Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zelenskyj vyvrací dezinformace, Rusové přitvrdili v cenzuře: Médiím hrozí pokutami a blokací

Autor: amb - 
26. února 2022
18:01

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor nařídil médiím odstranění zpráv, které vojenskou operaci Ruska na Ukrajině popisují jako invazi. Pokud o tom budou reportovat jako o napadení nebo vyhlášení války od Ruska, budou zablokovány nebo dostanou pokutu. Informoval o tom slovenský zpravodajský portál Teraz na základě zprávy TASR. 

Roskomnadzor v prohlášení jmenoval několik nezávislých médií, například televizi Dožď či noviny Novaja Gazeta. Obvinil je, že šíří „nespolehlivé, společensky významné nepravdivé informace,“ když informují o ostřelování ukrajinských měst ruskou armádou a mrtvých civilistech. 

Zákazem Roskomnadzor reagoval na žádost úřadu generální prokuratury. Zároveň začal propagaci „špatných informací“ administrativně vyšetřovat.

Rusko už v pátek částečně omezilo přístup k facebooku kvůli tomu, že prý cenzuruje ruská média a porušuje práva ruských občanů. Roskomnadzor uvedl, že facebook nechtěl omezit čtyři ruská média, zprávy od agentury RIA, TV Zvezda TV, gazeta.ru a lenta.ru. Jak bude omezení vypadat v praxi, zatím není jisté. 

Ruské dezinformace o válce na Ukrajině odráží ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Například předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin řekl, že prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj už 25. února nebyl v Kyjevě, opustil hlavní město se svým doprovodem a odjel do Lvova. Poslanec o tom psal na svém kanálu Telegram.

„Všechna videa, která zveřejňuje na sociálních sítích, jsou předem nahraná. Informace mám od poslanců Nejvyšší rady, kteří se s ním pokusili setkat v Kyjevě. Byli pozváni do Lvova na schůzku,“ napsal Volodin.

Na zprávy reagoval Zelenskyj tak, že v podvečer 25. února sdílel na twitteru video přímo z ulice hlavního města. Sdělil na něm, že s Ukrajinci zůstává nejen on, ale i další státníci.

V pátek večer také vyzval Ukrajince, aby vydrželi další noc bojů. „Tuto noc budou útočit, tuto noc musíme vydržet. O osudu Ukrajiny se rozhoduje teď,“ uvedl Zelenskyj, který podle médií odmítl nabídku Spojených států na evakuaci z metropole, kam se blíží nepřítel.

Další video proto Zelenskyj sdílel v sobotu ráno. „Existuje mnoho falešných informací, které říkají, že jsem nařídil ukrajinské armádě, aby se vzdala. Poslouchejte: Jsem tady. Neskládáme zbraně, budeme chránit naši zemi. Naše zbraně jsou naší pravdou, je to naše země, jsou to naše děti a my je budeme chránit,“ říká na něm, zatímco stojí před známou kyjevskou budovou v centru města. 

Zelenskyj také pravidelně tweetuje o tom, s jakými hlavami dalších států mluvil a na jaké pomoci Ukrajině se dohodli. Podle iDnes se mezi dalšími dezinformačními zprávami objevilo například i video s ruskými bombardéry údajně nad Ukrajinou, ve skutečnosti to ale byly dva roky staré záběry z ruské letecké přehlídky.

Podobných materiálů se šíří více, například jde i o video z počítačové hry War Thunder nebo o výbuch dusičnanu amonného v Bejrůtu v roce 2020, dezinformátory považovaný za explozi na Ukrajině.

V minulých hodinách dostaly stopku některé české weby, které šířily nepravdivé informace například o tom, že Rusové museli jet na Ukrajinu zabránit genocidě. Šlo o weby Aeronet.cz, Protiproud.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz.

Společnost Google Alphabet Inc uvedla, že za posledních několik dní odstranila stovky kanálů YouTube a tisíce videí za porušení jejích zásad a nadále hledala a narušovala dezinformační kampaně a hackerské útoky. 

Rusko se už roky snaží uplatňovat přísnější kontrolu nad internetem a velkými technologiemi, což podle kritiků ohrožuje svobodu jednotlivců i firem a je součástí širšího zásahu proti otevřeným odpůrcům Kremlu.

Video  Boje v Kyjevě. Lidé prchají, prezident zůstává. A pomoc od Česka  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa