Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Prymula jako nechtěné dítě, kterému Babiš nadržuje. Proč s ním ministři mají problém?

Autor: Jakub Veinlich - 
5. února 2021
05:01

Už skoro týden se spekuluje o možném konci ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). On to sice popírá, stále více indicií ale hraje proti němu. Jako o jeho možném nástupci se mluví opatrně. Na „místo činu“ by se prý mohl vrátit Roman Prymula, který ve čtvrtek 4. února oslavil 57. narozeniny. Odborník, jemuž naslouchá premiér Andrej Babiš, ale kterého nemají příliš v lásce ostatní.

„Myslím, že je evidentní, že pan Prymula je pro Andreje Babiše klíčovým člověkem,“ řekl Blesk Zprávám zdroj blízký premiérovi. 

Andrej Babiš podle něj dá na Prymulovy rady i přesto, že jsou často tvrdé. „Pan Prymula má schopnost premiéra přesvědčit, i když to někdy třeba trvá delší dobu,“ dodal zdroj, který nechce být jmenovaný. 

Roman Prymula nyní funguje v pozici poradce premiéra. Chodí také na jednání vlády. Sám prezentuje názory k opatřením, které by bylo dobré zavést. „Někteří ministři s tím mají problém,“ míní zdroj redakce. 

„Mnohdy to navíc vypadá, že skutečným ministrem zdravotnictví je pro premiéra stále pan Prymula,“ dodal další zdroj blízký vládě. 

Blatný a Prymula spolu mluví jen formálně

Pokaždé když se novináři ptají ministra zdravotnictví Jana Blatného na výroky Romana Prymuly, je vidět, že to Blatnému není příliš po chuti. „S panem profesorem Prymulou se vídáme zejména v rámci různých jednání, která probíhají a kde on je jako odborník, nebo případně jako poradce pana premiéra. Takže jsou to spíše formální vztahy,“ komentoval vztah s Romanem Prymulou ministr Blatný ve středečním vydání pořadu Epicentrum ve studiu Blesk Zpráv. 

S Prymulou by asi na pivo nezašel. „Nejsme přátelé, že bychom se někde pravidelně vídali, ale nemyslím si ani, že bychom byli nepřátelé,“ dodal Blatný. 

Video  Rozvolnění brání mutace, tvrdí Blatný. Přiznal výhrůžky i „otázku za milion dolarů“  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zlí jazykové navíc tvrdí, že se pod Blatným „kýve židle“ a že by ho mohl nahradit právě Prymula. „Každé ministerské křeslo je dočasné,“ připustil v Epicentru Blatný, s výměnou ale podle svých slov nepočítá.

Zeman by Prymulův návrat uvítal

Návrat Prymuly do čela resortu by i přes jeho „škraloup“ z vyšehradské restaurace, který odhalil Blesk, podpořil také prezident Miloš Zeman

„Uvítal bych, kdyby zůstal ministrem zdravotnictví  Roman Prymula, a to především, protože Blatný je odborník na dětskou hemofilii, což je od aktuální pandemie dost daleko. Nicméně plně respektuji názor premiéra, který si může vybrat své ministry,“ řekl Zeman v neděli v rádiu Frekvence 1. 

Ve funkci Prymula nakonec skončil po krátkém nátlaku poté, co byl na utajené schůzce ve vyšehradské restauraci s šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem. Restaurace přitom měla mít pro hosty uvnitř zavřeno, a to kvůli nařízením, která zavedl sám Prymula. „Po návratu nijak neprahnu,“ reagoval pak pro Blesk Zprávy samotný exministr, podle kterého je teď na ministerstvu složitá situace. 

Ministrovat Prymula původně odmítal

Do ministerské funkce se ale Prymulovi nechtělo příliš ani během první vlny pandemie covidu-19, kdy jeho hvězda začala stoupat. 

 „O tom s panem premiérem nikdy diskuse nebyla, považuji to za nerealistické,“ tvrdil Prymula ještě v květnu loňského roku. Tehdy působil ještě jako náměstek ministra Adama Vojtěcha (ANO). Na tuto pozici přitom nastoupil už za ministra Miloslava Ludvíka z ČSSD. 

„Já jsem opakovaně deklaroval, že nechci jít do politiky. A ministr už je pozice, která je politickou nepochybně. Ale když je teď situace na ministerstvu ohledně řešení koronavirové krize velmi urgentní, tak jsem neměl šanci to odmítnout,“ obrátil Prymula v září loňského roku, když už byl v křesle ministra zdravotnictví, ve které vystřídal Adama Vojtěcha. 

Video  Vojtěch o roku s covidem. A co říká na utajený večírek u kmotra Bendy?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Spory s Vojtěchem

Stalo se tak pár týdnů poté, co Prymula opustil post Vojtěchova náměstka, prý proto, že nesplnil podmínky a nezajistil si bezpečnostní prověrku, kterou Vojtěch po svých podřízených požadoval. Už tehdy ovšem bylo patrné, že Prymula s Vojtěchem vedou spory. 

Prymula svůj odchod zdůvodňoval mimo jiné tím, že se údajně na ministerstvu obávají jeho popularity. „Po těch výrocích, které jsem slyšel, kdy ani se mnou o tom nemluvil osobně, si jeho setrvání neumím úplně představit,” reagoval na Prymulovy výroky Vojtěch. 

„S panem ministrem si úplně nesedli,“ komentoval v květnu pro iDnes vztahy mezi Vojtěchem a Prymulou Babiš. Premiér si ovšem nechtěl někdejšího šéfa vakcinologické společnosti nechat ujít ze spárů státní správy, a tak mu nabídl křeslo vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví.

V čele štábu místo Hamáčka

„Mám dojem, že hnutí ANO si tady vytváří ještě béčkovou vládu,“ kritizoval zřízení Prymulova postu tehdy vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček

Právě Hamáček měl s Prymulou také spor. Při první vlně pandemie koronaviru totiž svého současného poradce Prymulu protlačil premiér Babiš do čela Ústředního krizového štábu, s jeho ustanovením původně otálel. Vláda tak musela ale nejdřív změnit status štábu, protože podle původních zásad měl stát v jeho čele buď ministr vnitra, nebo obrany. 

Hamáček kvůli tomu podle svých slov dokonce zvažoval rezignaci na post ministra vnitra. „V situaci, kdy bych odstoupil já jako předseda sociální demokracie, by pravděpodobně padla vláda. A to není nejlepší způsob, jak řešit krizi,“ řekl loni v březnu v ČT.

Šéf ČSSD stanul v čele štábu, Babiš našel Prymulovi další funkci. Vláda ho pověřila řízením Centrálního řídícího týmu covid-19. 

Kdo na něj sáhne, špatně dopadne

Loni v prosinci pak Prymula odmítl Babišovu nabídku stát se vládním zmocněncem pro očkování. „Rozhodl jsem se tak, protože není možné to řídit ze čtyř míst. Je tady už jeden koordinátor a tím je pan Zdeněk Blahuta. Dominantně je všechno na ministerstvu, takže by nedávalo logiku to řídit mimo to,“ zdůvodnil své rozhodnutí na sklonku roku pro Seznam Zprávy

Vztahy s premiérem to ale nijak neochladilo. Prymula je totiž Babišovi stále na blízku. V pátek ho bere s sebou jako poradce do Maďarska za premiérem Viktorem Orbánem, kde mají probírat například maďarskou cestu k ruské vakcíně proti koronaviru Sputnik V. Právě tuto vakcínu prosazuje Prymula i pro Česko. Babiš byl dosud zdrženlivý. 

Video  Miloš Zeman o vyznamenání pro Romana Prylumu  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

„V pátek letím do Budapešti za Viktorem Orbánem s expertním týmem na covid-19. Témata jsou jasná: očkování, jejich zkušenosti s vakcínou Sputnik a taky nový lék Bamlan, který o 80 % snižuje riziko, že se pacient s covidem dostane na JIP,“ informoval Babiš ve středu na svém twitterovém účtu. 

„Poslední informace jsou, že je velice kvalitní,“ obrátil teď premiér poté, co Prymula připustil, že s šéfem vlády jednají o nákupu vakcíny. 

A proč si Babiš drží Prymulu, kterého prezident Zeman ocenil za zvládnutí první vlny koronaviru státním vyznamenáním, tak blízko? Politolog Jan Kubáček to vidí jasně. Kdo se pustí do Prymuly, nebo se ho pokusí odstranit, začne se potápět sám. 

„Ten politik, který by ho odstranil, na tom může jen ztratit politické body,“ řekl Kubáček Blesk Zprávám a dodal, že by to nebylo ve volebním roce příliš strategické. „I proto má Prymula tak volné pole působnosti a nikdo ho příliš nekritizuje“ dodal. 

Video  Epicentrum - Jan Kubáček  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

sorgedoktor ( 9. února 2021 15:58 )

...Snad....Snad bychom se mohli zamyslt, nez sem neco napiseme..Ono to oznaceni laqmpasak ma trochu a nebo hodne peiorativni nadech...On je predevsim MUDr

cervena_sedma ( 5. února 2021 18:25 )

Si vezměte lampasáka domů, ale nám ho necpěte.

adeso ( 5. února 2021 11:56 )

kde máš rohy?

mord ( 5. února 2021 10:24 )

Sudruh miliardář ma kolem sebe všeho schopné darebaky, zbabělce a lháře moc rád. to je jasné, je to vidět na Faltynkovi cest

ho.no ( 5. února 2021 09:43 )

můžete nadávat na Prymulu ,jak chcete,ale je to jediný Ministr zdra­votnic­tví,kt­erému jsem věřila a byla v klidu.Sice je ranař,ale to se mi právě u něj líbí.Má zdravé názory,kreré vždy přesně vystihnou situaci.Babiš by měl s jeho jmenováním spěchat,...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa