Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Honzíkova necesta,“ utahuje si z Hamáčka expremiér. Zrušená cesta pro Sputnik baví i sítě

  • Autor: mach - 
    17. 4. 2021
    15:33

    Mimořádný poprask mezi politiky i na sociálních sítích spustilo zrušení cesty vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy, kde chtěl jednat o vakcíně Sputnik. Už v pátek se objevily informace, že cestu „zatrhl“ Hamáčkovi premiér Andrej Babiš (ANO). Vicepremiér v sobotu ráno napsal, že se „s premiérem dohodl, že nepoletí“, protože musí být na pondělním jednání vlády. Twitter a Facebook zaplavily koláže a vtipy na Hamáčkovu hlavu, přisadili si i někteří politici.

    Jan Hamáček má za sebou náročný týden. Hned po stranickém sjezdu, kde obhájil post předsedy ČSSD, Hamáček říkal, že chce sociální demokracii „scelit“ a také to, že by měla mluvit „srozumitelně“

    Zveřejnil(a) TMBK dne Středa 14. dubna 2021

    ČSSD je půl roku před parlamentními volbami ve složité situaci. Už několik průzkumů naznačilo, že by se v říjnu nemusela do Sněmovny vůbec dostat. 

  • 1.Vyhazov Petříčka z vlády

    Dva dny po vítězství na sjezdu ČSSD nechal z vlády vyhodit svého protikandidáta, ministra zahraničí Tomáše Petříčka. Řízení diplomacie si dočasně vzal Hamáček pod sebe. Zatímco Tomáš Petříček se jasně vymezoval vůči Rusku a kritizoval záměr spolupracovat na dostavbě Dukovan právě s Rusy, nově pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček nabral jiný kurz.

  • 2.Hledání nového ministra

    Do „srozumitelné“ stranické komunikace hodil pomyslné vidle hned v úterý ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který odmítl Hamáčkovu nabídku, aby do podzimních voleb převzal uvolněný post šéfa české diplomacie.

    Na své úterní tiskové konferenci vystoupil se seznamem podmínek, které si klade pro svůj možný přestup. Zaorálek také řekl, že není ani „hadr ani loutka“ a že nabídka je „danajský dar“. Nakonec zůstane na ministerstvu kultury

    Jeho vystoupení způsobilo šéfovi ČSSD zdravotní indispozici. Krátce poté navrhla sociální demokracie na post ministra zahraničí Jakuba Kulhánka, Hamáčkova náměstka ministra vnitra.

  • 3.Sputnik na scéně

    Už ve středu byl ale šéf ČSSD zase fit a oznámil svůj záměr letět do Moskvy vyjednávat o nákupu vakcíny Sputnik V. Jeho rozhodnutí překvapilo všechny, včetně premiéra Andreje Babiše (ANO). „Musím říct, že nejsem z toho úplně nadšený. My máme tu nabídku Sputniku,“ řekl Babiš a dodal, že Hamáčkovi řekl, že není nutné, aby do Moskvy jezdil.

    V pořadu Blesku Ptám se, pane premiére to zdůvodnil tím, že vakcíny nespadají do Hamáčkovy agendy a Česko už konkrétní nabídku má. Podle Babiše může ČR téměř okamžitě získat 300 000 dávek ruské vakcíny Sputnik V, nicméně čeká na schválení Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA).

    Video  CELÝ ZÁZNAM: Babiš o chaosu s rozvolněním: „Byli jsme zase za pitomce.“ A rýpl do Hamáčkovy cesty do Ruska  - Blesk
    Video se připravuje ...

  • 4.Zrušená cesta do Moskvy

    A zatímco ještě v pátek dopoledne všechno nasvědčovalo tomu, že v pondělí bude Jan Hamáček dýchat stejný vzduch jako Vladimír Vladimirovič Putin, večer bylo všechno jinak. Premiér Andrej Babiš nejdřív potvrdil pro MF Dnes, že Hamáčkovi doporučil do Moskvy necestovat, protože na to podle něj není vhodná doba. Pro Blesk jen o pár minut později řekl, že Hamáčkova cesta se neuskuteční. „Ano, nepoletí,“ napsal Babiš Blesku.

     

    Záměr kritizovala v pátek ve Sněmovně také část opozice. Jana Černochová pro Blesk Zprávy řekla: „V tuhle chvíli by český ministr vnitra a vicepremiér měl sedět na zadku doma a snažit se sehnat co nejvíce schválených vakcín pro naše občany. Ne rajzovat do Moskvy.“

  • 5.Důležitá vláda spustila záplavu vtipů

    Hamáček se v pátek ke zrušení své cesty nevyjadřoval. V sobotu ráno přišel s vysvětlením, že cestu zrušil kvůli jednání vlády. „K mé plánované cestě do Moskvy - včera jsme se s panem premiérem dohodli, že je nutná má účast na pondělním jednání vlády,“ napsal Hamáček.

    Hamáčkovo vysvětlení spustilo vlnu posměšků. „A teď tu o Červené Karkulce,“ reagoval na Hamáčkovo vyjádření šéf lidovců Marian Jurečka. A přisadili si další politici. 

    „Nová divadelní hra "Honzíkova necesta" měla tak slibný začátek a nakonec z ní bude prostá jednoaktovka. Andrej nedá letadlo a je po prdeli,“ glosoval zrušení cesty do Ruska expremiér Mirek Topolánek. Právě na populární dětskou knihu Honzíkova cesta vznikla další z koláží.

    Z Jana Hamáčka si po zrušení cesty do Ruska utahují lidé na sociálních sítích. Z Jana Hamáčka si po zrušení cesty do Ruska utahují lidé na sociálních sítích. | reprofoto Twitter

     

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kakamilek ( 21. dubna 2021 00:04 )

Zřejmě se inspiroval cestou Rudolfa Hesse do Anglie.

Covid_19 ( 17. dubna 2021 21:33 )

musím se Hamáčkovi omluvit, měl vážný důvod nejet do Ruska

LuCo ( 17. dubna 2021 20:25 )

Putin plače jako malý kluk, ze za nim Honzík nepřijede. A taky nemůže! Ještě mu špionšéf Koudelka nepředal hafol důkazů o tom co napáchali jeho babralové při orgasnizování a realůizaci výbuchu v muničním skladě! A že to vyšetřování Koudelk

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa