Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Manželky Klička a Zelenského se staly tvářemi národa: Silné ukrajinské ženy hrdinkami války

  • Autor: jel - 
    3. 3. 2022
    06:59

    Minulý týden Rusko zahájilo plnohodnotnou invazi na Ukrajinu a v zemi od té doby zuří válka. Ukrajinci se statečně brání a okupantům se zatím nepodařilo dobýt hlavní město Kyjev. Do boje se vydali bez váhání prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj (44) i starosta Kyjeva, bývalý boxer Vitalij Kličko (50). Jejich manželky Olena Zelenská (44) a Natalia Kličková (48) také nestojí stranou. Podporují svou zemi, jak to jen jde a postupně se stávají tvářemi národa. Obě silné ženy mají společný cíl. Chtějí mír pro Ukrajinu.

  • 1.Olena Zelanská

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s rodinou Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s rodinou | Instagram

    S Volodymyrem se setkali, když Olena psala scénáře pro Kvartal 95, tedy filmovou, televizní a hudební produkční skupinu, kterou Zelenskyj založil. V roce 2003 si pár řekl své „ano“. Dnes jsou svoji již 19 let a mají spolu sedmnáctiletou dceru Olesandru a devítiletého syna Kyryla.

    Zelenskyj odmítl uprchnout ze země a sám za Ukrajinu bojuje. První dáma Ukrajiny Olena v roce 2019 uvedla, že se nevidí jako politička, ale jako prostředník mezi lidmi a úředníky, aby ti první byli vyslyšeni.

    Na svém instagramovém účtu sdílí příspěvky k současné situaci. „Máte můj obdiv a klaním se vám, krajané, jste neuvěřitelní,“ napsala v jednom z nich Olena a uvedla, že obdivuje lidi, kteří narukovali, i ty, kteří léčí, a mnohé další. Na závěr textu přidala i větu plnou naděje. „Přes kouř ostřelování je vidět slunce. Bude jaro, bude vítězství, bude Ukrajina!“

  • 2.Natalia Kličková

    Natalia Kličková Natalia Kličková | Instagram

    Bývalý boxer a současný starosta Kyjeva Vitalij Kličko nyní bojuje za svou vlast. Jeho manželka Natalia je sice v současné době v Hamburku, kde celou strašlivou událost sleduje, na sociálních sítích se však k válce vyjadřuje a podporuje své krajany. 

    S manželem se bývalá modelka seznámila na přehlídce. Svatbu měli v roce 1996 a mají spolu tři děti - Jegora (22), Elizabeth (20) a Maxima (16).

    I Natalia Kličková na Instagramu zveřejňuje příspěvky o současné situaci. „Apeluji na vaši lidskost a na vaše vědomí. Nezůstávejte lhostejní, neodvracejte zrak od toho, co se děje na Ukrajině. Všichni potřebujeme mír," uvedla Natalia v textu k jedné fotografii.

  • 3.Ukrajinky bojují za svou vlast

    Miss Ukrajiny z roku 2015 Anastasia Lennová vyzývá k ochraně země. Miss Ukrajiny z roku 2015 Anastasia Lennová vyzývá k ochraně země. | Instagram: anastasiia.lenna

    Na Ukrajině se však najde obrovské množství statečných žen, které jsou dokonce ochotny nasadit za svou vlast život a vstupují do armády. Procento bojujících žen není vůbec malé. Díky reformám v roce 2014 se stalo mnoho Ukrajinek aktivními vojákyněmi. V současné době tvoří 15 procent ukrajinské armády.

    Ke vstupu do armády vybízela i ukrajinská miss z roku 2015 Anastasia Lennová (31). Mnoho jejích fanoušků si nejprve myslelo, že díky tomu, že jí zacházení s puškami není úplně cizí, ač cvičí jen s airsoftovou zbraní, sama do armády vstoupí. Lennová však uvedla, že v armádě není. 

  • 4.Galerie:

    Video  Kdo je novodobý vojenský hrdina Volodymyr Zelenskyj?  - Videohub
    Video se připravuje ...
    Video  Vitalij Kličko: Z boxerského ringu až ke starostovi Kyjeva  - Videohub
    Video se připravuje ...

     

    22:57
    24. 4. 2024

    Vážení čtenáři, 

    pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

    22:27
    24. 4. 2024

    Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

    22:25
    24. 4. 2024

    Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

    Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

    Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

    Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa