Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rána pro Babiše: ANO předstihla koalice Pirátů a STAN. Průzkum u Moravce ukázal pád ČSSD

Aktualizováno -
14. února 2021
14:40
Autor: ČTK, for - 
14. února 2021
14:20

Koalice Pirátů se STAN by nyní ve sněmovních volbách překonala hnutí ANO a zvítězila. Vyplývá to z volebního modelu agentury Kantar CZ pro Českou televizi z přelomu ledna a února. ANO přitom dosud v průzkumech Kantaru i dalších agentur od minulých sněmovních voleb z roku 2017 vytrvale vedlo, a to často s výrazným náskokem. Koalice Pirátů a Starostů by podle volebního modelu Kantar CZ získala 29,5 procenta hlasů a druhé ANO 26,5 procenta.

Třetí za zmíněnými stranami by skončila koalice Spolu tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09 s podílem 19,5 procenta. SPD by měla 10,5 procenta a KSČM pět procent.

Sociální demokraté, nynější koaliční partner ANO v menšinové vládě, by se se čtyřmi procenty hlasů nedostali do Sněmovny. Statistická chyba v průzkumu ale může podle Kantaru činit 1,6 až 3,6 procentního bodu.

Video  Hamáček o propadáku v krajských volbách 2020: O další strategii ČSSD rozhodne sjezd v lednu. S Haškem byl spokojený  - Facebook ČSSD
Video se připravuje ...

ANO doposud v průzkumech Kantaru většinou jednoznačně vedlo. Často dosahovalo podílu hlasů nad 30 procent, což je více, než získalo jako vítěz voleb v říjnu 2017. Třeba v průzkumech z loňského března a dubna získalo ANO ještě kolem 34 procent hlasů.

Piráti byli v průzkumech ještě před lednovým vznikem koalice se STAN většinou na druhém místě s podílem pod 20 procent. Starostové dosahovali samostatně v předchozích průzkumech Kantaru výsledků v jednotkách procent, až loni v říjnu a listopadu se dostali nad deset procent.

Kantar také vytvořil volební model pro situaci, kdy by všechny strany kandidovaly samostatně. V tomto modelu by stále vedlo ANO s 26 procenty. Druzí by byli Piráti s 21 procenty a třetí ODS a SPD se shodným ziskem 10,5 procenta hlasů. Do Sněmovny by se dostali ještě STAN s 9,5 procenta hlasů a komunisté s pěti procenty.

„Stále platí pro obě koalice - jak pirátsko-starostovskou, tak koalici Spolu, že deset procent voličů stran tvořících koalice by s tou koalicí mělo zásadnější problém a zřejmě by ji nevolili,“ řekl ČT analytik Kantaru Pavel Ranocha. Voliči původních stran nespokojení se vznikem jedné z těchto koalic by se ale podle něj většinou přesunuli k druhé koalici. U obou koalic se proto odhady zisku hlasů pohybují na úrovni součtů preferencí jednotlivých stran koalic.

Průzkum agentura Kantar CZ dělala od 18. ledna do 5. února. Zúčastnilo se ho 1200 lidí.

Průzkum České televize. Průzkum České televize. | reprofoto Facebook Otázek Václava Moravce

marmat ( 15. února 2021 19:31 )

Je to především ohromná rána řemeslu novi­naři­ny..­...!!­!!§§§
Poslední stadium NEW-FAKES

marmat ( 15. února 2021 19:27 )

ČTK 12. 2. 2021 164 JE TO OPRAVDU JINAK, NEŽ SI MOC A MOC PŘEJE MORAVEC !
Volby do sněmovny by v lednu podle modelu společnosti Ipsos vyhrálo hnutí ANO se zhruba 27 procenty hlasů. Následovala by koalice Pirátů a STAN s 23 procenty a koalice Spolu (tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09) s téměř 22 procenty. Největšího volebního potenciálu ale dosáhli Piráti a STAN. Jejich koalice by v případě, že by ji volili všichni voliči, kteří ji aspoň zvažují, měla dvě pětiny hlasů.
***********
http­s://zp­ravy­.aktu­alne­.cz/do­maci/­ipsos-volby-pruz­kum/r~­ae94­95846d­3e11eb­9cafac­1f6b22­0ee8/

hejhej ( 15. února 2021 16:44 )

Proč volit nějaký hloupý slepenec ??? Nikdy nebudu volit slepence. Když si jsou jednotlivé tak jisté s vítězstvím, proč se spojují před volbama ? Protože na vítězství nemají. Hrozná představa, že ten odredovaný promuslimský udavač kašpar Bartoš by měl být premiérem - věřím, že se tak nestane.

roxin ( 15. února 2021 13:29 )

Nestrašte a neprovokujte zbytečně, Babišovo ANO je a bude vždy první a SAMOTNÉ, není třeba se spojovat s X stranami, jako to musela udělat opozice,jenom proto že drogový dredař touží být premiér.Průzkumy jsou jen od toho aby zblbli voliče aby konečně přestali volit ANO, to se nepovede protože je ještě dost lidí a voličů. kteří vědí a znají důvod průzkumu i ten "pád"Babišova ANO.

gynekolog ( 15. února 2021 00:17 )

Nazdar!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa