Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přehledně: Poslední vojáci USA odletěli z Afghánistánu, Tálibán oslavil převzetí moci

Aktualizováno -
31. srpna 2021
00:15
Autor: ČTK, shp, simao, mav, ula, trm, Darina Jíchová, Mii - 
16. srpna 2021
06:22

Z Afghánistánu odletěli poslední američtí vojáci, generál McKenzie potvrdil konec stahování USA ze země, kde jejich vojáci válčili dvě desetiletí. Velvyslanectví ČR v Kábulu bude dočasně uzavřeno, agendu ambasády převezme zastupitelský úřad v Islámábádu. O mezinárodní ochranu, tedy azyl či doplňkovou ochranu, požádalo v Česku 152 ze 169 Afghánců, které přivezly před dvěma týdny evakuační lety. Dění týkající se Afghánistánu jsme na Blesk Zprávách sledovali online.

Afghánistán a vzestup Tálibánu
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
7:55
28. 8. 2021

Francie v pátek večer ukončila evakuační lety z Afghánistánu, který ovládlo radikální islamistické hnutí Tálibán. Na kábulském letišti už nebyly zajištěny bezpečnostní podmínky pro letecký most. Oznámili to podle agentury AFP v noci na dnešek francouzská ministryně obrany Florence Parlyová a ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian. 

6:20
28. 8. 2021

Dobré ráno, i dnes budeme sledovat situaci v Afghánistánu. Spojené státy dnes na východě země s pomocí dronu podnikly útok na údajného plánovače takzvaného Islámského státu (IS). Cíl byl podle prvních údajů zabit, informoval v noci na dnešek Pentagon. Není jasné, zda se cíl podílel na čtvrtečním bombovém atentátu na kábulské letiště.

„První náznaky ukazují, že jsme cíl zabili. Nevíme o žádných civilních obětech,“ uvedla podle agentury Reuters americká armáda. Podle agentury AP USA úder provedly necelých 48 hodin po sebevražedném atentátu, k němuž se přihlásila právě skupina Islámský stát-Chorásán.

23:24
27. 8. 2021

To je pro dnešek ze zpráv k dění v Afghánistánu vše. Opět se přihlásíme v sobotu ráno.

Američtí vojáci hlídají letiště v Kábulu (27.8.2021) Američtí vojáci hlídají letiště v Kábulu (27.8.2021)
22:50
27. 8. 2021

Další představitel Tálibánu agentuře Reuters řekl, že povstalci jsou připraveni převzít kontrolu nad celým letištěm, jakmile jim k tomu dají souhlas USA. „Mohlo by se to stát již tento víkend,“ uvedl.

22:28
27. 8. 2021

Tálibán dnes uvedl, že má pod kontrolou tři oblasti vojenské části letiště v afghánské metropoli Kábulu, ze kterých se stáhli američtí vojáci. Mluvčí povstalců dodal, že američtí vojáci nyní působí jen na malé části letiště. Mluvčí Pentagonu John Kirby ale oznámení Tálibánu odmítl, podle něj povstalci nekontrolují žádnou zónu vojenského letiště, uvedla agentura Reuters.

21:11
27. 8. 2021

Jaký bude osud pachatelů čtvrtečního útoku, pokud se nějaké podaří dopadnout? „Myslím, že prezident Biden se jasně vyjádřil, že si nepřeje, aby na Zemi dál žili,“ pronesla mluvčí Psakiová.

21:10
27. 8. 2021

Uznají USA Tálibán za legitimní vládu Afghánistánu? „Není žádný spěch, co se týče jakéhokoli uznání Spojenými státy ani žádnými mezinárodními partnery, s nimiž jsme mluvili,“ uvedla mluvčí Bílého domu Jen Psakiová.

21:08
27. 8. 2021

„Afghánské hranice budou otevřené a lidé budou moci kdykoli cestovat z Afghánistánu a do Afghánistánu,“ prohlásil vysoký představitel Tálibánu Šer Muhammad Stanikzáí podle agentury Reuters. 

Stanice CNN ale upozornila, že nyní ozbrojenci Tálibánu na kontrolních stanovištích odmítají pouštět na letiště i lidi se zahraničními pasy a doklady o umístění do evakuačních letů a nechávají uzavřenou valnou většinu hraničních přechodů.

19:13
27. 8. 2021

Přepravní letoun Hercules přistál na základně Aalborg, čímž skončilly evakuační operace Dánska.

 

Evakuace do Dánska skončily. Evakuace do Dánska skončily.
19:09
27. 8. 2021

Při střelbě u hraničního přechodu Torcham mezi Afghánistánem a Pákistánem zemřeli nejméně tři lidé, napsala agentura DPA, podle níž stříleli příslušníci pákistánské pohraniční stráže na skupinu Afghánců, kteří se násilím pokoušeli proniknout na pákistánské území. Davy lidí se dál tísní i u hraničního přechodu Spínbuldak na jihu Afghánistánu, který je dál otevřený a kudy do Pákistánu denně proudí desetitisíce lidí.

Přechod Torcham, kterým vede důležitá silnice z Kábulu do pákistánského Péšávaru, je pro Afghánce uzavřený. Pákistánští pohraničníci do země pouštějí jen lidi s pákistánským pasem, přesto u hranic na afghánské straně čekají tisíce lidí a někteří využívají služeb převaděčů, aby hranice překročili nelegálně.

Hraniční přechod Torcham mezi Pákistánem a Afghánistánem. Hraniční přechod Torcham mezi Pákistánem a Afghánistánem.
18:51
27. 8. 2021
!

O evakuacích jednají s Tálibánem i Francouzi. „V minulých dnech se skutečně odehrály operační kontakty s představiteli hnutí Tálibán, v Kábulu i v Dauhá, aby se usnadnily naše aktuální evakuační operace,“ sdělilo francouzské ministerstvo zahraničí agentuře Reuters. Paříž se snaží dostat do bezpečí ještě stovky Afghánců. Ministr pro evropské záležitosti dodal, že by evakuace mohly pokračovat i po 31. srpnu, kdy se stáhnou Američané.

17:53
27. 8. 2021

Mezi oběťmi čtvrtečního teroristického útoku v Kábulu jsou tři Britové, sdělilo ministerstvo zahraničí (přesněji řečeno dva lidé s britským občastvím a potomek jednoho z nich, uvádí BBC). 

17:35
27. 8. 2021

Na kábulském letišti a před jeho branou už je zase rušno, jak evakuace rychle pokračují. Satelitní snímky opět ukazují návaly lidí.

Satelitní snímky od kábulského letiště, dny před výbuchem, 27. srpna. Satelitní snímky od kábulského letiště, dny před výbuchem, 27. srpna.
17:19
27. 8. 2021
!

Bombový útok byl včera jen jeden, uvádí nyní Pentagon. „Jsme přesvědčeni, že nedošlo k druhé explozi,“ uvedl na tiskové konferenci generál major William Taylor. U hotelu Baron to prý nebyl bombový útok. Noční zprávy o dokonce třetí či ještě dalších explozích se vysvětlily tím, že Američané v rámci stahování vojsk kontrolovaně odpalovali munici či jiné vybavení.

17:17
27. 8. 2021

Spojené státy ujišťují, že evakuace budou pokračovat až do termínu konečného stažení vojsk 31. srpna. „Budeme schopní odvážet evakuující až do poslední minuty,“ uvedl na brífinku mluvčí Pentagonu John Kirby.

15:59
27. 8. 2021

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek s ohledem na informace spojenců považuje za reálné, že evakuační lety nemusí skončit v řádu dnů, ale v řádu několika hodin. „Českému státu se povedlo něco neuvěřitelného a v řádu několika dní jsme zorganizovali tři efektivní evakuační lety,“ řekl. Obdobná věc se podle něj nepovedla ani řadě zemí s lépe vybavenými ozbrojenými silami.

Česko ze země minulý týden přivezlo ve třech letech 195 lidí, z toho 170 Afghánců. „Podařilo se dostat do bezpečí všechny české občany a všechny Afghánce a jejich rodiny určené k evakuaci. Tedy ty nejohroženější,“ řekl Kulhánek. Podle něj jsou v bezpečí všichni tlumočníci armády i spolupracovníci ambasády s rodinami.

15:37
27. 8. 2021

ČR podle Kulhánka přivezla již všechny afghánské tlumočníky a spolupracovníky, které chtěla. Ze země nelze pomoci všem, kdo by do Česka chtěli.

 

15:22
27. 8. 2021
!

Čtvrteční útoky u kábulského letiště si vyžádaly nejméně 170 obětí z řad afghánských civilistů, uvedla stanice CBS News. Zemřelo i 13 příslušníků amerických ozbrojených sil.

14:59
27. 8. 2021

Afghánští klimatičtí aktivisté musí být urychleně evakuováni ze země zmítané konfliktem, protože jim hrozí pronásledování ze strany Tálibánu, ale s blížícím se termínem 31. srpna ztrácejí čas i naději, uvedli aktivisté pro nadaci Thomson Reuters Foundation.

Skupina téměř 260 aktivistů a jejich rodin ve věku od jednoho roku do 80 let čeká na záchranu již více než týden, uvedli mluvčí hnutí Fridays for Future (FFF), které založila Greta Thunbergová.

„Pokud je tu někdo, kdo může jakkoli pomoci s evakuací aktivistů Fridays For Future z Afghánistánu – prosím, ozvěte se urychleně,“ napsala Thunbergová ve čtvrtek večer na Twitteru.

14:41
27. 8. 2021

Podle Rady OSN pro uprchlíky by z Afghánistánu mohlo uprchnout půl milionu lidí. Rada vyzvala všechny sousední země, aby ponechaly své hranice otevřené pro ty, kteří hledají azyl.

„Co se týče počtu, připravujeme se na příchod přibližně 500 000 nových uprchlíků do regionu. Jedná se o nejhorší možný scénář. I když jsme v tuto chvíli nezaznamenali velký odliv Afghánců, situace uvnitř Afghánistánu se vyvíjí rychleji, než kdokoli očekával,“ uvedla Kelly Clements z UNHCR.

14:36
27. 8. 2021

Ministerstvo obrany uvedlo, že v pátek dorazil do Nizozemska poslední let evakuovaných osob z Afghánistánu s 87 nizozemskými občany.

Od 18. srpna nizozemská vojenská letadla přepravila z Afghánistánu více než 2500 osob. Nizozemsko již v zemi nemá diplomatickou přítomnost.

Vláda uvedla, že zkoumá možnosti, jak pomoci stovkám nizozemských občanů afghánského původu a Afghánců, kteří mají nárok na azyl v Nizozemsku, avšak nemohli být evakuováni.

13:50
27. 8. 2021

Ministerstvo obrany uvedlo, že od 13. srpna bylo britskými ozbrojenými silami evakuováno přibližně 13 708 osob, z toho 7975 v rámci programu přesídlení a pomoci pro ty, kteří během války spolupracovali se Spojeným královstvím.

Ministerstvo rovněž oznámilo, že v souvislosti s přípravami na stažení všech sil ze země nebudou k evakuaci zpracovávány další osoby.

Britští a američtí vojáci v Afghánistánu. Britské letadlo, které evakuovalo Brity a jejich spolupracovníky z Kábulu Britové na základně RAF po přistání prvního evakuačního letu z Kábulu.
13:40
27. 8. 2021

Italská evakuační mise v Afghánistánu skončí v pátek. 

Poslední italské dopravní letadlo s přibližně 50 Afghánci má z letiště v Kábulu odletět dnes odpoledne, do Říma dorazí v sobotu ráno.

V pátek brzy ráno přistálo v Římě letadlo s dalšími 106 afghánskými spolupracovníky. Celkem bylo po pádu Kábulu italskou armádou evakuováno téměř 5000 osob.

Afghánské děti na letišti v Římě Afghánské děti na letišti v Římě Afghánské děti na letišti v Římě
13:20
27. 8. 2021

Letadlo se 121 Afghánci přistálo v Albánii, která souhlasila s dočasným přijetím přibližně 4000 evakuovaných osob.

Ministryně zahraničí Olta Xhacka popsala osoby na palubě jako „pedagogy, umělce, intelektuály, aktivisty, členy lidskoprávních organizací a ty, kteří zastupují ženy“. Bylo mezi nimi také jedenáct dětí.

Podle vládního prohlášení skupina přiletěla letadlem egyptských aerolinií Almasria Universals, které přistálo v ranních hodinách na mezinárodním letišti v Tiraně.

Albánie evakuuje civilisty z Afghánistánu Albánie evakuuje civilisty z Afghánistánu Albánie evakuuje civilisty z Afghánistánu
13:05
27. 8. 2021

Při explozích u letiště v Kábulu zemřelo podle nové bilance nejméně 95 Afghánců, uvedla agentura AP. Zraněných je podle BBC nejméně dalších 150 osob.

Jednotky Tálibánu u kábulského letiště den po smrtelném sebevražedném útoku ISIS. Těla obětí útoku poblíž kábulského letiště. Těla obětí útoku poblíž kábulského letiště.
12:55
27. 8. 2021

Americká armáda ve čtvrtek evakuovala z Afghánistánu přibližně 12 500 lidí, čímž se celkový počet evakuovaných od 14. srpna, kdy se Tálibán chopil moci, zvýšil na 105 000, uvedl v pátek Bílý dům.

 

Evakuace afghánských občanů do USA (24.8.2021) Evakuace afghánských občanů do USA (24.8.2021) Evakuace afghánských občanů do USA (24.8.2021)
12:31
27. 8. 2021

Kreml prohlásil, že po útoku na letišti v Kábulu zůstává nebezpečí pro všechny v Afghánistánu vysoké a Islámský stát a další militantní skupiny se snaží využít chaosu v zemi.

„Ruské zpravodajské služby pracují nepřetržitě, aby zabránily jakémukoli rozšíření konfliktů do sousedních regionů,“ řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov novinářům v konferenčním hovoru.

Zranění po sebevražedném útoku v kábulské nemocnici. Zranění po sebevražedném útoku v kábulské nemocnici. Jednotky Tálibánu u kábulského letiště den po smrtelném sebevražedném útoku ISIS.
12:28
27. 8. 2021

Ministryně zahraničí Ann Linde oznámila, že Švédsko ukončilo svou evakuační misi v Afghánistánu.

„Celkem bylo ministerstvem zahraničí evakuováno asi 1100 osob. Všichni místní zaměstnanci velvyslanectví a jejich rodiny jsou již v bezpečí,“ uvedla Lindeová na tiskové konferenci.

 

12:26
27. 8. 2021

Den poté, co německá armáda ukončila evakuační lety z Kábulu, zůstává v Afghánistánu přibližně 300 německých občanů, uvedl mluvčí ministerstva zahraničí v Berlíně.

Berlín identifikoval 10 000 Afghánců, kteří potřebují ochranu a kteří mají právo přijít do Německa, včetně bývalých spolupracovníků armády, novinářů a aktivistů za lidská práva, řekl mluvčí novinářům.

Německá armáda ukončila leteckou evakuaci z kábulského letiště ve čtvrtek pozdě večer poté, co evakuovala 5347 osob, včetně více než 4100 Afghánců.

Německá evakuace Afghánistánu. Německá evakuace Afghánistánu. Německá evakuace Afghánistánu.
11:36
27. 8. 2021

V Afghánistánu docházejí zdravotnické zásoby, uvedla Světová zdravotnická organizace (WHO). Ta plánuje s pomocí pákistánských úřadů v příštích dvou až třech dnech zřídit letecký most do města Mazár-i Šaríf.

„V tuto chvíli kvůli bezpečnostním obavám a provozním důvodům nepřipadá kábulské letiště v úvahu,“ uvedl na briefingu v Ženevě Rick Brennan, regionální ředitel WHO pro mimořádné situace.

„Jakmile se nám podaří vyřešit logistické problémy, můžeme doufat, že v příštích 48-72 hodinách budeme moci létat,“ dodal.

11:06
27. 8. 2021

Bývalá hlava britské armády generál Richard Dannatt označil sdílení informací o lidech, kteří se snaží uprchnout z Afghánistánu, s Tálibánem za „nebezpečnou hru“.

S komentářem přišel po zprávách, že Spojené státy sdílejí s Tálibánem biometrické informace ve snaze zachránit zbývající lidi mimo letiště.

„Myslím, že je to nebezpečná hra. Je to věc, do které vstupuje účelovost. Obáváme se, že se předávají informace o těch, které jsme se snažili dostat ven. U lidí, kteří budou muset v zemi zůstat, Tálibán ví, kdo jsou, a to je velmi ohrožuje,“ uvedl.

10:36
27. 8. 2021

Turecko neučinilo konečné rozhodnutí ohledně žádosti Tálibánu o podporu při provozování kábulského letiště po stažení zahraničních sil. Důvodem jsou obavy o bezpečnost a nejistota, uvedl prezident Tayyip Erdogan. Dodal však, že jednání stále probíhají.

Tálibán požádal Turecko o technickou pomoc při provozu letiště, ale požadoval, aby se jeho armáda stáhla ze země do 31. srpna. Turci zahájili evakuaci již ve středu.

10:23
27. 8. 2021

Čína uvedla, že důrazně odsuzuje útoky na kábulském letišti, a doufá, že všechny strany přijmou účinná opatření k zajištění hladkého pokračování záchranných misí poté, co sebevražedný atentátník Islámského státu zabil 85 lidí.

Čína neobdržela žádné zprávy o zranění čínských občanů, uvedl na pravidelném tiskovém brífinku mluvčí ministerstva zahraničí Zhao Lijian.

9:43
27. 8. 2021

Britský ministr obrany Ben Wallace odhaduje, že až 1100 Afghánců, kteří by mohli mít nárok na evakuaci, bude ponecháno v Afghánistánu. Britští vojáci se mezitím připravují na odchod ze země.

„Domníváme se, že v zemi zbývá přibližně 100-150 britských státních příslušníků, z nichž někteří zůstávají dobrovolně. 

Evakuovali jsme vlastně dvojnásobný počet osob, než se původně odhadovalo, skoro 10 000. Tuto hranici pravděpodobně ještě dnes překročíme. Odhadujeme, že 800 až 1100 osob evakuaci nejspíše nestihne.

9:29
27. 8. 2021

Španělsko oficiálně ukončilo evakuaci personálu z Afghánistánu. Poslední transportní letouny by měly ještě dnes přistát na vojenské letecké základně Torrejon nedaleko Madridu.

Dvě vojenská letadla s 81 Španěly dorazila do Dubaje v pátek brzy ráno. Na palubě jsou také čtyři portugalští vojáci a 83 Afghánců, kteří spolupracovali se zeměmi NATO.

V průběhu záchranné mise Španělsko evakuovalo 1898 Afghánců, kteří spolupracovali s USA nebo zeměmi Evropské unie.

Evakuace afghánských obyvatel na vojenskou základnu Torrejon ve Španělsku Evakuace afghánských obyvatel na vojenskou základnu Torrejon ve Španělsku Evakuace afghánských obyvatel na vojenskou základnu Torrejon ve Španělsku

PPP150W ( 30. srpna 2021 23:15 )

Víte co je zvláštní? Že když vtrhli do Afganistánu Sověti, zůstalo po nich po deseti letech intervence milion mrtvých civilistů. To vám nevadí? Za jejich "vlivu", jak jejich anexi nazýváte, chodily ženy jako evropanky. Jenže to za "vlivu" Američanů také. V čem je podle vás rozdíl?

diskutujici ( 30. srpna 2021 15:46 )

Nečekat, zavřít. Otevřít se pak můžou kdykoli.

dynaty ( 29. srpna 2021 20:37 )

napsané naprosto přesně

krapotkin ( 29. srpna 2021 10:04 )

Čekal jsem na to až mi poradíš, ale zase jen samé bláboly.

krapotkin ( 29. srpna 2021 09:52 )

Bidene, oni jsou Afghánci (ať jsou z jakékoliv teroristické organizace) celí pokakaní z tvých komediantů v uniformách USArmy. Už je jednou vypráskali i s jejich patolízaly z útočné aliance NATO.

Zobrazit celou diskusi