Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rusové tvrdí: Identifikovali jsme dalšího z atentátníků Duginové (†29). A přiložili bizarní foto

Aktualizováno -
30. srpna 2022
13:24
Autor: ČTK - 
29. srpna 2022
12:08

Ruská tajná služba FSB oznámila, že se jí podařilo identifikovat dalšího Ukrajince podezřelého z vraždy Darji Duginové, dcery ultranacionalistického ruského ideologa Alexandra Dugina. Informovala o tom agentura TASS. Muž podle tajných služeb pomohl dříve jmenované podezřelé ukrajinské občance sestavit výbušné zařízení a dal jí falešné doklady. FSB později zveřejnila i údajnou fotografii podezřelého, je na ní muž s pirátskou čepicí.

Devětadvacetiletá Duginová zemřela 21. srpna při explozi auta nedaleko Moskvy. Kyjev už dříve zapojení svých občanů či zpravodajských služeb do atentátu důrazně odmítl.

Čin podle dřívějšího prohlášení FSB připravily a spáchaly ukrajinské zpravodajské služby, vykonavatelkou podle ní byla ukrajinská občanka Natalija Vovková, která údajně po atentátu odcestovala do Estonska.

Jeden z údajných atentátníků zavražděné Darji Duginové. Jeden z údajných atentátníků zavražděné Darji Duginové. | reprofoto Telegram

„Vraždu Duginové spolu s Vovkovou připravil v Moskvě další člen ukrajinské sabotážní a teroristické skupiny, občan Ukrajiny Bohdan Cyhaněnko (v přepisu z ruštiny Bogdan Cyganěnko), narozený v roce 1978, který do Ruska 30. července 2022 přicestoval přes Estonsko a území Ruska opustil den před výbuchem,“ napsalo oddělení FSB pro styk s veřejností.

Podle zpravodajské služby Cyhaněnko Vovkové poskytl falešné registrační značky a dokumenty a společně s ní sestavil improvizované výbušné zařízení v pronajaté garáži na jihozápadě Moskvy. FSB také tvrdí, že podle záběru bezpečnostních kamer Vovková Duginovou sledovala už na kulturní akci, na níž byla Duginová před smrtí.

9:57
Dnes

Moskevský soud dnes uvalil vazbu na třetího muže v rámci kauzy braní úplatků na ruském ministerstvu obrany. Policie zadržela podnikatele Alexandra Fomina, který je obviněn z podplácení náměstka ministra obrany Timura Ivanova, napsala agentura TASS. O Ivanovově zatčení informovala ruská média v úterý večer, ve vazbě je i jeho známý Sergej Borodin.

Fomin, který byl s Ivanovem v důvěrném vztahu, je jeden ze zakladatelů společnosti Olimpsitistroj, který se zabývá výstavbou bytových a nebytových budov a je dodavatelem ruského ministerstva obrany. Podle vyšetřování je moskevský podnikatel podezřelý, že Ivanovovi, Borodinovi a dalším poskytoval zdarma služby související s rekonstrukcí nemovitostí, práce a zboží.

9:07
Dnes

Polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz uvedl, že jeho země je připravena pomoci Ukrajině při návratu mužů v branném věku do vlasti. Jak by chtěla Varšava v tomto ohledu konkrétně pomoci, neupřesnil. „Myslím, že mnoho Poláků je pobouřeno, když vidí mladé ukrajinské muže v hotelích a kavárnách a když poslouchají, jak velké úsilí musíme vynaložit, abychom pomohli Ukrajině,“ řekl Kosiniak-Kamysz.

8:29
Dnes

Dana Drábová,.šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ani na cestách nevynechává své ranní hlášení o radiační situaci na Ukrajině. „Zůstává normální,“ tweetuje z kyperské Larnaky a přidává svou fotku u památníčku ukrajinských obětí.

Zobrazit celý online

Duginová zahynula v sobotu 21. srpna večer, když se vracela ze zmíněné akce, kterou navštívila společně se svým otcem. Ten podle některých zdrojů měl původně jet v automobilu s ní.

Kyjev nejprve neoficiální zprávy o zodpovědnosti Ukrajiny za čin odmítl. Tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov následně na oznámení FSB reagoval slovy, že za vraždou naopak stojí ruská tajná služba. Ukrajinské zpravodajské služby takto podle něj nepracují.

Video  Pohřeb Darji Duginové v Moskvě. (23.8.2022)  - Profimedia
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa