Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přehledně: Poslední vojáci USA odletěli z Afghánistánu, Tálibán oslavil převzetí moci

Aktualizováno -
31. srpna 2021
00:15
Autor: ČTK, shp, simao, mav, ula, trm, Darina Jíchová, Mii - 
16. srpna 2021
06:22

Z Afghánistánu odletěli poslední američtí vojáci, generál McKenzie potvrdil konec stahování USA ze země, kde jejich vojáci válčili dvě desetiletí. Velvyslanectví ČR v Kábulu bude dočasně uzavřeno, agendu ambasády převezme zastupitelský úřad v Islámábádu. O mezinárodní ochranu, tedy azyl či doplňkovou ochranu, požádalo v Česku 152 ze 169 Afghánců, které přivezly před dvěma týdny evakuační lety. Dění týkající se Afghánistánu jsme na Blesk Zprávách sledovali online.

Afghánistán a vzestup Tálibánu
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
22:00
29. 8. 2021

Vážení čtenáři, pro dnešek se redakce Blesk Zpráv loučí, online zpravodajství bude pokračovat zase od pondělního rána.

22:00
29. 8. 2021

Afghánský ministr financí z let 2009-15 Omar Záchílvál se obává, z čeho Tálibán zaplatí státní zaměstnance, když jsou zahraniční rezervy zmražené a zahraniční sponzoři také většinou Tálibánu nevěří. „Bude to extrémně obtížné. Afghánská ekonomika a vláda jsou těžce závislé na zahraniční pomoci,“ řekl televizi Al-Džazíra. „Doufáme, že Tálibán rozumí vážnosti těchto obtíží a že mezinárodní pomoc je potřeba i že se odvíjí od politického narovnání.“

21:53
29. 8. 2021

Jistý afghánský představitel řekl agentuře AP, že po nedělním útoku amerického dronu zahynuly tři děti. Svědci z místa hovoří ještě o více civilních obětech v obytné budově. Pentagon věří, že zasáhl auto s teroristy chystajícími atentát, už podle exploze, kterou nemohla způsobit samotná raketa z dronu - musela to být výbušnina džihádistů.

19:58
29. 8. 2021

Ceremoniální přílet ostatků zabitých amerických mariňáků a jejich kolegů na základnu Dover v USA.

19:56
29. 8. 2021

Hnutí Tálibán odsoudilo americký zásah dronem proti údajným džihádistickým útočníkům. „Není správné podnikat operace na cizím území,“ řekl CNN Bilál Karímí, jeden z mluvčích Tálibánu. „Kdykoli USA podnikají takové operaci, odsuzujeme je,“ dodal. Aspoň je prý Američané měli informovat.

19:42
29. 8. 2021

Lékařky nesmějí v Afghánistánu do práce, určitě ne všechny. „Zrovna jsem telefonoval s mladým mužem z Herátu,“ tweetoval jihoasijský korespondent BBC. „Jeho sestra je  doktorka - říkal, že ačkoliv Tálibán tvrdí, že se ženy ve zdravotnických profesích mohou vrátit do práce, ona se na kliniku vrátit nemůže.“

19:31
29. 8. 2021

Francie a Británie zítra na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN navrhnou vytvořit v Kábulu bezpečnou zónu pod kontrolou OSN, jež by sloužila lidem toužícím opustit Afghánistán.

„Nedovedu si představit, že by byl někdo proti zajištění bezpečnosti humanitárních operací,“ řekl reportérům prezident Emmanuel Macron. S představiteli Tálibánu prý předběžně diskutoval humanitární situaci a možnost dalších evakucí, píše BBC. Jinak už Francie své operace ukončila.

 

Francouzský prezident Emmanuel Macron v Iráku.
18:54
29. 8. 2021

„Velká skupina lidí se v sobotu shromáždila při ceremoniálu u válečného památníku Námořní pěchoty Spojených států na památku 11 mariňáků, jednoho příslušníka námořnictva a jednoho vojáka US Army, kteří přišli o život 26. srpna při útoku v Kábulu v Afghánistánu,“ tweetovala námořní pěchota. 

18:50
29. 8. 2021

Studentky budou chodit do školy do oddělených tříd, cituje Tolo News představitele hnutí Tálibán.

18:40
29. 8. 2021

Pákistánská armáda informovala, že dva její vojáky na hranici zabila střelba z Afghánistánu. V odvetě dva nebo střelce také zabila, uvádí Sky News. Jde prý o první takový (zveřejněný) incident ode dne, kdy Tálibán převzal v Afghánistánu moc.

 

18:07
29. 8. 2021

Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že v Afghánistánu zůstává kolem 250 Američanů, kteří usilují o evakuaci. „Náš tým na místě nadále nonstop koordinuje asistenci pro tuto skupinu, přičemž bere v potaz aktuální bezpečnostní situaci,“ citovala CNN mluvčí úřadu.

18:05
29. 8. 2021

Americký prezident Joe Biden na letecké základně Dover ve státě Delaware vzdal hold vojákům, kteří zahynuli při čtvrtečním sebevražedném útoku v Kábulu. Učinil tak u příležitosti návratu jejich tělesných pozůstatků do vlasti. Sešel se také s příbuznými obětí.

Při atentátu, k němuž se přihlásila teroristická organizace Islámský stát-Chorásán, zahynulo 13 příslušníků amerických ozbrojených sil a podle místních médií také nejméně 169 Afghánců. Sebevražedný útočník se odpálil u kábulského letiště v době, kdy tam čekaly tisíce lidí ve snaze dostat se ze země po nástupu islamistického hnutí Tálibán k moci.

Na základně Dover se Biden spolu se svou chotí Jill nejprve setkali s pozůstalými a pak společně přihlíželi příletu letounu, který do vlasti přepravil těla vojáků.

Joe a Jiill Bidenovi na základně v Doveru. Joe a Jiill Bidenovi na základně v Doveru.
17:39
29. 8. 2021

Americký kapitán Bill Urban si je docela jistý, že dron zničil svůj cíl, tedy přinejmenším jednu osobu napojenou na IS a „významné množství výbušin“. „Prověřujeme možné civilní oběti, ovšem zatím nemáme žádné indikace,“ cituje ho BBC.

17:32
29. 8. 2021

Spojené státy potvrdily, že v Kábulu provedly letecký útok na vozidlo, při němž eliminovaly hrozbu sebevražedného útoku na mezinárodní letiště. Podle agentury AP to dnes uvedl mluvčí americké armády.

O cíleném útoku, jehož terčem byli atentátníci z řad afghánské odnože teroristické organizace Islámský stát (IS), dříve podle agentur informovali nejmenovaní američtí činitelé i radikální islamistické hnutí Tálibán, které před dvěma týdny Afghánistán ovládlo.

16:56
29. 8. 2021

O tom, že za explozí v Kábulu stáli Američané, hovoří i agentury AP a Reuters. S odkazem na nejmenované americké činitele uvedly, že armáda USA provedla cílený letecký útok, jehož terčem byli sebevražední atentátníci z řad teroristické organizace Islámský stát (IS). Ti byli v autě a chtěli se odpálit u letiště. 

Afghánská policie krátce předtím sdělila, že čtvrť u kábulského letiště zasáhla raketa a zabila jedno dítě. Podle agentury AP se zdá, že šlo o dva různé incidenty, informace jsou ale zatím nejasné.

16:27
29. 8. 2021

Podle ministra zahraničí Antonyho Blinkena v Afghánistánu čeká na evakuaci zhruba 300 amerických občanů, kterým se úřady snaží pomoci dostat se na letiště v Kábulu.

„Uděláme cokoliv, co je v našich silách, abychom tyto lidi dostali do bezpečí. Je to ale velice riskantní,“ řekl dnes stanici ABC Blinken. Neuvedl ale, kolik zbývá k evakuaci Afghánců. Dodal, že celý svět od Tálibánu očekává, že po 31. srpnu umožní vycestovat ze země lidem, kteří spolupracovali se zahraničními institucemi.

16:07
29. 8. 2021

Americká armáda podle Tálibánu provedla v Kábulu cílený útok, jehož terčem byl sebevražedný atentátník v autě, který se chtěl odpálit u letiště.

Podle generála Jiřího Šedivého je ale nepravděpodobné, že by útočili Američané. Řekl to pro Českou televizi. Podle něj by neprovedli útok v natolik zastavené oblasti, protože je jasné, že by to s sebou přineslo civilní oběti.

15:49
29. 8. 2021

Spojené státy nebudou mít od 1. září velvyslanectví v Kábulu. V rozhovoru, který dnes odvysílá stanice CBS, to řekl bezpečnostní poradce Bílého domu Jack Sullivan. O tom, zda si USA ponechají diplomatickou misi v Afghánistánu i po 31. srpnu, kdy ze země mají odejít zahraniční vojáci, se několik dní spekulovalo. 

15:34
29. 8. 2021

Podle svědků, na které odkazuje agentura AP, šlo v Kábulu o raketový útok. Zasažena byla oblast přiléhající k severozápadu letiště.

15:14
29. 8. 2021
!

Kábulem otřásla další silná exploze, uvedly agentury AFP a Reuters. Washington po čtvrtečním atentátu s desítkami obětí varoval před dalšími útoky.

15:04
29. 8. 2021

Americký prezident Joe Biden míří na leteckou základnu Dover ve státě Delaware, kde přistane letadlo s pozůstatky vojáků zabitých při čtvrtečním sebevražedném útoku v Kábulu. S odvoláním na Bílý dům o tom dnes informovala agentura Reuters.

14:45
29. 8. 2021

Britský premiér Boris Johnson dnes ocenil vojáky britské armády za jejich dvacetiletou misi v Afghánistánu a obhajoval evakuační operaci, která ale byla podle kritiků chaotická a opožděná. Británie od nástupu Tálibánu k moci v polovině srpna evakuovala z letiště v Kábulu více než 15 000 lidí, podle odhadů britské vlády ale přes 1000 afghánských spolupracovníků Británie v zemi ještě zůstalo. Poslední britský let odstartoval z Kábulu v sobotu večer.

„Vaše utrpení nebylo zbytečné,“ řekl Johnson příbuzným britských vojáků, kteří v Afghánistánu zahynuli. Podle Johnsona není náhodou, že se v uplynulých 20 letech žádná západní země nestala terčem teroristického útoku, který by byl naplánován v Afghánistánu. „Můžeme za to poděkovat našim ozbrojeným silám, které bojovaly, aby zničily síť Usámy bin Ládina,“ dodal.

14:18
29. 8. 2021

V Ostravě dnes přistál bezpilotní letoun MQ-9 Reaper. Zúčastní se cvičení Ample Strike, které začíná v pondělí. Jde o stejný typ stroje, který v sobotu zaútočil na džihádisty v Afghánistánu v odvetném útoku za čtvrteční sebevražedný atentát u bran kábulského letiště. Stroj, který přistál v Česku, je neozbrojený. Dnes o tom informovalo ministerstvo obrany.

Bezpilotní letoun MQ-9 Reaper, stejný typ, který vykonal atentát na džihádisty v Afghánistánu, přiletěl do Česka.
13:38
29. 8. 2021

Předseda ODS Petr Fiala považuje za chybu, co se stalo v Afghánistánu. Lze to považovat za porážku, při misích zemřelo několik našich vojáků a teď z toho nic nemáme. Radikální islamismus dál ohrožuje Evropu, je přesvědčen. Fiala to řekl v pořádu Otázky Václava Moravce na ČT.

13:34
29. 8. 2021

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) přišel kolaps afghánských bezpečnostních složek velmi rychle. Naštěstí se nám ale nestalo, že bychom si ze země přivezli nějaký problém. „Že hrozí v první fázi nějaká migrační vlna, to je pravda,“ řekl Hamáček v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT.

12:40
29. 8. 2021

Ve čtvrtek došlo k strašnému teroristickému útoku u kábulského letiště, odkud se obrovské množství lidí snaží utéct před vládou extremistického hnutí Tálibán, které v neděli 15. srpna obsadilo Kábul. Sebevražedný útok zabil minimálně 169 Afghánců a 13 amerických vojáků. Mnoho lidi bylo zraněno. K atentátu se přihlásil Islámský stát (IS). Mezi mrtvými vojáky byla také teprve třiadvacetiletá Nicole Geeová, jež jen několik dní před smrtí zveřejnila dojemné fotografie, jak se podílí na evakuaci. Více zde.

12:00
29. 8. 2021

Jednání o vládě zahrnující spektrum afghánských představitelů pokračují, cituje místní televize Tolo News vysokého představitele Tálibánu Mohammada Abbáse Stánikzaje.

11:44
29. 8. 2021

Skupina válečných vůdců v Afghánistánu, mezi nimiž je i velitel uzbeckých milicí Abdul Rašíd Dóstum a prominentní tádžický vůdce Atta Muhammad Núr, je připravena jednat s Tálibánem o budoucí vládě Afghánistánu. Agentuře Reuters to řekl Núrův syn Chálid. 

„Dáváme přednost společnému jednání, protože problém Afghánistánu nemůže vyřešit jen jeden z nás,“ uvedl v rozhovoru s agenturou Reuters 27letý Núr, jehož otec býval vlivným guvernérem severoafghánské provincie Balch. „Je důležité, aby se zapojila celá afghánská politická scéna, především pak tradiční vůdci, kteří mají moc a podporu veřejnosti,“ dodal Núr.

11:08
29. 8. 2021

Britský velvyslanec Sir Laurie Bristow je zpátky ve vlasti, odletěl jedním z posledních evakuačních letadel Spojeného království, informuje BBC.

10:44
29. 8. 2021

Francouzský prezident Emmanuel Macron v sobotu řekl, že už byly zahájeny rozhovory s Tálibánem o ochraně a evakuaci zranitelných Afghánců po 31. srpnu. Paříž v tomto ohledu spoléhá na pomoc Kataru. Podle Macrona má Katar díky svým dobrým vztahům s Tálibánem šanci zorganizovat další evakuace nebo obnovit některé letecké spoje, které fungovaly před nástupem Tálibánu.

Macron uvedl, že by mělo jít o cílené evakuace, které by se neprováděly přes vojenské letiště v Kábulu jako ty stávající. „Uvidíme, zda by se tak dělo přes civilní letiště v afghánské metropoli, nebo přes sousední země,“ dodal francouzský prezident.

10:14
29. 8. 2021

Francie a Británie v pondělí vyzvou OSN, aby byla v afghánské metropoli Kábulu vytvořena bezpečná zóna. Ta by měla mezinárodnímu společenství umožnit pokračovat v humanitárních operacích a v evakuacích ohrožených lidí z Afghánistánu a zároveň by mu umožnila dál vyvíjet tlak na radikální islamistické hnutí Tálibán. V rozhovoru s listem Le Journal du Dimanche to řekl francouzský prezident Emmanuel Macron.

9:50
29. 8. 2021

Z Afghánistánu odcestovaly poslední britské vojenské jednotky. Pryč už jsou také diplomaté. V neděli to potvrdila Downing Street. Skončilo tím 20 let dlouhé období, kdy Velká Británie v Afghánistánu působila. Od 14. srpna se království podařilo evakuovat více než 15 tisíc osob.

9:29
29. 8. 2021

Záběry z pokračujících evakuací organizovaných Spojenými státy na letišti v Kábulu.

Americké evakuace na letišti v Kábulu (29.8.2021) Americké evakuace na letišti v Kábulu (29.8.2021) Americké evakuace na letišti v Kábulu (29.8.2021)
9:03
29. 8. 2021

Struktura vedení Tálibánu byla dlouho opředena tajemstvím, s výjimkou nejvlivnějších postav se o vůdcích islamistického hnutí a jejich rolích příliš nevědělo. CNN přináší přehled zatím dostupných informací. Více zde.

8:36
29. 8. 2021

Žena prchající z Afghánistánu porodila dcerku během evakuačního letu do Británie. Malá Havva přišla na svět ve výšce devíti kilometrů nad zemí a u jejího narození asistovaly pouze letušky, protože na palubě letadla nebyl žádný lékař, napsal server BBC. Novopečené trojnásobné matce a dítěti se daří dobře, uvedly v prohlášení aerolinky Turkish Airlines, jejichž letadlo uprchlíky převáželo.

Pohled do útrob evakuačního letu z Afghánistánu do Itálie (28.8.2021) Pohled do útrob evakuačního letu z Afghánistánu do Itálie (28.8.2021)

PPP150W ( 30. srpna 2021 23:15 )

Víte co je zvláštní? Že když vtrhli do Afganistánu Sověti, zůstalo po nich po deseti letech intervence milion mrtvých civilistů. To vám nevadí? Za jejich "vlivu", jak jejich anexi nazýváte, chodily ženy jako evropanky. Jenže to za "vlivu" Američanů také. V čem je podle vás rozdíl?

diskutujici ( 30. srpna 2021 15:46 )

Nečekat, zavřít. Otevřít se pak můžou kdykoli.

dynaty ( 29. srpna 2021 20:37 )

napsané naprosto přesně

krapotkin ( 29. srpna 2021 10:04 )

Čekal jsem na to až mi poradíš, ale zase jen samé bláboly.

krapotkin ( 29. srpna 2021 09:52 )

Bidene, oni jsou Afghánci (ať jsou z jakékoliv teroristické organizace) celí pokakaní z tvých komediantů v uniformách USArmy. Už je jednou vypráskali i s jejich patolízaly z útočné aliance NATO.

Zobrazit celou diskusi