabíjejí ukrajinské děti – děti stejné jako jsou ty jejich.

Připomeňte jim, že mlčení z nich dělá spoluviníky tohoto zabíjení.

Žena ochránila cizí děti

Jako matka se snažím své děti inspirovat. Jako první dáma Ukrajiny doufám, že inspiruji děti své země. Ale jsem to já, kdo se inspiruje dětmi a matkami Ukrajiny. Řeknu vám: jsou neuvěřitelné. Onehdy pomohli dobrovolníci z ukrajinského města Beregovo — na hranici s Maďarskem — uprchlé ženě z Mariupolu překročit hranici do bezpečí. Jmenovala se Svitlana a byla učitelkou. Po týdnech neustálého ostřelování ve sklepě svého domu měla tato vyčerpaná žena u sebe nejméně čtyři děti. Jen jedno z nich bylo její vlastní. Druhé dítě byl syn její sestry. Její sestra vyběhla z domu, když hledala vodu a nevrátila se. Třetí dítě patřilo sousedům, kteří byli zabiti. Čtvrtý byl sirotek, kterého Svitlana sebrala na ulici, když běžela k evakuačním autobusům. Díky Svitlaně žijí čtyři ukrajinské děti. Taková je skutečná matka – a já se jí klaním.

Video  Ostrý proslov prezidenta Zelenského k Orbánovi: "Poslouchej, Viktore."  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa