Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tálibán je k nezastavení, cizinci prchají: Ovládá na polovinu sídel provincií v Afghánistánu

Autor: ČTK - 
13. srpna 2021
07:50

Militantní afghánské hnutí Tálibán se v pátek zmocnilo města Laškargáh, které je správním centrem jihoafghánské provincie Hílmand, informuje agentura AFP. Islamisté podle jejích zdrojů umožnili afghánské armádě a úředníkům město předtím opustit. Do rukou Tálibánu bez boje podle AFP padl také Čaghčarán, správní středisko provincie Ghór v centrální části země.

„Laškargáh byl evakuován. Dohodli se na 48hodinovém klidu zbraní za účelem evakuace,“ řekl AFP bezpečnostní zdroj. Město má podle odhadů agentury DPA asi 200 000 obyvatel.

Bez odporu se Tálibán dnes ráno také zmocnil Čaghčaránu, sdělil AFP mluvčí guvernéra provincie Ghór.

V noci na pátek bojovníci Tálibánu ovládli druhé největší afghánské město Kandahár. Ve čtvrtek také dobyli Herát, který je třetím největším městem, a Ghazní, které je z Tálibánem získaných správních středisek zatím nejblíže k hlavnímu městu Kábulu.

Za osm dní dobyl Tálibán téměř polovinu provinčních metropolí

Za posledních osm dní se tak Tálibán zmocnil skoro poloviny afghánských provinčních metropolí. Kontroluje většinu severu, západu a jihu země. Z velkých měst v rukou afghánské vlády podle AFP zůstávají už jen tři: Kábul, Mazáre Šaríf a Dželálábád.

Svou současnou ofenzivu Tálibán zahájil v květnu, kdy zahraniční síly začaly s poslední fází svého odchodu z neklidné asijské země. Konečné stažení amerických a zahraničních vojsk z Afghánistánu je plánováno na 31. srpna.

S ohledem na současnou bezpečnostní situaci Washington ve čtvrtek oznámil, že na letiště v Kábulu vyšle 3000 amerických vojáků, aby pomohli s evakuací diplomatů a amerických občanů. Británie chystá obdobný krok a pošle do země 600 vojáků.

cid2000 ( 16. srpna 2021 13:13 )

Smutné po 20 letech bojů předat takto zemi je katastrofa. Utraceny bilióny dolarů a vyslédek žádný! Naopak ještě horší! Lidské tragédie na každém rohu a destabilizace celého regionu! noční úprk US Army a NATO je děsný!! Opravdu nešťastný pro všechny krom zbrojovek, politiků a lobistů!! Proboha, jak chce NATO/USA bojovat s Čínou nebo Ruskem, když nedokáže porazit kozo.m.r.dy na mulách s RPG a AK-47 ??? Je to trapná porážka NATO a její moderních technologií !!!!Teď nastane další cílená migrace a rozvrat Evropy !!Celá tato operace byla od začátku pojata špatně, jednostranně místo aby se jednalo se všemi i s Talibanem, který ovládal Afghán celou dobu atd.Špatně zvolený postup celých 20 let.Jen bombardovat, bombardovat atd.

Lucio1 ( 13. srpna 2021 13:16 )

Na co tam ti přeplácení žoldáci byli to mě někdo vysvětlete..A co je na takových akcích nabalených firem..

sorgedoktor ( 13. srpna 2021 08:43 )

Ja mam dojem, ze v USA nejak pobourali ty dvojcata,ktera representovala Ameriku m. j architektonicky.No a pak nastala invaze...

Zobrazit celou diskusi