Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tajemná role třetího ruského agenta: Před výbuchem ve Vrběticích byl v Česku, měl prsty i v otravě obchodníka se zbraněmi?

Aktualizováno -
20. dubna 2021
14:48
Autor: rix, VaB - 
19. dubna 2021
13:17

Po čtyřech měsících vyšetřování bylo odhaleno jméno třetího agenta ruské tajné služby GRU, který se mohl podílet na útoku novičokem na Sergeje Skripala a jeho dceru Juliju. Důstojník Denis Vjačeslavovič Sergejev se měl v Británii pohybovat právě v době, kdy k otravě bývalého ruského agenta a jeho dcery došlo. Jeho spolupracovníky byla dvojice ruských agentů, která podle českých tajných služeb stojí za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014.

Jak uvedl server Bellingcat, Sergejev se narodil v Usharalu poblíž sovětsko-čínských hranic. V roce 2002 se přihlásil na elitní vojenskou diplomatickou akademii v Rusku, všeobecně známou jako konzervatoř GRU. Ta každý rok vychovává až stovku nových elitních zpravodajských důstojníků.

„I když nemáme potvrzení o jeho současné vojenské hodnosti, čas a povaha jeho úkolů od ukončení studia naznačují, že v současné době má minimálně hodnost plného plukovníka, možná i generálmajora,“ uvedl Bellingcat.

V roce 2010 dostal Sergejev nový platný pas. V té době se už objevilo i jeho alter ego Sergej Vjačeslavovič Fedotov. Nový pas mu vydal stejný úřad, jaký vydal pasy dalším činitelům GRU.

„V roce 2014 Fedotov cestoval do Česka, Itálie a Švýcarska. Zejména během své první cesty do Prahy na konci ledna 2014 cestoval po boku ,Alexandera Petrova‘, krycí totožností dr. Alexandera Miškina, jednoho z klíčových podezřelých z otravy Skripalové. Oba zůstali v Praze osm dní, do 2. února 2014, kdy odletěli zpět do Moskvy,“ uvádí Bellingcat.

Jméno Denise Sergejeva je spojováno i s otravou bulharského obchodníka Emiliana Gebreva. Bulhar měl dodávat zbraně a munici Ukrajině. Zbraně ve Vrběticích měly být určené právě jemu. Emilianovi se udělalo půl roku po výbuchu ve Vrběticích v roce 2015 v bulharské Sofii špatně a musel být hospitalizován. Ukázalo se, že byl otráven. Sergejev se podle serveru Bellingcat měl v době jeho otravy v Bulharsku pohybovat.

V roce 2018 pak GRU na půdě Velké Británie rozjela akci, která mezi oběma zeměmi vyvolala velké napětí. Sergejev 2. března přicestoval do Londýna. Miškin a Čepiga dorazili až později odpoledne. Čepiga s Miškinem pak byli viděni v Salisbury v době, kdy došlo k otravě Skripalových.

Avšak role samotného Sergejeva není u otravy Skripalových zřejmá. Ani není známo, zda vůbec v tu dobu cestoval do Salisbury. Z Londýna do Moskvy se měl vydat 4. března, ale na let nakonec nenastoupil. Místo toho se vydal do Říma a až poté do Moskvy. 

V Česku operovalo minimálně šest agentů

Investigativci z Bellingcatu ve spolupráci s týdeníkem Respekt přinesli další šokující zjištění. V České republice se na operaci spojené s výbuchem ve Vrběticích mělo podílet celkem šest agentů GRU! Postupně do republiky přicestovali z různých koutů světa a Evropy. 

Akci byl přítomný i samotný velitel obávanéého komanda 29155 Andrej V. Averjanov, informoval Respekt. Šéf jednotky se do Moskvy měl vrátit jen několik hodin po výbuchu. Respekt uvedl, že se ví jen o dvou akcích, kterým Averjanov mimo Rusko velel, jednou z nich je právě operace týkající se útoku ve vrbětickém muničním skladu. A i to má naznačovat, že pro Rusko byla akce na území České republiky velice důležitá. 

Video  První rozhovor Julije Skripalové po otravě: Léčba byla pomalá a bolestivá.  - Reuters
Video se připravuje ...

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

e.lesanova ( 19. dubna 2021 18:41 )

Hele...a dost...už se nemůžu smát...třetí ", který tam vůbec nebyl, ale je podezření, že by to spáchal ?? A ve Vrběticích se ukecl před bábama v konzumu, ne??Bože...

Zobrazit celou diskusi