Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

ČSSD má volit nové vedení online. Maláčová i Šmarda o kandidatuře mlží. Co za měsíc rozhodne?

Autor: Jakub Veinlich - 
13. března 2021
05:40

Už za měsíc by mělo být jasné, kdo povede sociální demokracii do voleb. Pokud tedy vůbec sjezd proběhne. Měl by být v online podobě 9. a 10. dubna. Ovšem ani samotní místopředsedové, se kterými mluvila redakce Blesk Zpráv, se neshodují na tom, zda sjezd proběhne, nebo ne. O post předsedy se hlásí znovu Jan Hamáček (ČSSD) a přihlásil se také ministr zahraničí a dosavadní místopředseda Tomáš Petříček.

„Ne, nemám ambice,“ reagovala dosavadní místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová v Epicentru Blesk Zpráv na otázku, zda má vyšší stranické ambice, než je post místopředsedkyně.

Jenže vzápětí dodala: „Ani nevylučuji, ani nepotvrzuji kandidaturu na místo místopředsedkyně.“ Sjezd totiž podle Maláčové nemá být o postech, ale o dalším směřování strany.

„Konference, které přicházejí s nominacemi, se začnou konat v příštích dvou týdnech, nechci se vyhýbat té odpovědi, ale přála bych si, aby ten sjezd nebyl o funkcích a personáliích,“ řekla v Epicentru Maláčová, která chce, stejně tak jako další členové současného vedení strany, sociální demokracii i jiným. „Chci, aby ten sjezd byl o dvou otázkách. Jak vytvořit levicovou alianci,“ věří Maláčová v posílení kandidátek.

Bude sjezd, nebo nebude?

V ČSSD se totiž diskutuje nad volebním spojenectvím například s odboráři či regionálními spolky. „A druhá věc, kterou bych si přála, je, aby sjezd podpořil koalici se Stranou zelených,“ dodala ministryně práce a sociálních věcí to, co by považovala za strategicky správné rozhodnutí pro ČSSD. Vládní partaj totiž bude hrát na podzim o přežití ve vysoké politice.

Video  Jana Maláčová o ČSSD  - Blesk
Video se připravuje ...

Právě o společné kandidatuře by měl, stejně jako o programu, podle Maláčové rozhodnout sjezd. Ten je kvůli covidu plánován na 9. a 10. dubna. Jednání straníků by ale mělo být premiérově jen online, od každého delegáta z obýváku nebo kanceláře.

„Diskutujeme o tom, co je lepší, zda mít rychle sjezd, nebo to odložit na lepší dobu,“ naznačila Maláčová možný odklad akce. Jasno by podle ní mělo být do dvou týdnů.

Zatímco Maláčová tvrdí, že o definitivním datu sjezdu ještě není rozhodnuto, další z místopředsedů ČSSD, Michal Šmarda, vidí situaci jinak. „Návrh na odložení sjezdu strany už padl před 14 dny a neprošel,“ řekl Blesk Zprávám. O odložení sjezdu jednalo prý předsednictvo strany dost podrobně a nakonec ho neschválilo. „Takže je sjezd plánovaný v původním termínu, který už tak je náhradní,“ dodal místopředseda, o kterém se uvažovalo také jako o ministru kultury, když ve vládě skončil v červenci 2019 Antonín Staněk. Šmarda ale neprošel přes Miloše Zemana, a nakonec ani přes premiéra Andreje Babiše. Původně měli sociální demokraté volit nové vedení už v lednu. „Dál se plánuje na duben, leda by někdo s návrhem na odložení přišel ještě jednou,“ dodal Šmarda.

Video  Buď Šmarda, nebo konec. Hamáčka podpořilo i předsednictvo ČSSD.  - abl
Video se připravuje ...

„Je spousta konferencí, které se dnes konají. Už jsme byli svědky, že Pirátská strana měla online fórum, Zelení měli online sjezd, myslím, že i ornitologové měli online sjezd, tak si myslím, že by nemusela být taková katastrofa, že bych četl nominační projev z obýváku nebo dětského pokoje,“ nevidí Šmarda problém ve virtuálním jednání.

Šmarda: Odložením sjezdu by vedení vypnulo demokracii

Šmarda nicméně přiznal, že by bylo nejlepší, kdyby se mohli straníci sejít osobně. Důležité je podle něj vybírat tu nejlepší z variant, které jsou na stole. „Buď si současné vedení prodlouží mandát a vypne tak vnitrostranickou demokracii, protože prohlásí za nedůstojné scházet se online, nebo se o tu demokracii pokusí i v těchto podmínkách a dá lidem možnost se vyjádřit alespoň online,“ míní politik, podle kterého už se konají debaty přes internet v ČSSD na Vysočině. Právě tady od okresní organizace ve Žďáru nad Sázavou získal také nominace na místopředsedu.

Post bude chtít podle svých slov ale obhajovat pouze tehdy, pokud se podaří prosadit volební spojenectví ČSSD se Zelenými, odboráři a dalšími. „Zkrátka spojit co nejvíc levicových sil dohromady, abychom mohli čelit té přesile, které dnes čelíme,“ tvrdí Šmarda, který tak má stejnou podmínku, jakou uvedla Maláčová. „Pokud se tento projekt podaří prosadit, pokud nespadne pod stůl, tak bych s tím rád pomohl, a pokud ne, tak už bych nekandidoval,“ dodal. I podle Šmardy by měl volební námluvy sociálních demokratů s ostatními stvrdit sjezd.

Buď se Zelenými a odbory, nebo konec

„Spojil jsem s tím všechen politický kapitál, který mám, takže pokud se ten projekt nepovede, tak bych to považoval za své selhání. A pak už bych v centrální politice neměl co dělat. Dělal bych nástěnku v Novém Městě na Moravě,“ žertuje Šmarda, který neúspěšně loni na podzim kandidoval také do Senátu. Mandát získal za Žďársko Josef Klement z KDU-ČSL.

Šmarda nevyloučil ani to, že může na sjezdu padnout i návrh na vystoupení ČSSD z vlády. „Sám bych to ale spíš považoval za teatrální gesto,“ řekl Blesk Zprávám s tím, že volby už jsou za pár měsíců. Šmarda přitom sám od samého začátku nepatřil k příznivcům účasti ČSSD v kabinetu Andreje Babiše. „Za mnohem důležitější považuji to, s čím půjde ČSSD do voleb. Já budu klidně ten, který bude navíc prosazovat, že v příštím období nebudeme vládnout s ANO ani ODS,“ vidí za mnohem důležitější příští směřování ČSSD než to, jestli pět ministrů sociální demokracie bude do října ve vládě, nebo ne.

Maláčová podpoří Hamáčka, Šmarda nemá jasno

Ve volbě předsedy ČSSD nemá Šmarda podle svých slov jasno. Podporuje jak kandidaturu Jana Hamáčka, tak Tomáše Petříčka. „Já se v tomto boji nebudu stavit na žádnou z těch stran,“ řekl s tím, že podle něj podporují stejné volební směřování, jako chce on sám.

Na rozdíl od Šmardy má Jana Maláčová ve volbě jasno. Podpoří současného šéfa Jana Hamáčka. „Pokud si mám vybrat mezi oběma kandidáty, tak si myslím, že Jan Hamáček je lepší volba. To neznamená, že Tomáše Petříčka nemám ráda, osobně si ale myslím, že by to zaměření sociální demokracie mělo být levicové, s velkým akcentem na sociálně ekonomická témata. Myslím, že by Honza Hamáček měl mít šanci tu práci dokončit,“ míní Maláčová, která ve straně nemá podle informací Blesk Zpráv úplně pevnou pozici. Sama by ji chtěla v budoucnu podle svých slov mimo jiné zmodernizovat.

Covid-19 zkomplikoval volbu vedení i v jiných stranách. Vedení vládního hnutí ANO si prodloužilo mandáty o rok, stejně tak bude o rok déle u moci také vedení KDU-ČSL. A přesluhuje už také vedení komunistů, kde Vojtěch Filip po několika volebních debaklech avizoval, že nebude post předsedy obhajovat.

Video  „Bude to chtít chladné nervy,“ řekl Středula o chaosu v testování. Za Babišovy útoky děkuje.  - Blesk
Video se připravuje ...

Michal Snobl ( 13. března 2021 10:11 )

Tak on Otesánek se tam cpe znovu. Ten se hodí tak akorát jako výživový poradce pro JZD Horní Dolni
Co v ty vládě chtějí dělat, že by jim uvolňovali místo na vrátnici a budou počítat projíždějící auta před vladou . Musím ale ČSSD pochválit že je tam většina jaksi dobře živená Je musí být lacinější šatit než živit. Paroubek by jim měl promluvit do duše a poradit ať už to zabalí jako on.

Uživatel_5411569 ( 13. března 2021 09:41 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa