Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Babiš se zlobí, Blatnému napsal kvůli testům do škol vytýkací dopis. Výhrady mají i hygieny

Autor: sova - 
19. března 2021
20:20

Druhý pokus má Česko na centrální nákup antigenních testů pro školáky. První nákup, který zajišťovalo ministerstvo vnitra, skončil tvrdou kritikou. Na resort Jana Hamáčka (ČSSD) se snesla poté, co zakázku za 3,6 milionů korun vysoutěžila pochybná společnost, která navíc nesplnila podmínky zadání. Ale neodneslo to jen vnitro, ministru zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO) podle zjištění Seznam Zpráv napsal vytýkací dopis premiér Andrej Babiš (ANO). Druhý nákup testů, které jsou podmínkou pro návrat dětí do škol, zajišťuje Státní správa hmotných rezerv (SSHR).

Šéf zdravotnictví obdržel dopis i od krajských hygien, které si Blatnému stěžují podle webu iDnes.cz na skutečnost, že dodnes neznají důvody odvolání bývalé hlavní hygieničky Jarmily Rážové. Tu v pátek nahradila dosavadní ředitelka moravskoslezské krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová. Úřad má vést dočasně.

Blatný se dlouhodobě od oznámení výměny na postu hlavní hygieničky opakovaně odmítá vyjádřit, co jej ke změně v čele hygien vedlo.

Je to něco, co se nějakým způsobem děje,“ komentoval stroze Blatný na jednom z brífinků a odmítl spekulace o tom, že by v jeho rozhodnutí mohly hrát roli osobní antipatie.

Naštvaní hygienici se odvolávají na služební zákon

„Nemůžeme tedy souhlasit s tím, že činnost hlavní hygieničky byla nedostatečná; není to pravda a nejsou pro to podle našeho názoru žádná relevantní data. Dosud není hygienické obci ani znám zákonný důvod, na základě kterého by měla být hlavní hygienička vládou odvolána,“ stojí v dopisu hygien. Pod textem jsou podepsaní například pražská ředitelka Zdeňka Jágrová, ředitel KHS Jihomoravského kraje David Křivánek, Lenka Petráková za hygienu Karlovarského kraje či šéf plzeňské hygienické stanice Michal Bartoš.

Odkazují se přitom na služební zákon, podle kterého musí být odvolání státního úředníka v každém případě odůvodněné.

„Je smutné, že namísto uznání odbornosti a množství odvedené práce, které bylo v případě hlavní hygieničky v loňském roce skutečně enormní, je nyní z našeho pohledu opět pošlapán zákon o státní službě v očekávání lepších zítřků, které mohou jen stěží rychle nastat. Jsme přesvědčeni, že není správné, aby bylo se státními úředníky, kterými hygienici jsou, takto zacházeno,“ pokračují šéfové hygien napříč republikou.

Babiš se zlobí na Blatného, ministr couvá

Šéf státních hmotných rezerv Pavel Švagr, který má na starost nákup testů pro školy, dosud neví, jaké testy nakoupit a od jakých firem. A s tím není spokojený ani Babiš.

Jeví se mi, že ministerstvo zdravotnictví pod vaším vedením rezignovalo na řádný výkon funkce tohoto resortu,“ píše premiér ve vytýkacím dopisu Blatnému. Švagrovi totiž jeho ministerstvo zkomplikovalo situaci tím, že před samotným nákupem požaduje atest citlivosti testů.

To se ale týká jen čtyř z pěti milionů požadovaných testů. Milion, který by měl dorazit dříve, mají státní hmotné rezervy nakoupit podle stejných specifikací jako v případě minulého nákupu – má jít tedy o testy s odběrem z přední části nosu.

Na páteční tiskové konferenci ministr Blatný uvedl, že dále nebude jeho resort do průběhu nákupu SSHR zasahovat. Stále je tu však požadavek na ověření citlivosti testů. Ten nákup nepochybně protáhne, a to se nelíbí právě Babišovi.

Blatný: Dostanete seznam na výběr

„Tento přístup považuji za zcela alibistický, který vlastně nepřispěl k tomu, aby SSHR mohla efektivně a rychle nakoupit antigenní testy podle požadavků vlády, a navíc nerozumím tomu, proč v každém jednotlivém případě jedná ministerstvo zdravotnictví rozdílně,“ píše Blatnému premiér. Přidal také domněnku, že by citlivost testů ministerstvo zdravotnictví mělo posuzovat už ve chvíli, kdy udílí výjimku pro antigenní testy určené pro samotestování.

Světlo do toho, jak to s nákupem testů nakonec bude, nakonec vnesl sám šéf SSHR Pavel Švagr. „V tuto chvíli čekáme na zúžení seznamu vhodných testů. Doufám, že ho ministerstvo zdravotnictví pošle co nejrychleji, abychom mohli oslovit jejich distributory,“ napsal Seznam Zprávám.

Přípravu seznamu na pátečník brífinku potvrdil i ministr Blatný. Podle Švagra by se mělo jednat jen o jedinou zakázku na pět milionů testů a nikoli zakázku dvojí ve formátu 1 ku 4 milionům.

Video  Tisková konference ministra zdravotnictví Jana Blatného a hlavní hygieničky Pavly Svrčinové.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

DanY67 ( 20. března 2021 07:18 )

Co to tu placaté za 💩!i když volič Ano sní Babiše nejsem tak tohle je vrchol co si to dovolujete!Babiš je řádně studován ne žádné protekční dítě a co jste vy negramotné 🐷víte kulové o všem.

Covid_19 ( 19. března 2021 21:39 )

od února se tady mele o antigenních testech, za tu dobu již mohli být výsledky testů citlivosti a kvality těchto testů. Také to mohli porovnat s hromadným testováním pomocí PCR, jako to dělá Sředočeský kraj, co tam dělají? Zase nemají žádná data a budou rozhodovat jen tak podle nálady premiéra?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa