Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Diplomaté narychlo opouští Afghánistán. Norsko a Dánsko ambasády zavírá, další země omezují

Autor: ČTK - 
13. srpna 2021
21:09

Německo kvůli bezpečnostní situaci v Afghánistánu a postupu povstalců z hnutí Tálibán sníží počet pracovníků na své ambasádě v Kábulu na nezbytné minimum. Oznámil to dnes německý ministr zahraničí Heiko Maas. Počet zaměstnanců na zastupitelském úřadě v afghánské metropoli omezí také Švédsko, Dánsko a Norsko svá velvyslanectví dočasně úplně uzavřou. Finsko hodlá evakuovat 130 Afghánců, kteří pro jeho zastupitelský úřad pracovali, informovala agentura AFP.

„Vládní krizový tým rozhodl o tom, že uspíší charterové lety, které se původně měly uskutečnit koncem srpna,“ řekl Maas. Letecky chce Německo evakuovat jak svoje státní příslušníky, tak Afghánce, kteří pro ambasádu pracují. Na velvyslanectví má podle šéfa německé diplomacie zůstat jen „absolutní minimum“ lidí, Maas však neupřesnil, kolik to bude.

Naproti tomu Kodaň zvolila razantnější krok. „Rozhodli jsme se dočasně uzavřít naši ambasádu v Kábulu,“ řekl dánský ministr zahraničí Jeppe Kofod. Stejně bude postupovat i Norsko, které nabídlo dočasný azyl také afghánským zaměstnancům a jejich rodinám.

Šéf finské diplomacie Pekka Haavisto uvedl, že finská ambasáda v Kábulu bude zatím fungovat dál, do Finska se ale přesune 130 Afghánců a jejich blízkých, kteří pracovali ve službách Finska, EU nebo NATO.

„Ministerstvo zahraničí rozhodlo, že omezí počet zaměstnanců na švédské ambasádě v Kábulu,“ oznámila šéfka švédské diplomacie Ann Lindeová. „Značně jsme pokročili v přípravách na evakuaci zaměstnanců velvyslanectví, která se možná uskuteční už brzy,“ dodala.

Německo a skandinávské země redukují svá diplomatická zastoupení poté, co ve čtvrtek podobný krok oznámily Spojené státy a Británie. O uzavření své ambasády informovala rovněž Kanada. Na evakuaci Američanů bude dohlížet armáda, vláda dočasně posílá do země tři tisíce vojáků. První část jich už dorazila.

Radikální hnutí Tálibán pokračuje v tažení Afghánistánem a jen za dnešek se zmocnilo správních středisek dalších šesti provincií. V rukou povstalců je tak nyní už 18 z celkových 34 provinčních metropolí.

cid2000 ( 16. srpna 2021 13:13 )

Smutné po 20 letech bojů předat takto zemi je katastrofa. Utraceny bilióny dolarů a vyslédek žádný! Naopak ještě horší! Lidské tragédie na každém rohu a destabilizace celého regionu! noční úprk US Army a NATO je děsný!! Opravdu nešťastný pro všechny krom zbrojovek, politiků a lobistů!! Proboha, jak chce NATO/USA bojovat s Čínou nebo Ruskem, když nedokáže porazit kozo.m.r.dy na mulách s RPG a AK-47 ??? Je to trapná porážka NATO a její moderních technologií !!!!Teď nastane další cílená migrace a rozvrat Evropy !!Celá tato operace byla od začátku pojata špatně, jednostranně místo aby se jednalo se všemi i s Talibanem, který ovládal Afghán celou dobu atd.Špatně zvolený postup celých 20 let.Jen bombardovat, bombardovat atd.

Yarda ( 14. srpna 2021 10:50 )

Citát z klasika:
"Afghánci jsou zatraceně lstiví."
Nemáme tu někde uskladněné ploty co byly před plyšákem na našich západních hranicích? Obehnat jimi Afghánistán, ať si to tam vyřídí sami mezi sebou a do té doby je nechat být?

Zobrazit celou diskusi