Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mrtvému Kuberovi poslali volební lístky. Hlasovalo se o nástupci, primátor poslal omluvu

Autor: Jakub Veinlich - 
11. června 2020
05:50

Trapas jako hrom. Zesnulému Jaroslavu Kuberovi (†72, ODS) přišly domů minulý týden volební lístky. Na Teplicku vybírali jeho nástupce do Senátu. Lístky přitom rozesílali úředníci magistrátu, kterým léta šéfoval. Kubera zemřel v lednu, štítky na obálky byly ale v tisku až v únoru. Nový primátor Hynek Hanza (ODS), kterého si politicky „vychoval“, musel přispěchat s omluvou. Paradoxně právě on bojuje o Kuberovo křeslo.

Tohle se nepovedlo. Rodina zesnulého předsedy Senátu Jaroslava Kubery nemá stále klid. Těsně před prvním kolem senátních voleb, ve kterých se vybírá Kuberův nástupce, totiž ve schránce objevili volební lístky. A byla tam i sada v obálce na jeho jméno.

„Jsou tu senátní volby za tatínka. Přišly mu na ně volební lístky. Asi, aby si zvolil adekvátního nástupce. To už člověk fakt neví, jestli se má smát, nebo brečet,“ napsala na svůj facebookový účet přesně před týdnem Kuberova dcera Vendula Vinšová.

„Doba je hektická, stane se,“ přijala nakonec nezvyklou situaci.

Dcera: Kubera si vše odřídí

Blesk Zprávám pak Vinšová řekla, že to nebylo lehké především pro její maminku. Vdovu po úspěšném politikovi, který v poslední dekádě stanul v čele horní komory parlamentu.

„Maminka z toho nebyla úplně odvázaná, vše se jí vrátilo. Ale braly jsme to tak, že Kubera si odřídí vše ze shora a nemůže se nezúčastnit ani těchto voleb. Ale nechceme z toho dělat nějakou aféru,“ odlehčila Vinšová s tím, že v Teplicích mohlo být takových případů klidně i víc. „Lístky si maminka schovala u sebe,“ dodala.

Hlasovací lístky rozesílal magistrát Teplic. Tedy ten samý úřad, kterému Kubera od roku 1994 až do roku 2018 šéfoval. Všichni v Teplicích ho tedy znají. Dokonce i jeho nástupce Hynek Hanza (ODS), kterého Kubera nějaký čas politicky školil, aby se jednou mohl stát jeho nástupcem. Primátorský řetěz převzal na začátku listopadu 2018. Teď si za přešlap sypal popel na hlavu.

Magistrát lístky nestáhl z pošty

„Štítky se na volební obálky tiskly v únoru a následně se nesly na poštu. Vzhledem k tomu, že následovala koronavirová krize, opomněli jsme lístky z pošty stáhnout,“ zdůvodnil omyl primátor Hanza. Kubera přitom zemřel 20. ledna. Otázkou tedy je, proč úřad jeho jmenovku vůbec tiskl.

Právě Hanza je přitom rodinným přítelem Kuberových, a tak se snažil situaci co nejrychleji zachránit. „Vedoucí odboru primátora byla osobně u paní Kuberové, aby se jí osobně omluvila a vysvětlila celou záležitost. Myslím, že jsme si to vysvětlili. Je to politováníhodné, ale bohužel i to se stává,“ omlouval nastalou situaci pro Blesk Zprávy Hanza. Za normální situace by se prý nic takového nestalo. „Jak říkám, chyba se stala, přiznáváme ji a omlouváme se ještě jednou,“ dodal ještě jednou omluvu.

Druhé kolo už o víkendu

Hanza je přitom jeden z těch, který se uchází o uvolněné křeslo po zesnulém Jaroslavu Kuberovi. O víkendu uspěl v prvním kole volby. Dostal 29,73 procenta hlasů a postoupil z prvního místa do dalšího kola. Soupeřem mu bude ředitel teplického gymnázia a zastupitel Zdeněk Bergman za (SEN21), který v prvním kole získal 22,15 hlasů.

„Předpokládala jsem, že bude ve finále pan Hanza s Panem Bergmanem,“ reagovala na výsledek prvního kola Kuberova dcera. Sama se na svém facebooku přihlásila k tomu, že dala hlas Hanzovi.

Druhé kolo volby se koná v pátek a v sobotu 12. a 13. června. Vítěz volby dokončí mandát po Jaroslavu Kuberovi, který měl skončit v roce 2024. Další řádné senátní volby do třetiny senátu se budou konat letos na podzim. První kolo je naplánované spolu s krajskými volbami 2. a 3. října.

Video  V sobotu na kongresu ODS, v pondělí zemřel: Poslední projev Jaroslava Kubery (†72)  - ODS, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

O vstupu do politiky uvažuje také Kuberova dcera. S myšlenkou kandidovat si podle svých slov začala pohrávat až po smrti svého otce. A uvažovala o kandidatuře už i v těchto senátních volbách. 

„Termín pro podání kandidatury byl ale hraniční a navíc jsem vůbec netušila, zda by byla šance, protože mě nikdo neznal, nevěděl, proč bych do toho šla. Nebyl tu táta, aby mi řekl – no ty ses zbláznila, víš, jaký mám názor na ženský v politice, navíc skočit do toho rovnýma nohama,“ rozepsala se Vinšová na sociální síti. 

Doporučujeme
panda82 ( 11. června 2020 09:35 )

Co tak senátoři mohou vymyslet, aby si nahnali počet voličů, debili jsou nepoučitelní, i mrtví vystrčilovi poslouží, není vidět, jen křičet umí

nakobyl ( 11. června 2020 06:08 )

Uředník nemá žádnou odpovědnost. Jinak se divím dceři Kubery za její přesvědčení, že někdo z ODS se dostane do nebe.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa