Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Přehledně: Poslední vojáci USA odletěli z Afghánistánu, Tálibán oslavil převzetí moci

Aktualizováno -
31. srpna 2021
00:15
Autor: ČTK, shp, simao, mav, ula, trm, Darina Jíchová, Mii - 
16. srpna 2021
06:22

Z Afghánistánu odletěli poslední američtí vojáci, generál McKenzie potvrdil konec stahování USA ze země, kde jejich vojáci válčili dvě desetiletí. Velvyslanectví ČR v Kábulu bude dočasně uzavřeno, agendu ambasády převezme zastupitelský úřad v Islámábádu. O mezinárodní ochranu, tedy azyl či doplňkovou ochranu, požádalo v Česku 152 ze 169 Afghánců, které přivezly před dvěma týdny evakuační lety. Dění týkající se Afghánistánu jsme na Blesk Zprávách sledovali online.

Afghánistán a vzestup Tálibánu
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
9:13
27. 8. 2021

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier se dnes ráno setkal v Hrzánském paláci s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Mezi tématy jednání je i situace v Afghánistánu.

7:26
27. 8. 2021

Letadlo s civilisty zachráněnými z Afghánistánu dosedlo na letišti v Albánii.

Albánie evakuuje civilisty z Afghánistánu Albánie evakuuje civilisty z Afghánistánu
6:55
27. 8. 2021

V Afghánistánu dál zůstávají lidé s vazbami na Česko. Kromě některých afghánských spolupracovníků a jejich rodin, kteří se nevešli mezi vybrané do třech evakuačních letů, to jsou i lidé, kteří mají české pasy či trvalý pobyt v ČR.

Je to případ Omara – ten má navíc i českou matku, která ho jako malého adoptovala. Právě přes ni Blesk Zprávy informoval o choasu po středečním výbuchu. V Kábulu uvízl i se svou manželkou. Na záchranu čekal před letištěm od středy, stříleli na něj Tálibánci, ale údajně i Britové. Jeho příběh najdete zde.

6:46
27. 8. 2021

Aktivistka za práva žen a jediná bývalá afghánská starostka Zarifa Ghafariová se bezpečně dostala do Německa. Po několika dnech strávených skrýváním před vztekem Tálibánu se jí podařilo do země uprchnout přes Pákistán a Turecko. Podle Ghafariové za ovládnutí Afghánistánu extremisty mohou i jeho občané. „Nikdy se jednotně neozvali proti Tálibánu.“

Více si můžete přečíst zde.

6:38
27. 8. 2021

Americký prezident Joe Biden slíbil, že navzdory teroristickému útoku u kábulského letiště budou evakuace ze země pokračovat. „Zachráníme Američany a dostaneme odtud naše afghánské spojence,“ prohlásil ve čtvrtek před novináři.

Potvrdil současně termín 31. srpna, ke kterému má skončit stahování amerických sil z Afghánistánu. I poté se Spojené státy budou snažit dostat ze země Afghánce, kteří pomáhali USA v uplynulých letech. Za svým rozhodnutím ohledně stažení jednotek z Afghánistánu si šéf Bílého domu stojí.

Joe Biden během projevu o situaci v Afghánistánu (
06:31
27. 8. 2021

Evakuace civilistů z Kábulu byla po čtvrtečních útocích u letiště urychlena, uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na bezpečnostní zdroj z letiště. Letadla odlétala pravidelně, řekl západní bezpečnostní představitel, který si nepřál být jmenován.

Z Kábulu, který v polovině srpna padl do rukou radikálního hnutí Tálibán, se podařilo evakuovat více než 100 000 lidí. Ale mnoho dalších Afghánců si pospíšilo na letiště, aby stihlo evakuaci před 31. srpnem, kdy americké jednotky mají opustit Afghánistán, připomněla stanice BBC na svém webu.

06:15
27. 8. 2021

Dobré ráno, i dnes budeme sledovat dění týkající se Afghánistánu online.

Při čtvrtečních explozích u kábulského letiště zemřelo 13 amerických vojáků, upřesnil Pentagon. Původně hovořil o dvanácti obětech. Zraněných je 15. Mezi šesti desítkami afghánských obětí je téměř polovina bojovníků Tálibánu. Řada z více než 140 zraněných bojuje o život v nemocnici.

Nemocnici v Kábulu zaplnili po útocích desítky zraněných. Nemocnici v Kábulu zaplnili po útocích desítky zraněných. Nemocnici v Kábulu zaplnili po útocích desítky zraněných.
23:58
26. 8. 2021

Vážení čtenáři, pro dnešek se loučíme, online zpravodajství z Afghánistánu bude pokračovat i v pátek.

23:55
26. 8. 2021

Kvůli smrti amerických vojáků při dnešních explozích u kábulského letiště zní z řad republikánské opozice výzvy k odstoupení prezidenta Bidena a jeho vlády.

Joe Biden, (viceprezidentka) Kamala Harrisová, (ministr zahraničí) Antony Blinken, (ministr obrany) Lloyd Austin a (nejvýše postavený americký generál Mark) Milley by měli všichni odstoupit anebo čelit impeachmentu (ústavní žalobě) a odvolání," zareagovala senátorka Marsha Blackburnová podle serveru Daily Wire na skutečnost, že hodiny po útoku nebyl prezident Biden nikde k zastižení a odmítal se bavit s novináři, zatímco zpackané stahování vojáků z Afghánistánu se dále zhoršovalo.

Biden čelí nejvážnější krizi od svého nástupu do Bílého domu a prezident se zdá jakoby paralyzován situací, kterou nepředvídal, zatímco konec afghánské mise se pro něj mění v katastrofický scénář, poznamenala agentura AFP.

23:47
26. 8. 2021

Biden slíbil, že evakuace z Kábulu budou pokračovat. „Zachráníme Američany a spojence,“ řekl s tím, že nařídil velení podniknout maximum k ochraně sil v Kábulu.

Podle Bidena nejsou zatím stopy, že by Tálibán nějak teroristům Islámského státu s útoky pomáhal. „Tálibán nejsou dobráci, ale mají zájem na tom udržet letiště otevřené,“ uvedl americký prezident.

23:35
26. 8. 2021

„Dokážeme cítit, co dnes cítí mnozí z vás, co cítí rodiny těchto chrabrých hrdinů,“ připomněl na brífinku prezident USA Joe Biden svého syna Beaua, kterému po roce ve válce v Iráku diagnostikovali agresivní nádor na mozku – a rakovině pak podlehl.

„Neodpustíme, nezapomeneme. Najdeme vás a zaplatíte,“ vyhrožuje pachatelům útoku. „Budu bránit naše zájmy a naše lidi všemi prostředky, jaké mám k dispozici.

Joe Biden.
23:19
26. 8. 2021

Mluvčí centrálního velení amerických ozbrojených sil potvrdil pro CNN, že další výbuchy, které otřásaly večer Kábulem, měli na svědomí vojáci – šlo o plánované, kontrolované exploze. Mluvčí Tálibánu Zabíhulláh Mudžáhid uklidňoval obyvatele, že to jen Američané likvidují munici.

22:04
26. 8. 2021

„Teď slyším zprávy, že jde o kontrolované exploze spojenců USA severně od letiště, kteří ničí vybavení, než odejdou,“ komentuje novou ránu či rány Matthieu Aikins z New York Times.

21:59
26. 8. 2021

Podle svědků, s nimiž se spojila agentura Reuters, byla další rána 3-4 km od kábulského letiště.

Islámský stát ve svém prohlášení oznámil, že sebevražedný útočník se u kábulského letiště přiblížil k velkému shromáždění tlumočníků a dalších spolupracovníků americké armády, odpálil mezi nimi svůj pás s výbušninami, a usmrtil tak asi 60 lidí. V prohlášení se mluví pouze o jednom atentátníkovi.

21:56
26. 8. 2021

Američtí představitelé předali Tálibánu seznam amerických občanů, držitelů imigračních povolení a afghánských spojenců a spolupracovníků, aby jim bojovníci umožnilli evakuaci přes letiště, uvedl server Politico. „V podstatě tím všechny tyto Afghánce zařadily na seznam osob k likvidaci,“ kritizuje krok jiný americký představitel.

21:50
26. 8. 2021
!

„Právě jsem v Kábulu zaslechl další ránu, tentokrát z jiného směru a silnější,“ tweetuje korespondent RT Murad Gazdiev. O velké ráně píše i reportér New York Times Matthieu Aikins

21:44
26. 8. 2021

Evakuační lety podle agentury AFP dnes po výzvě Spojených států k urychlenému vyklizení kábulského letiště ukončilo také Nizozemsko.

21:40
26. 8. 2021
!

K útokům u letiště v Kábulu, které si vyžádaly podle některých zdrojů desítky mrtvých, se přihlásila organizace Islámský stát, píše Reuters.

Islámský stát bojuje proti hnutí Tálibán, protože skutečnost, že přistoupilo na mírovou dohodu s USA, považuje za zradu, připomněla agentura AP. V dohodě, která byla uzavřena loni v katarském Dauhá, se Američané zavázali ke stažení vojsk a Tálibán k poskytnutí bezpečnostních záruk a k vyjednávání s vládou v Kábulu.

21:24
26. 8. 2021

Evakuace USA nezastaví, v Afghánistánu zbývá asi tisícovka amerických občanů. „Plán byl navržen, abychom mohli operovat i ve stresu, pod útokem. Budeme pokračovat,“ ujišťuje generál Kenneth McKenzie. Na letiště prý v minulých hodinách přivezli několik autobusů, aby se proces usnadnil. A když nebude bezpečné pro americké občany chodit na letiště, najdou prý jinou cestu.

21:17
26. 8. 2021

Generál McKenzie při brífinku Pentagonu dále popsal, kterak probíhá prohledávání lidí snažících se dostat na letiště.

„Tálibán zajišťuje bezpečnost vně letiště, využíváme ho jako nástroj, jak jen to je možné. Tálibán prohledává lidi, než je pustí k bráně, někdy dobře, jindy špatně,“ uvedl velitel. Tálibánu za tímto účelem Američané poskytují určité informace či tipy.

Druhou instancí pak jsou jeho lidé: „Američané musejí být v ohrožení při tomto prohledávání, jinak to dělat nejde,“ vzdal McKenzie hold příslušníkům a příslušnicím americké armády, námořnictva a námořní pěchoty. „Myslím, že všichni můžete ocenit odhodlání a kuráž, kterou tato práce vyžaduje.“

Nad hlavami jim pak létají pilotovaná i nepilotovaná letadla s různými čidly, termálními kamerami a tak podobně.

21:09
26. 8. 2021

„Hrozba ISIS je extrémně vysoká, už se o tom bavíme mnoho dní,“ pokračoval generál McKenzie. „Pokud zjistíme, kdo za tím stojí, půjdeme po nich, to jsme avizovali už dříve.“

21:02
26. 8. 2021
!

Americké ozbrojené síly ztratily při kábulských útocích nejméně 12 příslušníků, prohlásil na brífinku šéf centrálního velení amerických ozbrojených sil generál Kenneth McKenzie. 15 dalších bylo zraněno.

„Po explozích zahájilo palbu několik příslušníků Islámského státu,“ uvedl generál McKenzie.

Šéf centrálního velení amerických ozbrojených sil generál Kenneth McKenzie.
20:48
26. 8. 2021

Reportér Fox News Lucas Tomlinson s odvoláním na americké představitele uvádí, že při útocích zemřelo 11 amerických mariňáků a jeden doktor námořnictva (o obětech z řad armády nemluví).

20:45
26. 8. 2021

„Příliv pacientů neustává, přijímáme muže, ženy i děti, samé afghánské civilisty,“ informuje neziskovka Emergency, jež v Kábulu provozuje chirurgickou nemocnici. „Jsme přehlcení, personál průběžně hledá nejvážnější případy.“

20:34
26. 8. 2021

„Ty útoky jsou ohavné, ale obávám se, že se na takové musíme připravit,“ prohlásil britský premiér Boris Johnson. „Nenaruší to náš pokrok, s evakuací budeme pokračovat.“

20:29
26. 8. 2021

Vedle deseti mrtvých vojáků a mariňáků mají americké ozbrojené síly v Kábulu desítky raněných, bilance úmrtí tak ještě zřejmě bude stoupat, zjistila u amerických představitelů reportérka Fox News.

20:25
26. 8. 2021
!

„Včera, den před explozí, američtí mariňáci na letištní bráně Abbey dostali brífink o možnosti sebevražedného útoku s výbušnou vestou blízko jejich pozice, ale nadále pracovali na selektování těch, kteří chtěli na letiště vstoupit,“ tweetuje korespondent New York Times Peter Baker.

20:21
26. 8. 2021
!

V hotelu Baron, u nějž došlo k jednomu z výbuchů, se vedle Britů kvůli evakuaci shromažďovali i američtí občané. Minulý týden je odtud na asi kilometr vzdálené letiště dokonce odvážely armádní vrtulníky.

20:14
26. 8. 2021
!

Německé letectvo dostalo z Kábulu všechny německé vojáky, diplomaty a zbylé policisty, oznámila ministryně obrany po startu posledního letounu.

Ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová i německá kancléřka Angela Merkelová zároveň podle DPA zdůraznily, že spolková vláda se bude nadále pokoušet umožnit odcestování z Afghánistánu lidem, kteří potřebují ochranu. „Dnešním dnem končíme letecký most,“ potvrdila Merkelová na tiskové konferenci. Německo podle kancléřky intenzivně usiluje o to, aby vyjednalo s radikálním hnutím Tálibán, které nyní Afghánistán po bleskové ofenzivě ovládá, podmínky, za nichž by bylo možné uskutečnit další vycestování.

20:11
26. 8. 2021
!

Stanice Fox News informuje, že amerických ztrát bylo daleko více: 10 mrtvých mariňáků a vojáků. Odvolává se na oficiální zdroj.

20:07
26. 8. 2021
!

Podle Wall Street Journalu zahynulo při kábulských útocích vedle čtyř Američanů také nejméně 60 afghánských civilistů.

20:06
26. 8. 2021
!

Norsko ukončilo evakuace. „Dveře na letiště jsou zavřené a není nadále možné tam dostávat lidi,“ konstatovala ministryně zahraničí Ine Eriksen Søreideová podle BBC. Bylo to tak jako tak na spadnutí, i další země v posledních dnech situaci hodnotily jako neudržitelnou. 

19:41
26. 8. 2021
!

V době útoků nad kábulským letištěm preventivně kroužilo zdravotnické letadlo německé armády. Okamžitě tedy přistálo a mobilní JIP začala pomáhat, tweetoval reportér Spiegelu Matthias Gebauer.

Airbus A400M verze Medevac - létající JIP německé armády (archivní foto). Airbus A400M verze Medevac - létající JIP německé armády (archivní foto).
19:24
26. 8. 2021

Afghánská TV Tolo News informovala, že jeden z čelných představitelů odboje proti Tálibánu, Ahmad Masúd, nadále jedná s Tálibánem.

19:22
26. 8. 2021

„Můžeme potvrdit, že několik amerických vojáků bylo při dnešním komplexním útoku na kábulském letišti zabito,“ uvedl mluvčí Pentagonu John Kirby. „Další jsou ošetřování se zraněními. Také víme, že tomuto podlému útoku podlehlo množství Afghánců.“

1 2 3 4 5 6 7 8 9

PPP150W ( 30. srpna 2021 23:15 )

Víte co je zvláštní? Že když vtrhli do Afganistánu Sověti, zůstalo po nich po deseti letech intervence milion mrtvých civilistů. To vám nevadí? Za jejich "vlivu", jak jejich anexi nazýváte, chodily ženy jako evropanky. Jenže to za "vlivu" Američanů také. V čem je podle vás rozdíl?

diskutujici ( 30. srpna 2021 15:46 )

Nečekat, zavřít. Otevřít se pak můžou kdykoli.

dynaty ( 29. srpna 2021 20:37 )

napsané naprosto přesně

krapotkin ( 29. srpna 2021 10:04 )

Čekal jsem na to až mi poradíš, ale zase jen samé bláboly.

krapotkin ( 29. srpna 2021 09:52 )

Bidene, oni jsou Afghánci (ať jsou z jakékoliv teroristické organizace) celí pokakaní z tvých komediantů v uniformách USArmy. Už je jednou vypráskali i s jejich patolízaly z útočné aliance NATO.

Zobrazit celou diskusi