Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Přehledně: Poslední vojáci USA odletěli z Afghánistánu, Tálibán oslavil převzetí moci

Aktualizováno -
31. srpna 2021
00:15
Autor: ČTK, shp, simao, mav, ula, trm, Darina Jíchová, Mii - 
16. srpna 2021
06:22

Z Afghánistánu odletěli poslední američtí vojáci, generál McKenzie potvrdil konec stahování USA ze země, kde jejich vojáci válčili dvě desetiletí. Velvyslanectví ČR v Kábulu bude dočasně uzavřeno, agendu ambasády převezme zastupitelský úřad v Islámábádu. O mezinárodní ochranu, tedy azyl či doplňkovou ochranu, požádalo v Česku 152 ze 169 Afghánců, které přivezly před dvěma týdny evakuační lety. Dění týkající se Afghánistánu jsme na Blesk Zprávách sledovali online.

Afghánistán a vzestup Tálibánu
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
22:20
21. 8. 2021

Děkujeme za pozornost, kterou věnujete našemu online přenosu. Vše, co souvisí s děním v Afghánistánu, budeme podrobně sledovat zase od nedělního rána.

22:08
21. 8. 2021

Navzdory nepřehledné a napjaté situaci na letišti v Kábulu zatím dál pokračují evakuace. Jenom Spojeným státům se během uplynulého týdne podařilo z Kábulu evakuovat 17.000 lidí včetně 2500 Američanů, uvedl dnes v Pentagonu generál americké armády William Taylor.

Evakuovat své občany a afghánské spolupracovníky se nadále snaží i evropské státy. Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell dnes nicméně řekl, že je „nemožné“, aby se podařilo do 31. srpna, kdy se měly USA podle původního plánu z Afghánistánu stáhnout, evakuovat všechny afghánské spolupracovníky. Problém podle něj představují „velmi silná“ bezpečnostní opatření, která přijala americká armáda na letišti.

Kolem letiště vládne chaos, davy se tísní kolem a střílí se do vzduchu. Kolem letiště vládne chaos, davy se tísní kolem a střílí se do vzduchu. Zoufalství u kábulského letiště.
21:49
21. 8. 2021

Katarské ministerstvo zahraničí pomohlo evakuovat deset dívek z afghánského týmu robotiky. Dívky ve věku 16 až 18 let bezpečně dorazily do Dauhá. Potvrdila to nezisková organizace Digital Citizen Fund, která pomáhá ženám a dívkám z rozvojových zemí získat přístup k technologii a konexím napříč vědeckou sférou. O záchranné akci napsal server NBCnews.

Celý příběh naleznete zde

Katar zachránil afghánský dívčí tým robotiky
21:03
21. 8. 2021

Do Kábulu dnes přijel Abdul Ghaní Barádar, druhý nejvýznamnější muž hnutí Tálibán, které před týdnem převzalo moc v Afghánistánu. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na vysokého představitele Tálibánu. Barádar je považovaný za možného nového vůdce Afghánistánu.

„Bude v Kábulu, aby se tam setkal s představiteli džihádistů a s politickými činiteli za účelem vytvoření vlády se zapojením různých skupin,“ sdělil agentuře nejmenovaný představitel radikálního islamistického hnutí.

Jiný činitel Tálibánu agentuře Reuters řekl, že hnutí zaznamenalo pokroky při utváření nové afghánské vlády a zajištění bezpečnosti napříč celou zemí. Bezpečnostní rizika však podle něj nelze vyloučit vzhledem k situaci na kábulském letišti, kde se každý den ve snaze vycestovat shromažďují tisíce lidí.

Řezník z Tálibánu Abdul Ghání Baradar. Abdul Ghani Baradar
20:44
21. 8. 2021

V Německu se starají o Afghánce, kteří prchli ze své země. Vojáci hrají s dětmi fotbal.

V Němcku se starají o Afghánce, kteří prchli ze své země V Němcku se starají o Afghánce, kteří prchli ze své země
20:01
21. 8. 2021

Podle agentury DPA obléhají vchody na letiště v Kábulu nadále tisícovky lidí. Podle očitého svědka, na něhož se DPA odvolává, se dav k dnešnímu ránu oproti pátku ještě zdvojnásobil a prakticky neustále bylo slyšet střelbu. Bezpečnostní síly podle informací DPA střílejí do vzduchu a používají i slzný plyn. Tálibové údajně bijí lidi biči. Na severní bráně dokonce zněla z amplionů informace, že brána je zavřená.

Jiný svědek DPA řekl, že na letišti jsou lidé ze všech společenských vrstev. V davu viděl herce, známé osobnosti z televizní obrazovky, mládež, ženy s novorozenci i lidi na invalidním vozíku.

19:15
21. 8. 2021

Americké velvyslanectví v Afghánistánu dnes vyzvalo občany USA, aby se vyhýbali kábulskému letišti. Kvůli možným bezpečnostním hrozbám kolem vjezdů na letiště ambasáda občanům radí, aby k letišti nejezdili a vyhnuli se jeho branám. Výjimka platí pro občany, kteří mají osobní potvrzení od zástupce americké vlády. Podle agentury Reuters během uplynulého týdne narostly davy lidí, kteří se chtějí dostat na letiště a uprchnout ze země po převzetí moci radikálním hnutím Tálibán.

„Kvůli potenciálním bezpečnostním rizikům za branami kábulského letiště v tuto chvíli doporučujeme americkým občanům, aby necestovali na letiště a vyhnuli se letištním branám, pokud nedostanou individuální instrukce od zástupce americké vlády, aby tak učinili,“ uvedla ambasáda ve svém upozornění.

Lidé v Afghánistánu se pokoušeli dostat do evakuačních letadel všemi možnými způsoby
18:56
21. 8. 2021

Síly odporu vůči radikálnímu hnutí Tálibán získaly pod kontrolu tři okresy nedaleko údolí Pandžšír na severu Afghánistánu, kde jsou shromážděny zbytky afghánských vládních jednotek a různých milicí. Na twitteru to dnes oznámil afghánský ministr obrany Besmilláh Chán Muhammadí, který se zavázal tálibům vzdorovat, informovala agentura Reuters.

Bojovníkům a vojákům se podařilo získat kontrolu nad oblastmi v provincii Baghlán severně od Pandžšíru, který se rozkládá na úpatí masivu Hindúkúš. Není přesně jasné, jaké síly se na této akci podílely, podle Reuters jde ale o další z rozptýlených náznaků opozice vůči Tálibánu. Ten nad Afghánistánem získal kontrolu při bleskové kampani, kdy během týdne dobyl hlavní afghánská města včetně Kábulu.

Afghánská stanice Tolo News s odkazem na šéfa místní policie uvedla, že si boje v Baghlánu vyžádaly řadu obětí. Tálibán se k incidentu nevyjádřil.

 

18:26
21. 8. 2021

Italská policie v Římě zabavuje afghánské děti, které přiletěly evakuačním speciálem z Kábulu.

Afghánské děti na letišti v Římě Afghánské děti na letišti v Římě Afghánské děti na letišti v Římě
17:30
21. 8. 2021

Evropská unie je v kontaktu s radikálním islamistickým hnutím Tálibán, které minulý týden převzalo kontrolu nad Afghánistánem, uvedla dnes předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Tato jednání však nejsou politického charakteru a neznamenají, že by EU pozici povstalců uznala, zdůraznila podle agentury DPA šéfka EK. Zároveň oznámila, že navrhne navýšení humanitární pomoci pro Afghánistán a poskytnutí financí zemím, které se podílí na přesídlení afghánských uprchlíků.

16:42
21. 8. 2021

Ve Velké Británii lidé demonstrují na podporu Afghánistánu.

Demonstrace na podporu Afghanistánu ve Velké Británii Demonstrace na podporu Afghanistánu ve Velké Británii Demonstrace na podporu Afghanistánu ve Velké Británii
15:43
21. 8. 2021

Expremiér Abdulláh Abdulláh a bývalý prezident Hámid Karzaj se v Kábulu sešli s tálibánským vedením, aby projednali další postup. Probírali také prioritu záchrany životů, majetku a důstojnosti afghánských občanů. Informoval o tom místní zpravodajský server TOLOnews.

14:46
21. 8. 2021

Unie profesionálních fotbalistů FIFPRO vyjednává s vládami zemí, aby pomohly evakuovat hráče a hráčky z Afghánistánu, kde minulý týden převzalo moc radikální hnutí Tálibán. Ohrožena je podle unie především bezpečnost fotbalistek, které se vyslovovaly za lidská práva a proti Tálibánu.

„Máme velké obavy o ty sportovce, kteří mnoho let usilovali o zlepšení lidských práv v zemi,“ uvedli zástupci FIFPRO na twitteru. „V minulých dnech udržovala FIFPRO spojení s vládami, aby stanovily evakuační plán pro ohrožené sportovce. Cílem je dostat do bezpečí co nejvíce lidí.“

14:09
21. 8. 2021

V Kábulu u  letiště přetrvává chaos, lidé se snaží zachránit alespoň svoje děti, když už ne sebe. A podávají je vojákům, kteří střeží průchody, aby nedošlo k dalším vniknutím lidí přímo na ranvej.

13:25
21. 8. 2021

Americké vojenské jednotky připravily pro civilisty evakuované do Německa balíčky se základními zdravotnickými potřebami, dobrovolníci armádě darovali hračky pro děti migrantů.

Německo a USA evakuují civilisty z Afghánistánu Německo a USA evakuují civilisty z Afghánistánu
13:17
21. 8. 2021

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan při pátečním telefonátu s řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem uvedl, že prudký nárůst počtu afghánských migrantů by znamenal „vážný problém pro všechny“. Evropská unie by měla pomoci Afgháncům v jejich vlasti a sousedních zemích, aby zabránila nové migrační vlně, myslí si turecký prezident. „Pokud se neučiní opatření v Afghánistánu a Íránu, nové migrační vlně se nevyhneme,“ řekl.

Řada Afghánců se kvůli rychlému převzetí moci islamistickým hnutím Tálibán obává o život a snaží se ze země dostat jakýmkoli způsobem. Krize podle Chrisochoidise vytvořila nové „možnosti přílivu migrantů“ do Evropy.

12:35
21. 8. 2021

Řecko na své hranici s Tureckem vztyčilo plot o délce 40 kilometrů. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC. Athény se obávají, že kvůli situaci v Afghánistánu, kde převzalo moc radikální hnutí Tálibán, se zopakuje situace z roku 2015. Do Řecka tehdy přišly statisíce uprchlíků, převážně z válkou sužované Sýrie. Kontroly hranice s Íránem z obav před migrační vlnou z Afghánistánu posiluje i Turecko.

„Nemůžeme pasivně čekat na možný dopad,“ řekl v pátek ministr pro ochranu občanů Michalis Chrisochoidis při návštěvě hraniční oblasti u řeky Evros, která tvoří přírodní hranici mezi Řeckem a Tureckem. „Naše hranice zůstanou neporušitelné,“ dodal.

12:20
21. 8. 2021

„Slyšeli jsme o některých případech brutality a zločinů proti civilnímu obyvatelstvu. Pokud tálibové dělají tyto problémy proti zákonu a pořádku, budou vyšetřováni,“ řekl agentuře Reuters anonymní zdroj z NATO. „Chápeme paniku, stres a úzkost. Lidé si myslí, že nebudeme zodpovědní, ale nebude tomu tak,“ dodal směrem k probíhajícím evakuacím.

Evakuace civilistů z Afghánistánu Evakuace civilistů z Afghánistánu
11:51
21. 8. 2021

Situaci v Afghánistánu vzpomněla dnes i brněnská primátorka Markéta Vaňková při příležitosti připomínek okupace a invaze vojsk Varšavské smlouvy z roku 1968 v tehdejším Československu.

V Brně během pokládání květin u pamětní desky Danuše Muzikářové primátorka uvedla: „Dle mého názoru je nezbytné si připomínat události předchozích let, protože se z nich můžeme poučit. Je potřeba o tom říkat mladší generaci, která to nezažila, aby si i ona uvědomila, že svoboda je jedna z nejvýznamnějších hodnot demokracie. Musíme si jí vážit, vidíme to o to víc ve vztahu k situaci v Afghánistánu v posledních dnech.“

11:47
21. 8. 2021

I nadále se projevuje zoufalá snaha řady lidí opustit Afghánistán. Na hranici s Pákistánem se i dnes tlačí mnoho lidí, kteří v obavách před Tálibánem chtějí opustit zemi. Snaží se utéct do příhraničního pákistánského města Čaman nedaleko od Kvéty. Tálibán však hraniční přechody uzavřel a nadále je možné se ze země dostat především vojenskými speciály, které pokračují v evauacích z Kábulu.

Zoufalá snaha Afghánců opustit zemi poté, co se vlády ujal Tálibán: Nával na Hranici s Pákistánem (21.8.2021) Zoufalá snaha Afghánců opustit zemi poté, co se vlády ujal Tálibán: Nával na Hranici s Pákistánem (21.8.2021)
10:59
21. 8. 2021

Do Kábulu dnes přijel Abdul Ghaní Barádar, druhý nejvýznamnější muž hnutí Tálibán, které před týdnem převzalo moc v Afghánistánu. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na vysokého představitele Tálibánu. Barádar je považovaný za možného nového vůdce Afghánistánu.

„Bude v Kábulu, aby se tam setkal s představiteli džihádistů a s politickými činiteli za účelem vytvoření vlády se zapojením různých skupin,“ sdělil agentuře nejmenovaný představitel radikálního islamistického hnutí.

Mulla Abdul Ghaní Barádar se vrátil do Afghánistánu v úterý, dva dny poté, co se Tálibán po dvaceti letech v zemi opět chopil moci. Předtím byl v Kataru, kde řídil politický výbor Tálibánu a vedl tam za hnutí mírová jednání se Spojenými státy.

AFP připomněla, že Barádar při návratu do země přistál v Kandaháru, který leží na jihu Afghánistánu. Město bylo epicentrem moci Tálibánu za jeho vlády v letech 1996 až 2001. Ve stejnojmenné provincii, jejímž je Kandahár správním střediskem, se hnutí na počátku 90. let minulého století také zrodilo. Založil ho právě Barádar společně s Muhammadem Umarem, který zemřel v roce 2013.

10:40
21. 8. 2021

„Pochybuji, že se Tálibán změnil. Nemají stejné hodnoty jako Afghánci. Demokracie pro ně nepřipadá v úvahu. Myslíme si, že se Tálibán přetvařuje, protože je bedlivě sleduje NATO a zahraniční komunity,“ uvádí jedna z žen z měst Kunduz a Herát, které se nyní obávají toho, co bude dál, a vypovídaly pro CNN.

„Nejvíce nás trápí nedostatek vody a jídla. Nemáme jak se k těmto základním věcem dostat,“ svěřila se druhá mladá žena, jejíž otec před svržením afghánské vlády pracoval pro NATO. Strach o dcery, brutalita a výprasky na ulicích. Ženy promluvily o rostoucím útlaku Tálibánu, čtěte ZDE

10:24
21. 8. 2021

Několik afghánských novinářů napsalo o únosu až 150 Indů, Tálibán je měl napadnout v okolí kábulského letiště. Indická vláda zatím únosy nepotvrdila, situaci ale zblízka monitoruje. Novináři odkazují na tvrzení afghánských zaměstnanců indické ambasády.

9:17
21. 8. 2021

Tálibánci oslavili svůj lup amerických dvacetiletých armádních zásob zbraní přehlídkou s vyskládanými samopaly a další technikou včetně těžké. Zdroj z amerického Kongresu se nyní obává, jak budou armádní výbavu a sofistikovaný arzenál včetně vrtulníků Blackhawk používat. „Obávám se toho, že se budou zbraně snažit prodat našim nepřátelům a dalším, kdo je budou chtít použít proti nám,“ řekl serveru CNN.

Tálibán se zmocnil americké válečné techniky Tálibán se zmocnil americké válečné techniky Tálibán se zmocnil americké válečné techniky
8:49
21. 8. 2021

Tálibán, jehož ozbrojenci na kábulském letišti kontrolují přicházející lidi, odpovědnost za problémy odmítá. Nejmenovaný představitel povstalců agentuře řekl, že za chaos na letišti v Kábulu, obléhaném tisíci lidí, kteří se zoufale snažili uprchnout, hnutí odpovědné není. „Západ mohl mít lepší plán na evakuaci,“ poznamenal.

8:32
21. 8. 2021

Tálibánské jednotky obchází ulice Kábulu a dohlížejí na pořádek. Civilisté musí jednat v souladu s novým přísným řádem.

Tálibán v Kábulu
8:08
21. 8. 2021

Od vstupu bojovníků radikálního hnutí Tálibán do Kábulu bylo doposud z Afghánistánu evakuováno 12.000 cizinců a Afghánců pracujících pro velvyslanectví a pro mezinárodní humanitární organizace. Napsala to dnes agentura Reuters s odvoláním na anonymní zdroj z NATO.

„Evakuační proces je pomalý, protože je riskantní a protože nechceme žádné střety se členy Tálibánu nebo s civilisty mimo letiště,“ řekl činitel, který nechtěl být jmenován. Západní státy se přitom při panujícím chaosu na kábulském letišti snažily v předchozích dnech tempo přepravy urychlit, poznamenala Reuters.

7:45
21. 8. 2021

Situace v Afghánistánu je podle šéfa Bílého domu nadále velmi složitá. Prezident uvedl, že USA jsou v neustálém kontaktu s Tálibánem kvůli situaci na kábulském mezinárodním letišti, odkud se za chaotických scén evakuují občané západních zemí i jejich afghánští spolupracovníci.

"Dovolte mi říct to jasně. Každý Američan, který se chce vrátit domů - my ho domů dostaneme," prohlásil Joe Biden ve včerejším projevu, který začal o 50 minut později, než byl avizovnán. Biden také konečně odpovídal na dotazy novinářů, ale pouze na ty předem schválené. .

Spojené státy podle něj od zhoršení situace v Afghánistánu v červenci ze země evakuovaly na 18.000 lidí, z toho 13.000 za poslední týden. Mezi evakuovanými je také 204 novinářů, kteří pracovali pro americká média, doplnil prezident. Na cestě domů je také reportérka CNN Clarissa Wardová, jejíž snímky zahalené do černého oděvu s tálibánci za zády obletěly svět.  

Všichni afghánští spolupracovníci USA by mohli být ze země evakuováni do 31. srpna, ale teprve vývoj situace podle šéfa Bílého domu ukáže, zda to skutečně bude možné. Ke stejnému datu by ze země měly odejít poslední americké jednotky.

Právě toto datum podle republikánského zákonodárce Petera Meijera „přispívá k chaosu a panice na letišti, protože tam jsou Afghánci, kteří se domnívají, že mají deset dní na to, aby se dostali ze země, než se její brány definitivně uzavřou“. Americké ministerstvo zahraničí dnes podle agentury Reuters nicméně uvedlo, že Tálibán ujistil Spojené státy, že umožní Afgháncům, kteří si to budou přát, opustit zemi i po 31. srpnu.

6:55
21. 8. 2021

Dobré ráno, opět se hlásíme s naší onlinem, v němž budeme mapovat aktuální vyhrocené dění v Afghánistánu.

Americké bezpečnostní úřady se snaží dopátrat, jaké zbraně, kterými 20 let vybavovali afghánskou armádu, skončily v rukou bojovníků Tálibánu. Ti se ve čtvrtek pochlubili sérií fotek s arzenálem, který Američani najisto poznali. Šlo o zkrácené americké útočné zbraně – karabiny M4. Jen potvrzují záběry z ulic afghánských měst, jimiž se islamisté prohánějí na opuštěných armádních džípech, do rukou se jim dostala také obrněná protiminová vozidla, či pušky M16. „Je možné, že se část techniky dostala do rukou nikoli přímo Tálibánu, ale jeho spolupracovníků,“ řekl pro americkou CNN zdroj z Kongresu.

Tálibánci se pochlubili fotkou se zbraněmi, kterými Američané 20 let vybavovali afghánskou armádu

PPP150W ( 30. srpna 2021 23:15 )

Víte co je zvláštní? Že když vtrhli do Afganistánu Sověti, zůstalo po nich po deseti letech intervence milion mrtvých civilistů. To vám nevadí? Za jejich "vlivu", jak jejich anexi nazýváte, chodily ženy jako evropanky. Jenže to za "vlivu" Američanů také. V čem je podle vás rozdíl?

diskutujici ( 30. srpna 2021 15:46 )

Nečekat, zavřít. Otevřít se pak můžou kdykoli.

dynaty ( 29. srpna 2021 20:37 )

napsané naprosto přesně

krapotkin ( 29. srpna 2021 10:04 )

Čekal jsem na to až mi poradíš, ale zase jen samé bláboly.

krapotkin ( 29. srpna 2021 09:52 )

Bidene, oni jsou Afghánci (ať jsou z jakékoliv teroristické organizace) celí pokakaní z tvých komediantů v uniformách USArmy. Už je jednou vypráskali i s jejich patolízaly z útočné aliance NATO.

Zobrazit celou diskusi