Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ruský voják prosí Francii o azyl: Hrozí mu vězení za šíření informací o Ukrajině. Popsal stav armády

Autor: ČTK - 
30. srpna 2022
17:10

Ruský výsadkář, který zveřejnil otevřený popis svých zkušeností z prvních měsíců ruské invaze na Ukrajině, požádal o politický azyl ve Francii. Napsala o tom dnes agentura AFP. Pavel Filaťjev v neděli přiletěl do Paříže přes Tunisko a tvrdí, že mu ve vlasti hrozí stíhání a přísný trest za to, že napsal o dysfunkční ruské armádě a o postojích vojáků k válce.

„Když jsem se dozvěděl, že velká zvířata žádají, abych dostal 15 let vězení za šíření nepravdivých zpráv, uvědomil jsem si, že nic nezmůžu a že mí právníci mi v Rusku nemůžou pomoct,“ řekl AFP 34letý voják, který dva měsíce sloužil na jihu Ukrajiny poblíž měst Cherson a Mykolajiv.

Z fronty byl stažen kvůli oční infekci a skončil ve vojenské nemocnici v Sevastopolu na Krymu, odkud odjel v tento měsíc. Po odjezdu na sociální síti Vkontaktě, ruské obdobě facebooku, zveřejnil 140stránkový text s názvem Zov (Volání), v němž své nasazení v bojích rekapituloval.

Podle něj ruská armáda funguje jen s vypětím všech sil a vojákům chybí výcvik i vybavení. „Pokud byla zkorumpovaná a apatická armáda v rozkladu už v době míru, tak je jasné, že za války, v boji, je to jen horší a nedostatek profesionality je stále zjevnější,“ tvrdí Filaťjev, který kvůli obavám ze stíhání odjel ze země.

„Proč tohle všechno tak podrobně vyprávím? Chci, aby lidé v Rusku a na celém světě věděli, proč k téhle válce došlo a proč v ní lidé dál bojují,“ řekl AFP voják, podle něhož se jeho někdejší kolegové bojí mluvit otevřeně a mají strach z důsledků, pokud by se postavili proti válce.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

Zobrazit celý online

Video  Až nyní končí příběh Sovětského Svazu. Putin tuto válku nepřežije, říká analytik Svárovský.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa