Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Předehra k boji o šéfa ČSSD: Hamáček má nominaci z Vysočiny, rival Petříček z Karlovarska

Autor: ČTK - 
20. března 2021
16:40

V pořadí už 42. sjezd ČSSD bude 9. a 10. dubna a premiérově se odehraje online. V oranžové vládní partaji probublává boj o moc už nyní, kdy adepti do vedení sbírají krajské nominace. A už teď je jasné, že stávající předseda a vicepremiér Jan Hamáček bude mít soupeře. V Karlovarském kraji v sobotu nominovala strana na post předsedy ministra zahraničí Tomáše Petříčka. Krajským šéfem zůstal 56letý Tomáš Svoboda, starosta Kynšperku nad Ohří. Sociální demokraté z Vysočiny a Olomouckého kraje nominovali Jana Hamáčka. Lídrem kandidátky pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny bude poslanec Jiří Běhounek. 

„Pan Petříček se s námi dopoledne spojil a požádal nás o to. My jsme k tomu přijali usnesení, které prošlo, i když nebylo jednomyslné. Nominovali jsme pana Petříčka na předsedu strany,“ uvedl Svoboda. Podle něj šlo o jednu z prvních nominací. K on-line krajskému sněmu byl kromě Petříčka připojený také současný šéf sociálních demokratů Jan Hamáček.

„Zvolili jsme také nové desetičlenné krajské předsednictvo, většina členů je staronových a nejznámější lidé pokračují,“ uvedl Svoboda. Místopředsedové se budou volit na prvním zasedání nového krajského předsednictva 19. dubna.

Svoboda byl zvolen lídrem 15členné krajské kandidátky do říjnových sněmovních voleb. Dvojkou je Tibor Dobrovolný z Chebska a třetí je zástupce karlovarského okresu Michal Bureš. „Dále jsme zvolili ještě tři náhradníky,“ řekl krajský předseda.

Funkci předsedy krajské organizace ČSSD v Olomouckém kraji po deseti letech opouští bývalý poslanec a někdejší náměstek olomouckého hejtmana Jiří Zemánek. Nahradí ho místostarosta Kostelce na Hané na Prostějovsku a dosavadní dlouholetý krajský místopředseda Ladislav Hynek. Stal se také lídrem krajské kandidátky pro podzimní volby do Sněmovny.

Předsedou ČSSD v Ústeckém kraji se stal Radek Scherfer. Organizace byla dosud bez předsedy, řídil ji její místopředseda Marcel Běhounek. Lídr pro podzimní volby v Ústeckém kraji ale znám není, kvůli nominaci se setká v nejbližších dnech krajské předsednictvo.

V Pardubickém kraji zvolili delegáti do svého čela na další dvouleté období opět předsedu poslaneckého klubu ČSSD Jana Chvojku. Byl jediným kandidátem. Lídrem kandidátky pro říjnové sněmovní volby bude v kraji odborářka Alena Šírová. V minulosti vedla odbory v podniku ETA Hlinsko, nyní je předsedkyní ČMKOS v Pardubickém kraji.

V neděli je plánována krajská konference ČSSD v Plzeňském kraji. Zbývajících sedm konferencí by se mělo uskutečnit v příštím týdnu.

Vládní ČSSD bude mít volební sjezd 9. až 10. dubna. Funkci předsedy ČSSD chce obhajovat vicepremiér Jan Hamáček, kterého hodlá vyzvat místopředseda Tomáš Petříček. Na lídra by mohl kandidovat také jihomoravský předseda ČSSD Břetislav Štefan. Obhajovat funkci má v úmyslu i statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka. Epidemie neumožní uspořádat sjezd prezenčně v Hradci Králové, takže vedení tento týden ohlásilo on-line variantu. Sjezd má zvolit nové vedení a zhodnotit nevydařené výsledky loňských krajských a senátních voleb.

Na konferenci, jež se konala kvůli epidemické situaci on-line, se sešlo 60 z 67 delegátů. O nominaci na místopředsedu v celostátním vedení strany se uchází Jiří Běhounek a současní místopředsedové Michal Šmarda, Jana Maláčová i statutární místopředseda Roman Onderka.

Ve sněmovních volbách bude ČSSD na Vysočině kandidovat samostatně, je ale připravená doplnit svoji kandidátní listinu o členy strany Zelených. Rozhodovat o tom bude až chystaný sjezd. Kromě Běhounka bude kandidovat také Michal Šmarda, který je starostou Nového Města na Moravě, starosta Bystřice nad Pernštejnem Karel Pačiska, starosta Chotěboře Tomáš Škaryd nebo místostarosta Třebíče Vladimír Malý.

Podle krajského předsedy Petra Krčála se na krajské konferenci dnes dlouho debatovalo o účasti ČSSD ve vládě společně s hnutím ANO. „Nemáme k tomu ale přijaté usnesení,“ řekl Krčál. „Je třeba, aby si všichni uvědomili, že to, že sociální demokracie na sebe tu odpovědnost v menšinové vládě vzala, byla taky určitá oběť. Nebude oceněna,“ řekl Běhounek. Podle Šmardy se sociální demokracii účastí ve vládě podařilo o tři roky odložit posun České republiky politicky doprava. „Nejpozději od prosince loňského roku je fatální důkaz, že (hnutí ANO) ve skutečnosti hledá pravicové recepty ve spojení s ODS, začalo to daňovým balíčkem, kdy hnutí ANO společně s ODS a SPD brutálním způsobem podseklo rozpočet České republiky,“ řekl Šmarda.

Při posledních volbách do dolní komory parlamentu v roce 2017 získala ČSSD na Vysočině 9,37 procenta hlasů, což zajistilo pokračování poslaneckého mandátu Jiřímu Běhounkovi. Poslancem za ČSSD je od roku 2013, členem strany se stal po letech spolupráce tento rok.

Video  Hamáček o zásazích policie proti lidem bez roušek a respirátorů: Plně za policisty stojím  - Blesk Zprávy / ČTK, reprofoto Facebook
Video se připravuje ...

 

nespokojeny ( 20. března 2021 19:47 )

S Hamáčkem momentálně boj okolo 5% hlasů.
S Petříčkem konec strany - nikdo si vůbec na tuto stranu při volbě nevzpomene.

e.lesanova ( 20. března 2021 17:29 )

EU loutku Petříčka volí kdo ?? Bez vlastního názoru, jen slouha jiných

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa