Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kauza Vrbětice: Zeman zmínil ruského Pata a Mata. A ostrá kritika prezidenta po projevu

Aktualizováno -
25. dubna 2021
16:00
Autor: trm, for, ČTK, kal, simao - 
18. dubna 2021
07:55

Českem dál otřásá skandál. Do konce května má odjet 63 Rusů s rodinami. Podle Moskvy na ambasádách zůstane sedm diplomatů, 25 administrativně technických pracovníků a 19 zaměstnanců najatých na místě. Těch má česká ambasáda kolem 110 a bude je muset výrazně seškrtat, podle resortu jde o komplikaci. Ruský prezident Vladimir Putin nařídil vypracovat seznam „nepřátelských zemí“, jejichž diplomatická zastoupení v Rusku budou mít omezenou možnost zaměstnávat místní síly. Český prezident Miloš Zeman v neděli vystoupil s projevem a následně v rozhovoru v Partii na CNN Prima News. Schytal kritiku mj. za chování k moderátorce Terezii Tománkové.

Video  Zemanův projev z vozíku: Prolomil mlčení o Vrběticích, promluvil o ruských agentech i BIS 
Video se připravuje ...

Rusko a výbuchy ve Vrběticích
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
20:00
6. 5. 2021

Děkujeme za pozornost našemu online zpravodajství o dalším dění ve vrbětické kauze. Čtvrtek přinesl mimo jiné i následující novinky:

  • Server Seznam Zprávy zveřejnil vyjádření pardubického hejtmana Martina Netolického (ČSSD), který s Hamáčkem hovořil v den schůzky 15. dubna. „Já jsem se ho na to ptal a on říkal: Přivezu milion Sputniků a mám to tam všechno domluvený,“ citoval server Netolického. Souvislost plánu s Vrběticemi nicméně hejtman nemohl potvrdit. „Tu konstrukci výměnného obchodu, nebo něco podobného, to já jsem neslyšel. To mi fakt neříkal,“ uvedl.
  • Podle některých krajských lídrů sociálních demokratů může dění kolem Hamáčkovy cesty před volbami poškodit ČSSD. Pokládají za nutné, aby se záležitost vysvětlila, podstatné informace jim zatím chybí, vyplynulo z ankety ČTK. Většina krajských šéfů Hamáčkovi, kterého sjezd ČSSD před necelým měsícem potvrdil ve funkci předsedy strany, nadále důvěřuje.
  • Ředitel Vojenského zpravodajství (VZ) Jan Beroun podle členů komise pro kontrolu VZ dnes potvrdil, že se na schůzce zmiňované Seznamem debatovalo o cestě do Moskvy. Nepotvrdil však, že by byla řeč i o možné dohodě s Ruskem. Předseda komise Vít Rakušan (STAN) nemá pochybnosti o tom, že Hamáček cestu do Ruska plánoval. V kontextu toho, že od 7. dubna měl informace o zapojení agentů ruské GRU do výbuchu ve Vrběticích, je to podle něj samo o sobě vážnou skutečností. Komise proto v usnesení žádá Hamáčka, aby veřejnosti a orgánům Sněmovny pravdivě vysvětlil motivy k plánování cesty.
  • Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka, který se schůzky na vnitru neúčastnil, potvrdil podle šéfa komise pro kontrolu BIS Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) poslancům časovou osu případu. „Stejně tak nám pan ředitel řekl, že vicepremiér Hamáček postupoval velice aktivně a razantně ohledně vyhoštění ruských agentů,“ uvedl Bělobrádek.
  • Ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) webu Novinky.cz řekla, že plánuje podat kárnou žalobu na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. „Zcela určitě“ podle ní porušil zákon svým nedávným vystoupením ke kauze na úřadu vlády, protože není dozorovým ani dohledovým státním zástupcem. Premiér Andrej Babiš (ANO) webu Lidovky.cz řekl, že ke kárné žalobě nelze přistoupit. „Pavel Zeman byl na schůzky přizván. A to i na jednání vlády z důvodu záštity dané instituce. Nikdy se neřešil trestní spis,“ uvedl Babiš. Zeman uvedl, že si v souvislosti s vyšetřováním kauzy Vrbětice není vědom žádného pochybení ani překročení kompetencí při veřejném vystupování. Zastala se ho unie státních zástupců, která kárnou žalobu označila za absurdní.
  • O Hamáčkovu cestu se zajímá i Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). „Mohu potvrdit, že se NCOZ začala z vlastní iniciativy zabývat okolnostmi tzv. neuskutečněné cesty do Moskvy. Více informací v této chvíli poskytnout nemohu,“ uvedla mluvčí prezidia Kateřina Rendlová pro Blesk.
  • Trestní oznámení, kterému kvůli vrbětické kauze čelí policejní prezident Jan Švejdar, podala společnost Imex Group, která měla pronajaté vrbětické sklady a v dané trestní věci je poškozenou. Trestní oznámení souvisí s poskytováním informací prezidentovi republiky Miloši Zemanovi, sdělil právník Radek Ondruš Ekonomickému deníku. „Prezident republiky do médií potvrdil, že informace pro svůj projev měl mimo jiné od Švejdara,“ uvedl.

Vážení čtenáři, děkujeme za vaši pozornost. Online přenos událostí nyní končíme a novinky o nich vám budeme přinášet formou článků. V případě dramatičtějšího dění ho nicméně znovu obnovíme.

Vicepremiér Jan Hamáček ve Sněmovně (5.5.2021)
18:57
6. 5. 2021

Novinář Grozev ve středu uvedl, že z agentů se stali „významní zastupitelé Kremlu“. „Jediné, co můžu říct, je, že jsou zdraví a působí ve státních službách. Dostali nová zaměstnání, protože už dále nemůžou pracovat jako špioni,“ uvedl Grozev. Novinář také připomněl, že podle webu Bellingcat oběma agentům v roce 2014 ruský prezident Vladimir Putin udělil nejvyšší ruské vyznamenání Hrdina Ruské federace.

18:55
6. 5. 2021

Ruskému prezidentskému mluvčímu Dmitriji Peskovovi není známo, že by pro administrativu ruského prezidenta pracovali muži vystupující pod jmény Alexandr Petrov a Ruslan Boširov, které Česká republika podezřívá z podílu na explozi ve Vrběticích, uvedla agentura Ria Novosti. S tvrzením, že tito dva muži pracují pro Kreml, přišel ve středu investigativní novinář skupiny Bellingcat Christo Grozev.

„Ne, upřímně řečeno takovou informaci nemám k dispozici,“ odpověděl Peskov na otázku, zda ví o skutečnosti, že by pro Kreml tito muži pracovali. „Ale obecně v Kremlu to není možné. Kreml je historická budova, památka UNESCO. Je v něm rezidence prezidenta a dále se tam nacházejí úseky prezidentovy administrativy,“ doplnil Peskov.

Hotel Corrado nedaleko centra Ostravy. Tady pobývali ruští agenti, kteří podle vyšetřování nechali vybuchnout sklad munice ve Vrběticích.
18:17
6. 5. 2021

Pirátský poslanec Jakub Michálek požaduje, aby ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) svůj záměr podat kárnou žalobu na šéfa žalobců Pavla Zemana kvůli Vrběticím vysvětila příští středu na sněmovním podvýboru pro justici.

„Ministryně Benešová roky přehlíží a obhajuje střet zájmů premiéra Andreje Babiše, takže její kárná žaloba nepůsobí příliš důvěryhodně. Nemohu se zbavit dojmu, že paní ministryně nemá na práci nic jiného než ostřelovat státní zástupce, šířit konspirační teorie či hájit dotace pro Agrofert,“ sdělil Michálek. Podle něj Benešová sama šířila dezinformace. Ministryně v rozhovoru pro server Novinky.cz mimo jiné uvedla, že vyšetřovacích verzí v kauze výbuchu ve Vrběticích může být i více než dvě.

18:13
6. 5. 2021

Evropská unie bude dál jednat o možnosti společné reakce na útok ruských agentů na muniční sklad ve Vrběticích. Novinářům to dnes řekl český ministr obrany Lubomír Metnar po jednání s kolegy z unijních zemí. Podle slovenského ministra obrany Jaroslava Nadě dali představitelé některých států najevo, že stále uvažují o vyhoštění ruských diplomatů.

„Ze strany Borrella zazněla opět ta podpora, kterou zopakoval, a dále že tento proces nekončí, že to nadále budou projednávat,“ řekl po ministerské schůzce českým novinářům Metnar. Dodal, že podporu Česku zopakoval také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který se k jednání unijních ministrů rovněž připojil.

„Všichni okolo stolu se shodli na tom, že je to absolutně nepřijatelné, a vyjádřili velkou míru solidarity s Českou republikou,“ podotkl slovenský ministr Naď.

17:40
6. 5. 2021

Vicepremiérka Alena Schillerová během interpelací ve Sněmovně čelila pro změnu dotazu na případné vymáhání škod na Ruské federaci za Vrbětice a současý postup v této věci.

„Tvrzené nároky občanů Vrbětic a okolních dotčených obcí, ať již se týkají omezení přístupu do okolí, či čehokoliv dalšího, tak musí směřovat zásadně proti Ministerstvu vnitra. Jako ministryně financí mám v tomhle ohledu velmi malý manévrovací prostor. Ale chci vám říct, že po té události posledních dnů a týdnů, jsme v permanentním propojení s Ministerstvem zahraničních věcí (...), kde se domníváme, že ta nejlepší cesta, asi nejrychlejší, by byla prostřednictvím porušení vlastně mezinárodních norem, protože tady evidentně došlo k porušení mezinárodních norem. Je tady vážné podezření, že to bylo provedeno příslušníkem konkrétní země, to znamená Ruské federace. A my budeme se obracet prostřednictvím Ministerstva zahraničních věcí o náhradu škody. My jsme na Ministerstvu financí provedli takové vyčíslení dostupných informací, které zatím máme. Ta škoda se pohybuje kolem 1 miliardy,“ uvedla Schillerová.

Hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše dnes telefonicky vyzvala, aby zpracoval podklady od starostů a vyvolá jednání napříč resorty, poznamenala ve Sněmovně Schillerová.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)
17:31
6. 5. 2021

Protipěchotní miny ve Vrběticích? Je to lež, uvedl Babiš

„V České republice i zahraničí se v souvislosti s případem Vrbětice opakovaně objevily spekulace, že v areálu byl skladován mezinárodními dohodami zakázaný materiál, konkrétně protipěchotní miny. Toto tvrzení není pravdivé. Je to lež,“ uvedl během interpelací premiér Andrej Babiš (ANO).

„Česká republika plní veškeré mezinárodně-právní závazky včetně Ottawské úmluvy o zákazu použití, skladování, výroby a převozu protipěchotních min a o jejich zničení. Ve vrbětickém areálu byla skladována pouze těla min bez výbušné slože a iniciátorů výbušniny. Že se v daném případě nejedná o materiál zakázaný dle mezinárodních dohod, potvrdil v roce 2016 svým rozsudkem i zlínský Krajský soud,“ podotkl.

„Informace, že se vyvážely protipěchotní miny nebo by měly jejich součásti sloužit k výrobě protipěchotních min, není pravdivá, v tomto případě by Česká republika v rámci povolovacího režimu nepovolila vývoz,“ dodal Babiš a zdůraznil: „Česká republika dodržuje mezinárodní úmluvy a ve Vrběticích nebyly zakázané zbraně.“

17:26
6. 5. 2021

„Já jsem nerozuměl, jaké lidi držím kolem sebe. Nechápu fakt váš dotaz. Co se týče Dukovan, tak myslím, že vláda jasně řekla, že Rosatom nebude pozván. Co se týče pasu pana Nejedlého. Ani nevím, že má nějaký diplomatický pas, takže nemohu sloužit,“ uvedl v odpovědi na Pirátovu interpelaci premiér Andrej Babiš (ANO).

„Naše diplomatické vztahy s Ruskem jsou v krizi, ta nebyla vyvolána námi. My jsme reagovali na závažné porušení suverenity naší země ze strany rozvědné služby cizího státu a odpověděli jsme jim zodpovědným způsobem,“ je přesvědčený Babiš. „Myslím si, že jsme se zachovali jako svrchovaný suverénní stát,“ věří. „My potřebujeme zklidnit tu vypjatou emocemi naplněnou atmosféru. Byli jsme zařazeni Ruskou federací mezi tři nejvíc nepřátelské země. Takže nevím, jestli to je pro vás málo,“ kontroval Babiš.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro deník Blesk (28. 4. 2021)
17:23
6. 5. 2021

„Jan Hamáček se čím dál tím více zaplétá do svých lží. Je to poměrně zajímavé pozorovat,“ uvedl ve Sněmovně poslanec Pirátů Jan Lipavský. „Já bych rád řekl, že se staly kroky, které jsme jako opozice pochválili a vyjádřili vám podporu. To znamená, především ty kroky ohledně diplomatů a celkově i toho mezinárodního snažení o to, aby Ruská federace byla vedena k tomu, že nemá páchat akty teroru na našem území a na území našich spojenců,“ poznamenal. 

Babiše se tázal na další kroky Česka ve směru k Ruské federaci. Na smlouvu o přátelských vztazích a spolupráci, na Mezinárodní investiční banku, ale i další věci. „Vyřešíte otázku diplomatického pasu pana Nejedlého, který se pase na Hradě? Budete řešit do určité míry stále nejasný postoj vicepremiéra Havlíčka k Dukovanům? “ dotazoval se Babiše.

„Celkově mě zajímá, proč si vlastně držíte ve svém okolí a ve vládě lidi, kteří nemají pevný postoj vůči Ruské federaci a když se naskytne nějaká záminka, tak jim vlastně rádi vyjdou vstříc,“ poznamenal Pirát Lipavský.

17:17
6. 5. 2021

Babiš čelil dotazu na zatykač na agenty Miškina a Čepigu: Nevím, nemohu sloužit

„V současné době Českou republikou asi měsíc otřásají nové zprávy. Nové zprávy v kauze o výbuchu tohoto muničního skladu. Nechci se klonit ani na stranu nového vyšetřování, které inicioval nejmenovaný novinář, ale nechci to ani zpochybňovat. K tomu nemám oprávnění. Moje otázka zní. Pokud máme důkazy o vině GRU natolik průkazné, tak proč není na agenty Miškina a Čepigu vydán mezinárodní zatykač?“ tázal se při interpelacích ve Sněmovně premiéra Babiše poslanec SPD Jaroslav Holík.

„Já nejsem schopen odpovědět na ten dotaz. Pokud byl, nebo bude, nebo je, vydán mezinárodní zatykač, tak samozřejmě já to nemůžu vědět. Protože to je živá kauza a to ví samozřejmě státní zástupce a policie, která to vyšetřuje. Takže se omlouvám, ale nemohu sloužit,“ reagoval Babiš.

K Vrběticím přitom podotkl: „Nikdy jsem nepochopil, proč naši předchůdci vůbec pronajali ty soukromé sklady podivné firmě, která mě po mých výrocích v prosinci 2014 zažalovala - i stát - a ten soud ještě stále probíhá (...) Takže já už nemám k tomu co říct. Je jedna věc, která se vyšetřuje. My jsme se k tomu už vyjadřovali i s vicepremiérem Hamáčkem. Samozřejmě se to v čase nějak změnilo na základě nějakých nových okolností, je to živý trestní spis. Takže nevím, co bych k tomu měl ještě říct. Je potřeba, aby zkrátka - i jsem to inicioval a žádal kolegy - aby stát lépe kontroloval vůbec, jaký vojenský materiál se skladuje na našem území, aby to lépe ochránil samozřejmě.“

16:58
6. 5. 2021

Premiér Andrej Babiš (ANO) se dnes ve Sněmovně vyhnul odpovědi na dotaz předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové, zda Hamáčkovi věří vysvětlení, že plánovaná cesta byla zastíracím manévrem. „Pro mě bylo podstatné, že se cesta neuskutečnila, a tím to pro mě skončilo,“ řekl premiér. Uvedl také, že se o vicepremiérově záměru jet do Moskvy dozvěděl z jeho twitteru, a neví, co by k záležitosti ještě řekl.

16:45
6. 5. 2021

Po propírané Hamáčkově schůzce byla i další porada na vnitru kvůli? "Pochopitelně důvodem, proč my jsme se to dozvěděli, bylo, že ti lidé byli samozřejmě rozčarováni z toho, co se tam odehrávalo, a považovali tu situaci za naprosto šílenou. Proto nám slíbili, že v případě formálního vyšetřování budou na své jméno mluvit. V tuto chvíli ale chtěli, abychom jejich identitu skryli kvůli případnému tlaku Jana Hamáčka," uvedl pro Český rozhlas autor článku o Hamáčkovi Janek Kroupa.

"Já dokonce vím, že poté, co Jan Hamáček zjistil, že na tom materiálu pracujeme, tak ještě ten den uspořádal další poradu na ministerstvu vnitra. Tam si pozval opět tyto účastníky a snažil se zjistit, co přesně všechno víme a jakým způsobem bude čelit podezření, o kterém věděl, že přijde," podotkl.

16:16
6. 5. 2021
!

Hamáček o ztrátě přítele i schůzce s Netolickým

"Padla otázka z jeho strany v principu ‚jak je to s cestou do Moskvy?‘ Odpověděl jsem mu ve smyslu, takovém, že smyslem té cesty je získání vakcín. Nic jiného jsem mu odpovědět nemohl, tu informaci jsem říkal všude. A s tím jsme se rozešli. Žádná debata o Vrběticích, žádná debata o utajovaných skutečnostech se nevedla," uvedl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) pro Blesk Zprávy.

"Nerozumím tomu, proč Martin Netolický mluvil o nějakém policejním vyšetřování," říká Hamáček, který potvrzuje, že letadlo do Ruska měl již objednané, debatovalo se však podle něj již jen o tom, kdy se ta cesta má zrušit. "Debata na těch schůzkách nebyla o tom, co se bude dělat v Moskvě, ale o tom, kdy ji máme zrušit. A ten závěr byl ten, že ji mám zrušit ve chvíli, kdy budeme mít připravené to řešení," odkazuje se na Vrbětice a následné vyhošťování diplomatů. Hamáček dle svých slov přišel o přítele - slovenského exšéfa tamní sněmovny Andreje Danka, který má pocit, že ho český vicepremiér využil pro nějakou hru. Více čtěte ZDE

Jan Hamáček ve Sněmovně (5.5.2021)
16:03
6. 5. 2021

Podle předsedy Komise pro kontrolu činnosti Vojneského zpravodajství Víta Rakušana (STAN) Hamáček cestu do Ruska plánoval. V kontextu toho, že od 7. dubna měl informace od tajných služeb o zapojení agentů ruské GRU do výbuchu muničních skladů ve Vrběticích, je to samo o sobě vážnou skutečností, míní.

Šéf Vojenského zpravodajství Beroun podle něj cestu do Ruska v kontextu doby označil za nesmyslnou. "To panu vicepremiérovi Hamáčkovi zcela jistě na schůzce také řekl. Další věty, které by nějakým způsobem dosvědčovaly nějaký plánovaný handl, nejsme schopni potvrdit, protože takové věty se k našim uším nikdy nedostaly," dodal Rakušan.

15:52
6. 5. 2021

Komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství v usnesení mimo jiné žádá Hamáčka, aby veřejnosti a orgánům Sněmovny pravdivě vysvětlil motivy k plánování cesty do Ruska.

Komise v usnesení také uvedla, že trvá na tom, že podíl GRU na výbuchu je nezpochybnitelnou a podloženou skutečností. Vyzvala vládu, aby požadovala po Rusku adekvátní náhradu za škody na majetku a ztráty životů dvou občanů. Žádá také vládu, aby předložila návrhy kandidátů na členy orgánu, který by byl druhým stupněm kontroly zpravodajských služeb.

15:48
6. 5. 2021

Černochová: Beroun potvrdil schůzku i debatu o Sputniku, ale ne "handl" za Vrbětice

Ředitel Vojenského zpravodajství (VZ) Jan Beroun potvrdil, že se na schůzce debatovalo o cestě vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy, ale nepotvrdil, že by předmětem byla možná výměna informací o kauze Vrbětice za vakcínu proti covidu-19 Sputnik V. Na tiskové konferenci po dnešním zasedání sněmovní komise pro kontrolu činnosti VZ to řekla její místopředsedkyně Jana Černochová (ODS).

"Pan ředitel Beroun potvrdil, že probíhala debata na téma cesty pana Hamáčka do Moskvy, ale rozhodně nepotvrdil, že by byla tato cesta do Moskvy předmětem výměnného, směnného obchodu za kauzu Vrbětice," řekla Černochová. "Bylo potvrzeno, že schůzka se konala, že pan Hamáček tam řešil nákup Sputniku. Rozhodně tam neřešil, to jsme měli potvrzené, že by tam docházelo k nějakým dohadům o tom, jestli do toho nezapojit tuhle agendu, která se týkala Vrbětic," dodala poslankyně.

15:41
6. 5. 2021

Unie státních zástupců se zastala nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Avizovanou kárnou žalobu ministryně spravedlnosti Marie Benešové kvůli Vrběticím označila za absurdní.

15:25
6. 5. 2021

Prověřována skutečně jen jedna verze. S agenty GRU

Prověřování výbuchů skladů ve Vrběticích se soustřeďuje pouze na verzi o podílu agentů ruské vojenské tajné služby GRU. ČTK to dnes sdělil Jan Sladký, šéf Krajského státního zastupitelství v Brně, jehož zlínská pobočka případ dozoruje. Pro zahájení trestního stíhání je podle něj u této verze „mimořádně klíčové“ poskytnutí právní pomoci ze zahraničí. Dodal, že vyjadřovat se k možnému odložení věci je nyní předčasné. Připustil ale, že i takové ukončení kauzy může nastat.

„Trestní řízení související s explozemi muničních skladů ve Vrběticích je v současné chvíli ve fázi prověřování, což znamená, že doposud žádné osobě nebylo sděleno obvinění,“ uvedl Sladký. „Mohu vyloučit, že by kdokoliv již byl souzen a zproštěn obžaloby pro jednání související s těmto výbuchy,“ doplnil.

Verze o agentech GRU vychází podle šéfa brněnských žalobců z logických dedukcí a řady opatřených důkazů. Pochválil práci policistů i zpravodajců. Právní kvalifikace obecného ohrožení není ani v kauze Vrbětic zavazující a lze ji měnit či doplnit, připomněl šéf brněnských žalobců Sladký.  

15:12
6. 5. 2021

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický odmítl tvrzení novináře Janka Kroupy, že by potvrdil plán Jana Hamáčka odletět do Ruska vyměnit kauzu Vrbětice za milion vakcín Sputníku V. Schůzku z 15. dubna v rozhovoru pro ČT potvrdi, Hamáčkova cesta do Moskvy prý byla ale jen okrajovou záležitostí. 

„Já vím, co jsem Janku Kroupovi včera řekl odpoledne, dokonce si tento rozhovor nahrával, takže lze bez problémů dokázat, co jsem říkal a v žádném případě jsem neříkal nic jiného než to, co se obecně ví. Nemám, co bych k tomu dodal, prostě byl to rozhovor v rámci schůzky s Janem Hamáčkem, na úvod toto téma zaznělo v rámci aktualit, které byly ve veřejném prostoru, a určitě nebudu potvrzovat, že by tam byla nějaká spojitost s Vrběticemi. To že plánoval cestu, o tom jsem byl spraven stejně jako veřejnost. Víc k tomu nemám co dodat,“ řekl Netolický ČT. 

15:01
6. 5. 2021

Premiér Andrej Babiš (ANO) odmítl kárnou žalobu na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, kterou chce kvůli vrbětické pauze podat ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Podle Babiše k ní není možné přistoupit, řekl serveru Lidovky.cz. „Jsem přesvědčen, že k podání kárné žaloby není možné přistoupit. Pavel Zeman byl na schůzky přizván. A to i na jednání vlády z důvodu záštity dané instituce. Nikdy se neřešil trestní spis,“ uvedl. S Benešovou už o věci mluvil a ministryně mu sdělila, že podnět k podání kárné žaloby obdržela od právního zástupce zbrojařské firmy Imex Group, která měla pronajaté vrbětické sklady. 

14:52
6. 5. 2021
!

Šéf komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství Vít Rakušan (STAN) nemá pochybnosti o tom, že Hamáček cestu do Ruska plánoval. Není to podle něj v souladu s tím, co bylo řečeno dříve.

Předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan v Epicentru 19.1.2021
13:42
6. 5. 2021
!

To, že kauza může poškodit stranu, si myslí předsedové ČSSD v Praze, Ústeckém a Královéhradeckém kraji nebo na Vysočině. Šéf pražské ČSSD Petr Pavlík navíc považuje Hamáčkovo vysvětlení za nedůvěryhodné, nicméně stejně tak mu přijde až „bondovská“ verze Seznamu Zpráv. „Obě vypadají dost šíleně. Pro ČSSD je to poškozující,“ řekl Pavlík. Podle něj stranu ale poškozují i některé další věci, třeba jmenování bývalého jihomoravského hejtmana Michala Haška na ministerstvo vnitra.

„Kauza Vrbětice ČSSD před volbami neskutečně poškozuje a velmi výrazně oslabuje pozici sociální demokracie,“ řekl předseda ČSSD v Ústeckém kraji Radek Scherfer. Podle něj je důležité, aby Hamáček věc vysvětlil členské základně, v reakci na současné dění kolem Vrbětic mimo jiné nechtějí být někteří lidé v kraji na kandidátce ČSSD. „Argumentují, že by je to poškodilo v komunálních volbách,“ uvedl Scherfer.

13:05
6. 5. 2021
!

Dění kolem případu Vrbětice a zrušené cesty předsedy ČSSD, vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy mohou sociální demokracii podle některých předsedů jejích krajských organizací před podzimními volbami do Sněmovny poškodit. Informace serveru Seznam Zprávy ohledně Hamáčkova údajného plánu vyměnit v Rusku skandál kolem Vrbětic za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V je podle nich třeba vysvětlit, podstatné informace jim zatím chybí. Většina krajských šéfů ČSSD, které dnes oslovila ČTK, Hamáčkovi nadále důvěřuje.

12:00
6. 5. 2021
!

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman odmítá výtky ministryně spravedlnosti Marie Benešové, jež na něj podává kárnou žalobu.

Podle ministryně Zeman překročil své pravomoci, když na tiskové konfenci na Úřadu vlády 19. dubna informoval o kauze Vrbětice, i když jde o živou kauzu, která podle Benešové nespadá do jeho kompetencí.

„Ve vztahu ke svému veřejnému vystupování v souvislosti s vyšetřováním kauzy Vrbětice si nejsem vědom žádného pochybení ani překročení svých kompetencí. Postup při podávání informací odpovídal běžnému postupu jako u jiných kauz. Klíčové bylo posouzení veřejného zájmu na informování veřejnosti. Dozorový státní zástupce dospěl k závěru, že tento veřejný zájem je dán. Jako představitel veřejné žaloby jsem zpřístupnil veřejnosti informace zpracované Krajským státním zastupitelstvím v Brně v rozsahu určeném ke zveřejnění,“ napsal Zeman ve svém prohlášení, které zveřejnil na webu svého úřadu.

Kárná žaloba může vést až k odvolání nejvyššího státního zástupce z funkce.

11:45
6. 5. 2021
!

Pardubický hejtman Martin Netolický uvedl už v úterý na svém facebookovém profilu, že si klade otázku, zda má jako stále ještě člen ČSSD, ale především jako angažovaný občan právo znát pravdu o Vrběticích a plánované cestě do Moskvy.

Status nazval: CHCI ZNÁT PRAVDU O CESTĚ DO MOSKVY!

„Mohu mít vůbec tu odvahu a žádat vysvětlení? Nebude to bráno jako útok? Tyto otázky si kladu od dnešního rána. Ať to téma přemítám z jakékoliv strany, docházím k závěru, že by se měl ptát celý národ,“ uvedl Netolický. Podle něj by měli Hamáček i předseda vlády Andrej Babiš (ANO) vysvětlit veškeré pochybnosti. Více informací a osvětlení situace čeká od policie a dalších osob, které případnou cestu do Moskvy chystaly, případně o ní věděly. „Pokud ovšem vysvětlení nebude dostatečné, je to opravdu na vyvození osobní zodpovědnosti,“ uvedl Netolický.

Více se o tématu dozvíte také v článku na webu Blesk.cz.

Jan Hamáček se mnou mluvil o cestě do Moskvy a Sputniku, uvedl hejtman Netolický

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panda82 ( 26. dubna 2021 09:54 )

a budete se stydět ještě víc za nového

vilda69 ( 26. dubna 2021 06:16 )

7vox7:

radkapatka2014 ( 25. dubna 2021 20:53 )

radkapatka2014 ( 25. dubna 2021 20:52 )

No a ?

kecamaprotiviru ( 25. dubna 2021 20:03 )

Já chorobně mstivého ochlastu nevolil.

Zobrazit celou diskusi