Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Přehledně: Poslední vojáci USA odletěli z Afghánistánu, Tálibán oslavil převzetí moci

Aktualizováno -
31. srpna 2021
00:15
Autor: ČTK, shp, simao, mav, ula, trm, Darina Jíchová, Mii - 
16. srpna 2021
06:22

Z Afghánistánu odletěli poslední američtí vojáci, generál McKenzie potvrdil konec stahování USA ze země, kde jejich vojáci válčili dvě desetiletí. Velvyslanectví ČR v Kábulu bude dočasně uzavřeno, agendu ambasády převezme zastupitelský úřad v Islámábádu. O mezinárodní ochranu, tedy azyl či doplňkovou ochranu, požádalo v Česku 152 ze 169 Afghánců, které přivezly před dvěma týdny evakuační lety. Dění týkající se Afghánistánu jsme na Blesk Zprávách sledovali online.

Afghánistán a vzestup Tálibánu
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
23:35
17. 8. 2021

Děkujeme za pozornost, kterou věnujete našemu online přenosu. Vše, co souvisí s děním v Afghánistánu, budeme sledovat zase od středečního rána.

23:24
17. 8. 2021

V evakuacích pokračuje i Německo, večer z afghánské metropole odstartovalo další letadlo se 139 lidmi na palubě.

Zpět v Německu už je také skupina zaměstnanců německé ambasády. Část diplomatického personálu opustila Afghánistán v noci na pondělí americkým letadlem, které přistálo v Kataru.

23:19
17. 8. 2021

Evakuovaní už vystoupili z armádního letounu, čeká je ještě vyřízení formalit.

Druhý evakuační speciál přistál v Praze. (17.8.2021) Druhý evakuační speciál přistál v Praze. (17.8.2021)
23:07
17. 8. 2021
!

Situaci bude ve středu ráno řešit krizový štáb. Měl by se zabývat i tím, jestli Česko vyšle další evakuační letouny. Afghánce, kteří přiletěli dnes večer, čeká desetidenní karanténa.

22:56
17. 8. 2021
!

„Do Prahy přiletělo dnes večer 87 lidí z Afghánistánu, armádní speciál byl zaplněn. Jsou to vedle pana velvyslance a vojáků především naši afghánští spolupracovníci a jejich rodiny, včetně malých dětí, kterým hrozilo v Kábulu velké nebezpečí. Po všech náročných jednáních krizového štábu se mi ohromně ulevilo, když letadlo konečně vzlétlo. Kvůli přítomnosti Tálibánu na letišti bylo opravdu nadmíru komplikované dostat všechny vytipované na letiště a také na palubu letadla,“ popsal ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Na letišti v pražských Kbelích přistál evakuační letoun z Kábulu s 87 pasažéry (17. 8. 2021) Na letišti v pražských Kbelích přistál evakuační letoun z Kábulu s 87 pasažéry (17. 8. 2021) Na letišti v pražských Kbelích přistál evakuační letoun z Kábulu s 87 pasažéry (17. 8. 2021)
22:51
17. 8. 2021

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) na svém twitteru uvedl, že letadlo již přistálo a všichni cestující jsou v pořádku.

22:48
17. 8. 2021

Spojené státy již stáhly z Afghánistánu veškerý personál svého velvyslanectví v Kábulu. Na místě zůstávají jen někteří diplomaté, kteří dohlížejí na evakuaci dalších Američanů nebo jejich afghánských spolupracovníků. Oznámil to mluvčí americké diplomacie Ned Price. Podle Bílého domu USA pravidelně jednají s Tálibánem, který se zavázal poskytnout civilistům bezpečný přístup na mezinárodní letiště v Kábulu. Z něj budou evakuace zřejmě pokračovat až do konce srpna.

„Tálibánci nás informovali, že jsou připraveni poskytnout bezpečný přístup civilistů na letiště. A my hodláme dohlédnout na to, aby tento závazek dodrželi,“ řekl Sullivan. „Domníváme se, že by to mohlo pokračovat do 31. (srpna),“ dodal s tím, že USA s povstalci nadále vyjednávají o přesném časovém rámci, v němž chtějí „dostat pryč co nejvíce lidí co nejefektivnějším způsobem“.

22:44
17. 8. 2021

Podle informací úřadů jsou v evakuačním letu z Kábulu Češi, Afghánci i dva Poláci.

Na pražském letišti v Kbelích přistál druhý evakuační letoun z Kábulu s 87 pasažéry (17. 8. 2021) Na pražském letišti v Kbelích přistál druhý evakuační letoun z Kábulu s 87 pasažéry (17. 8. 2021) Na pražském letišti v Kbelích přistál druhý evakuační letoun z Kábulu s 87 pasažéry (17. 8. 2021)
22:38
17. 8. 2021

V Praze dosedl druhý evakuační speciál, který do Česka dopravil 87 lidí. Je mezi nimi i velvyslanec Jiří Baloun, vojenský airbus přivezl také vojáky a afghánské spolupracovníky i s jejich rodinami. Jsou mezi nimi i malé děti.

22:10
17. 8. 2021

Český evakuační speciál je podle letových údajů na radaru už nad Českou republikou.

21:56
17. 8. 2021

Britský evakuační program mezitím „běží plnou rychlostí“, ale kvůli měnící se politické situaci si „nemůže dovolit dát pauzu a čekat“, řekl podle zpravodajského serveru veřejnoprávní společnosti BBC armádní velitel, viceadmirál Sir Ben Key, který nynější evakuaci řídí. Dosud podle něj bylo z Afghánistánu přepraveno zhruba 300 osob. Británie přitom chce z Afghánistánu dostat 6000 až 7000 britských občanů a afghánských pracovníků. Británie do země vyslala na 900 vojáků, kteří mají s evakuací pomoci.

Britská vláda chce podle BBC rovněž zahájit nový přesídlovací program pro afghánské uprchlíky. Chce tak pomoci těm nejpotřebnějším, včetně žen a dívek, dostat se do Británie. Britský ministr zahraničí Dominic Raab řekl, že půjde o „opatření na míru“, ale neřekl, kolika uprchlíků by se měl program týkat. Zdůraznil však, že Británie je „velkorysá země“.

Britské letadlo, které evakuovalo Brity a jejich spolupracovníky z Kábulu, již přistálo (17. 8. 2021) Britské letadlo, které evakuovalo Brity a jejich spolupracovníky z Kábulu, již přistálo (17. 8. 2021) Britské letadlo, které evakuovalo Brity a jejich spolupracovníky z Kábulu, již přistálo (17. 8. 2021)
21:44
17. 8. 2021

Český evakuační speciál z Afghánistánu pokračuje po mezipřistání v Baku v letu do Prahy. Vyplývá to z údajů letových radarů. Momentálně se nachází nad Maďarskem.

21:37
17. 8. 2021

V Kábulu čeká na pomoc ještě pět tlumočníků se svými rodinami včetně malých dětí. ČTK to dnes odpoledne sdělila předsedkyně spolku Vlčí máky Miroslava Pašková. Spolek se snaží pomoct afghánským spolupracovníkům české armády, která z Kábulu zajistila dva evakuační lety s více než 130 lidmi.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) serveru Deník N řekl, že někteří z tlumočníků nebyli s nabídkou kontaktováni, protože jsou informace o jejich kontaktu s Tálibánem. O kolik lidí šlo, ministr neví. Repatriace se podle Metnara připravovaly rok. Během té doby se podle něj někteří přestěhovali a někteří z oslovených neměli o pomoc zájem. Dodal, že po červencovém schválení programu se počítalo s repatriacemi do konce září, protože tajné služby předpokládaly pád Kábulu až za tři měsíce.

Řekl také, že po diplomatické linii evakuaci řídil velvyslanec Jiří Baloun, při jednáních s Tálibánem u vstupu na letiště byl zástupce české armády. Situaci na letišti popsal jako chaotickou a zhoršující se. Není podle něj jasné, jak dlouho se Spojeným státům podaří chod letiště udržet.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) v rozhovoru pro Blesk.
21:34
17. 8. 2021

Španělsko dnes nabídlo ostatním členským zemím Evropské unie, že na svém území dočasně přijme Afghánce, kteří pro EU pracovali. Mělo by se jednat o zhruba 400 osob a jejich rodiny, uvádí španělská média. Země je ochotná udělit až 60 z nich azyl, zbytek by měly přijmout ostatní členské země bloku.

„Španělsko je připraveno do doby, než dostanou vízum, přijmout všechny osoby, které se pak přerozdělí v Evropské unii,“ uvedl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. V první fázi by Afghánci, kteří pracovali pro EU, měli přicestovat do Říma evakuačními lety a pak se přesunout do Madridu komerčními spoji, uvedla agentura Europa Press. Španělsko je podle Borrella ochotné stát se střediskem, kde budou Afghánci čekat na přerozdělení mezi členskými státy.

21:07
17. 8. 2021

Kanada nemá v úmyslu uznat legitimitu vlády Tálibánu v Afghánistánu. Podle agentury AFP to dnes prohlásil premiér Justin Trudeau. Svůj postoj vůči radikálnímu povstaleckému hnutí, které se v posledních dnech v Afghánistánu znovu chopilo moci, nyní promýšlí řada světových mocností, poznamenala agentura. Bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan dnes řekl, že na úvahy o případném uznání nové vlády v Afghánistánu je příliš brzy.

„Když byli u moci před 20 lety, tak Kanada jejich vládu neuznávala. Silou svrhli a nahradili řádně zvolenou vládu, podle kanadského práva tak představují teroristickou organizaci,“ řekl Trudeau na předvolebním mítinku v provincii Ontario.

Kanadský premiér Justin Trudeau.
21:02
17. 8. 2021

Společnost YouTube se v pondělí odmítla vyjádřit k tomu, zda obsah související s Tálibánem blokuje nebo omezuje. Dnes nicméně uvedla, že zakazuje uživatelské účty, u kterých se domnívá, že je vlastní a provozuje Tálibán.

20:17
17. 8. 2021

Američtí představitelé odhadují, že před několika hodinami čekalo na evakuaci asi 11 000 zahraničních diplomatů a dalších státních příslušníků třetích zemí. Dalších 4 000-6 000 Afghánců odmítalo opustit letiště s tím, že chtějí také opustit zemi.

20:11
17. 8. 2021

Dánsko dnes oznámilo, že poskytne svá armádní letadla na pomoc spojeneckým zemím s evakuací lidí na základě žádosti Spojených států. „V Afghánistánu stále působíme a máme v oblasti navýšené kapacity. O pomoc nás požádaly další země,“ řekla dánská ministryně obrany Trine Bramsenová. „Budeme v operaci pokračovat poté, co evakuujeme své vlastní občany a další, za které máme odpovědnost,“ dodala ministryně.

20:04
17. 8. 2021

Nizozemsko dnes vyslalo druhý vojenský letoun kvůli evakuaci z Afghánistánu. Ministryně zahraničí Sigrid Kaagová řekla, že cílem je dostat ze země alespoň téměř 40 afghánských zaměstnanců nizozemského velvyslanectví a jejich rodiny, ale také tlumočníky a další Afghánce, jejichž životy by mohly být ohroženy, protože pracovali pro Nizozemsko nebo nevládní organizace.

19:56
17. 8. 2021

Mluvčí afghánského islamistického hnutí Tálibán Zabíhulláh Mudžáhid zdůraznil, že Tálibán si přeje mírové vztahy s ostatními zeměmi. „Nechceme žádné vnitřní ani vnější nepřátele,“ prohlásil. „Chceme mít velmi dobré vztahy se všemi, abychom mohli obnovit ekonomiku a zajistit prosperitu, abychom se dostali z této krize,“ dodal.

Vyjádřil se i k tomu, co západní metropole obzvláště znepokojuje – ubezpečil mezinárodní společenství, že území Afghánistánu nebude využito proti nikomu. Obavy se týkají možnosti, že by návrat Tálibánu do země opět otevřel dveře teroristické síti al-Káida, která před dvaceti lety – 11. září 2001 – zaútočila v New Yorku a Washingtonu. Právě v odvetě na tyto teroristické údery koaliční síly vedené USA zasáhly v Afghánistánu proti Tálibánu.

Nicméně uvedené Zabíhulláhovo ujištění, vyjádřené činiteli Tálibánu už dříve, je přijímáno s rezervou. Podle mínění řady expertů kontakty Tálibánu s al-Káidou zcela přerušené nejsou, jen se udržují skrytě.

Zabihulláh Mudžáhid, mluvčí Tálibánu Zabihulláh Mudžáhid, mluvčí Tálibánu Zabihulláh Mudžáhid, mluvčí Tálibánu
19:28
17. 8. 2021

Německo v pondělí vyslalo do oblasti tři vojenské stroje A400M s výsadkáři, v plánu jsou kyvadlové lety mezi Kábulem a uzbeckou metropolí. První vojenský letoun německé armády přistál v Kábulu i přes komplikace na letištní ploše ještě v pondělí, druhý dnes odpoledne. Další lety závisí na situaci na letišti, které spravují Američané. Podle německého ministra vnitra Heika Maase je stav na letišti nyní stabilizovaný.

Ještě dnes je plánován odlet první části evakuovaných z Taškentu do Německa. Stroj aerolinek Lufthansa je ve Frankfurtu nad Mohanem očekáván v noci na středu. Zpět v Německu je také skupina zaměstnanců německé ambasády. Část diplomatického personálu opustila Afghánistán v noci na pondělí americkým letadlem, které přistálo v Kataru.

Německá kancléřka Angela Merkelová na tiskové konferenci o krizi v Afghánistánu (16. 8. 2021)
19:18
17. 8. 2021

Své občany evakuuje z Kábulu i Velká Británie.

Evakuační speciál Velké Británie.
19:18
17. 8. 2021

Afghánská sportovkyně Zakia Chudadadíová ve videu z Kábulu prosí, aby mohla reprezentovat v taekwondu na paralympijských hrách v Tokiu. Národní paralympijský výbor oznámil, že dvoučlenná minivýprava na paralympijské hry neodletí kvůli současné situaci v zemi.

„Žádám vás všechny jako afghánská žena a zástupkyně afghánských žen o pomoc. Chci se zúčastnit paralympijských her v Tokiu. Prosím, podejte mi pomocnou ruku. Vyzývám vás všechny od žen po celém světě, přes instituce na ochranu ženských práv až po všechny vládní instituce: 'Nenechme vzít práva afghánských žen v paralympijském hnutí tak snadno.' Hodně jsem trpěla a nechci, aby mé utrpení bylo marné a bez jakéhokoliv výsledku. Pomozte mi,“ prosila.

19:11
17. 8. 2021

Své lidi a spolupracovníky evakuují z Kábulu i Francouzi. Letadlo přistálo odpoledne v Paříži.

Své lidi a spolupracovníky evakuují i Francouzi. Letadlo přistálo odpoledne v Paříži. (17.8.2021) Své lidi a spolupracovníky evakuují i Francouzi. Letadlo přistálo odpoledne v Paříži. (17.8.2021) Své lidi a spolupracovníky evakuují i Francouzi. Letadlo přistálo odpoledne v Paříži. (17.8.2021) Své lidi a spolupracovníky evakuují i Francouzi. Letadlo přistálo odpoledne v Paříži. (17.8.2021)
18:53
17. 8. 2021

České letadlo z Afghánistánu evakuuje 87 lidí, na palubě je velvyslanec Jiří Baloun, čeští vojáci, afghánští spolupracovníci a dva Poláci. Na kbelské vojenské letiště by tak stroj měl dorazit po 22:00. Zda se uskuteční další lety, by mělo rozhodnout večerní jednání krizového štábu.

18:43
17. 8. 2021

Německo po převzetí moci radikálně islamistickým hnutím Tálibán přerušilo rozvojovou pomoc i veškerou další státní finanční podporu Afghánistánu. Oznámil to dnes německý ministr zahraničí Heiko Maas s tím, že převody peněz zastavily i další státy. S partnery z EU chce Berlín poskytovat humanitární pomoc zemím, které sousedí s Afghánistánem a nyní nesou zátěž prchajících afghánských obyvatel.

„Řekli jsme OSN, že jsme připraveni poskytnout humanitární podporu lidem v sousedních zemích,“ řekl šéf německé diplomacie na tiskové konferenci. „Pokud jde o rozvojovou pomoc, ale i naše stabilizační opatření, tyto prostředky jsme prozatím zmrazili,“ řekl Maas po zasedání krizového štábu spolkové vlády v Berlíně.

Spolkový ministr zahraničních věcí Německa Heiko Maas
18:44
17. 8. 2021

Borrell: EU pomůže sousedům Afghánistánu se zvládáním negativních vlivů, které lze očekávat od zesíleného proudu uprchlíků a migrantů.

18:33
17. 8. 2021

České vojenské letadlo, které veze z Afghánistánu 87 evakuovaných lidí, pokračuje po mezipřistání v ázerbájdžánském Baku v cestě do Prahy.

Jeho trasu můžete sledovat zde.

18:15
17. 8. 2021

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov uvedl, že vnímá slibné signály ze strany afghánského islamistického hnutí Tálibán. Uskupení podle něj dává najevo ochotu vést dialog s různými afghánskými silami. Lavrov však zároveň podtrhl, že Rusko nebude ukvapené v tom, aby Tálibán uznalo jako legitimní autoritu, informovala dnes agentura TASS.

„To, že nyní tálibové v Kábulu deklarují a také demonstrují v praxi své přání vážit si názoru druhých, považuji za pozitivní signál,“ řekl ruský ministr zahraničí. „Tálibové hovoří o přání mít vládu s účastí jiných politických sil a dávají najevo ochotu pokračovat v procesech včetně těch, které souvisejí se vzděláním dívek,“ pokračoval Lavrov.

17:59
17. 8. 2021

Uganda dočasně přijme afghánské uprchlíky. Oznámilo to dnes tamní ministerstvo zahraničí s tím, že vyhovělo americké žádosti. Kolik Afghánců je africká země ochotná přijmout, ale prohlášení ministerstva neuvádí. Místní média, z nichž citovala agentura AFP, hovoří o 2000 lidech.

Ministerstvo v prohlášení napsalo, že jednání stále nejsou u konce. „Po událostech minulého víkendu Spojené státy kontaktovaly několik zahraničních partnerů včetně Ugandy, aby pomohli a dočasně poskytli útočiště určitým Afgháncům i cizincům, kteří budou evakuováni (z Afghánistánu),“ stojí v prohlášení ugandského ministerstva. Podle něj chce prezident Yoweri Museveni pomoci a poskytnout dočasné ubytování „lidem, jichž se současná krize týká“.

17:49
17. 8. 2021

Němci protestují proti tálibánské nadvládě v Afghánistánu.

V Berlíně lidé demonstrují proti Tálibánu V Berlíně lidé demonstrují proti Tálibánu V Berlíně lidé demonstrují proti Tálibánu V Berlíně lidé demonstrují proti Tálibánu
17:38
17. 8. 2021

Mluvčí Tálibánu slíbil, že ženy budou moci užívat svá práva a budou se moci zapojit do různých oblastí, včetně škol, ovšem v rámci islámského práva.

17:28
17. 8. 2021
!

Mluvčí Tálibánu Zabíhulláh Mudžáhid dnes slíbil, že hnutí se nebude nikomu mstít a že Američanům ani nikomu jinému z mezinárodního společenství se nic nestane. Na své první tiskové konferenci po převzetí moci v Afghánistánu Tálibánem rovněž řekl, že ženy budou mít svá práva a budou se moci zapojit do vzdělávání, zdravotnictví a dalších oblastí života, ovšem v rámci islámského práva šaría.

„Nikdo z hnutí vám neublíží, nikdo nebude klepat na vaše dveře, nikdo vás nebude vyslýchat,“ ujišťoval podle agentury Reuters afghánskou veřejnost Zabíhulláh. „Všem je odpuštěno,“ prohlásil mluvčí. Tálibán podle něj mimo jiné rovněž zaručil Organizaci spojených národů, že může pokračovat v humanitární práci v Afghánistánu.

 

17:25
17. 8. 2021

Český evakuační speciál z Afghánistánu přistál v Baku. Letadlo s 87 lidmi na palubě tam má natankovat a pak pokračovat v cestě do Prahy.

Tlumočníci z Afghánistánu.
17:22
17. 8. 2021

Do Afghánistánu se dnes vrátil z Kataru mulla Abdul Ghaní Baradar, druhý nejvyšší představitel hnutí Tálibán, které v uplynulých dnech převzalo v Afghánistánu moc. Informovaly o tom agentury AFP a Reuters s odvoláním na mluvčího povstalců. Podle některých médií Tálibán zřejmě Baradara jmenuje novým prezidentem země.

„Delegace na vysoké úrovni vedená mullou Baradarem opustila Katar a dnes odpoledne dorazila do naší milované země a přistála na letišti v Kandaháru,“ citovala AFP informaci, kterou na twitteru zveřejnil mluvčí Tálibánu Muhammad Naím.

Baradar řídí politický výbor Tálibánu a v Kataru vedl za Tálibán mírová jednání se Spojenými státy.

PPP150W ( 30. srpna 2021 23:15 )

Víte co je zvláštní? Že když vtrhli do Afganistánu Sověti, zůstalo po nich po deseti letech intervence milion mrtvých civilistů. To vám nevadí? Za jejich "vlivu", jak jejich anexi nazýváte, chodily ženy jako evropanky. Jenže to za "vlivu" Američanů také. V čem je podle vás rozdíl?

diskutujici ( 30. srpna 2021 15:46 )

Nečekat, zavřít. Otevřít se pak můžou kdykoli.

dynaty ( 29. srpna 2021 20:37 )

napsané naprosto přesně

krapotkin ( 29. srpna 2021 10:04 )

Čekal jsem na to až mi poradíš, ale zase jen samé bláboly.

krapotkin ( 29. srpna 2021 09:52 )

Bidene, oni jsou Afghánci (ať jsou z jakékoliv teroristické organizace) celí pokakaní z tvých komediantů v uniformách USArmy. Už je jednou vypráskali i s jejich patolízaly z útočné aliance NATO.

Zobrazit celou diskusi