Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kauza Vrbětice: Zeman zmínil ruského Pata a Mata. A ostrá kritika prezidenta po projevu

Aktualizováno -
25. dubna 2021
16:00
Autor: trm, for, ČTK, kal, simao - 
18. dubna 2021
07:55

Českem dál otřásá skandál. Do konce května má odjet 63 Rusů s rodinami. Podle Moskvy na ambasádách zůstane sedm diplomatů, 25 administrativně technických pracovníků a 19 zaměstnanců najatých na místě. Těch má česká ambasáda kolem 110 a bude je muset výrazně seškrtat, podle resortu jde o komplikaci. Ruský prezident Vladimir Putin nařídil vypracovat seznam „nepřátelských zemí“, jejichž diplomatická zastoupení v Rusku budou mít omezenou možnost zaměstnávat místní síly. Český prezident Miloš Zeman v neděli vystoupil s projevem a následně v rozhovoru v Partii na CNN Prima News. Schytal kritiku mj. za chování k moderátorce Terezii Tománkové.

Video  Zemanův projev z vozíku: Prolomil mlčení o Vrběticích, promluvil o ruských agentech i BIS 
Video se připravuje ...

Rusko a výbuchy ve Vrběticích
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
15:38
4. 5. 2021

Podle generála Jiřího Šedivýho bylo znatelně vidět, že během komunikace o Vrbětické kauze bylo znát, že premiér a vicepremiér improvizují a vlastně neví, co si teď počít. „Krizovou komunikaci v čele s premiérem Andrejem Babišem (ANO) nemáme zvládnutou,“ komentoval v pořadu Blesku Epicentrum. 

15:32
4. 5. 2021

„Pokud má Sněmovna dostat kompletní informaci, tak bude třeba sdělovat informace, které nejsou veřejné, resp. které zazněly na jednáních, které byly v nějakém režimu utajení. Sněmovna bude pracovat s utajovanými skutečnostmi,“ upozornil ve Sněmovně vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Schůze PSP je zpravidla veřejná, Jurečka navrhl, aby celý bod o Hamáčkově cestě byl neveřejný, podotkl nyní místopředseda Sněmovny Filip. Hlasovat se proto bude o usnesení, kdy PSP prohlašuje, že 1. bod jednání bude neveřejný, ale také o účasti konkrétních dalších osob na jednání PSP. Ani pořizovat stenozáznam možné nebude, upozornil Hamáček. Navrhl, aby se schůze zúčastnilo 5 osob - šéfové všech tří tajných služeb, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a policejní prezident Švejdar.

15:31
4. 5. 2021

Hlavními hrozbami jsou podle aktuálních hodnocení NATO terorismus a Rusko. Po jednání s předsedou Vojenského výboru NATO Stuartem Peachem to na tiskové konferenci řekl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). S hlavním vojenským představitelem Severoatlantické aliance mluvil Metnar i o Vrběticích. Peach zopakoval alianční podporu Česku.

Český ministr řekl, že se shodují, že svět není bezpečnější a členství v NATO je nejlepší obrannou zárukou. „Podle posledních aliančních hodnocení jsou nyní hlavními hrozbami terorismus a Rusko,“ poznamenal. Do tohoto kontextu podle něj zapadá i zapojení agentů ruské tajné služby GRU do výbuchů ve Vrběticích. Poděkoval za solidaritu, kterou NATO a jeho členské země Česku vyjádřily.

Peach přijel do Prahy na rozlučkovou návštěvu před blížícím se odchodem z funkce předsedy vojenského výboru. V jeho čele stojí od konce června 2018, kdy vystřídal českého generála Petra Pavla. Peach dnes jednal i s náčelníkem generálního štábu Alešem Opatou, premiérem Andrejem Babišem (ANO) a s předsedkyní sněmovního výboru pro obranu Janou Černochovou (ODS). 

15:30
4. 5. 2021

Podle generála Jířho Šedivýho se v komunikaci Jana Hamáčka (ČSSD) ohledně cesty do Moskvy prolínají jak témata Sputnik V., tak i Vrbětice, tak i schůzka. „To přináší řadu otazníků a zpochybňuje to postavení vicepremiéra,“ konstatoval. 

Za zcela nevěrohodné a amatérské považuje vyjádření Hamáčka o politické kamufláži. 

15:26
4. 5. 2021

„Pro mě je nepřijatelné, aby vůbec došlo k takové směně. Suverinity státu za materiální hodnoty a Sputnik materiální hodnota je. Byť je krize a potřebujeme vakcínu. A už vůbec nevidím důvod, proč by to mělo být spojováno s tím, jestli u nás budou mít prezidenti summit,“ řekl generál Jiří Šedivý v pořadu Epicentrum. 

Dodal, že pokud byl pořízen zvukový záznam, měl by být zveřejněn, aby se to nepotáhlo s ČR několik let a předešlo se tím pochybnostem. 

15:20
4. 5. 2021

Generál Jiří Šedivý se vyjádřil i k tomu, jakou úlohu by nyní měl mít prezident Miloš Zeman. „V první řadě, pan prezident měl vystoupit do nejdříve. Bezprostředně poté, co se kauza dostala na světlo ve a do diskuze na veřejné úrovni,“ podotkl Šedivý, který tím narážel na skutečnosti, že se Zeman vyjádřil k Vrběticím až týden poté, co otřásla mediálním prostorem. 

„Od pana prezidenta se nečeká analytický příspěvěk. On je morální autoritou, on měl morálně podpořit národ jako takový a ty, co provádí vyšetřování,“ dodal. „To že týden mlčel a pak vystoupil, jak vystoupil, tak celou fázi vyšetřování zpochybnil. To není v pořádku. Rozumím, že chce mít analytické výstupy, ale vím, že to v této fázi do role prezidenta nepatří,“ řekl v pořadu Epicentrum. 

Myslí si ale, že nyní bude jednat s odstupem.

Generál Jiří Šedivý v Epicentru Blesku.
15:17
4. 5. 2021

Sněmovna odmítla návrh komunisty Ondráčka, který se týkal Vrbětic - Ondráček požadoval informace po vládě týkající se „podpory mezinárodního terorismu“ a chtěl mj. vědět, co bylo ve Vrběticích před výbuchem skutečně skladováno. Pro bylo 35 poslanců, proti 2 z celkových 185 přítomných poslanců.

15:14
4. 5. 2021

Sestava, která se podle Seznam Zpráv účastnila jednání 15. dubna, byla podle generála Jiřího Šedivého složena ze špiček ze svých oborů a je zapotřebí dobrat se pravdě, jinak by to ČR významně poškodilo.

„Musí být absolutně důvěrní. Nemůže být o jejich aktivitách, vyjádřeních a názorech pochybnosti. Já je nemám, protože řadu lidí z té schůzky dobře znám a byť bylo řečeno, že pan Hamáček nabídl řešení ve vztahu k Rusku, myslím, že to není přesná pravda a je nezbytně nutné, aby ti, co to prezentovali, uvedli, jaký je skutečný zdroj,“ konstatoval v pořadu Blesku Epicentrum. 

15:07
4. 5. 2021

Sněmovna odsouhlasila bod týkající se výpovědi Hamáčka a šéfů tajných služeb, který navrhl lidovec Jurečka. Pro bylo 176 poslanců, proti 1 poslanec ANO - konkrétně poslankyně Barbora Kořanová. Půjde o 1. bod dnešního jednání (pro bylo 175 poslanců, proti byl 1 poslanec KSČM - předeseda Vojtěch Filip). Jan Hamáček se v obou případech zdržel hlasování. Projednávání má být uzavřené s vyloučením veřejnosti.

15:06
4. 5. 2021

Podle generála Jiří Šedivýho je nutné být opatrný v předčasných závěrech. „Je to věc, která je velmi nepříjemná a je potřeba být velmi opatrný v nějakých základních postulátech (...) Kdyby to totiž byla pravda, tak dochází k destabilizaci politického managementu v ČR,“ uvedl generál.

Šedivý v pořadu Epicentrum uvedl, že kdyby to byla pravda, tak je to znejistění politického managementu a je to i znejistění u našich spojenců. „Nejde takto kšeftovat se suverenitou státu,“ podotkl s tím, že by to mohlo vypadat tak, že jsme ochotni vyměnit kohokoliv za něco, co je pro nás příjemnějšího. 

14:56
4. 5. 2021

Generál a bezpečnostní expert Jiří Šedivý bude hostem dnešního Epicentra. Okomentuje česko-ruský spor, kauzu Vrbětice, ale i aktuální tvrzení o ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi (ČSSD). Rozhovor můžete sledovat živě.

Generál Jiří Šedivý v Epicentru Blesku.
14:55
4. 5. 2021

Pavel Zeman o schůzce: Bylo jasné, že se žádná cesta do Ruska neuskuteční

„Dorazil jsem až později, kolem půl desáté večer. V době, kdy jsem na schůzku dorazil, bylo jasné, že se žádná cesta do Ruska neuskuteční. Tuto věc jsem tedy považoval za vyřešenou,“ popsal svou účast na schůzce s Hamáčkem pro ČTK šéf žalobců Pavel Zeman.

„K obsahu schůzky mohu říct pouze to, že v době mojí přítomnosti se řešila koordinace dalšího postupu státu v této kauze, ať už z hlediska trestního řízení, bezpečnosti a mezinárodního dopadu,“ uvedl.

„Rozhodně jsem během schůzky nenabyl dojmu, že by pan vicepremiér Hamáček byl ten, kdo by chtěl kauzu jakýmkoliv způsobem utlumit nebo ukončit,“ podotkl Pavel Zeman. „Od samého počátku tvrdím, že je pouze jedna vyšetřovací verze a že nelze vyloučit, že trestní řízení skončí odložením věci. Pokud se nám nepodaří oba podezřelé vyslechnout nebo zajistit jejich přítomnost. Takový je zákonný postup,“ doplnil k tomu Zeman.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman
14:29
4. 5. 2021
!

Komunista Zdeněk Ondráček navrhl, aby se jako 2. bod v neveřejném režimu projednal bod „Informace vlády o financování a podpoře mezinárodního terorismu“. „Chtěl bych vládě položit několik otázek a to v souvislosti s Vrběticemi. Co se skladovalo ve Vrběticích předtím, než došlo k výbuchu? Byly tam i ty zakázané typy munice jako třeba ty pěchotní nášlapné miny? Kolik samopalů vzor 58 v majetku státu při vzniku samostatné ČR bylo v našich skladech a co se s nimi v průběhu těch let stalo? Kam byly vyvezeny, nebo jak s nimi bylo naloženo?“ táže se Ondráček.

Chce zjišťovat, kam byly vyváženy zbraně v letech 2011 - 2020 a jaké finanční prostředky šly na podporu a činnost opozičních stran v jednotlivých zemích a kdo v Česku získal politický azyl. „Tím si dokreslíme celou situaci kolem Vrbětic i toho, co se kolem toho všeho děje,“ dodal Ondráček.

14:25
4. 5. 2021
!

„Bod Moskva“ podpořili jako 1. bod jednání i poslanci STAN. „A to z toho důvodu, abych se dozvěděl, že to není pravda, že to, co jsme se dočetli, je holý nesmysl a bude nám to tady lehce vyvráceno. Protože pokud by to pravda byla, tak je to skutečně situace, kterou tato země nezažila. Situace, kdy člověk, který má pod sebou bezpečnost, by snad měl a nebo byl podezřelý z obchodování s bezpečností naší země. Já doufám, že to pravda není,“ uvedl Vít Rakušan. Odmítl slova Filipa o diktování si agendy na základě jednoho článku.

 „Já si skutečně myslím, že je velmi nutné a potřebné, aby všechny otázky k cestě do Moskvy byly tady zodpovězeny,“ vzkázal Rakušan. Jeho slova již poslouchá i Andrej Babiš, který do sněmovní lavice dorazil na své místo také.

14:20
4. 5. 2021

„Já mám docela po vystoupení pana vicepremiéra pochybnost o tom, jestli ČR zůstává dál demokratickým právním státem, parlamentním demokracií. Jestli se ve svém programu budeme řídit tím, nebo oním článkem, mi připadá velmi podivné,“ reagoval na Hamáčka šéf KSČM Vojtěch FIlip. „Jestli je to vaše zbožné přání, tak rád vám vyhovím,“ dodal s tím, že coby pamětník nepamatuje, že by někdy dříve měla Sněmovna víc mimořádných schůzí, než řádných a témata mají vnášet na plénum zvolení politici, ne novináři.

Filip proto zpochybnil zařazení Hamáčkova vysvětlení coby 1. bodu programu, na diskuzi o cestě vicepremiéra Hamáčka je však připraven. „A jistě budu mít otázky, které mu budou příjemné, na druhou stranu to nevnímám jako prioritu našeho jednání,“ vzkázal šéf komunistů.

Jednání Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a Vojtěch Filip (KSČM) (4.5.2021)
14:18
4. 5. 2021

Hamáček pro projednání v uzavřeném režimu

Hamáček ve Sněmovně využil přednostního práva a vystoupil s přednostním právem. Článek je „plný lží a nesmyslů“, uvedl vicepremiér. „Není jiná situace, než se tomu dneska věnovat v Poslanecké sněmovně,“ připustil. Myslel prý, že stačila uzavřená jednání výborů, kde měl pocit, že všechny otázky byly zodpovězeny. Hamáček zopakoval, že v článku Seznamu není ani jedna citace a článek se dotýká jak jeho osobně, tak České republiky. „Bohužel asi není jiná cesta, než to probrat v tomto plénu. Já chci poděkovat kolegům z opozice, že to navrhli,“ uvedl Hamáček. ČSSD to podpoří, Hamáček je pro to, aby šlo o uzavřené jednání, jako byla jednání výborů.

„Jsem přesvědčen, že ty věci objasníme,“ dodal s tím, že půjde o procesně složitou věc, protože ředitelé tajných služeb jsou procesně limitováni. „Ale je tady i policejní prezident, je tady nejvyšší státní zástupce a já věřím, že budeme schopni tu debatu zvládnout, abychom minimálně rozptýlili některé pochybnosti a abychom přesvědčili vás všechny bez ohledu na politickou příslušnost, že všichni ti, kteří konali v těch kritických dnech, konali s jediným zájmem: a to zájmem ochránit ČR a její bezpečnost,“ dodal Hamáček.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) při jednání Poslanecké sněmovny (4.5.2021) Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) při jednání Poslanecké sněmovny (4.5.2021)
14:14
4. 5. 2021

„Nevím, to se musíte zeptat jich, nevím,“

uvedl šéf BIS Michal Koudelka při příchodu do Sněmovny na dotaz, proč nebyl pozván na schůzku s Hamáčkem 15. dubna. Video sdílela novinářka Seznam Zpráv a spoluautorka textu Kristina Ciroková. „Chtěli jsme se včera Jana Hamáčka zeptat víc. Utekl před námi zadním vchodem,“ poznamenala k článku, který vzbudil vlnu pozornosti a změnil dnešní sněmovní program.

14:08
4. 5. 2021

Andrej Babiš ve Sněmovně momentálně chybí, naopak Jan Hamáček vyčkává další dění.

Šéf lidovců Marian Jurečka (KDU-ČSL) k programu schůze navrhl bod „Informace premiéra a vicepremiéra k plánované cestě vicepremiéra J. Hamáčka do Moskvy“. „Je tady kolem toho velké množství otazníků a spekulací,“ podotkl. Jurečka požádal, aby šlo o první bod a zazněly informace od konkrétních aktérů. „Já bych požádal, aby toto jednání Sněmovny bylo uzavřené, bez přítomnosti médií a veřejnosti,“ podotkl.

14:01
4. 5. 2021

Ve Sněmovně začala úterní schůze poslanců, řešit se nyní bude, zda bude do programu zařazen i bod týkající se Jana Hamáčka.

Do Sněmovny mezitím dle informací ČT dorazili i dva účastníci schůzky s Hamáčkem z 15. dubna - nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, policejní prezident Jan Švejdar a také šéf BIS Michal Koudelka, který nebyl na zmíněné schůzce, ale účastnil se schůzky předchozí.

13:49
4. 5. 2021
!

Schillerová: O Vrběticích jsem se dozvěděla z tiskovky. Hamáček podezření vysvětlí

Na tiskovce ANO uvedla Alena Schillerová (za ANO), že o žádné Hamáčkově schůzce nevěděla a o celé kauze Vrbětice se dozvěděla z tiskovky Babiše a Hamáčka 7. dubna. „To podezření, které nastolil server Seznam, je tak závažné, že ho musí pan první vicepremiér Hamáček vysvětlit. Já jsem přesvědčena o tom, že to vysvětlí, a já určitě to vysvětlení budu velmi pečlivě poslouchat,“ uvedla. O Vrběticích předtím nebyla řeč na jednání ani mimo jednání vlády, podotkla.

„Apeloval jsem i na ostatní kolegy z opozice, abychom aspoň něco dneska udělali,“ uvedl šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek ohledně dnešního jednání Sněmovny. „A potom je logické, aby pan vicepremiér ty věci vysvětlil, takto jsme se bavili i na grémiu Poslanecké sněmovny,“ dodal.

13:24
4. 5. 2021
!

Bartoš: Musí se to co nejdřív prošetřit. Nedůvěra vládě? Moc by získal Zeman

Ivan Bartoš na tiskovce Pirátů před úterní Sněmovnou k dnešním informacím Seznam Zpráv uvedl: „My je bereme velmi vážně, a pokud se potvrdí, že pan vicepremiér takto tam jednal, musí z toho vyvodit osobní zodpovědnost. Je naprosto nepřijatelné handlovat bezpečnost našich občanů. Jakkoliv. Ten celý incident se musí prošetřit co nejdříve. My proto podpoříme dnešní návrh na projednání tohoto ve Sněmovně a zároveň žádáme svolání Bezpečnostního výboru, kde by se k této kauze měli vyjádřit i všichni účastníci této popisované schůzky.“

Připomněl, že poslanec Pirátů Jan Lipavský již dříve upozorňoval na nesrovnalosti ohledně cesty Jana Hamáčka do Moskvy a žádal zveřejnění relevantních dokumentů Výboru pro obranu, který však při hlasování toto usnesení zamítl. „Vývoj dnešní kauzy, ty informace přinesené v médiích dále podporují podezření, že pan Hamáček o cestě do Moskvy od počátku nemluví pravdu,“ podotkl Bartoš.

Bartoš je v souvislosti s vrbětickou kauzou a diplomatickou krizí proti tomu, aby veškerou moc nad Andrejem Babišem získal prezident Zeman v případě, že by byla vládě vyslovena nedůvěra. „My jsme tuto vládu Andreje Babiše a dalších nikdy nepodpořili naším hlasováním ve Sněmovně, naší důvěru nemá. My jsme již před několika týdny debatovali s koalicí Spolu, i od nich zaznívalo: pojďme hledat statečných 120 poslanců a dejme možnost lidem rozhodnout v předčasných volbách, které by byly teď podle časování v polovině léta (...) Vyslovením nedůvěry v tuto těžkou chvíli by veškeré karty a moc nad premiérem, zda bude druhý den premiér, zůstala v rukou prezidenta Zemana, který se navíc vyjádřil, že by vládu nechal vládnout dál bez důvěry. My upřednostňujeme to hledání 120 hlasů,“ dodal Bartoš s tím, že Zeman mu přislíbil podpis volebního zákona, který na Hrad dorazil po projednání v Senátu dnes.

13:10
4. 5. 2021

Kalousek: Jene Hamáčku, rezignuj a vrať se po očištění

Na Hamáčkovu argumentaci z tiskovky ve Sněmovně reagoval i Miroslav Kalousek. „Milý Jene, nikdo Ti nechce brát právo na obhajobu. Chceš-li si ale udržet alespoň stín důvěryhodnosti, pak rezignuj na všechny funkce a vrať se až po očištění. V opačném případě si možná na chvíli udržíš funkce, ale navždy ztratíš důvěryhodnost,“ vyzval vicepremiéra exposlanec TOP 09.

„Jene Hamáčku, okamžitě opusťte politiku! Být dříve narozen, snad byste handloval i s Hitlerem o odevzdání pohraničí? Jednat s agresorem je zrada a kolaborace!“ navázal ještě ostřeji 1. místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin.

13:01
4. 5. 2021

Sociální sítě kauzou Hamáčkovy cesty-necesty do Moskvy dnes výrazně žijí. „Už je jasné, proč Hamáček najednou tak obhajuje dotace pro Agrofert. Babiš jej totiž drží v šachu s pravdou o cestě do Moskvy. Hamáček je totiž kolaborant a vlastizrádce, kterému nevadí zabíjení Čechů ruskými agenty v naší zemi, když mu z toho taky něco kápne,“ uvedl na twitteru advokát Petr Němec.

„„Je to nejtěžší chvíle mého života,“ říká Hamáček. Musí to být fakt síla, když toto řekne člověk, který pil s Milošem Zemanem,“ reaguje na Hamáčkova slova z tiskovky brněnský spisovatel Jan Švancara.

12:49
4. 5. 2021
!

„Ministr vnitra Jan Hamáček je ve vážném podezření, že chtěl prodat naši národní bezpečnost za milion dávek neověřené vakcíny.  Je to neuvěřitelné, tímto způsobem ohrožovat naši bezpečnost, důvěryhodnost a snížit se k takovému odpornému „obchodu“,“ rýpl si na twitteru šéf ODS Petr Fiala.

„Podle všeho chtěl Jan Hamáček vyměnit bezpečnost země, 2 lidské životy a miliardovou škodu za neschválenou vakcínu, o které Rusko prokazatelně lže a slouží jako nástroj hybridní války. Pokud o tomhle věděl premiér - musí podat demisi. Pokud o tomhle nevěděl - musí podat demisi,“ přidala se Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Fialova spojenkyně z koalice Spolu.

12:35
4. 5. 2021

„Pan ministr Petříček říká, co říká, já říkám, jak jsem postupoval a za ten postup se nijak nestydím. Co se týká schůzky s Vyacheslavem Volodinem, tak to je můj bývalý kolega - když jsem byl předsedou parlamentu, tak jsme se poznali. Přišlo mi logické to do té schůzky zakomponovat, bylo to formou nějaké snídaně v tom programu, který ve finále samozřejmě šel pod stůl,“ uvedl Hamáček na tiskovce k dalším detailům jeho neuskutečněné cesty do Moskvy. Připomněl, že i Andrej Danko je dalším bývalým předsedou parlamentu.

Na dotaz, proč na schůzce 15. dubna nebyli zástupci BIS, Hamáček uvedl: „Těch schůzek bylo několik. A na schůzce, která se týkala koordinace seznamu k vyhoštění pan ředitel Koudelka byl, na té schůzce, která se týkala zabezpečení věcí v zahraničí, tam BIS žádnou působnost nemá.“

Podívejte se na celé vystoupení Jana Hamáčka před úterním jednáním Sněmovny:

Video  
Video se připravuje ...

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

panda82 ( 26. dubna 2021 09:54 )

a budete se stydět ještě víc za nového

vilda69 ( 26. dubna 2021 06:16 )

7vox7:

radkapatka2014 ( 25. dubna 2021 20:53 )

radkapatka2014 ( 25. dubna 2021 20:52 )

No a ?

kecamaprotiviru ( 25. dubna 2021 20:03 )

Já chorobně mstivého ochlastu nevolil.

Zobrazit celou diskusi