Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman odvolal Petříčka, Hamáček chce jednat s Rusy o Sputniku. A Zaorálek váhá s přesunem

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
12. dubna 2021
14:45
Autor: simao, ČTK - 
12. dubna 2021
10:29

Tomáš Petříček (ČSSD) již není ministrem zahraničí. Vicepremiér Jan Hamáček dnes potvrdil rozhodnutí ČSSD, prezident Miloš Zeman pak neváhal a Petříčka ještě dnes odvolal. „Odcházím se vztyčenou hlavou,“ vzkazoval Petříček a připomněl spory se Zemanem mj. kvůli Dukovanům či Sputniku. Právě o ruské vakcíně se dnes rozpovídal Hamáček, který by za nového ministra zahraničí rád Lubomíra Zaorálka. Ten však váhá. Na místo ministra kultury má nastoupit Jan Birke (všichni ČSSD).

Tomáš Petříček se ve volbě šéfa ČSSD postavil Janu Hamáčkovi, kritizoval spolupráci s ANO a tvrdil, že není „želé“. U delegátů však neuspěl a stihl jej „trest“. Ve vládě Petříček skončí. Vicepremiér Hamáček se krátce po sjezdu a půl roku před sněmovními volbami rozhodl Petříčka sesadit.

Vyhověl tak de facto tlakům Miloše Zemana, který s Petříčkem vyslovoval dlouhodobou nespokojenost. Petříček je prozápadně a prounijně smýšlejícím ministrem. Miloš Zeman sice opakuje, že není agentem Ruska ani Číny, s Petříčkem se však neshodovali v poslední době mj. v otázkách dostavby Dukovan či očkování ruským Sputnikem V. Zeman pak dnes bez váhání a prodlev Petříčka odvolal.

 

Hamáček: Musíme být srozumitelnější

Hamáček na pondělní tiskovce po sjezdu ČSSD uvedl, že jde o vnitrostranické rozhodnutí. „Toto rozhodnutí je rozhodnutím nově zvoleného vedení a mě osobně. Já jsem do sjezdu samozřejmě akceptoval to, že je potřeba dát prostor k diskuzi, je potřeba dát na stůl varianty dalšího postupu. Sjezd rozhodl. A to, co navrhoval Tomáš Petříček, podporu nezískalo. A pokud má sociální demokracie uspět na podzim, tak musí být srozumitelná a nemůže mluvit více hlasy. Já věřím, že pan ministr to pochopil. A já mu děkuji za to, co odvedl pro českou zahraniční politiku,“ prohlásil Hamáček.

Vicepremiér, který opakovaně připomněl, že Petříček na sjezdu delegátům předložil kritickou koncepci směrem k vládnímu angažmá společně s ANO, se přitom chce ujmout vedení resortu zahraničí dočasně sám.

„Dnes předám předsedovi vlády návrh na jeho odvolání. Není to rozhodnutí pana premiéra, není to rozhodnutí pana prezidenta. Je to rozhodnutí sociální demokracie. A sociální demokracie, věřím, bude po této změně působit srozumitelněji,“ řekl Hamáček a pokračoval: „Potřebuji tým, který bude mluvit jedním hlasem, který udělá sociální demokracii srozumitelnou.“ Ode všech členů ČSSD prý rovněž nyní očekává, že budou vystupovat tak, aby strana byla srozumitelná.

Hamáček je připraven kvůli Sputniku letět do Moskvy

Ke Sputniku V, za jehož dovoz do Česka se zasazuje prezident Zeman, Hamáček podotkl: „Já chci jasně říci, že nikdo v ČR nebude nikoho očkovat neschválenou vakcínou. Současně velmi vnímám to, že probíhá proces schvalování vakcíny Sputnik v rámci EMA, ale vnímám i aktivity různých států, zejména Německa nebo Rakouska, zajistit si dodávky této vakcíny poté, co bude schválena. Já jsem přesvědčen, že bychom měli ukončit tu ideologickou debatu o tom, zda je to dobrá vakcína, či nikoli. To rozhodne Evropská léková agentura (EMA - pozn. red.).“

Hamáček však varuje před tím, aby Česko nezůstalo stát v koutě a případně nepromeškalo možnost zajištění dodávky Sputniku.

„V situaci, kdy nám padají dodávky vakcín ze Západu, nebo těch schválených vakcín, kdy hrozí reálné riziko, že bude prodlouženo období pro očkování naší populace, tak bych stál o to, abychom šli stejnou cestou jako Německo, abychom kontaktovali Ruskou federaci a dohodli se na tom, že v případě, že ta vakcína bude schválena, tak si ČR bude schopna a ochotna ty dodávky zajistit. Pro mě je priorita zdraví našich občanů, proto zásadně odmítám jakékoliv pokusy je očkovat neschválenou vakcínou. Ale ve chvíli, kdy ta vakcína projde schvalovacím mechanismem, tak by ČR měla mít připravenou dohodu s Ruskou federací nebo s továrnami, které tu vakcínu budou vyrábět v Evropě, aby ten výpadek západních vakcín nahradila. Já jsem ochoten klidně odcestovat do Moskvy, dohodnout se na tom,“ dodal Hamáček.

Kvůli očkování Sputnikem se prezident Zeman opřel jak do Petříčka, tak do nyní již bývalého ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), který žádal, aby Sputnik nejprve získal právě schválení od EMA, jako to musely udělat ostatní v Česku používané vakcíny. O Sputniku pak Zeman na Hradě mluvil hned v momentě, kdy jmenoval novým šéfem zdravotnictví Petra Arenbergera, jenž je dovozu ruské vakcíny do Česka nakloněnější.

Video  Arenberger ministrem zdravotnictví. Zeman zmínil Sputnik, hysterii a mrtvé.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Petříček: Odcházím se vztyčenou hlavou

Zatímco Hamáček vysvětloval v poledne důvody konce Petříčka na tiskovce v Lidovém domě s novými místopředsedy ČSSD po boku, končící ministr zahraničí Petříček svolal na 11:00 tiskovku do Černínského paláce, aby potvrdil spekulace, že končí.

„Odcházím se vztyčenou hlavou, za své kroky v posledních dvou a půl letech se nestydím, vždy jsem prosazoval proevropskou a prozápadní orientaci ČR,“ uvedl na tiskovce Petříček.

„Osobně jsem nyní rád, že budu moci vrátit těch 2,5 roku své rodině. Děti se vrátily do školky a do školy, zítra se těším, že je opět po dlouhé době povedu osobně tam. Ale také jsem dostal nějaké nabídky, takže budu teď do konce dubna zvažovat, kam mé další kroky budou směřovat,“ pokračoval Petříček.

„Nezaznamenal jsem kritiku k mé práci, ale vnímám to, že je to politické rozhodnutí. Já respektuji, že nové vedení ČSSD chce takto učinit,“ podotkl. „Není tajemstvím, že jsem dlouhodobě Pražskému hradu a prezidentovi trnem v oku,“ podotkl Petříček a zmínil právě dostavbu Dukovan či očkování vakcínami Sputnik V.

Od vicepremiéra Hamáčka si prý ale nevyslechl ani na nedělní osobní schůzce kritiku konkrétních kroků, které na ministerstvu zahraničí dělal. „Vnímám, že jsem dělal politiku, která souzněla s tím, jak i on vidí zahraniční politiku,“ podotkl Petříček při dotazu, zda šlo o nějakou mstu Hamáčka po sjezdu ČSSD.

Zaorálek se zdráhá?

Do čela ministerstva zahraničí by se měl vrátit Lubomír Zaorálek, který již toto ministerstvo vedl. A ačkoliv byl neúspěšným volebním lídrem ČSSD a spory měl i s premiérem Babišem, jeho současný přesun z ministerstva kultury je pro vedení ČSSD logickým řešením. Zaorálek coby ministr zahraničí ve vládě Bohuslava Sobotky působil od ledna 2015 do prosince 2017, než jej nahradil Martin Stropnický, v současnosti velvyslanec v Izraeli.

Podle serveru Novinky.cz se však sám Zaorálek zdráhá křeslo šéfa kultury opustit. Hamáček potvrdil, že Zaorálek dostal čas na rozmyšlenou. Zároveň však v pondělí vyjádřil přesvědčení, že se situace vyřeší v horizontu několika dní.

„Luboš Zaorálek je pro mě záruka toho, že se na české zahraniční politice nezmění vůbec nic, Luboš je člověk, který už v Černínském paláci působil. Za jeho vedení si myslím, že jasně ukázal, že má své priority a že rozhodně nebude nijak otáčet kormidlo české zahraniční politiky. Současně rozumím tomu, že pan ministr Zaorálek má svoji misi na ministerstvu kultury, kterou chce dotáhnout do konce. Tudíž do doby, než se rozhodne, tak jsem požádal pana premiéra o to, aby na nějakou dobu požádal pana prezidenta, aby řízením resortu zahraničí pověřil mě,“ vysvětloval Hamáček.

Sám však doufá, že nedojde na velké průtahy. „Já věřím, že ta změna bude rychlá, že Luboš Zaorálek dokončí ty projekty, které chce dokončit na ministerstvu kultury, ale nebude to v řádu týdnů, případně měsíců, já si myslím, že je to spíš v řádu dnů,“ dodal Hamáček.

Birkeho první ministerská mise

Zaorálkovým nástupcem na ministerstvu kultury se přitom má stát poslanec ČSSD a starosta Náchoda Jan Birke, který nedávno zvládl boj s těžkým covidem a nyní se chystá na své vůbec první vládní angažmá.

Na Hradě tomu nic nebrání. Miloš Zeman v nedělním rozhovoru pro Blesk.cz  v pořadu S prezidentem v Lánech prohlásil, že Birke by byl vynikajícím ministrem kultury.

„Pokud sjezd volal po tom, abychom do velké politiky zapojili zkušené komunální politiky, tak se přiznám, že neznám více zkušenějších a zdatnějších komunálních politiků, než je Honza Birke,“ poznamenal Hamáček.

Video  Starosta Birke otevřeně o svém dramatickém boji s covidem. Šlo mu o život.  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Fiala: Přání Zemana asi rozhodlo

Konec Petříčka mezitím komentují i opoziční politici. „Odvolání ministra zahraničí považujeme především za výsledek vnitrostranického boje uvnitř ČSSD. Oceňujeme přístup pana Petříčka ke kauze Dukovany, kde respektoval stanovisko bezpečnostní skupiny a nesouhlasil s přizváním Ruska a Číny do tendru. Přáli bychom si ale, aby podobně zásadovou politiku zastával kontinuálně po celou dobu v úřadu a například se silněji postavil proti problémovým politickým trafikám (příkladem je návrh na Adama Vojtěcha jako velvyslance ve Finsku),“ uvedl v prohlášení Pirát Ivan Bartoš.

„Ministr Petříček reprezentoval standardní zahraniční politiku demokratické České republiky. Asi byl tím někomu trnem v oku. Měnit ministra zahraničí půl roku před volbami je ale zvláštní,“ uvedl šéf ODS Petr Fiala. Důvodů pro odvolání Petříčka bude více, přání prezidenta Zemana je asi rozhodující, míní Fiala.

Hamáček se návrhem odvolat Petříčka snaží všelijak zavděčit Zemanovi, myslí si šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Zájmy Hradu, potažmo Ruska a Číny, jsou tímto zase o krok blíže svému uspokojení,“ uvedla.

Exministr Pospíšil: Msta je hrozná věc

„Odvolat ministra zahraničí Tomáše Petříčka, protože hájí zájmy našeho státu, naši bezpečnost, že upozorňuje na možná rizika, že se ptá na názor občanů na tato témata, tak to chce opravdu koule! To ta nová ČSSD začala po sjezdu z vostra plnit zadání pana prezidenta!“ podotkl na twitteru šéf KDU-ČSL a exministr zemědělství Marian Jurečka. „Ze hry stažen Blatný a Petříček, na hřiště je připraven Sputnik, kterému v poli bude nahrávat Arenberger, u lajny se rozcvičuje Rosatom, který co nevidět má být vpuštěn do hry. ČR:Rusko 0:2,“ poznamenal.

„Msta je hrozná věc… Z vlády nejenom že odejde jeden z mála ministrů, který hájil naše proevropské směřování, ale vláda se takto ještě více dostane do područí Zemana a jeho party. Tímto krokem bude babišizace ČSSD kompletní! Smutný to příběh,“ uvedl europoslanec a někdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09).

„Věty typu ′Petříček nebyl výrazný ministr′ apod. mě mrzí. Držel euroatlantický kurz navzdory extrémně silným východním větrům. Nic víc jsem od člena téhle vlády očekávat nemohl a neočekával. Díky za vaši službu, pane ministře,“ napsal na twitteru expremiér Mirek Topolánek.

Petříčka chválila pražská zastupitelka a někdejší poslankyně či náměstkyně ministra spravedlnosti Hana Kordová Marvanová. „Díky jeho postojům jsme si občas připomněli hodnoty Václava Havla a nemuseli jsme se za naši zahraniční politiku stydět. Nyní ovšem Zeman, v roli Kasparova, opět zaúřadoval. Bohužel tímto momentem nabírá naše zahraniční politika přímý východní směr,“ uvedla na twitteru.

Petříček zmínil ruské ohrožení Ukrajiny

Končící ministr Petříček dnes na tiskovce podotkl, že by se patrně s Hradem brzy střetli i v otázce ruského ohrožení Ukrajiny, kdy coby ministr podporuje územní celistvost Ukrajiny.

„Ze strany prezidenta Zemana ta kritická vyjádření byla opakovaná, v řadě otázek jsme se neshodovali, to je pravda, zároveň bych ale chtěl říct, že na některé otázky jsme měli podobný pohled, jako je třeba role Severoatlantické aliance (...), v otázce mezinárodního terorismu, ale v otázce dalšího směřování ČR či vyhodnocování bezpečnostních rizik, přicházejících ze strany některých mocností, tak tam jsme se rozcházeli,“ dodal Petříček na své poslední tiskovce v roli ministra zahraničí.

Video  Birke by byl vynikající ministr kultury, míní Zeman. Petříčka by odvolal.  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

žanyn ( 13. dubna 2021 11:53 )

Ještě zajímavější bude, kam odvolaný ministr i se svojí pravou politiockou rukou zamíří. Kterápak strana to bude? Žeby Piráti, či oni starostové? To byx byla "příslušnost" jako hrom.....

frantacizek ( 13. dubna 2021 06:21 )

a to je taky důvod, proč nenašel odvahu k její aplikaci ani samotný Vladimír Vladimirovič v Sovětském svazu. Je opravdu úsměvné, že ani prezident nevěří domácí vakcíně..

frantacizek ( 13. dubna 2021 06:19 )

http­s://ww­w.re­flex­.cz/cl­anek­/pros­tor-x/106501/sefka-sukl-storova-nezname-vedlejsi-ucinky-sputniku-v-chybi-informace-muzeme-skoncit-jako-slovensko.html

to, co tady píši celou dobu zdejším soudruhům. Neznáme vedlejší účinky Sputniku + je to vakcína na vektorové bázi stejně jako Astra, tedy nějaký argument, že zachraňuje životy je dosti na vodě. očkuje se jí v chudých zemích, odkud se dají filtrovat údaje o negativech této vakcíny u očkovaných - vedlejší účinky, účinnost a nový problém se Sputnikem - je-li složení bezpečné a srovnatelné s tím, které bylo recenzováno v časopisu Lancet. Nechceme dopadnout jako na Slovensku, kde to složení bylo zcela jiné. I tady, pokud by se tady dostala pro dobrovolníky z řad komunistů a nesvépravných, je třeba udělat její analýzu dříve, než půjde těmto lidem..

UFO1 ( 12. dubna 2021 22:15 )

Svou do mlýna přispěla i Zora Jandová

UFOI ( 12. dubna 2021 21:58 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa