Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ruští likvidátoři, kteří stojí za výbuchem ve Vrběticích? Časová osa smrti, pak metál od Putina

  • Autor: shp - 
    Aktualizováno -
    18. 4. 2021
    07:21
    17. 4. 2021
    23:27

    Ruští agenti zpravodajské služby GRU Anatolij Čepiga a Alexander Miškin jsou muži, kteří podle všeho stojí za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku. Usilovně po nich pátrá policie. Podezřelí jsou i z otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala a zbrojaře Emiliana Gebreva. Toto je časová osa smrti, která mapuje, co se během špionáže na našem území i po ní dělo.

  • 1.11. až 13. říjen 2014

    Čepiga a Miškin přilétají do Prahy. Uvádějí, že chtějí navštívit Vrbětice, kde se nachází muniční sklad, napsal na twitteru bulharský žurnalista Christo Grozev. Podle české policie se prokazovali dvěma pasy. Nejdříve ruskými na jména Alexander Petrov a Ruslan Boširov, později moldavským na jméno Nicolai Popa a tádžikistánským na jméno Ruslan Tabarov.

    Národní centrála proti organizovanému zločinu žádá v souvislosti s prověřováním okolností závažné trestné činnosti o pomoc při pátrání po dvou osobách.

    Grozev poukázal na to, že v době návštěvy Česka ruskými agenty ve skladu ve Vrběticích nakupoval munici bulharský byznysman a zbrojař Emilian Gebrev. Rusové nejspíš předpokládali, že náboje zamíří na Ukrajinu. Právě Gebrev mohl být cílem útoku.

    Bulharský obchodník se zbraněmi Emilian Gebrev.

  • 2.16. říjen 2014

    Ruští agenti opouštějí Českou republiku a míří do Rakouska. Ve Vrběticích dochází ve skladu číslo 16 k fatálnímu výbuchu, který zabíjí dva lidi. V obou případech jde o otce, ti mají rodinu. Jejich ostatky byly nalezeny až o dost později - 21. listopadu 2014.

    První exploze srovnala muniční sklad se zemí.

  • 3.3. prosinec 2014

    Dochází k výbuchu dalšího skladu, tentokrát čísla 12. V něm se nacházelo 13 tun výbušnin. Podle společnosti Imex Group, která ho vlastnila, nemohlo dojít k explozi samovolně.

    Video  Likvidace trosek po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích  - Policie ČR
    Video se připravuje ...

    Podle Grozeva jsou Čepiga a Miškin „plakátoví chlapci“ ruské špionáže a patří ke speciální zabijácké jednotce GRU 21955. Novinář na sociální síti uvedl, že česká policie možná neví, že naši vlast mělo navštívit mnohem více špionů z Východu, včetně vedení GRU.

    Ruslan Boširov (vlevo) a Alexandr Petrov, muži obvinění z útoku na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala, se v televizním rozhovoru snažili veřejnost přesvědčit o tom, že oni s otravou nemají nic společného. Ruslan Boširov (vlevo) a Alexandr Petrov, muži obvinění z útoku na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala, se v televizním rozhovoru snažili veřejnost přesvědčit o tom, že oni s otravou nemají nic společného. | Reuters

  • 4.Konec roku 2014/začátek 2015

    „Jeden důležitý aspekt: Miškin a Čepiga byli oceněni cenami Hrdina Ruska Vladimirem Putinem,“ napsal Grozev. Vždy si prý se svým investigativním týmem myslel, že jsou zapleteni do dění na Krymu. Poté, co vyšlo najevo jejich údajné zapojení do událostí v Česku, se to zdá jako čím dál tím pravděpodobnější věc.

    Ruský prezident Vladimir Putin se pustil do Sergeje Skripala. Označil ho za pacholka a zrádce.

  • 5.28. duben 2015

    Emilian Gebrev byl otráven společně se svým synem a vedoucím pracovníkem jeho zbrojařské firmy. Byznysman upadl do kómatu, ale po měsíci se z něj probral. Podezření z otravy padá na agenty Miškina s Čepigou.

  • 6.4. březen 2018

    Ve Velké Británii je otráven dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija. Oba našli v bezvědomí a v kritickém stavu je hospitalizovali. Špion i jeho dcera se z otravy dostali. Julija byla 9. dubna propuštěna z nemocnice, Sergej později, a to 18. května. Zatímco dcera se zdá v pořádku, u Skripala je podezření, že se u něj projevují komplikace po otravě. Podezření z otravy i v tomto případě padlo na Miškina s Čepigou.

    Julija a Sergej Skripalovi

  • 7.17. duben 2021

    Premiér Andrej Babiš a vicepremiér Jan Hamáček oznamují, že výbuch muničního skladu ve Vrběticích je prací ruských špionů. V reakci na to je vyhoštěno 18 diplomatů, kteří mají 48 hodin na to, aby opustili Českou republiku. Policie zároveň vyhlašuje pátrání po dvou Rusech, kteří mají být do exploze zapleteni. Podle fotek jde o Miškina a Čepigu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Covid_19 ( 18. dubna 2021 14:04 )

zbrojař Strnad dodává zbraně i tam, kam je to zakázané, třeba Azerbajdžán a Strnadovi houfnice, někdo mu vyhodil sklad se zbraněmi, to fakt hodně smrdí ze všech stran. Nemám Rusy rád, ale nemám rád i další šmejdy se zbraněmi

ingmarie ( 18. dubna 2021 10:57 )

Pŕesně tak. Náš prostor v centru Evropy Rusy vždycky zajímal a vždy tu našli dost ochotných kolaborantů , viz extrémně přebujelé počty zaměstnanců jejich ambasády a ruských migrantů , kteří tu trvale žijí.

ingmarie ( 18. dubna 2021 10:52 )

A jak prosím vás US obkličují” nebohé” Rusko ? Zapomínáte , ze v zemích kolem Ruska žijí lidé, kteří nechtějí žít v ruském vojenskodespotickém blborežimu bolševických miliardářů

PPP150W ( 18. dubna 2021 09:58 )

Nevěřím tomu, že by byla tahle kauza medializována s plnou podporou vlády a prezidenta, kdyby neměli důkazní jistotu. Obzvlášť náš výrazně prorusky orientovaný prezident. Nevěřím ani tomu, že by někdo dráždil chřestýše bosou nohou jen kvůli předvolebním preferencím a osobním ambicím. Tahle událost je velmi vážná na to, aby se jednalo o vnitrostátní politické tanečky. Ale dokážu si představit, že se jedná o politickou hru Ruska s cílem dosáhnout v Česku určitého politického klimatu, které bude Rusku vyhovovat s ohledem na náš postoj k jejich politice. V tomto ohledu se nezdráhám věřit Sobotkovým slovům přes to, že jako politika a premiéra jsem ho nemusel.

ingmarie ( 18. dubna 2021 09:54 )

Blb rusofilní

Zobrazit celou diskusi