Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Přehledně: Poslední vojáci USA odletěli z Afghánistánu, Tálibán oslavil převzetí moci

Aktualizováno -
31. srpna 2021
00:15
Autor: ČTK, shp, simao, mav, ula, trm, Darina Jíchová, Mii - 
16. srpna 2021
06:22

Z Afghánistánu odletěli poslední američtí vojáci, generál McKenzie potvrdil konec stahování USA ze země, kde jejich vojáci válčili dvě desetiletí. Velvyslanectví ČR v Kábulu bude dočasně uzavřeno, agendu ambasády převezme zastupitelský úřad v Islámábádu. O mezinárodní ochranu, tedy azyl či doplňkovou ochranu, požádalo v Česku 152 ze 169 Afghánců, které přivezly před dvěma týdny evakuační lety. Dění týkající se Afghánistánu jsme na Blesk Zprávách sledovali online.

Afghánistán a vzestup Tálibánu
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
23:16
23. 8. 2021

Premiér Pákistánu Imran Chán ocenil Afghánce, že „zlomili pouta otroctví“. Na sociálních sítích generálové ve výslužbě a stoupenci Tálibánu opěvovali triumf islámu. V oficiálních prohlášeních přitom Pákistán uvádí, že podporuje mírové řešení v Afghánistánu.

Ale pokud na světě existuje nějaké hlavní město, kde bylo vítězství Tálibánu přijato se sotva skrývanou škodolibou radostí, pak to byl Islámábád, upozorňuje ve svém komentáři The Wall Street Journal. A klade si otázku: co je padesátkrát nebezpečnější než Afghánistán? Čtěte ZDE

Tálibánský a pákistánský voják na hraničním přechodu Afghánistánu
23:01
23. 8. 2021

Stanice Sky News dnes uvedla, že do Británie byla evakuována blíže neupřesněná osoba zařazená na seznam lidí, kteří mají mezinárodní zákaz cestovat letadlem. Je možné, že tento člověk představoval pro Británii bezpečnostní hrozbu. Není přitom jasné, jakým způsobem se mu podařilo projít bezpečnostní kontrolou. Pohraniční policie televizi sdělila, že čtyři další osoby z tohoto seznamu se pokusily opustit Afghánistán s britskou pomocí, prověrky je ale zachytily ještě na kábulském letišti.

22:30
23. 8. 2021

„Všichni jsou v očekávání toho, zda skutečně Tálibán ty sliby, které učinil... jestli k tomu dojde. Afghánistán potřebuje vládu,“ poznamenal v Událostech, komentářích na ČT náměstek ministra zahraničí Jan Kohout. „V tuto chvíli je tam bezvládí,“ podotkl. Tálibán je na seznamu teroristických organizací, upozornil. „My se tu dostáváme do složité situace,“ podotkl náměstek. V tuto chvíli není důvod podle něj jednat s Tálibánem, jednat by se s ním mělo až v momentě, kdy vznikne konkrétní vláda. „V mých očích to v tuto chvíli není partner,“ podotkl.

„My můžeme soudit podle činů, nikoliv podle slov. Zatím máme slova, nemáme činy,“ pokračuje Kohout. „Já si myslím, že v tuto chvíli si bojovníci Tálibánu dávají velký pozor, aby se nedostali do ozbrojeného soupeření s americkými vojáky,“ míní. Islámský stát či jiné skupiny se mohou však snažit vyprovokovat falešný konflikt, konfrontace však zájmem Tálibánu není a primární dohody drží.

Exministr zahraničí a současný Kulhánkův náměstek Jan Kohout promluvil o afghánské krizi v Udáslotech, komentářích (23.8.2021) Exministr zahraničí a současný Kulhánkův náměstek Jan Kohout promluvil o afghánské krizi v Udáslotech, komentářích (23.8.2021)
22:16
23. 8. 2021

Biden a Johnson chtějí dál spolupracovat při evakuaci

Americký prezident Joe Biden se dnes s britským premiérem Borisem Johnsonem shodl na spolupráci při zajištění evakuace z Afghánistánu pro všechny, kdo na ni mají nárok. Telefonicky o tom spolu hovořili v předvečer setkání skupiny G7.

„Probrali pokračující snahy USA a Británie o koordinaci rychlé a bezpečné evakuace našich občanů a těch, kdo s našimi vládami v minulosti spolupracovali, z mezinárodního letiště v Kábulu,“ oznámil mluvčí kanceláře britského premiéra. Oba lídři chtějí podle něj dostat ze země své občany i jejich afghánské spolupracovníky i poté, co skončí „úvodní fáze evakuace“.

Johnson a Biden také zdůraznili, že je potřeba zajistit pokrok, který se v Afghánistánu od pádu předchozí vlády Tálibánu odehrál a zabránit humanitární krizi. „Zavázali se usilovat o mezinárodní akci, včetně skrze G7 a Radu bezpečnosti OSN, aby situaci stabilizovali, podpořili afghánský lid a pracovali na inkluzivní a reprezentativní afghánské vládě,“ dodal mluvčí.

21:55
23. 8. 2021

Více času, než kolik poskytuje srpnový termín, je k dokončení evakuací potřeba i podle Francie. „Máme obavy ohledně Američany vytyčeného termínu 31. srpna. K dokončení současných operací je potřeba více času,“ uvedl dnes francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian, podle kterého je největší starostí zajištění přístupu ke kábulskému letišti.

21:29
23. 8. 2021

Německý ministr zahraničí Heiko Maas dnes vyzval, aby letiště v Kábulu sloužilo pro evakuační lety i po oznámeném stažení amerických vojsk střežících tento vzdušný přístav na konci srpna. Dělo by se tak civilními lety, o čemž Berlín podle Maase vyjednává s USA, Tureckem a dalšími zeměmi.

„Budeme muset dál jednat i s Tálibánem, protože ten bude samozřejmě mít hlavní roli při provozu letiště po stažení amerických vojsk,“ řekl Maas novinářům. Kvůli čím dál chaotičtější situaci na letišti doporučil Afgháncům určeným k evakuaci, aby se nesnažili dostat na letiště na vlastní pěst, neboť nemůže zaručit, že se dostanou dovnitř. Uvedl také, že se pokouší vyjednat s vládami Uzbekistánu, Tádžikistánu, Pákistánu a Indie, aby vpouštěly na své území ty Afghánce, kteří se prokážou příslibem vycestování do Německa. Potřebná dokumentace by se pak vyřídila na německých velvyslanectvích v daných zemích.

21:19
23. 8. 2021

„Situace před hlavní branou zůstává složitá. Nazval bych ji dramatickou, protože množství lidí, kteří se chtějí dostat na letiště, je enormně velké a v rámci této skupiny vzrůstá potenciál pro použití násilí,“ uvedl generální inspektor bundeswehru Eberhard Zorn, podle kterého stále zbývá přepravit do bezpečí zhruba 5000 osob.

Podle Zorna tvoří zhruba polovinu osazenstva evakuačních letů afghánské ženy. Německo v neděli dopravilo do Kábulu nezbytné zásoby, které mají zlepšit situaci lidí na letišti. Zásilka obsahovala mimo jiné pleny, dudlíky, dětské hračky či jídlo pro malé děti. Další zásoby mají do Kábulu dorazit v nejbližší době.

21:05
23. 8. 2021

Španělsko dočasně umístí až 4000 Afghánců, kteří pracovali pro Spojené státy, na dvou vojenských základnách, které využívá americká armáda v jižní části země. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na vládní zdroje. Na základě dohody, kterou dnes podepsal Madrid s Washingtonem, budou moci Afghánci zůstat ve Španělsku až dva týdny.

20:23
23. 8. 2021

Bývalý britský velvyslanec uvedl, že „stále je čas jednat s Tálibánem“.

Řekl na programu BBC PM, že je ještě čas vyjednat o plánu na evakuaci Afghánců po termínu 31. srpna. „Můžete snadno vidět, že velmi krátký termín jen zvýší paniku a chaos a nakonec to přinese smrt. Něco se tedy musí udělat,“ řekl Sir Nicholas Kay, který v letech 2017-2018 působil jako velvyslanec.

„Myslím si, že i v této pozdní fázi stále existuje prostor pro spolupráci s Tálibánem na tomto konkrétním zájmu,“ dodal.

19:52
23. 8. 2021

„Na hranicích s Běloruskem vyroste nový solidní plot o výšce 2,5 metru. Do pomoci pohraniční stráže se zapojí více vojáků,“ uvedl na twitteru polský ministr obrany Mariusz Blaszczak. Již minulý týden polská vláda oznámila, že k hranicím vyslala přes 900 vojáků a zabezpečuje 150 kilometrů příhraniční linie ostnatým drátem.

„Čelíme útoku na Polsko. Je to pokus o vyvolání migrační krize,“ řekl ministr podle agentury AP na tiskové konferenci. Upřesnil, že plánovaný plot bude podobný tomu, který kvůli přílivu migrantů před lety vystavělo Maďarsko na hranicích se Srbskem.

19:27
23. 8. 2021

Británie vyzve Spojené státy, aby pokračovaly v evakuacích z Afghánistánu i po 31. srpnu, což je termín stanovený pro odchod amerických vojáků z afghánského území. Uvedl to dnes náměstek britského ministra obrany James Heappey, podle nějž bude o tomto tématu jednat premiér Boris Johnson s americkým prezidentem Joem Bidenem na úterním mimořádném zasedání vůdců států skupiny G7.

Pro prodloužení pobytu amerických jednotek v Afghánistánu ale bude zapotřebí i souhlas hnutí Tálibán, podotkl Heappey. Tálibán přitom dnes prohlásil, že lhůtu pro odchod západních sil z Afghánistánu, stanovenou na konec srpna, neprodlouží. Podle zdrojů agentury Reuters z řad Tálibánu o to ani žádná ze západních vlád nepožádala.

18:55
23. 8. 2021

Spojené státy chtějí ubytovat zhruba 4000 uprchlíků z Afghánistánu na svých vojenských základnách v Německu. Zůstat zde mají do doby, než se pro ně najde konečné místo pobytu, informovala dnes agentura DPA s odvoláním mluvčího americké armády.

Armáda USA již v tomto směru zahájila odpovídající přípravy na základnách v bavorském Grafenwöhru poblíž hranice s Českem a také v Kaiserslauternu ve spolkové zemi Porýní-Falc.

Afghánci v Indii.
18:30
23. 8. 2021

Obyvatelé Velké Británie zaplavili dary Afghánce, kteří utekli z područí Tálibánu. Informoval o tom server SkyNews. 

Charity a organizace volaly po podpoře na pomoc uprchlíkům se základními potřebami, jako je oblečení a vybavení pro děti, spolu s hledáním nových míst, kde se mohou usadit. Podle dobrovolnice Rabbi Feldmanové se nestihli ještě ani rozkoukat a už měli od dárců na 3 tisíce pytlů věcí. 

18:04
23. 8. 2021

Zběsilý a zoufalý závod s časem v Kábulu: Tálibán termín evakuací neprodlouží!

Na kábulském letišti pokračuje v napjatých podmínkách horečná evakuace cizinců a Afghánců spolupracujících se zeměmi mezinárodní aliance a s humanitárními organizacemi. Jde prakticky o závod s časem, neboť Tálibán, který Afghánistán předminulý víkend po dvaceti letech opět ovládl, dnes odmítl prodloužení termínu evakuace do září. Podle německé armády byl dnes při střelbě zabit jeden místní strážce letiště.

17:53
23. 8. 2021

Afgháncům, kteří v USA požádali o speciální víza, bylo řečeno, aby se v pondělí drželi dál od mezinárodního letiště v Kábulu. S informací přišel server CNN. 

„V současné době upřednostňujeme americké občany a rezidenty s legálním trvalým bydlištěm,“ řekl v pondělí CNN John Johnson, referent pro veřejné záležitosti amerického velvyslanectví v Kábulu. „Vzhledem ke zhoršujícímu se bezpečnostnímu prostředí žádáme všechny ostatní, aby v tuto chvíli nechodili na letiště – brány zůstávají zavřené.“

Server dodává, že brzy se ale brány otevřou i těmto lidem, jen se v současnosti armáda soustředí na evakuaci občanů. 

17:05
23. 8. 2021

O situaci v Afghánistánu dnes po telefonu jednali bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan a tajemník ruské bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev, informovala agentura TASS. Afghánistán předminulý víkend po dvaceti letech opět ovládlo radikální islamistické hnutí Tálibán a na kábulském letišti pokračuje v napjatých podmínkách horečná evakuace cizinců a Afghánců spolupracujících se zeměmi mezinárodní aliance.

„Nikolaj Patrušev a Jake Sullivan projednali otázky rusko-americké spolupráce v oblasti bezpečnosti,“ uvedla podle agentury TASS ruská bezpečnostní rada v prohlášení. V rozhovoru se bezpečnostní poradci kromě Afghánistánu zaměřili na možnosti spolupráce na poli kybernetické bezpečnosti, upřesnila rada.

16:39
23. 8. 2021

Německá armáda dosud z Kábulu evakuovala 3000 lidí

„Dnes ráno bylo převezeno do bezpečí dalších 200 lidí vyžadujících ochranu. Bundeswehr dosud přepravil z Kábulu téměř 3000 lidí,“ sdělilo na twitteru německé ministerstvo obrany. „Z Afghánistánu budeme evakuovat co nejvíce lidí, dokud to půjde,“ dodalo.

Mezi dosud evakuovanými jsou podle Zorna občané 43 zemí, z toho 143 Němců, přibližně 1800 Afghánců a okolo 350 občanů zemí Evropské unie, uvedla agentura Reuters.

16:00
23. 8. 2021

Mezinárodní letiště v Kábulu je nadále plné uprchlíků, kteří se snaží dostat ze země. V okolí i na ranveji se tak pohybují stovky až tisíce lidí. 

Tálibán přebírá moc v Afghánistánu: Na letišti v Kábulu se nadále snaží lidé dostat na dráhu a dostat se pryč (23.8.2021) Tálibán přebírá moc v Afghánistánu: Na letišti v Kábulu se nadále snaží lidé dostat na dráhu a dostat se pryč (23.8.2021)
15:22
23. 8. 2021

Na celém světě se lidé zajímají o to, jaká budou práva afghánských žen poté, co moc převzalo hnutí Tálibán. Do akce proti tyranii a ubírání práv se zapojily i ženy v Indii, které se spojily do tichého protestu. 

Tálibán přebírá moc v Afghánistánu: Indické ženy podporují ženy v Afghánistánu (23.8.2021) Tálibán přebírá moc v Afghánistánu: Indické ženy podporují ženy v Afghánistánu (23.8.2021)
14:55
23. 8. 2021

Bývalý šéf CIA generál Michael Hayden, který CIA vedl během prezidentury George W. Bushe, připodobnil Tálibán k příznivcům exprezidenta Donalda Trumpa. Hayden je Trumpovým ostrým kritikem a na svém twitteru lajkoval a sdílel příspěvek, který „trumpovce“ připodobňuje k radikálnímu hnutí Tálibán.

14:45
23. 8. 2021

Afghánské radikální hnutí Tálibán bylo v roce 2001 připraveno kapitulovat, ale Spojené státy neměly tehdy o dohodu zájem. Po dvaceti letech má Tálibán v rukou všechny karty, napsal dnes pod titulkem Musela válka v Afghánistánu být? list The New York Times.

14:40
23. 8. 2021

Na 111 afghánských školaček ze soukromé školy se podařilo dostat z Kábulu do bezpečí do Kataru, pro televizní stanici CBS News to potvrdily jejich zdroje v katarské metropoli Dauhá. Dívky studovaly na speciální škole, kterou sponzorovala katarská vláda. Výuka se zaměřovala na „výchovu budoucích lídryň“ v různých oborech.

14:30
23. 8. 2021

Také Německo se vyjádřilo pro prodloužení evakuací přes datum 31. srpna. Ministerstvo zahraniční uvedlo, že německá vláda hledá způsoby, jak v evakuacích pokračovat i další měsíc. „Vzdušné mosty bychom chtěli udržet tak dlouho, jak to situace na zemi dovolí,“ řekl dnes mluvčí ministerstva. Dodal také, že Německo je v kontaktu s Tálibánem a snaží se ze země dostat co nejvíce osob.

14:08
23. 8. 2021

Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že z letiště v Kábulu je kvůli chaosu nemožné doručit potřebnou zdravotnickou pomoc. Zhruba 500 tun zdravotnických potřeb bylo přivezeno na kábulské letiště, další distribuci však nelze uskutečnit. Na letišti jsou také připravené potravinové balíčky, ani ty ale nelze doručit potřebným. Na pomoci závisí téměř 18,5 milionu lidí, to je polovina populace Afghánistánu, připomněli zástupci WHO.

„Pozornost světa se nyní upírá na evakuované lidi a letadla, která je odvážejí. Jenomže je také třeba zajistit pomoc těm, kteří zůstávají,“ uved regionální šéf WHO Richard Brennan pro agenturu Reuters.

13:53
23. 8. 2021

V údolí Pandžšír se mobilizuje odpor proti Tálibánu.

Afghánci se připravují na boj s Tálibánem, (23.08.2021). Afghánci se připravují na boj s Tálibánem, (23.08.2021). Afghánci se připravují na boj s Tálibánem, (23.08.2021).
13:40
23. 8. 2021

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian dnes zamíří do Spojených arabských emirátů (SAE), odkud bude dohlížet na situaci v Afghánistánu a probíhající evakuace. Francie řídí evakuace právě ze základny v SAE, oznámila agentura AFP. Francouzi plánují evakuovat kolem tisíce svých afghánských spolupracovníků a jejich rodin. Le Drian a jeho tým budou operovat ze základny al-Dhafra, která se nachází asi 30 kilometrů od metropole Abú Dhabí.

13:21
23. 8. 2021

Podle ruského prezidenta Vladimira Putina je „životně důležité“, aby se radikální islám nerozšířil z Afghánistánu do světa. S tímto prohlášení Putin vystoupil na online setkání s lídry zemí střední Asie.

13:00
23. 8. 2021

Televize Sky News dnes citovala mluvčího Tálibánu, podle nějž by se prodloužení termínu evakuace rovnalo prodloužení vojenské okupace země. „Pokud budou USA a Británie žádat další čas na pokračování evakuací, odpověď zní ´ne´,“ dodal mluvčí.

12:48
23. 8. 2021

Dnes na letecké základně nedaleko Bruselu přistály dva evakuační lety z Afghánistánu, které přivezly 226 osob. Jedná se především o afghánské zaměstnance mezinárodních misí a jejich rodiny. Belgická „Operace červený drak“ má sídlo v pákistánském Islámábádu, kde zřídila přímé letecké spojení s Kábulem.

12:21
23. 8. 2021

Tálibán znovu dobyl 3 oblasti v severním Afghánistánu, oznámil mluvčí Tálibánu Zabíhulláh Mudžáhid. Podle zpráv vojáci vyslaní Tálibánem porazili místní obranu, které se nakrátko podařilo oblasti dostat pod svou kontrolu. Jde o Badachšán, Tachár a Andaráb poblíž údolí Pandžšír .

12:05
23. 8. 2021

Bývalý britský velvyslanec v USA Kim Darroch zkritizoval postup během současné afghánské krize. Podle něj by měla být akce „koordinovanější a proplánovanější“. Darroch naopak ocenil vojáky zůstávající v Afghánistánu. „V těchto šílených podmínkách odvádějí vynikající práci,“ komentoval Darroch.

11:52
23. 8. 2021

„Doufáme, že se Afghánistán nestane znovu epicentrem terorismu,“ uvedl dnes předseda singapurské vlády  Lee Hsien Loong. Prohlásil rovněž, že Singapur nabídl své dopravní letadlo, aby pomohl s evakuacemi.

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová při své návštěvě Singapuru (23.8.2021)
11:30
23. 8. 2021

Podle organizace UNICEF miliony afghánských dětí potřebují humanitární pomoc a podporu. Počet dětí pracovníci UNICEFu stanovili zhruba na 10 milionů, varovali, že počet se bude v následujících měsících zvyšovat. Už nyní se očekává, že nejméně milion dětí bude trpět podvýživou.

10:58
23. 8. 2021

Velké obavy má premiér Andrej Babiš (ANO) ze situace v Afghánistánu, který ovládlo hnutí Tálibán. „Náhlým pádem vlády vypukla katastrofální situace, která mimochodem hrozí přerůst do masivní uprchlické krize. Odchod vojsk NATO, který byl podle mého chybou a hlavně byl chybně proveden, by mohl opět zvýšit tlak na pro nás nebezpečné balkánské migrační trase,“ varoval Babiš na dnešní poradě českých velvyslanců v Černínském paláci v Praze diplomatům

10:46
23. 8. 2021

Vysoká škola NEWTON University se rozhodla poskytnout stipendium ke studiu dětem afghánských tlumočníků, kteří jsou v těchto dnech přepravováni do České republiky. „S velkým znepokojením sledujeme poslední vývoj v Afghánistánu. Ještě více nás ale znepokojuje liknavost vlády kolem evakuace tlumočníků, kteří pomáhali českým vojákům a českým občanům při jejich práci,“ říká rektor NEWTON University MUDr. Jan Mojžíš, MBA.

Vysoká škola NEWTON University může dětem afghánských tlumočníků poskytnout vzdělání například ve svém nově otevřeném anglickém programu.

PPP150W ( 30. srpna 2021 23:15 )

Víte co je zvláštní? Že když vtrhli do Afganistánu Sověti, zůstalo po nich po deseti letech intervence milion mrtvých civilistů. To vám nevadí? Za jejich "vlivu", jak jejich anexi nazýváte, chodily ženy jako evropanky. Jenže to za "vlivu" Američanů také. V čem je podle vás rozdíl?

diskutujici ( 30. srpna 2021 15:46 )

Nečekat, zavřít. Otevřít se pak můžou kdykoli.

dynaty ( 29. srpna 2021 20:37 )

napsané naprosto přesně

krapotkin ( 29. srpna 2021 10:04 )

Čekal jsem na to až mi poradíš, ale zase jen samé bláboly.

krapotkin ( 29. srpna 2021 09:52 )

Bidene, oni jsou Afghánci (ať jsou z jakékoliv teroristické organizace) celí pokakaní z tvých komediantů v uniformách USArmy. Už je jednou vypráskali i s jejich patolízaly z útočné aliance NATO.

Zobrazit celou diskusi