Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ondra s Honzou vyrážejí pěšky na bláznivou výpravu do Nepálu: Pomůžou tak třem nemocným dětem

Autor: VaB - 
19. března 2021
19:43

Tři děti, tři podobné příběhy. Sofinka, Maxík a Tomáš potřebují peníze na nákladné rehabilitace, a tak se dvojice mužů, Honza a Ondra, rozhodli, že jim je pomohou uhradit. A to poměrně partyzánským způsobem – nejprve půjdou pěšky na horu Kala Pattar v Nepálu, poté pojedou na kolech do Itálie a nakonec sednou do kajaků a vydají se po stopách pirátů kolem krásných Kornatských ostrovů v Jaderském moři.

Ondřej s Honzou mají dobré srdce a dostali skvělý nápad. Pomoci třem dětem, které potřebují rehabilitace nebo neurorehabilitace. „Pokud můžeme pomoci pouze tím, že překonáme svoje fyzické limity, tak je to to nejmenší, co můžeme pro trojici potřebných dětí udělat. Ony se totiž možná překonávají každým dnem jen proto, aby tu s námi mohly být co nejdéle,“ popisují na stránkách crowdfundingové platformy Donio.

Sbírka dvou dobrodinců bude znovu spojená s cestováním a sportováním. „Rozhodli jsme se uskutečnit tři zcela odlišné a fyzicky náročné cesty, během kterých budeme sbírat finanční prostředky pro Sofinku, Maxíka a Tomíka,“ dodávají sportovci s tím, že plánované výpravy mají společný název: 3 cesty k pomoci.

V první cestě se vydají pěšky do základního tábora pod Everestem a poté na vrchol přilehlé hory Kala Pattar. Druhá cesta povede do Říma, do Itálie dojedou na kolech, kde „stanou jako gladiátoři u Kolosea“. Ve třetí cestě se pak podívají na vodu, kdy na kajacích poplují po stopách pirátů s obeplutím krásných Kornatských ostrovů. 

Náročná cesta

„Čeká nás tak dohromady 34 dní, kdy se budeme snažit posouvat svoje fyzické hranice. 34 dní, kdy budeme zároveň upozorňovat na důležitost pravidelného pohybu, který nejen nám dospělým, ale hlavně dětem začíná výrazně chybět,“ popisují chlapi.

Dvojice chce poukázat na to, že mezi námi žijí lidé, kteří se hýbat chtějí, ale bohužel nemohou. Věří, že během 34 dní dokážou Sofince, Maxíkovi a Tomíkovi pomoci.

Sofinka

Malá holčička trpí spinální svalovou atrofií 1. typu, tedy té nejtěžší formy. Sofince jsou už tři roky a dělá pokroky. V pěti měsících se kvůli atrofii vůbec nehýbala, pak se stala prvním českým dítětem, které dostalo zázračný lék Zolgensma.

Vybrané peníze pomohou rodině s úhradou neurorehabilitací, které jsou nákladné. Dvoutýdenní pobyt stojí 71 tisíc korun, ten by měla absolvovat až čtyřikrát do roka. Podrobné si o Sofince můžete přečíst zde. Peníze navíc poputují i na manuální vozíček. 

Z cesty jsou nadšeni i rodiče. Sami totiž dřív sportovali, pak se jim ale narodila Sofinka. „Budeme vděční všem, kteří se zapojí do sportovní výzvy za všechny ty děti, které sportovat nemohou, a přispějí nějakým zlaťákem na dobrou věc. Děkujeme,“ popsala Iveta s Lubošem. 

Maxík

Lékaři mu tehdy moc šancí na život nedávali, narodil se totiž s onkologickým onemocněním. Klučina se sice s nemocí statečně popral, ale z boje odešel s následky. „Maxík má dětskou mozkovou obrnu – pravostrannou hemiparézu. Je to chytrý čtyřletý kluk, světu kolem sebe rozumí, ale frustruje ho, že se mu spousta věcí nedaří, i když by moc chtěl,“ píšou organizátoři sbírky.

Finance půjdou na rehabilitace, jelikož je nehradí pojišťovna. Nákladné rehabilitace mu mohou pomoci se jednou postavit na nohy, zatím ho totiž moc neposlouchají. „Předem chceme poděkovat Míše a celému týmu z Donio za oslovení. Projekt 3 cesty k pomoci nás velice potěšil, protože také patříme do sportovního prostředí a máme jezdecký klub. Držíme moc palce, ať se cesty vydaří!“ vzkazuje maminka Maxíka Dominika. 

Tommaso

Posledním z dětí je tříletý Tom. Trpí vzácným genetickým onemocněním pod názvem Miller – Diekerův syndrom. „Což je stav charakterizovaný vzorem abnormálního vývoje mozku známého jako lissencephaly. Navíc má hypotonii (nízký svalový tonus), epilepsii a opožděný psychomotorický vývoj. Tomík se snaží pohybovat válením sudů, jednou by ale chtěl dokázat sedět, lézt a dokonce i chodit,“ doplňují sportovci.

„Strašně moc děkujeme Míše z Donio, která nás oslovila ohledně sbírky 3 cesty k pomoci. Moc nás potěšilo, že jednou z cest je Itálie, Tomíkův tatínek je totiž Ital. Také moc děkujeme Ondrovi a Honzovi za krásné gesto a pomoc,“ dodávají rodiče. 

I tento chlapeček potřebuje neurorehabilitace, na které by měl docházet stejně jako Sofinka – čtyřikrát za rok. Stojí ale 71 tisíc korun.

Pomůžete?

Podpořit děti můžeme na webu Donio.cz nebo přes přiložený widget. „Peníze, které se podaří vybrat, budou rozděleny rovným dílem mezi tyto tři děti,“ dodávají Ondra s Honzou. 

Video se připravuje ...
Další videa