Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zeman poprvé promluvil o Vrběticích: Ruští agenti měli komplice ve firmě? A kritika BIS

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
25. dubna 2021
12:20
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
25. dubna 2021
05:30

Po týdnu bobříka mlčení se prezident Miloš Zeman vyjádřil k údajnému zapojení ruských špionů do výbuchů muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014. Hlava státu se obrátila k národu prostřednictvím mimořádného projevu v FTV Prima. Podle kritiků k diplomatické roztržce mezi Českem a Ruskem Hrad příliš dlouho mlčel.

Prezident Miloš Zeman prolomil ve svém projevu mlčení k Vrběticím. Zmínil i jinou verzi toho, co se ve skutečnosti stalo. „Závěr tehdejšího vyšetřování zněl, že byly způsobeny neodbornou manipulací při vyskladňování muničního materiálu. Tato munice měla být dodána do Bulharska,“ uvedl Zeman.

Opět si přitom rýpl do tajných služeb. „BIS po šest let ve svých výročních zprávách včetně jejich neveřejných částí nikdy nezmiňovala kauzu Vrbětice. Teprve v posledních asi třech týdnech bylo vzneseno obvinění vůči dvěma ruským agentům,“ uvedl.

O ruských agentech pronesl: „Policejní vyšetřování pracuje s hypotézou, že je tam mohl provést jeden z majitelů firmy Imex. Toto podezření je zapotřebí buď vyvrátit, nebo potvrdit. Pokud by se prokázalo, že tam byli, není o čem diskutovat (…). Žádná suverénní země si nemůže dovolit, aby na jejím území dva agenti cizího státu způsobili teroristický atentát, při němž zahynuli dva čeští občané a byla způsobena miliardová škoda. Na druhé straně pracujeme se dvěma vyšetřovacími verzemi. Beru obě dvě tyto verze vážně. Doufám, že se dovíme pravdu. Dovíme se, že toto podezření je oprávněné.“

Ruské agenty GRU označil v následném rozhovoru pro FTV Prima za Pata a Mata, vedle toho však zmínil pochybnosti okolo celého případu.

„Mohu konstatovat, že ve zprávě BIS se uvádí, že neexistují důkazy ani svědectví, že by tito dva agenti byli ve vrbětickém areálu. Koneckonců, když se zkoumal druhý areál těsně před jeho výbuchem, nebyl v něm nalezen žádný výbušný systém. Z toho ovšem nevyplývá, že podezření z jejich účasti není vážné,“ míní.

Video  Vyhoštění ruští diplomaté na letišti: Kufry a krabice  - Blesk
Video se připravuje ...

„Ač podporuji korektní vztahy se všemi významnými zeměmi, je zapotřebí, aby Ruská federace za tento případný teroristický čin zaplatila např. neúčastí Rosatomu v tendru na Dukovany,“ uvedl prezident Zeman ve svém nedělním projevu.

„Pokud naopak toto podezření bude vyvráceno, tak z toho vyplývá, že šlo o zpravodajskou hru, která může mít vážné důsledky pro náš vnitřní politický život. Počkejme tedy bez hysterie a spekulací na výsledky vyšetřování a potom teprve rozhodněme,“ vzkázal Zeman.

Nový ministr zahraničí Jakub Kulhánek dal hned po svém jmenování Rusku šanci, aby přijalo české vyhoštěné diplomaty zpět. Kreml ale nezareagoval. Česko tak rozhodlo na základě článku 11 Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích, že zastropuje možný počet zaměstnanců ruské ambasády v Praze. Všechny kroky prý čeští ministři dělali s podporou prezidenta.

Proč Zeman týden mlčel? „Týden není žádná dlouhá doba, stanovisko od hlavy státu slyšeli,“ uvedl Zeman v Partii na FTV Prima. Podle něj je v zájmu lidí, aby hlava státu byla vybavena plnými informacemi. „Já ty zpravodajské důstojníky nemám rád, oni většinou dělají víc škody než užitku,“ rýpl si opět do BIS. „Nevidím žádný důvod, proč by tam mělo být 18 špionů,“ podotkl také. Pracuje s verzí, že to Rusové udělali? „Ano, je to jedna ze dvou verzí,“ vzkázal Zeman.

„Vzájemná kanibalizace našich ambasád dostoupila toho stupně, že někteří poněkud naivní a hloupí politici navrhovali, aby na ambasádě byl ruský velvyslanec a nikdo jiný. No a jedna hloupá politička byla tak shovívavá a doporučovala, aby ruský vyslanec měl i svého šoféra. Takže by tam byli dva lidé. Já si myslím, že toto je extrém,“ pokračoval prezident.

Politolog: Zeman se chce zapsat do historie

Podle politologa Ladislava Mrklase z CEVRO Institutu jde Zemanovi především o to, aby se zapsal do historie. „Je pravda, že Miloš Zeman je nyní v obrovské defenzívě. Je obviňován - a po mém soudu oprávněně - že prezidentský úřad vykonává na půl plynu. A toto by mohla být situace, kdy by mohl ukázat, že to tak není. A nakonec by z toho mohl vyjít jako relativní vítěz. Pokud by dokázal dosáhnout nějakého rozumného kompromisu,“ řekl Mrklas webu Seznam Zprávy.

Video  Šéf diplomatice Kulhánek o ultimátu pro Rusko  - ČTK
Video se připravuje ...

Nevyloučil také, že by se Zeman mohl pokusit odjet do Ruska diplomatické vztahy urovnat. Někdejší mluvčí bývalého prezidenta Václava Havla, Ladislav Špaček, ale v rozhovoru pro Blesk Zprávy odhadoval, že vztahy mezi oběma zeměmi zůstanou chladné i několik let. „Já to odhaduji tak, že minimálně rok budou ty vztahy naprosto chladné. Nezapomínejte také, že do toho u nás přichází také volby. Na druhou stranu, není kam spěchat, protože to, co tady provedli, je naprosto bezprecedentní. Musíme se ale také připravit na řadu diplomatických odvetných kroků, které musíme vydržet,“ dodal Špaček.

Premiér Babiš v týdnu zmínil, že by možná bylo lepší, kdyby prezident vystoupil o něco dřív než v neděli, nicméně Miloš Zeman se podle něj s případem detailně seznamoval. V úterý v té souvislosti přijal například policejního prezidenta Jana Švejdara.

Solidaritu ČR v souvislosti s výbuchy ve Vrběticích vyjádřily země Severoatlantické aliance. Tři ruské diplomaty vypovědělo Slovensko, k vyhoštění ruských diplomatů přistoupily také Litva, Lotyšsko nebo Estonsko.

Video  Hamáček o Vrběticích a předvolání ruského velvyslance. Babiš se omlouval za „útok na zboží“.  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Ruská média Zemana chválí

Z nedělního projevu Miloše Zemana ke kauze Vrbětice ruská média vyzdvihují slova českého prezidenta, že neexistují důkazy, že ruští tajní agenti byli v muničním skladu, kde se v roce 2014 odehrály exploze.

Podle zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) neexistují důkazy ani svědectví, že by ruští agenti byli ve vrbětickém areálu, řekl mimo jiné Zeman v dnešním televizním projevu. „Z toho ovšem nevyplývá, že podezření z jejich účasti není vážné,“ poznamenal zároveň ve zhruba desetiminutové řeči. „To, že BIS neprokázala jejich účast, neznamená, že do vrbětického areálu nevnikli,“ dodal.

„Český prezident uvedl, že neexistují žádná data o agentech z Ruska ve Vrběticích,“ píše ruská tisková agentura Interfax. Dodává, že Zeman zdůraznil, že Bezpečnostní a informační služba nemá důkazy o tom, že ruští agenti oblast Vrbětic navštívili.

Podobně o projevu českého prezidenta referuje agentura TASS, která mimo jiné cituje Zemanova slova, že Bezpečnostní informační služba se o incidentu ve Vrběticích za posledních šest let ve svých výročních zprávách nezmínila. TASS zároveň upozorňuje, že podle prezidenta ale nelze říci, že podezření ze zapojení dvou zahraničních agentů není vážné, a je nutné toto podezření vyšetřit.

Agentura Ria Novosti zprávu o Zemanově projevu zahajuje upozorněním na jeho slova o dvou verzích příčin explozí ve Vrběticích: neodborné zacházení s municí a činnost agentů zahraničních tajných služeb.

Většinou s odvoláním na tiskové agentury o Zemanově vystoupení informují rovněž některé ruské zpravodajské servery jako Kommersant, Meduza, RBK nebo Vesti.

(Ne)Pravda o detektoru lži

Právní zástupce ostravské společnosti Imex Group Radek Ondruš nesouhlasí s tvrzením prezidenta Miloše Zemana, že by majitel firmy odmítl v případu výbuchu munice ve Vrběticích vypovídat na detektoru lži. 

Prezident dnes uvedl, že policejní vyšetřování pracuje s hypotézou, že dvojici agentů mohl provést do areálu muničních skladů ve Vrběticích jeden z majitelů firmy Imex. A pracovník Imexu podle Zemana navíc odmítl vypovídat na detektoru lži, což může vyvolávat pochybnosti. S tím ale Ondruš zásadně nesouhlasí.

„Pokud to policie bude tvrdit, tak předložíme doklady, já osobně jsem psal, že souhlasíme s detektorem. Měli jsme pouze dvě podmínky, že nezávisle na té zkoumané osobě, ta dopředu nebude vědět otázky, ale ty otázky budou předloženy nezávislé kontrole, jestli neobsahují i dotazy k věcem, které nesouvisejí s vyšetřováním. To znamená, aby se detektorem nezjišťovaly nějaké citlivé politické nebo jiné otázky,“ uvedl Ondruš. Dodal, že dalším požadavkem je, aby u vyšetření na detektoru byla přítomná nezávislá osoba, která zkontroluje, že průběh je standardní.

Právní zástupce ale zároveň řekl, že pokud by vyšetření na detektoru lži prováděla BIS, je majitel ochoten ho podstoupit bez podmínek. „Cílem vyšetření je ověřit věrohodnost. Plně souhlasíme bez jakýchkoliv podmínek, aby to vyšetření provedla kterákoliv zpravodajská služba, v tomto případě BIS. U BIS máme plnou důvěru v to, že to bude objektivní. V případě NCOZ tu důvěru nemáme a důkazem toho je, že pan prezident sdělil informace z policejního spisu. Zatímco BIS tyto citlivé informace skrývá i před prezidentem, policie je sdělila a ústy pana prezidenta ohrozila přímo majitele společnosti, protože takhle vyslovil pochybnosti o jeho osobě,“ uvedl Ondruš.

Majitel podle něj rovněž odmítá hypotézu, že by mohl dvojici agentů provést do areálu osobně. „Prezident řekl, že to je jedna z hypotéz, se kterou pracují. Je to jedna z hypotéz, na to má policie právo. Těch hypotéz je tam celá řada, je na policii, aby to ověřila. Majitel tohle popírá,“ podotkl Ondruš.

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sarina ( 26. dubna 2021 07:35 )

e.lesanova

sarina ( 26. dubna 2021 07:30 )

e.lesanova, napsala jsi velkou pravdu jsi 1

e.lesanova ( 26. dubna 2021 00:12 )

MZ je státník, který by nikdy nedovolil zatáhnout ČR do válečného konfliktu jako naše zběsilá opozice, psychopati, udavači, podržtašky EU a USA, hlupáci a štváči...Vždy by udělal vše pro udržení míru, je to zkušený diplomat a nedostižný rétor...Proto hlupáci a nýmandi kvičí, šlápl jim na kuří oka...Vyjádřil se jasně, bude chtít jasné důkazy a ne vyhlašovat válku kvůli Koudelkově bajce...BIS opět potvrdila, že nemůže být řeč o nějaké profesionalitě

dynaty ( 25. dubna 2021 21:05 )

hodně, hodně dobrý

Andrejko Bures ( 25. dubna 2021 19:50 )

Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony.
Rika ti to neco, ty ruska kryso? Je tam "věrnost České republice" nikoliv Ruske federaci. Smejde

Zobrazit celou diskusi