Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kauza Vrbětice: Zeman zmínil ruského Pata a Mata. A ostrá kritika prezidenta po projevu

Aktualizováno -
25. dubna 2021
16:00
Autor: trm, for, ČTK, kal, simao - 
18. dubna 2021
07:55

Českem dál otřásá skandál. Do konce května má odjet 63 Rusů s rodinami. Podle Moskvy na ambasádách zůstane sedm diplomatů, 25 administrativně technických pracovníků a 19 zaměstnanců najatých na místě. Těch má česká ambasáda kolem 110 a bude je muset výrazně seškrtat, podle resortu jde o komplikaci. Ruský prezident Vladimir Putin nařídil vypracovat seznam „nepřátelských zemí“, jejichž diplomatická zastoupení v Rusku budou mít omezenou možnost zaměstnávat místní síly. Český prezident Miloš Zeman v neděli vystoupil s projevem a následně v rozhovoru v Partii na CNN Prima News. Schytal kritiku mj. za chování k moderátorce Terezii Tománkové.

Video  Zemanův projev z vozíku: Prolomil mlčení o Vrběticích, promluvil o ruských agentech i BIS 
Video se připravuje ...

Rusko a výbuchy ve Vrběticích
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
20:30
24. 4. 2021
!

Děkujeme za pozornost u dnešního online přenosu, zítra se opět přihlásíme v souvislosti s projevem a prolomením bobříka mlčení Miloše Zemana ke kauze Vrbětice. Hezký zbytek večera a dobrou noc.

20:00
24. 4. 2021
!

„Rusové reagovali naprosto, řekněme, nečekaně. Oproti vyhoštění 18 diplomatů z ČR vypověděli 20 lidí, což je krok naprosto nevídaný. To se nestává a ani se to nedělá,“ uvedl v rozhovoru pro Blesk Zprávy  Ladislav Špaček. S Ruskem to bude trvat. Rozhoduje sofa, voda, místnost i každá minuta, říká. Čtěte ZDE

18:35
24. 4. 2021

Prezident Miloš Zeman zaskočil TV Prima svým požadavkem na odvysílání mimořádného projevu, který předtočil v sobotu po poledni. 

„Projev vznikl nečekaně před začátkem natáčení Partie Terezie Tománkové v Lánech. Miloš Zeman projevil zájem o jeho realizaci těsně před začátkem rozhovoru, jehož přesné datum je domluvené již od března,“ okomentoval nečekanou situaci a nečekaný požadavek prezidenta Zemana tiškový mluvčí zpravodajství TV Prima Matěj Štýs. 

17:56
24. 4. 2021
!

Symbolické vyhoštění ruských diplomatů v solidaritě s Českou republikou lze očekávat od dalších evropských zemí. Prohlásil to dnes ředitel Ruské rady pro mezinárodní vztahy Andrej Kortunov, jehož citovala agentura TASS.

Podle Kortunova se mohou další státy zachovat podobně jako Slovensko, Litva, Estonsko a Lotyšsko, které v solidaritě oznámily tento týden vyhoštění ruských diplomatů. Na otázku, jaké další státy by se mohly k solidární akci připojit, Kortunov řekl, že nejtvrdší postoj k Rusku zaujímají tradičně země ve východní části Evropy. Západní, stará Evropa je podle něj zdrženlivější a o diplomatickou válku nestojí. „Bude záležet na jednotlivých politicích, ale logika říká, že se takové činy dají očekávat spíš z východní části EU než ze západní nebo jižní,“ řekl Kortunov.

Kroky Slovenska, Litvy, Estonska a Lotyšska podle něj diplomatické vztahy k Rusku moc neovlivní, jsou symbolické a s jednáním Česka nesrovnatelné.

17:14
24. 4. 2021

„V našem starém domově jsme museli nechat spoustu věcí. Dřív nebo později je dostaneme, nebo si koupíme nové,“ řekl Seznam Zprávám vyhoštěný diplomat Aleš Ottmár, zástupce obchodního rady v Moskvě. „S tím musíte v diplomacii počítat, zvlášť v Rusku,“ podotkl.

16:29
24. 4. 2021

Společnost EMKO bulharského obchodníka se zbraněmi Emilijana Gebreva dodávala zbraně na Ukrajinu i po roce 2014, kdy na východě země tamní separatisté podporovaní Ruskem začali bojovat proti ukrajinské armádě. V e-mailu zaslaném americkému listu The New York Times (NYT) to přiznal sám Gebrev, který původně vyzbrojování Ukrajiny popíral. V e-mailu také píše, že zbraně skladoval v muničním areálu v České republice.

Jde o sklad ve Vrběticích, který v roce 2014 dvakrát explodoval. Podle Česka panuje důvodné podezření, že výbuchy způsobili agenti ruské vojenské rozvědky GRU. Gebrev se v e-mailu listu NYT také zmínil o dvou pokusech otrávit ho v roce 2015, což je akce připisovaná jednotce GRU označované číslem 29155. Podle Gebreva se o to sice pokusili ruští vrazi, ale nepracovali zřejmě sami, nýbrž společně s jeho nepřáteli z Bulharska.

15:35
24. 4. 2021

Zeman vysotupí s projevem!

Prezident Miloš Zeman se už zítra vyjádří k doplomatické roztržce mezi Českem a Ruskem. Ta přišla přesně před týdnem, kdy premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér a tehdy pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) zveřejnili informace, že do výbuchů muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014 byli zapojeni ruští špioni. 

„Prezident republiky Miloš Zeman vystoupí v neděli dne 25. dubna 2021 v 11.00 hodin s mimořádným projevem, který bude odvysílán na TV Prima a CNN Prima News,“ oznámil na twitteru Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. 

13:00
24. 4. 2021
!

Rusko by v reakci na diplomatickou rozstržku s Českem mohlo mezit dovoz tuzemského piva i jiného zboží. 

Podle Kommersant vyvezlo Česko do Ruska v loňském roce pivo v objemu za více naž 38 milionů USD. To je o zhruba 10% víc než v roce 2019. 

10:36
24. 4. 2021

„Ruský chargé d’affaires dnes využil schůzky na ministerstvu zahraničí, aby důrazně odmítl nepodložená obvinění proti Rusku z destabilizačních akcí napříč euroatlantickou oblastí,“ píše se v tweetu ruské diplomatické mise ve Washingtonu. Ta rovněž přiložila snímek dřívějšího příspěvku oddělení pro evropské a euroasijské záležitosti amerického ministerstva zahraničí, které v něm oznamuje předvolání ruského diplomata.

„Ministerstvo zahraničí si dnes předvolalo ruského chargé d’affaires, aby vyjádřilo znepokojení nad destabilizačními akcemi, které Rusko dál provádí napříč euroatlantickým prostorem (...) a aby demonstrovalo naši plnou podporu České republice,“ uvádí se v tweetu.

09:31
24. 4. 2021

Ministerstvo zahraničí USA si předvolalo ruského chargé d’affaires kvůli destabilizačním akcím Ruska. Opět podpořilo ČR. Diplomat obvinění odmítl.

08:45
24. 4. 2021

"Když jsme se do areálu chtěli dostat, museli jsme přijet po klasické komunikaci. Bohužel, všechny komunikace byly zasaženy municí. Metr po metru jsme si tak začali čistit silnici od munice a střepin. K přepravě jsme používali obrněná vozidla. Ke skladu jsme se dostali až po několika dnech. V areálu jsme pak používali těžké pyrotechnické obleky, ty váží něco kolem 30 kilo. Velmi rychle jsme ale zjistili, že takto je to nereálné. A to jsme netušili, že tam budeme šest let. Od obleků jsme ustoupili a začali jsme používat balistickou vestu a přilbu. Sice nás to zatěžovalo, ale nějak nás to chránilo," vzpomíná na zásah ve Vrběticích Jiří Lačňák, náměstek ředitele pyrotechnické služby. Celý rozhovor čtěte ZDE

7:50
24. 4. 2021

Diplomatické otřesy mezi Českou republikou a Ruskem ve spojitosti s vrbětickou kauzou sleduje také bývalý politik a muzikant Michael Kocáb. V letech 1990/91 byl ústřední postavou, díky které se po 22 letech z Československa stáhly desetitisíce sovětských vojáků a jejich technika. Nyní lituje, že vlakem neodjeli i diplomaté ze sovětské ambasády v Praze. Za současný rázný postoj vysekl velkou poklonu novému ministru zahraničí Jakubovi Kulhánkovi (ČSSD). „Líbí se mi nový ministr zahraničí Kulhánek, který se uvedl fantasticky, jen aby to teď nepokazil," řekl v podcastu Blesku Kocáb a dodal, že tam, kde se chrastí zbraněmi, tam se musí jednat tvrdě. "To mají velmoci rády," říká. Podcast si poslechněte zde. 

Hostem pořadu Blesk Podcast byl Michael Kocáb.
6:48
24. 4. 2021

Ministr zahraničí Slovenska, které solidárně podpořilo Českou republiku v krocích proti ruské diplomacii, pro Respekt uvedl, že tři ruští diplomaté, které naši sousedé vypověděli z ambasády v Bratislavě, nepracovali v souladu s diplomatickou misí. Ivan Korčok se odkázal na informace slovenských tajných služeb, načasování však bylo spojeno s eskalací česko-ruských vztahů. 

6:39
24. 4. 2021

Dobré ráno, milí čtenáři. Ačkoli od výbuchu muničního skladu ve Vrběticích uplynulo sedm let, místní tuto tragickou událost, ze které policie ve spolupráci s tajnými službami viní agenty ruské rozvědky GRU, nikdy z paměti nevymažou. Jako paní Blanka, která tehdy kvůli explozím předčasně porodila. „Ty další detonace, stres a napětí udělaly své. Nevěřila jsem, že už to přišlo, ale bylo to tak,“ řekla Blanka, která byla tehdy v osmém měsíci, pro Blesk. Jak příběh dopadl? Čtěte zde.

Blanka kvůli výbuchu ve Vrběticích předčasně porodila.

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

panda82 ( 26. dubna 2021 09:54 )

a budete se stydět ještě víc za nového

vilda69 ( 26. dubna 2021 06:16 )

7vox7:

radkapatka2014 ( 25. dubna 2021 20:53 )

radkapatka2014 ( 25. dubna 2021 20:52 )

No a ?

kecamaprotiviru ( 25. dubna 2021 20:03 )

Já chorobně mstivého ochlastu nevolil.

Zobrazit celou diskusi