Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přehledně: Poslední vojáci USA odletěli z Afghánistánu, Tálibán oslavil převzetí moci

Aktualizováno -
31. srpna 2021
00:15
Autor: ČTK, shp, simao, mav, ula, trm, Darina Jíchová, Mii - 
16. srpna 2021
06:22

Z Afghánistánu odletěli poslední američtí vojáci, generál McKenzie potvrdil konec stahování USA ze země, kde jejich vojáci válčili dvě desetiletí. Velvyslanectví ČR v Kábulu bude dočasně uzavřeno, agendu ambasády převezme zastupitelský úřad v Islámábádu. O mezinárodní ochranu, tedy azyl či doplňkovou ochranu, požádalo v Česku 152 ze 169 Afghánců, které přivezly před dvěma týdny evakuační lety. Dění týkající se Afghánistánu jsme na Blesk Zprávách sledovali online.

Afghánistán a vzestup Tálibánu
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
23:29
19. 8. 2021

Děkujeme vám za pozornost u dnešního online přenosu z dění kolem afghánské krize, Tálibánu a evakuací z Kábulu. Přejeme, pokud možno, klidnou noc.

23:15
19. 8. 2021

Britský ministr zahraničí Dominic Raab dnes podle agentury Reuters telefonicky hovořil také se svým čínským protějškem Wangem I. Ten podle Pekingu prohlásil, že svět by měl podporovat Afghánistán při přechodu k nové vládě a nevyvíjet další tlak.

Situace v Afghánistánu, kde hnutí Tálibán po 20 letech znovu převzalo moc, zůstává nestabilní a nejistá, řekl Wang. "Mezinárodní společenství by mělo (Afghánistán) povzbuzovat a ukazovat pozitivní směr, místo aby vyvíjelo větší tlak," citovalo čínské ministerstvo svého šéfa.

22:56
19. 8. 2021

Afghánské děti, které přiletěly evakuačním letem z Kábulu do Dubaje.

Uprchlíci z Afghánistánu přiletěli do Dubaje (19. 8. 2021) Uprchlíci z Afghánistánu přiletěli do Dubaje (19. 8. 2021) Uprchlíci z Afghánistánu přiletěli do Dubaje (19. 8. 2021)
22:39
19. 8. 2021

Fotografie z německého evakuačního letu. Letadla nabírají co nejvíce lidí.

Tálibán ovládl hlavní město Afghanistánu, lidé se zoufale snaží odletět ze země (19. 8. 2021) Tálibán ovládl hlavní město Afghanistánu, lidé se zoufale snaží odletět ze země (19. 8. 2021)
21:25
19. 8. 2021
!

Toto jsou šťastné tváře těch, kteří mají jistotu, že opustí v letadle Tálibánci ovládaný Afghánistán.

Tálibán ovládl hlavní město Afghanistánu, lidé se zoufale snaží odletět ze země (19. 8. 2021) Tálibán ovládl hlavní město Afghanistánu, lidé se zoufale snaží odletět ze země (19. 8. 2021) Tálibán ovládl hlavní město Afghanistánu, lidé se zoufale snaží odletět ze země (19. 8. 2021)
20:58
19. 8. 2021

Malý chlapec, který nedávno s rodinou uprchl z Afghánistánu, zemřel po pádu z okna hotelu v severoanglickém Sheffieldu. Oznámila to dnes podle agentury AFP místní policie. Podle britských médií hotel ubytovává afghánské uprchlíky, kteří předtím ve své vlasti pracovali pro Brity.

Policie v hrabství South Yorkshire byla ve středu přivolána ke smrtelnému pádu pětiletého dítěte. Dnes potvrdila, že pocházelo z Afghánistánu, a upřesnila, že specializovaní policisté poskytli pomoc rodině. Dítě se podle BBC zřítilo z devátého podlaží.

Uprchlík přebývající v hotelu řekl zpravodajskému serveru YorkshireLive, že chlapec nedávno do Sheffieldu přicestoval z Afghánistánu, kde se znovu ujalo moci radikální hnutí Tálibán. Ze země jsou evakuováni diplomaté, další cizinci i Afghánci, kteří se obávají o svou bezpečnost. „Přišli sem, aby si zachránili život, a přihodilo se toto,“ řekl uprchlík. „Je to tak smutné,“ dodal.

20:51
19. 8. 2021

V Afghánistánu lidé protestují proti nadvládně Tálibánu.

Tálibán ovládl hlavní město Afghanistánu, lidé se zoufale snaží odletět ze země (19. 8. 2021) Tálibán ovládl hlavní město Afghanistánu, lidé se zoufale snaží odletět ze země (19. 8. 2021) Tálibán ovládl hlavní město Afghanistánu, lidé se zoufale snaží odletět ze země (19. 8. 2021)
20:33
19. 8. 2021

Bojovníci radikálního islamistického hnutí Tálibán v Afghánistánu zastřelili příbuzného novináře pracujícího pro Deutsche Welle (DW). Informovala o tom dnes tato německá veřejnoprávní rozhlasová a televizní společnost určená pro vysílání do zahraničí. Další příbuzný novináře byl při útoku těžce zraněn. Další podrobnosti stanice nesdělila.

Deutsche Welle uvedla, že tálibové na západě Afghánistánu žurnalistu hledali dům od domu. Muž ale mezitím pracoval v Německu. „Dalším příbuzným se podařilo na poslední chvíli uniknout a jsou na útěku,“ uvedla DW.

19:48
19. 8. 2021

Jedním z důvodů úspěchu záchranných letů do Afghánistánu bylo, že na místě zůstal přímo český velvyslanec. Díky váze této funkce se tak podařilo třeba prodloužit pobyt letadla na kábulském letišti a vojáci měli možnost na palubu dostat všechny evakuované. ČTK to dnes řekl velvyslanec Jiří Baloun. Vyzdvihl skvělou práci ochranného týmu Vojenské policie KAMBA, který zajišťoval dopravu evakuovaných do letadla. Některá jednání s táliby se podle ambasadora odehrávala pod namířenými zbraněmi.

Baloun poznamenal, že už několik měsíců ambasáda plánovala budoucnost podle zásady připravit se na nejhorší, ale doufat v nejlepší. Chystala se proto evakuace a odváželo vybavení, zároveň pokračovala plná aktivita úřadu. Pozorně při tom byla sledována bezpečnostní situace, vztahy ve vládě i morálka vojáků. Právě v nejednotném chování představitelů země a v morálce ozbrojených sil vidí největší důvod kolapsu země.

Velvyslanec Jiří Baloun. Velvyslanec Jiří Baloun. Velvyslanec Jiří Baloun s českou vlajkou, která byla na ambasádě v Kábulu.
19:40
19. 8. 2021

Letecké snímky letiště v Kábulu, zejména blízkého parkoviště, kde afghánci nechávají svá auta a doufají, že odletí jedním z letadel.

Letecké snímky parkoviště u letiště v Kábulu Letecké snímky parkoviště u letiště v Kábulu Letecké snímky parkoviště u letiště v Kábulu Letecké snímky parkoviště u letiště v Kábulu
19:38
19. 8. 2021

Podle interního dokumentu OSN, který měla k dispozici agentura AFP, má ovšem hnutí Tálibán jmenné seznamy afghánských spolupracovníků USA a NATO a stále intenzivněji po nich pátrá, navzdory slibům o umožnění jejich bezpečném odchodu. Podle zprávy vypracované Norským centrem pro globální analýzu tálibové hledají zejména příslušníky ozbrojených sil, policie a zpravodajských služeb, kteří měli rozhodovací pravomoci. Prohledávají konkrétní domy, zaměřují se i na rodiny hledaných osob, uvádí se ve zprávě, kterou centrum předalo OSN ve středu. Podle dokumentu těmto osobám hrozí „mučení a poprava“, což by mohlo ohrozit i spojenecké tajné služby.

Tálibán ovládl hlavní město Afghanistánu, lidé se zoufale snaží odletět ze země (19. 8. 2021) Tálibán ovládl hlavní město Afghanistánu, lidé se zoufale snaží odletět ze země (19. 8. 2021) Tálibán ovládl hlavní město Afghanistánu, lidé se zoufale snaží odletět ze země (19. 8. 2021)
19:30
19. 8. 2021

Tálibán dnes odmítl odpovědnost za chaos a úmrtí z posledních dnů v blízkosti kábulského mezinárodního letiště. Vedení hnutí naopak začalo jednat o budoucím uspořádání bezpečnostních sil a chce evidovat a registrovat zbraně a munici, které v zemi zůstaly po odchodu amerických a spojeneckých vojsk, sdělil dnes představitel hnutí agentuře Reuters.

Jedním z mrtvých na kábulském letišti je podle agentury Ariana fotbalista a člen mládežnické reprezentace Afghánistánu Zakí Anvarí. Ten se v pondělí pokoušel zachytit odlétajícího stroje C-17 americké armády, ovšem spadl z výšky a zemřel.

19:17
19. 8. 2021

Britský ministr zahraničí Dominic Raab a ministři G7 vyzvali radikální hnutí Tálibán, aby zaručilo bezpečnost cizincům a Afgháncům, kteří chtějí opustit Afghánistán.

"Krize v Afghánistánu vyžaduje mezinárodní odpověď včetně intenzivního řešení zásadních problémů, jimž čelí Afghánistán a region: se zahrnutím nejvíce zasažených Afghánců, stran konfliktu, Rady bezpečnosti OSN, G20, mezinárodních dárců a regionálních sousedů Afghánistánu," stojí v prohlášení skupiny, do níž patří USA, Kanada, Británie, Francie, Itálie, Německo a Japonsko. Británie je nyní v rámci rotace předsedajícím státem skupiny.

19:15
19. 8. 2021

Organizace Unesco vyzvala k ochraně afghánského kulturního dědictví a vyzívá k vytvoření bezpečného prostředí pro umělce. Zároveň organizace připomněla událost, kdy Tálibán zničil v roce 2001 dvě vzácné sochy Buddhy.  Podle UNESCA kulturní dědictví Afghánistánu jsou součástí identity a historie země.

19:10
19. 8. 2021

Agentury uveřejnily snímky, na kterých se afghánci snaží dostat na letiště. Situaci musí zvládat američtí vojáci, kteří musí zvládat velké davy zoufalých lidí, kteří chtějí prchnout před Tálibánem.

Američtí vojáci brání afgháncům vstupu na letiště (19. 8. 2021) Američtí vojáci brání afgháncům vstupu na letiště (19. 8. 2021)
18:44
19. 8. 2021

Humanitární organizace Člověk v tísni vyhlásila veřejnou sbírku SOS Afghánistán. Peníze chce použít na akutní humanitární pomoc uvnitř země, zejména pak pro ženy a děti. Organizace prozatím uvolnila na pomoc Afghánistánu milion korun z takzvaného Klubu přátel. ČTK o tom dnes informovala Markéta Zemánková z Člověka v tísni.

„Jsme v zemi 20 let a můžeme, díky našim lidem, začít pomáhat jak na místě, hlavně na severu země, tak uprchlíkům. Situace se neustále vyvíjí a je velmi složitá, zároveň obrovská potřeba humanitární pomoci den za dnem roste,“ uvedl ředitel organizace Šimon Pánek.

Číslo účtu, na který mohou lidé přispět, je 956595651/0300.

18:34
19. 8. 2021

Ministři zahraničí zemí skupiny G7 vyzvali mezinárodní společenství ke společné misi, která by zamezila dalšímu stupňování krize v Afghánistánu.

18:26
19. 8. 2021

Evakuace na mezinárodním letišti Hamid Karzai v Kábulu nadále probíhá. „Jen hrstce Afghánců se úspěšně daří dostat se přes dvojí kontrolu na letišti v Kábulu,“ uvádí pro CNN Clarissa Wardová.

Na snímku chlapec u evakuačního kontrolního bodu (ECC) během záchranné akce spojeneckých vojsk.

Tálibán přebírá vládu v Afghánistánu: Evakuace na mezinárodním letišti v Kábulu (19.8.2021) Tálibán přebírá vládu v Afghánistánu: Evakuace na mezinárodním letišti v Kábulu (19.8.2021)
18:11
19. 8. 2021

„Žít pod vládnou režimu Tálibánu je jako být v zneužívajícím vztahu. Zpočátku je to dobré. Hodně slibují, kontrolují své kroky a některé sliby nakonec i dodrží. Ale zatímco jsi ukolébán do falešného pocitu bezpečí, zpřádají své plány,“ uvedla pro BBC Friba (jméno pozměněno), která již 10 let žije v Londýně a jejíž otec zmizel právě za první vlády Tálibánu v roce 1991. 

„Jednoho rána v polovině června můj otec posnídal a chystal se odejít do práce. Podíval se na mě a usmál, když si sedal na kolo...O několik minut později se u našich dveří objevili naši sousedé s jeho kolem. Říkali, že ho vzali. Na matčin obličej nikdy nezapomenu,“ pokračuje dívka ve vyprávění.  

17:44
19. 8. 2021

Tři české evakuační lety dopravily do Česka z Afghánistánu necelé dvě stovky lidí. Kromě diplomatů a vojáků i afghánské spolupracovníky, kteří Čechům během mise pomáhali. Rodiny utekly z domova nalehko, celý svůj život nechaly v Afghánistánu.Teď je čeká desetidenní karanténa. Armáda pomáhá i se zajištěním základních potřeb, včetně třeba bot pro děti. Více se dočtete zde. 

17:18
19. 8. 2021

Islámský emirát Afghánistán bude nejspíše novým oficiálním názvem Afghánistánu. Nový název uvedl mluvčí Tálibánu na twitteru. 

Hnutí uvádí, že je mu ctí oslavit Den nezávislosti v okamžiku, kdy přemohlo Spojené státy a donutilo Američany stáhnout se z Afghánistánu. Oceňuje také afghánský lid za jeho pomoc na cestě zpět k nezávislosti. Tálibán rovněž slíbil rekonstrukci státu v rámci islámského systému, napsala o obsahu prohlášení čínská státní televize CGTN.

Označení Islámský emirát Afghánistán používal Tálibán již v letech 1996 až 2001, kdy v zemi vládl. 

17:05
19. 8. 2021

Mluvčí Tálibánu na twitteru vydal prohlášení ke 102. výročí nezávislosti země na Británii. V deklaraci použil název Islámský emirát Afghánistán.

16:31
19. 8. 2021

Údolí Pandžšír v pohoří Hindúkuš, asi tři hodiny autem severně od Kábulu, bylo po dekády baštou odboje. Doteď reznoucí vraky tanků v krajině připomínají boje proti sovětské invazi v 80. letech i proti Tálibánu v dalším desetiletí. A ty se možná budou opakovat, Pandžšír jako poslední oblast Afghánistánu vzdoruje, ba slibuje protiútok, scházejí se tam veterání starých i nedávných bojů. Více čtěte ZDE.

Někteří afghánští vojáci se přesunuli do Pandžšíru. Do Pandžšíru prý odešly tisíce vládních vojáků. Památky na boje v Pandžšíru.
16:14
19. 8. 2021

„Necítili jsme nebezpečí, ale situace byla velmi náročná podmínkami, které nás v Kábulu čekaly a limitovaly v běžných procedurách,“ popsal pilot posledního evakuačního letu české armády. „Byla to zkušenost. Mám za sebou už několik dejme tomu netradičních letů, ale bezesporu tohle bylo náročně a sakra dlouhé.“ 

Bez letového řízení byl podle něj vzdušný prostor mezi Turkmenistánem a Kábulem. Piloti směřující do afghánské metropole si proto sami mezi sebou dělali rozestupy ve vzduchu a řadili svá letadla na přistání. „Hledali jsme frekvence, po kterých bychom mohli komunikovat,“ uvedl kapitán armádního Airbusu, jehož vyjádření dnes ČTK poskytla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

Třetí evakuační speciál přistál v Praze. (18.8.2021) Výstup evakuovaných z armádního speciálu. Výstup evakuovaných z armádního speciálu.
15:55
19. 8. 2021

Ministr vnitra Jan Hamáček uvedl, že české úřady jsou připraveny na silnou uprchlickou vlnu kvůli nástupu Tálibánu; zatím tak však realita nevypadá. A snahou EU bude, aby to tak zůstalo. 

„To řešení je opravdu nasměrovat to hlavní úsilí do okolních zemí, které samozřejmě už částečně nesou zátěž dlouhodobého konfliktu. Řešení by se tedy mělo primárně soustředit do bezprostředního okolí Afghánistánu, nikoliv do Evropy,“ uvedl ministr s tím, že se na tom s protějšky z unijních zemí shodli.

„Na klasickou migraci připraveni jsme. Případy řešíme dnes a denně. Budeme postupovat podle zákona,“ dodal Hamáček.

15:51
19. 8. 2021

Čirý zmatek, plné přistávací i odletové dráhy a únava. To je obrázek, který se snažil Česku přenést velvyslanec v Afghánistánu, Jiří Baloun. Proč museli vojáci ničit dokumenty a jak se urychlovaly evakuační plány, čtěte ZDE

Velvyslanec Jiří Baloun.
15:42
19. 8. 2021

Německo zastavilo rozvojovou pomoc Afghánistánu ve výši 11 miliard korun. S partnery z EU chce místo toho poskytovat humanitární pomoc zemím, které sousedí s Afghánistánem a nyní nesou zátěž prchajících afghánských obyvatel.

15:10
19. 8. 2021

ČR pozastavila úhradu 40 milionů korun na rozvojovou pomoc Afghánistánu. Další postup bude řešit s EU a NATO, sdělilo ČTK ministerstvo zahraničí. A ve hvězdách je i humanitární pomoc: „Měli bychom využít humanitární pomoci na podporu afghánské společnosti a její poskytování podmínit zachováním některých práv, které si například afghánské ženy za posledních 20 let vydobyly,“ řekl ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

15:01
19. 8. 2021

„Kyjev podlézavě slouží zájmům svých zámořských patronů ve snaze dostat se do NATO,“ řekl ruskému listu Izvestija tajemník ruské bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev. „Ale zachránil svržený proamerický režim v Kábulu fakt, že Afghánistán měl status hlavního spojence USA mimo NATO? Podobná situace čeká příznivce Američanů na Ukrajině.“

14:59
19. 8. 2021

„Všechny bezpečnostní složky na hranicích jsou v pohotovosti, nedopustíme, abychom znovu zažili situaci z roku 2015,“ prohlásil mluvčí řecké vlády. Panují obavy, že převzetí moci Tálibánem povede k většímu příchodu utečenců, podobně jako když před šesti lety několik faktorů vyústilo v mohutnou migrační vlnu směr EU.

Podle deníku Kathimerini policejní složky posilují ostrahu u řeky Evros, přírodní hranice mezi Řeckem a Tureckem. Úřady tam zvyšují počet hlídek a instalují nové automatizované systémy dozoru. Více příslušníků pobřežní stráže bude působit také v Egejském moři. Policie ale zatím zesílený proud uprchlíků nezaznamenává, počty jsou v souladu se stejným ročním obdobím v minulých letech.

Řecko dlouhodobě tvrdí, že Turecko neplní dohodu s Evropskou unií, ve které se zavázalo zadržovat utečence na svém území. Turecko má na svém území až čtyři miliony migrantů, z nichž několik stovek tisíc pochází z Afghánistánu.

Řecko-turecká hranice u Alexandrupole. Evropská pohraniční stráž Frontex v Řecku nasadila balón s kamerami. Příslušník unijní pohraniční stráže Frontex na dálku řídí pozorovací balon. Řecko-turecká hranice u Alexandrupole.
14:15
19. 8. 2021

Tálibán se podle prezidenta USA Joea Bidena nezměnil. Hnutí ale čelí rozhodnutí o tom, zda chce být uznáno mezinárodním společenstvím, řekl prezident televizi ABC News.

14:13
19. 8. 2021

Vnitro zatím neví, kolik Afghánců bude po evakuaci chtít v ČR zůstat. Informace bude resort mít po ukončení karantény a pohovorů, řekl ministr Jan Hamáček.

13:48
19. 8. 2021

Německo pomocí leteckého mostu dosud z Afghánistánu evakuovalo do uzbeckého hlavního města Taškentu 901 lidí, dohromady občanů 17 zemí, oznámilo spolkové ministerstvo obrany. Luftwaffe maximálně využívá prostor ve vojenských letounech Airbus A400M. Po prvním kritizovaném letu se sedmi osobami nyní cestuje na palubách více lidí, než kolik je ve stroji sedaček. Armáda má letouny vybaveny 114 sedačkami, evakuovaní tak sedí i na podlaze. Ráno přistál v Taškentu německý Airbus A400M s 211 lidmi.

Z Taškentu do Frankfurtu nad Mohanem je pak převáží společnost Lufthansa, zatím přiletěly dva letouny s asi 500 lidmi.

13:25
19. 8. 2021

Američané s ostře nabitými zbraněmi, venku před branami tisíce lidí a před nimi stovky Tálibánců. „Do toho střelba, korigování letů a kusé informace. Stávalo se kolikrát, že ti lidé bez vyzvání zamířili k letišti a snažili se spojit a dostat se na seznam (...) Představa, že někdo přijde na terminál s kufrem a řekne já jsem ten a ten a letím tam a tam, je hvězdně vzdálená od toho, co se tam dělo,“ popisoval dále Jiří Baloun, jak probíhala zmatečná evakuace. 

Podle velvyslance nelze popsat, jak to na letišti probíhalo. Nestíhaly se brát telefony, nestihalo se koordinovat. „Některé rodiny, i když to byli třeba Italové, se dostali dovnitř třeba přes Čechy,“ dodal. 

Velvyslanec Jiří Baloun na tiskové konferenci. (19.8.2021)
13:22
19. 8. 2021

Ministr zahraničních věcí konstatoval, že všichni byli kontaktováni a ti, kteří projevili zájem, se dostali do bezpečí. Uznal ale, že se s některými nepodařilo spojit. „Dva Afghánci s vazbami na ČR by měli být přepravováni americkým letectvem,“ dodal Jakub Kulhánek (ČSSD) na dotaz médií, zdali jsou opravdu všichni spojenci v bezpečí. 

S těmi, co jsou již v ČR, probíhá jednání o ubytovacím vízu a jsou nyní v karanténě. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se nyní čeká na to, jaké budou mít Afghánci plány. Podle Babiše, pokud projeví zájem o azyl, tak proběhne klasická procedura schvalování. 

PPP150W ( 30. srpna 2021 23:15 )

Víte co je zvláštní? Že když vtrhli do Afganistánu Sověti, zůstalo po nich po deseti letech intervence milion mrtvých civilistů. To vám nevadí? Za jejich "vlivu", jak jejich anexi nazýváte, chodily ženy jako evropanky. Jenže to za "vlivu" Američanů také. V čem je podle vás rozdíl?

diskutujici ( 30. srpna 2021 15:46 )

Nečekat, zavřít. Otevřít se pak můžou kdykoli.

dynaty ( 29. srpna 2021 20:37 )

napsané naprosto přesně

krapotkin ( 29. srpna 2021 10:04 )

Čekal jsem na to až mi poradíš, ale zase jen samé bláboly.

krapotkin ( 29. srpna 2021 09:52 )

Bidene, oni jsou Afghánci (ať jsou z jakékoliv teroristické organizace) celí pokakaní z tvých komediantů v uniformách USArmy. Už je jednou vypráskali i s jejich patolízaly z útočné aliance NATO.

Zobrazit celou diskusi