Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéf Tálibánu povede zemi, ve vládě je i „řezník“ Barádar. Kdo jsou noví vůdci Afghánistánu?

  • Autor: mav,CNN,ČTK - 
    Aktualizováno -
    7. 9. 2021
    17:32
    29. 8. 2021
    05:00

    Struktura vedení Tálibánu byla dlouho opředena tajemstvím, s výjimkou nejvlivnějších postav se o vůdcích islamistického hnutí a jejich rolích příliš nevědělo, uvádí CNN. Nejvýše postaveným mužem v Afghánistánu se přitom má stát mulla Hajbatulláh Achúndzáda. Prezident a předseda vlády mu budou podřízení. Úřadujícím afghánským premiérem byl jmenován Muhammad Hasan Achund, který patřil ke spolupracovníkům již nežijícího zakladatele radikálního islamistického hnutí Tálibán mully Muhammada Umara. 

    Po převzetí moci nad Afghánistánem chystá Tálibán novou vládu, která (byť nadále islamistická) má být inkluzivní a reformní. Když se však podíváme na současné vedení hnutí, není vyloučeno, že se nová vláda bude dost podobat předchozímu tvrdému režimu.

    Tálibán uvádí, že jednání o složení vlády jsou v konečném stadiu a hnutí prý o vládě brzy vydá prohlášení.

    Mejvýše postaveným mužem Afghánistánu se má stát duchovní Hajbatulláh Achúndzáda (60). Šéfem, totiž hlavou Islámského emirátu Afghánistánu, se stal roku 2016, když jeho předchůdce Achtara Mansúra zabil americký dron (Mansúr nahradil zakladatele Mohammeda Omara, jenž roku 2013 zemřel na tuberkulózu).

    Premiérem byl jmenován Muhammad Hasan Achund, který patřil ke spolupracovníkům Umara. Agentura AP napsala, že do přechodné vlády se dostaly osobnosti, které v uplynulých letech stály v čele boje proti koalici vedené Spojenými státy a vládě v Kábulu. V kabinetu zřejmě nezasedne nikdo, kdo by nebyl členem Tálibánu.

    Zástupcem Achunda bude Abdul Ghaní Barádar, který vedl jednání s USA a podepsal smlouvu o definitivním stažení amerických vojáků z Afghánistánu. Ministerstvo vnitra povede Sirádžuddín Hakkání, syn zakladatele sítě Hakkání, kterou Spojené státy považují za teroristickou organizaci. Ministrem obrany se stane Muhammad Jakúb, syn mully Muhammada Umara.

  • 1.Achúndzáda: Nový šéf Afghánistánu

    Achúndzáda pochází z jižní provincie Kandahár, domovské základny Tálibánu. Etnicky je Paštún, jako celé jádro Tálibánu; jeho rodné jméno znamená Boží dar. Jeho otec byl imámem a náboženským učencem, po sovětské invazi (1979) do Afghánistánu se rodina přestěhovala do sousedního Pákistánu. Hajbatulláh Achúndzáda tam chodil do islámského semináře – madrasy.

    „Konzultace o nové vládě jsou téměř u konce. Islámská vláda, již brzo vyhlásíme, se stane pro národ modelem. O účasti velitele (Achúndzády) ve vládě není pochyb,“ řekl Inamulláh Samanganí z kulturní komise Tálibánu.

    Podle TOLOnews bude vláda Tálibánu podobná íránské. Írán má prezidenta a vládní kabinet a také nejvyššího vůdce, který je náboženskou autoritou a držitelem nejvyšší funkce v zemi. Má pravomoc určovat politiku a zamítnout zákony a může zrušit rozhodnutí prezidenta.

    Duchovní s nejistým zdravím

    V 80. letech se Achúndzáda přidal k mudžáhedínům čili džihádistickému odboji proti komunistům. Když se z mudžáhedínů roku 1994 začalo formovat hnutí Tálibán, byl jedním z prvních členů. Podle některých zdrojů se zabývá spíše právními a náboženskými otázkami než vojenskými a je oceňován za to, že se mu podařilo sjednotit různé frakce Tálibánu pod společným vedením.

    Podle deníku New York Times se však v momentě, kdy Tálibán ovládl provincii Faráh, stal členem tamní náboženské policie, tedy tvrdě dohlížel na uplatňování práva šaría. Po dalších funkcích v tálibánské justici se vrátil zpátky k náboženství, šel do Kandaháru učit na madrasu.

    Po svržení tálibánské vlády roku 2001 se stal předsedou tálibánské rady náboženských učenců, v podstatě „vůdcem džihádu“, a později šéfem soudů šaríi. Vůdcům Omarovi i Mansúrovi byl náboženským poradcem, než převzal jejich funkci. „Mohl by dokázat lépe integrovat mladší a militantnější generaci,“ komentoval pro CNN roku 2016 jeho nástup Thomas Ruttig ze Sítě analytiků Afghánistánu. 

    Nadále se, alespoň veřejně, vyjadřuje hlavně k otázkám víry, a i to dost vzácně. Jsou pochybnosti o jeho zdraví.

  • 2.Dvojka Tálibánu Brádar premiérem

    Pod Achúndzádou je rada víc než dvaceti vysokých představitelů, která mj. jmenuje nejvyšší vůdce.

    Achúndzádovým zástupcem a dvojkou Táibánu je aktuálně Abdul Ghaní Barádar (cca 53), jeden ze spoluzakladatelů Tálibánu. Roky 2010-18 strávil v pákistánském vězení, načež se stal vedoucím politické kanceláře Tálibánu v katarském Dauhá.

    Tam nedávno představitelé Tálibánu vyjednávali s americkými diplomaty, dohodli se mj. právě na stažení amerických vojsk, které se právě završuje. V červenci zase Barádar jednal s čínským ministrem zahraničí, připomněla CNN. V minulých dnech se triumfálně vrátil do vlasti.

    Video  Tálibán oslavuje návrat řezníka Baradara  - Twitter
    Video se připravuje ...

  • 3.Další muži v pořadí

    Vysoko v hierarchii stojí i nejstarší syn prvního vůdce, Mohammad Jakúb. Je hlavou vojenského výboru Tálibánu, na starosti má dohled nad provinčními veliteli – a nejspíš je de facto vojenskou hlavou Tálibánu, pokud jde o boj, poněvadž současný šéf oproti svým předchůdcům není vojevůdce, nýbrž duchovní.

    Vysoké funkce v novém kabinetu zaujmou podle zdrojů Reuters vedle mully Mohammad Jakúba i syn zesnulého zakladatele hnutí mully Mohammada Umara, a Šer Mohammad Stanikzáí. Ten dosud působil jako zástupce šéfa politické kanceláře Tálibánu Barádara.

    Mulla Jakúb se snaží přivést do vlády spíš vojenské prvky na rozdíl od druhého nejvyššího muže Tálibánu mully Barádara, který staví na prvcích politických, píše list Hindustan Times. Mulla Jakúb podle indického deníku prohlásil, že ti, kteří žili v luxusu v katarské metropoli Dauhá, nemohou diktovat podmínky těm, kteří vedli svatou válku proti americkým okupačním silám.

    Tradičním sídlem Tálibánu je přitom Kandahár, kde má své stoupence právě Jakúb. „Kandahárská frakce byla v minulosti v rozhodovacím procesu vlivnější, ale síť Hakkání nyní posílila, protože se ujala kontroly nad Kábulem,“ řekl Reuters jeden z velitelů Tálibánu, který si nepřál být jmenován. Kdo je v síti Hakkání a co jsou zač?

  • 4.Klan Hakkání posílili pozici

    Věrným spojencem, vlastně spíš součástí Tálibánu, je starší skupina zvaná klan Hakkání. Její představitelé zastávají pár vysokých funkcí v Tálibánu, píše CNN. Zároveň mají už dlouho „pracovně“ i příbuzensky blízko ke členům Al-Káidy  v Afghánistánu – včetně svého času Usámy bin Ládina ze Saúdské Arábie, který do Afghánistánu přijel bojovat proti Sovětům.

    Síť sama o sobě také figuruje na seznamech teroristických organizací. Hlavou klanu a zároveň jeden ze zástupců hlavy Tálibánu je Sirádžuddín Hakkání. Spojené státy na něj roku 2009 vypsaly odměnu 5 milionů dolarů, později to zvýšily na dvojnásobek.

    Vysoké postavení v Tálibánu má i jeho strýc Chalíl Ur-Rehmán Hakkání, jak ve vojenské hierarchii, tak v získávání financí pro bojovníky. Figuruje na speciálním americkém seznamu globálních teroristů, „oceňují“ jej na pět milionů dolarů.

  • 5.Šéf výcvikových táboru pro sebevražedné atentátníky

    Zároveň pro Tálibán i Al-Káidu pracuje třicátník Kári Zia Ur-Rehmán, působící v provincii Kúnar na hranici s Pákistánem. Plánoval a vedl tam útoky proti silám NATO, zřizoval výcvikové tábory pro sebevražedné útočníky. Roku 2013 afghánská armáda informovala, že ho zabil útok dronu, o tři čtvrtě roku později však serveru NBC News potvrdil, že nálet na rozdíl od jiných přežil.

    Důležití jsou v islamistické hierarchii i guvernéři dosazení do čela klíčových provincií. Hadždží Vafá vládne Kandaháru, Hádždží Tálib v Hilmandu a Nidá Muhammad v Nangarháru.

  • 6.Tři mluvčí hnutí

    Více je slyšet o třech mluvčích hnutí. Zabíhulláh Mudžáhid je oficiálním mluvčím Islámského emirátu Afghánistán od roku 2007, kdy byl zatčen jeho předchůdce.  Ve funkci mimo jiné potvrzoval nebo vyvracel vinu Tálibánu na konkrétních útocích v zemi.

    Svá sdělení publikuje na twitteru (sleduje ho skoro 370 tisíc lidí), s novináři komunikoval po telefonu. Mnozí zasvěcení soudí, že nejde o skutečnou osobu, ale že tímto jménem komunikovalo za Tálibán víc lidí.

    Reportér CNN Nic Robertson s Mudžáhidem roku 2009 natočil interview. Zpovídaný však měl na hlavě šátek a ke kameře se postavil zády. A jiným novinářům pak mluvčí telefonoval, že před kamerou byl podvodník, už potrestaný.

    Každopádně když Tálibové obsadili Kábul, kdosi vystupující jako Zabíhulláh Mudžáhid uspořádal v prezidentském paláci tiskovou konferenci, tentokrát se kamerám ukázal.

    Suhajl Šahín je dlouholetým mluvčí politické kanceláře Tálibánu v Dauhá a nyní má na starosti mezinárodní média. Ta arabská řeší jeho kolega Muhammad Naím.

  • 7.Nejisté sliby

    Tálibán po svém srpnovém nástupu k moci slíbil, že do vlády přizve více stran. Hnutí se také snaží vystupovat umírněněji než dříve, mnozí Afghánci mu ale nevěří.

    Analytici v posledních dnech upozorňují, že Tálibán není zdaleka tak jednotný jako pod vedením mully Umara v 90. letech. „Mulla Umar měl absolutní moc. Cokoli řekl, museli všichni poslechnout,“ prohlásil pákistánský odborník na Tálibán Zahíd Husajn. Zdroje z hnutí agentuře Reuters řekly, že Tálibán tvoří různé skupiny, jejichž zájmy a priority se při jednání o vládě musí vzít v úvahu.

    Ve struktuře Tálibánu/Islámského emirátu pak jsou tzv. komise, v podstatě ministerstva. Přinejmenším patnáct jich pokrývá oblasti jako rozvědky, vojenství, hospodářství, náboženská kázání, zemědělství, vztahy s civilisty, výcvik a vyšší vzdělání, energetika, veřejné práce, kultura, multimédia… Politickou komisi vede Abdul Hakím, který v Dauhá vedl vyjednávače. Aktivní je v komisi i Anas Hakkání, jenž nyní za Tálibán vyjednává s dalšími afghánskými figurami o nové vládě. Až se situace uklidní a Tálibán dá formálně dohromady novou afghánskou vládu, dozvíme se patrně víc.

sorgedoktor ( 4. září 2021 10:07 )

Moment....Tak tady se mluvi o Afganistanu,tady se prtanyruje c e s k a p o l i t i kl as ¨

Zdenek ( 3. září 2021 20:57 )

Pan Babiš je nevěrohodný, tvrdil Miloš Zeman ještě v roce 2011

„Pokud jde o pana Babiše, byl jsem přímým účastníkem podpisu dohody s ním při privatizaci Unipetrolu a konstatuji, že pan Babiš tuto podepsanou dohodu nedodržel. To je pro mě dostatečný důkaz nevěrohodnosti pana Babiše. Nehledě na jistá další podezření, která se, doufám, časem prošetří.“ Tak komentoval 15. listopadu 2011 Miloš Zeman vstup podnikatele Andreje Babiše do celostátní politiky.
Slova se týkala privatizace Unipetrolu v období Zemanovy vlády. „Zemanova vláda tehdy rozhodla o tom, že prodá podíl firmy Unipetrol právě společnosti, která byla spojena s Andrejem Babišem… Posléze si Andrej Babiš tu koupi rozmyslel a Unipetrol státu zase vrátil po několika měsících nebo týdnech,“ upřesnil situaci premiér Bohuslav Sobotka v Otázkách Václava Moravce.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který na diskusi předsedů sněmovních stran do polední diskuse ČT nepřišel, však v reakci na Twitteru premiéra Bohuslava Sobotku vyzval, aby přestal lhát, protože prý Unipetrol nikdy nevlastnil a od smlouvy musel odstoupit.

Miloš Zeman tak ještě v roce 2011 mluvil podobně jako strany zastoupené dnes v Poslanecké sněmovně, které usnesením požadovaly po ministru financí Andreji Babišovi věrohodné vysvětlení nákupu dluhopisů Agrofertu a vyvrácení podezření z daňových úniků. V současné roli prezidenta ale Miloš Zeman s Andrejem Babišem podle mnohých uzavřel jakési spojenectví, které může být výhodné pro oba.

to se psal 5.2017 --- noooooo DOSLO K POLITICKE LIKVIDACI Sobotky a v proinci koncil !!! K O N C I L !!! Zeman ponížil Sobotku. Podívejte se na celý záznam tiskovky, na níž česká politika klesla na nové dno - Facka od Zemana, prezident odstřelil Sobotku, píší o setkání na Hradě deníky - 5.2017 - konfrontací prezidenta Zemana a premiéra Sobotky na Pražském hradě vyvrcholila dávná nevraživost obou politiků a byla trapným a bizarním divadlem

Zdenek ( 3. září 2021 20:45 )

!! Puč v roce 1994 + volba prezidenta 2013 + KABELKOVY PREVRAT 2013 - PUC + volby 2013 + volby 2017 + volba prezidenta 2018 se z d a ř i l !!! Komunisté si udrželi vliv, moc a hlavně majetek. Stále jsou pány v tomto státě. Pokračuje se v kultuře papalášství, kradení, úslužnosti policie a soudů k vládnoucí třídě.

Výchova kádrů od sedmdesátých let byla úspěšná. Nejprve byli manažery puče a potom těmi kdo dohlíží na uhlazení stop z nejvyšších ústavních funkcí. !!!

++ Ing. Miroslav T o m a n , CSc. - Náměstek ministra zemědělství ČR
Ve funkci:
1. srpna 2002 – 31. října 2006,,, Prezident Potravinářské komory ČR
Ve funkci:
13. září 2007 – 21. listopadu 2019,,, 4. prezident Agrární komory ČR
Ve funkci:
20. března 2014 – 16. března 2017,,, 11. a 14. ministr zemědělství ČR
Úřadující
Ve funkci od:
27. června 2018
Předseda vlády Andrej Babiš
Předchůdce Jiří Milek
Ve funkci:
10. července 2013 – 29. ledna 2014 JO JINAK SYNEK - Narodil se do rodiny Miroslava Tomana, ministra zemědělství ve Štrougalově vládě v 80. letech.

++++ Ing. Andrej B a b i š - StBak - neStBbak,,, 1. předseda hnutí ANO 2011
Úřadující
Ve funkci od:
1. srpna 2012 ,,, 12. předseda vlády České republiky
Úřadující
Ve funkci od:
6. prosince 2017
Prezident Miloš Zeman
Předchůdce Bohuslav Sobotka
1. místopředseda vlády B. Sobotky
Ve funkci:
29. ledna 2014 – 24. května 2017
12. ministr financí ČR
Ve funkci:
29. ledna 2014 – 24. května 2017........

Zdenek ( 3. září 2021 20:39 )

K úplné dokonalosti bylo rozkrádání dovedeno uzavíráním smluv s FNM, kdy majetek přecházel na kupujícího podpisem smlouvy a ne zaplacením kupní ceny (Nanuk, Českomoravské mrazírny, Bomeco, Jemča, Drůbežářský podnik Libuš a Xaverov komunisty Miroslava T o m a n a , ministra ve vládě "Zemana"). Tak se stalo, že majetek byl nakoupen na nastrčenou firmu, obratem prodán a dluh zůstal za nastrčenou firmou. Dluh později přešel do Konsolidační agentury, kde byl odkoupen stejnými mafiány, kteří jej vytvořili (samozřejmě přes nastrčené firmy), za jednotky procent původní ceny (např. Toman, Charouz, Kellner, Chrenek aj.). Dalším trikem bylo uzavírání smluv, které stát nemohl plnit, vznikla smluvní pokuta či "škoda", která přesahovala kupní cenu podniku a ten přešel na nového vlastníka zcela zdarma. Takto získal Andrej B a b i š několikamiliardový majetek Chemapolu (jediného vlastníka licence na LTO).


ZÁHADA CHEMAPOLU ??!!?? - Chemapol byl v 90. letech mocná tuzemská firma s výhradním právem na dovoz nafty. Po roce 1992 jej ovládl Václav Junek a jeho společnost Proventa. Junek měl nejširší politickou podporu: s Václavem Klausem chodil na sportovní akce, poslanci ČSSD bezplatně využívali čipové karty na čerpání pohonných hmot, od Václava Havla koupil část Lucerny. Chemapol privatizoval a pomocí úvěrů udržoval v chodu chemické podniky, obchodníka se zbraněmi Omnipol a další stovku firem, dovážel např. lehké topné oleje.

Chemapol v roce 1999 zbankrotoval. Zůstalo po něm 16 miliard korun dluhů. Kam peníze zmizely? Konkurzní správce Alexandr Vacek se je snažil dohledat, ale v neprůhledném účetnictví neměl úspěch.

!!??!! Z d r a v o u část Chemapolu koupil Andrej Babiš, který je dnes jedním z nejvýznamnějších českých podnikatelů. !!::!! - Junek je zpět ve velkém byznysu, jeho lesnická společnost LST Trhanov obchoduje ve velkém se státní firmou Lesy ČR. Junek byl vyšetřován, ale vina se neprokázala.

Zdenek ( 3. září 2021 20:32 )

Privatizace? Děti komunistů tunelovaly, co šlo. DIKONCE SE TAKTEZ v r a z d i l o -

++ Téměř čtvrt milionu lidí, kteří v kuponové privatizaci svěřili své investiční body Viktoru Koženému a jeho Harvardským fondům, nemá dnes již naději, že někdy uvidí své peníze. Bývalý emigrant Viktor Kožený se navíc podle vyšetřovatelů USA dopustil podvodu i vůči americkým investorům. Dodnes pobývá z těchto důvodů v Karibiku. Mezi jeho kumpány najdeme bývalého komunistického rozvědčíka Juraje Širokého nebo dalšího expříslušníka předlistopadového FMV Borise Vostrého..
++ Dále k financování nákupu státního majetku sloužily ukradené státní finanční prostředky z kont PZO (Podniků zahraničního obchodu) v zahraničí nebo tajných kont StB v zahraničí (Agrofert komunisty a agenta StB Andreje B a b i š e nebo Třinecké železárny spolupracovníka StB Tomáše Chreneka). Odhaduje se, že „PZtky“ disponovaly 500 mil. Kčs na kontech v zahraničí ve volně směnitelných měnách. Kolik miliard nakradli estébáci a bylo uloženo v zahraničí asi nikdo nespočítá, zahraniční konta StB jsou v ČR tabu.

Zobrazit celou diskusi