Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Syn Češky uvízl se ženou v Kábulu: „Stříleli tu po nás!“ Otřásl jím i teror u letiště

Autor: amik - 
27. srpna 2021
05:00

V Afghánistánu dál zůstávají lidé s vazbami na Česko. Kromě některých afghánských spolupracovníků a jejich rodin, kteří se nevešli mezi vybrané do třech evakuačních letů, to jsou i lidé, kteří mají české pasy či trvalý pobyt v ČR. Je to případ Omara - ten má navíc i českou matku, která ho jako malého adoptovala. Právě přes ni Blesk Zprávy informoval o choasu po středečním výbuchu. V Kábulu uvízl i se svou manželkou. Na záchranu čekal před letištěm od středy, stříleli na něj Tálibánci, ale údajně i Britové.

Muž, který má české občanství, trvalý pobyt v Česku, ale afghánské kořeny - adoptovala ho přitom česká matka - přiletěl do Afghánistánu za svou manželkou již v průběhu dovolené. Registroval sice, že se situace s Tálibánem vyostřuje, ale na evakuaci zprvu nepomyslel.

V pondělí 16. srpna se však pokusil kontaktovat Ministerstvo zahraničí s prosbou o pomoc. Než se vůbec dozvěděl, že nějaké evakuační lety z Česka jsou, byla všechna letadla pryč. Česko do Kábulu vyslalo tři evakuační lety, přednost měli Češi a jejich spolupracovníci. Ovšem ne všichni - záleželo na jejich kontraktech s českou stranou, příp. na tom, před jakou dobou vypršely.

Omar žádný kontrakt neměl. Prosil však o informace, jak se ze země dostat. Z Ministerstva zahraničí na dotazy údajně neodpovídali, a tak se obrátil  s prosbou o pomoc na matku, která žije v Česku.

Volal mi, že mu jde o život, říká Češka

„Volal mi, že neví, co má dělat, že v Kábulu jde o život a on neví, jak se i s manželkou dostat pryč. Pokoušela jsem se zjistit, co pro něj můžu z Čech udělat. Nahlásila jsem syna i manželku na ministerstvo zahraničí, které mělo evakuace na starost, a ti mi řekli, abych synovi vyřídila, ať vydrží, že se pro něj pokusí sehnat místo ve spojeneckém letadle,“ sdělila Blesku matka.

Omar tak zůstal trčet před letištěm v Kábulu. Podle informací Blesku byl zapsán na francouzský evakuační let, ale z nejasných důvodů k jeho odletu nedošlo.

Nedostavil se k odletu? Nedostal zprávu

Proč se syna a jeho ženu nepodařilo evakuovat, se snaží objasnit jeho matka. „Byl to omyl, syn na letišti nebyl, nevěděl, že má na letišti vůbec být. Nikdo ho neinformoval,“ tvrdí matka.

České ministerstvo zahraničí s matkou dál průběžně komunikovalo. Vyzvalo ji, aby syna informovala, že se má i s manželkou dostavit na letiště - s tím, že s evropským dokladem by tam měl být údajně vpuštěn. Poté měl ministerstvo kontaktovat na konkrétní lince, sdělit, ve které části letiště se nachází, a čekat, až se najde let.

Na letišti v Kábulu však nadále panuje chaos, dostat se k letišti nebo k letu je náročné a může se vyskytnout nespočet překážek. Nejedná se o ojedinělý případ, kdy osoba na seznamu let nestihla. 25. srpna v odpoledních hodinách se navíc situace ještě zkomplikovala, a to u vstupu na letiště.

Muž s manželkou dorazil na kábulské letiště ve středu 25.8. před čtvrtou hodinou našeho času. Nedostal se přímo na letiště, ale alespoň do jeho areálu – a bylo to na poslední chvíli. Ve čtyři hodiny odpoledne Tálibán vyhlásil, že civilisty samostatně na letiště nepouští, bez problémů mohou projet pouze speciální evakuační autobusy. Na letiště se jednotlivci dostanou pouze s potvrzením o tom, že mají v některém z letů zajištěné místo.

Ani druhý pokus nevyšel

Snaha dostat Omara a jeho ženu do ČR pokračovala i na oficiální úrovni. Tentokrát se měl vydat z Kábulu repatriačním letem zajištěným Polskem. Jenže ani tentokrát to nevyšlo. Na chaotické cestě ze země ovládané Tálibánem se objevil další zádrhel.

„Ministerstvo mu domluvilo odlet s Poláky, ti ale neměli správně jeho jméno na seznamu, nebo co, úplně jsem mu nerozuměla, když to vysvětloval. Ale zkrátka s Poláky neodletěl. Bylo mu tedy řečeno, že budou další možné lety shánět, že když se jim naskytne nějaká nabídka, tak samozřejmě to využijí i pro jeho odvezení, ale že si má shánět místo taky sám,“ popsala selhání o druhý evakuační pokus matka.

Bezmoc a zoufalství

V hektické situaci kolem evakuací zhoustla přitom výrazně na kábulském letišti atmosféra. A narůstá beznaděj. Ale i zloba. „Není tu bezpečno, nevím, jak si to představují. Mám obcházet vojáky i s manželkou? Nebo ji někde nechat stát samotnou?“ rozčiloval se matce do telefonu Omar, který se ocitl uvězněný v zóně nikoho před letištěm.

Mezitím se jeho matka dál pokoušela domluvit s ministerstvem zahraničí, které s evakuačními lety oficiálně skončilo. „V podstatě synovi řekli, ať si nějaké to letadlo stopne,“ tvrdí matka.

Nevyšlo to ani se Švédy

Ve středu kolem 18. hodiny našeho času matka s Omarem ztratila kontakt – to mohla být částečně dobrá zpráva – za branou přímo na letišti totiž není signál. Poslední zprávu, kterou matka od syna ve středu večer dostala, byla: vzali mě do autobusu Švédové. 

Ve čtvrtek ráno v 10:30 se však syn s matkou opět spojil. A stále z Afghánistánu. „Švédové ho sice dovezli do vnitřních prostor letiště hlídaných spojenci, ale neměli pro něj a jeho ženu místo v letadle. Nenašel se ani nikdo jiný, kdo by pomohl. Neměl ho kdo vzít, a tak ho vrátili zpátky před letiště,“ popsala matka další peripetie na kábulském letišti.

A co Rumuni?

Jejímu synovi doporučili, že z Kábulu bude odlétat další speciál, tentokrát rumunský. „Řekli mu, ať se s nimi zkusí syn domluvit. Ale jak se on tam venku má domlouvat s nějakými Rumuny, jestli ho vezmou? To nevím, jak si to představujou,“ líčí dál matka s tím, že už neví, co víc má udělat.

Její syn je přitom, stejně jako stovky dalších, kteří čekají před letištěm na záchranu, stále v ohrožení života. „Stříleli po nás Britové i Tálibánci,“ napsal syn matce. Afghánského původu jsou Omar i jeho manželka. „Jsou oba snědí, to, že mají český pas, je jim houby platné, musí se dostat na seznamy," vysvětluje matka.

Svědky smrtící exploze

Ve čtvrtek pak kolem 17. hodiny byla skupina Afghánců s českými pasy navíc svědky výbuchu. Ten se odehrál v jejich bezprostřední blízkosti. „Před chvílí něco vybuchlo hodně blízko od brány do letiště, kde stojíme. Šlo o dost velký výbuch, jsme celí špinaví, máme roztrhané oblečení, unikli jsme doslova zázrakem. Nevíme, jestli někdo zemřel, naštěstí jsme utekli,“ popsal Omar dramatické dění v Kábulu, kde patrně došlo k sebevražednému útoku nedaleko letiště.

Česko se pokouší dohodnout se spojenci

Že by však lidi s trvalým pobytem v Česku nechala vláda na holičkách, to ministerstvo zahraničí odmítá. „Platí, že evakuace českých občanů a spolupracovníků z Afghánistánu byla ukončena. Pokud má někdo trvalý pobyt v ČR a ještě se nachází v Afghánistánu, snažíme se zajistit mu co nejrychleji pomoc s evakuací ve spolupráci se spojenci,“ uvedla pro Blesk Zprávy tisková mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová.

A dodala: „Ovšem zároveň platí, ze v Afghánistánu mohou zůstávat někteří lidé, kteří by o přesun do ČR stáli, ale nemají v Česku trvalý pobyt a vazby, a proto je logicky evakuovat nemůžeme. Je proto pochopitelné, že komunikace ohledně detailů evakuace případných jednotek lidi s trvalým pobytem v ČR, zůstane nadále na interní úrovni.“ 

Video  Evakuace Čechů a spolupracovníků z Kábulu: "Naši vojáci předvedli neuvěřitelný výkon!" Babiš, Kulhánek a velvyslanec Baloun na tiskovce  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Dianthos ( 28. srpna 2021 01:15 )

Kdy a proč ho Češka adoptovala? A jak se stalo, že jel navštívit manželku do Afgánistánu? On s ní nežil??? Oprašoval svou "maminku" v Čechách, nebo se toulal někde po světě a přitom svojí ženu, kterou si záhadně jako naturovaný Čech vzal, nechal žít v Afgánistánu, když musel vědět, že Talibán zabírá území? Asi mu to pro ní připadalo bezpečné, jinak by jí tam přece, samotnou, nenechával žít???
Další z podvodů, jak se dostat do Evropy? Adoptivní matka a záhadná manželka, se kterou afghánský synáček nežije???? Ale přitom jí do Čech dostat chce?
A neví, proč by měl kontaktovat Rumuny? Oni přece také hovoří anglicky. Co je to za dementa???? Skutečný poklad, který obohatí evropskou populaci...

AHel ( 27. srpna 2021 20:03 )

Fantasmagorie, nevěřím ani slovu, asi by byl na seznamu těch 170 lidí. Jen debil by tam jel na dovolenou...v tuto dobu a jen debil by si vzal ženu z Afganistánu. Já myslím, že to tam zvládnou, je vidět, že je pojila láska i zajímavé prostředí.

strejda777 ( 27. srpna 2021 07:08 )

Tak to jsem nějak nepochopil: "Muž, který má české občanství, trvalý pobyt v Česku, ale afghánské kořeny - adoptovala ho přitom česká matka - přiletěl do Afghánistánu za svou manželkou"....takže muž bydlel v česku a manželku měl v Afganistánu? To tam ona bydlí nebo tam byla na dovči? Fakt nevím....ale nijak mne to netrápí...

Zobrazit celou diskusi